Beleef het Lekkanaal vanaf nieuw Sluispad ten noorden van Beatrixsluis

Vanaf zaterdag 7 juli stelt Rijkswaterstaat het Sluispad langs het Lekkanaal ten noorden van de Beatrixsluis vanaf de Plofsluis tot en met Schalkwijkse Wetering weer open voor fietsers en voetgangers. Dit deel van het Sluispad is een kleine twee jaar afgesloten geweest voor de verbreding van het Lekkanaal. Vanaf het Sluispad is mooi zicht op het vernieuwde brede Lekkanaal en de andere veranderingen langs dit kanaalgedeelte.

Verbreed Lekkanaal
Al eerder, op 18 april, stelde Rijkswaterstaat samen met Koninklijke BLN Schuttevaer een eerste stuk van 600 strekkende meters van het verbrede Lekkanaal én 11 extra ligplaatsen voor de scheepvaart open. Het ging om het stuk vanaf de Plofsluis richting het zuiden, waar het Lekkanaal nu zo’n 40 meter breder is. Verder naar het zuiden tot aan de Beatrixsluis wordt het Lekkanaal maximaal 90 meter breder.

Het verbrede Lekkanaal bevat nu ook fauna uittreedplaatsen. Dit zijn speciaal gecreëerde plekken in de oever waar dieren zoals de ree het kanaal uit kunnen klimmen.

Nieuwe Hollandse Waterlinie
Om ruimte te maken voor de verbreding van het Lekkanaal, moesten zes objecten van de NHW worden verplaatst. Het gaat om drie kazematten, een sluisje, een duikerhoofd en een palengroep.

Behalve mooi zicht op het verbrede gedeelte van het kanaal, zijn ook twee van de drie kazematten (Schalkwijkse Wetering en Houtense Wetering), het sluisje, het duikerhoofd en de palengroep vanaf het nieuwe Sluispad zichtbaar. Na afronding van het volledige project zijn er ook wandelpaden die bezoekers dichter langs de objecten voeren, en bankjes om optimaal van de omgeving te genieten.

Afsluiting
Het Sluispad ten noorden van de Beatrixsluis was sinds september 2016 afgesloten. Het stuk Sluispad tussen Schalkwijkse Wetering en Waterliniedok komt nog niet beschikbaar en blijft bouwterrein van Sas van Vreeswijk. De werkzaamheden zijn hier nog volop bezig. Het stuk Sluispad dat vanaf 7 juli weer open is, alleen geschikt voor voetgangers en fietsers. Schippers kunnen met hun auto het Sluispad langs de Plofsluis verlaten, zoals nu ook al het geval is.

Verbreding met 3e kolk verbetert doorstroom binnenvaart
De Prinses Beatrixsluis is de grootste monumentale binnenvaartsluis van Nederland en ligt in het Lekkanaal. Dit kanaal is de belangrijkste rechtstreekse verbinding tussen de havens van Rotterdam en Amsterdam. Omdat steeds meer schepen het Lekkanaal gebruiken, dreigt de Prinses Beatrixsluis een knelpunt te worden. Daarom zorgt Sas van Vreeswijk in opdracht van Rijkswaterstaat voor de aanleg van de 3e kolk Beatrixsluis en de verbreding van het Lekkanaal.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren