Begroting 2015 naar gemeenteraad

Het college van B&W heeft de begroting 2015-2018 aan de gemeenteraad aangeboden. In de begroting heeft het nieuwe college speerpunten voor 2015 geformuleerd op basis van het coalitieakkoord ‘De toekomst vormen we samen’. Belangrijk daarin zijn een goede uitvoering van nieuwe gemeentelijke taken, een visie op de toekomst van Nieuwegein, samenwerking met de stad en raad en verbetering van de dienstverlening. In 2015 worden de ombuigingsmaatregelen doorgevoerd waartoe eerder bij de begroting 2014 en het coalitieakkoord is besloten. Met een aantal aanvullende maatregelen is de begroting van 2015-2017 sluitend. Op 6 november vindt de raadsvergadering plaats waar de gemeenteraad de begroting vaststelt.

De gemeente wil Nieuwegein een gezonde en vitale samenleving laten blijven. De begroting 2015 staat voor groot deel in teken van de nieuwe wettelijke taken op het gebied van (jeugd)zorg en werk per 1 januari. Een goede uitvoering van de nieuwe taken met duidelijk vangnet zodat geen inwoner tussen wal en schip valt, staat centraal. Het is aan de gemeente om via een veranderingsproces de nieuwe taken uit te voeren met de beschikbare middelen. Nieuwe taken komen op de gemeente af, maar ook de samenleving verandert en samenwerking met partners is steeds meer van deze tijd. Het college stelt voor om in 2015 samen met de stad tot een visie op Nieuwegein te komen. Deze visie biedt houvast bij het maken van keuzes over voorzieningen en taken, juist ook bij minder financiële middelen ter beschikking.

Het college gaat in het beginstadium van het ontwikkelen van beleidsvoorstellen bij de raad verkennen hoe de raad bij de totstandkoming betrokken wil zijn. Vooral waar inwoners een belangrijke rol krijgen bij nieuwe plannen, wil het college vooraf met de raad bespreken binnen welke kaders dit kan gebeuren. Daarnaast moet vastgesteld worden waar deregulering kan bijdragen om initiatieven vanuit de samenleving beter te kunnen ondersteunen en de eigen kracht in de samenleving te vergroten. Het verbeteren van de dienstverlening gaat vooral om het beter gebruikmaken van de digitale mogelijkheden, procesverbetering en verminderde of vereenvoudigde regelgeving, zodat er ook meer ruimte ontstaat voor initiatief.

Bij de begroting 2014 is een pakket aan ombuigingsmaatregelen vastgesteld. Daarnaast zijn bij het coalitieakkoord een aantal aanvullende maatregelen genomen. 2015 wordt een belangrijk jaar voor de invulling van de eerder vastgestelde ombuigingsmaatregelen. Dit betreft onder andere efficiencyvoordelen op inkoop, beperking van onderhoudsvoorzieningen, maatregelen in de sport, de verhoging van de OZB met 2,2% en het schrappen van niet-wettelijke milieutaken. Met aanvullende maatregelen, waaronder een lagere reservering voor het opvangen van tegenvallers, is de begroting van 2015-2017 sluitend. In het coalitieakkoord is afgesproken om begin 2015 samen met de stad keuzes te maken in het takenpakket van de gemeente om de begroting meerjarig sluitend te houden.

Op 6 november vindt de raadsvergadering plaats waar de gemeenteraad de begroting 2015 vaststelt. In de tussenperiode is er ruimte voor gesprek met de stad en vindt er op 16 oktober een openbare commissievergadering plaats.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk