Bedrijfsleven wil A12 zone ontwikkelen

Het bedrijfsleven in Midden-Nederland heeft op initiatief van de Kamer van Koophandel Midden-Nederland een samenwerkingsverklaring ondertekend om een visie te presenteren op de ontwikkeling van de A12-zone tussen Utrecht en Nieuwegein.

De bedrijven Ballast Nedam, BAM, Rabobank, Strukton, TNO, Van Oord en VolkerInfra vormen een initiatiefgroep die in samenspraak met de KvK het proces gaat leiden. Belanghebbenden in het gebied en anderen geïnteresseerden worden gedurende dit proces uitgenodigd om met de initiatiefgroep mee te denken. Eind 2012 moet een visie gereed zijn die aan het nieuwe kabinet wordt aangeboden.

De A12-zone tussen Utrecht en Nieuwegein, het gebied tussen de knooppunten Oudenrijn en Lunetten, staat sterk in de belangstelling. In 2011 presenteerden de overheden een ‘verstedelijkingsperspectief A12 Centraal’ met een visie op 2040 waarin het versnipperde gebied is veranderd in een duurzaam en hoogwaardig gebied voor wonen én werken. De verwachting is dat het aantal huishoudens in de regio Utrecht flink zal stijgen. Er is dus behoefte aan te ontwikkelen ruimte voor woningen en bedrijven. Op dit moment wonen in de A12-zone zo’n 40.000 mensen en zijn er zo’n 2500 ondernemingen gehuisvest, goed voor 45.000 fulltime arbeidsplaatsen.

De A12-zone is een complex gebied dat wordt doorsneden door een van de drukste snelwegen van Nederland, het Amsterdam-Rijnkanaal, regionale verbindingswegen plus de sneltram Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein. Het realiseren van een leefbaar woon- en werkklimaat voor een veel grotere groep bewoners en bedrijven betekent dat hier veel zal moeten gebeuren. Te denken valt aan het in samenwerking met kennisinstellingen ontwikkelen van innovatieve oplossingen voor fijnstof, geluidsoverlast en verkeershinder. Sommige van deze oplossingen voor de lange termijn kunnen leiden tot verbeteringen van de leefbaarheid op korte termijn. Daarvan kunnen ook de huidige bewoners en gebruikers van het gebied rond de A12 profiteren.

Het bedrijfsleven wil daarom ruim van tevoren in overleg treden met bewoners, maatschappelijke organisaties en overige belanghebbenden om te komen tot een breed gedragen visie. De komende tijd worden daarom verschillende overlegrondes in het gebied georganiseerd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk