Beschermd dorpsgezicht Jutphaas

De gemeenteraad van Nieuwegein heeft onlangs besloten om het gebied van de Herenstraat en Utrechtsestraatweg, in het zuiden begrensd door de Schoolstraat en het noorden door de Buxtehudelaan aan te wijzen als gemeentelijk beschermd dorpsgezicht.

Sinds 1993 heeft de gemeentelijke monumentencommissie herhaaldelijk geadviseerd om een deel aan te wijzen als beschermd dorpsgezicht. In maart 2004 is de nota “plussen en Minnen” tot stand gekomen door de monumentencommissie. Het college heeft op 28 juni 2005 besloten deze aanbevelingen over te nemen. Vervolgens duurt het weer 5 jaar voor er verdere stappen worden ondernomen. Dit in de nota “Uit de lengte of uit de breedte.

Programma Cultureel Erfgoed 2006-2010 is de ambitie opgenomen om de monumentenverordening aan te passen. De erfgoedverordening is op 24-08-2010 vastgesteld door de raad. ‘In het kader van de ontwikkeling van de stad is het goed om ook ons verleden te bewaren en te beheren volgens de vastgestelde normen van het erfgoedverordening’ aldus de raad. Belangrijke punten daarin zijn:

Op advies van de Monumentencommissie is het Beschermd Dorpsgezicht Jutphaas tot de huidige grootte beperkt, omdat dit qua urgentie, prioriteit en kwaliteit, binnen beperkte tijd gerealiseerd kon worden. Vervolgens wordt vanaf 1 januari aanstaande de nieuwe Moderne Monumentenwet van kracht, waarbij de gemeente de verplichting krijgt om heel Nieuwegein, qua monumenten en archeologie (Cultuur Historische waarden) in kaart te brengen. Op basis daarvan wordt beslist welke gebieden in aanmerking komen voor aparte status. Dit kan een wijziging zijn via bestemmingsplan, beschermd dorpsgezicht etc.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk