Ook het CDA heeft vragen over windmolens in polder Rijnenburg

Het CDA heeft op verschillende manieren de zorgen ontvangen van inwoners van Galecop en Batau-Noord over de plannen voor het bouwen van windmolens in de Utrechtse polder Rijnenburg. Dit heeft tot een aantal vragen geleid die CDA-raadslid Gerben Horst donderdag 6 april in de commissievergadering aan het College zal stellen. Niet alleen het CDA maar ook de Verenigde Senioren Partij (VSP) liet eerder van zich horen. De VSP stuurde al eerder een Art. 42 brief. Deze kunt u hier lezen.

Onrust over grote windmolens
Sinds een paar weken is er onrust ontstaan over de plannen van de gemeente Utrecht om in het ge-bied Rijnenburg de komende jaren op een duurzame manier energie op te wekken. Daarbij is het bouwen van een aantal grote windmolens één van de mogelijkheden. Ook wordt er gekeken naar zonne-energie. “Ik kan me voorstellen dat inwoners aan vooral de westkant van Galecop en Batau-Noord zich zorgen maken over de mogelijke bouw van 200 meter hoge windmolens op vrij korte af-stand van hun wijk”, aldus CDA-raadslid Gerben Horst. Rijnenburg ligt aan de westelijke kant van de A2, tegenover deze twee Nieuwegeinse woonwijken. Horst vraagt zich af wat het standpunt van het Nieuwegeinse College is over de plannen van de gemeente Utrecht voor de polder Rijnenburg. Tot nu toe is het CDA daar nog niks over bekend. Horst: “Ik zou graag willen weten welke acties het College al heeft ondernomen of nog gaat ondernemen richting de gemeente Utrecht over deze plannen. Ik merk dat de ongeruste inwoners dat ook graag willen weten.” Hij vindt het belangrijk dat de inwoners van Galecop en Batau-Noord door het College daarbij ook worden betrokken.

Verduurzamen energievoorziening nodig
Het CDA vindt dat ook de regio Utrecht zijn bijdrage moet leveren aan de verduurzaming van de energieopwekking in Nederland. De gemeente Nieuwegein doet dat bijvoorbeeld al met de vijf windmolens op bedrijventerrein Het Klooster. “Bij het inpassen van duurzame energieopwekking, zoals windmo-lens, is het belangrijk dat dat goed past in de omgeving. Vooral bij de bouw van grote windmolens dicht bij woongebieden moet je zorgvuldig alle belangen afwegen en de gevolgen met bewoners goed doorspreken”, aldus CDA-raadslid Horst. Omdat deze plannen in de buurgemeente Utrecht spelen, heeft Horst hierover regelmatig contact met zijn CDA-collega’s in de Utrechtse raad, maar ook met de CDA-statenfractie. Hij heeft wel de indruk dat alle opties voor de realisatie van duurzame energieop-wekking nog open liggen. Of en waar er hoge windmolens komen is volgens hem daarom nog niet zeker.

Mondelinge vragen die het CDA gaat stellen tijdens de commissievergadering ROM op 6 april:

1. Wat is het standpunt van het college ten aanzien van de plannen van de gemeente Utrecht om in de polder Rijnenburg windmolens van 200 meter te plaatsen?
2. Welke acties heeft het college ondernomen of gaat het college nog ondernemen richting de ge-meente Utrecht over deze plannen? En wanneer zijn of worden die acties ondernomen?
3. Op welke wijze heeft of gaat het college de (vertegenwoordigers van de) inwoners van Galecop en Batau Noord informeren en betrekken bij wat ze heeft ondernomen en mogelijk nog gaat ondernemen richting de gemeente Utrecht?

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk