Begroting 2016 vastgesteld

De gemeenteraad heeft de begroting 2016-2019 donderdag 5 november vastgesteld. De begroting laat zien hoe de gemeente samen met de stad aan het werk wil en wat dat kost. Eind september presenteerde het college de meerjarenbegroting aan de raad. Door behoedzaam beleid van de afgelopen jaren blijft de begroting sluitend. ‘We hebben de afgelopen tijd alle zeilen bijgezet om een financieel gezonde gemeente te blijven. Van een omvangrijk bezuinigingspakket is een fors deel gerealiseerd. Aan het andere deel wordt hard gewerkt. Voor onze inwoners blijft Nieuwegein een stad met veel voorzieningen tegen lage lasten’, aldus wethouder Johan Gadella.

Tijdens de Begrotingsraad hebben de fracties hun reacties op de begroting gegeven. De middag en avond stonden in het teken van de algemene beschouwingen van de fracties, gevolgd door beantwoording van vragen en debat. Vanuit de raadsfracties werden twee amendementen (voorstel tot wijziging van een ontwerpbesluit) en vier moties (verzoek aan het college) ingediend. Tijdens de stemming kregen één amendement en twee moties de meerderheid van stemmen. Deze gaan over project Betere buurten, de samenwerking met U-10 gemeenten en ‘scheefwonen’.

In de begroting vroeg het college om een aparte reserve voor het project Betere buurten in te stellen. Bij Betere buurten gaat het om het opknappen van wijken om zo de leefbaarheid te bevorderen. De raad heeft de wijziging aangebracht om elk bestedingsvoorstel voor het aanwenden van de reserve apart voorgelegd te krijgen. Hiermee heeft de raad meer regie op de bestedingen uit de reserve. Daarnaast hebben de raadsleden bij meerderheid gevraagd om meer betrokken te worden bij de samenwerking met U-10 gemeenten (tien Utrechtse gemeenten die samenwerken). Raadsleden gaven zoal aan mee te willen praten en beslissen over doelen binnen regionale samenwerking en ook onderwerpen te willen agenderen voor overleg. Tot slot heeft de raad het college verzocht om de omvang en effecten van ‘scheefwonen’ in Nieuwegein te inventariseren. Ook verneemt de raad hierbij graag in het eerste kwartaal 2016 welke maatregelen mogelijk zijn om de negatieve effecten van ‘scheefwonen’ op de wachttijd voor een sociale huurwoning te beperken. De term ‘scheefwonen’ wordt gebruikt voor huurders met een relatief hoog inkomen die in een sociale huurwoning wonen.

In de begroting heeft het college speerpunten voor 2016 benoemd. Het wordt een jaar waarin gewerkt wordt aan de realisatie van de koers die eerdere jaren is ingezet. Waar mogelijk stelt de gemeente het beleid samen met de stad op. Steeds vaker neemt de gemeente deel aan netwerken en initiatieven van inwoners en ondernemers zelf. Opgaven voor de komende tijd gaan over de totstandkoming van de Toekomstvisie Nieuwegein 2025, ontwikkeling van een economische visie, wijk(veiligheids)plannen, pilot aanpak Betere buurten, uitvoering van nieuwe taken op het gebied van jeugdhulp, zorg en werk en het versterken van vrijwilligerswerk. Ook gaat de gemeente door met de succesvolle aanpak van omvorming van leegstaande kantoorpanden naar (zorg)woningen. Om flexibel aan te kunnen sluiten bij de eisen van de veranderende samenleving werkt de gemeente aan de verbetering van haar eigen dienstverlening. Verminderde regelgeving, digitalisering, meer flexibiliteit en maatwerk zijn daarin sleutelwoorden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk