Baasje moet cel in nadat haar twee bulldogs een 14-jarige jongen bijten

Het gerechtshof in Arnhem heeft een eigenares van twee Amerikaanse bulldogs uit Nieuwegein, die een 14-jarige jongen hebben gebeten, een gevangenisstraf van vier maanden opgelegd. De helft daarvan is voorwaardelijk, met een proeftijd van tien jaar. Gedurende de proeftijd mag de Nieuwegeinse geen honden meer houden. De VVD-er Erik Haverkort pleitte in oktober al voor een verbod op bijtgevaarlijke honden.

De honden waren volgens het hof niet aangelijnd en niet gemuilkorfd toen ze op 19 mei 2022 op  industrieterrein Plettenburg een 14-jarige jongen aanvielen. Die jongen zat op de fiets, is door de honden ten val gebracht en is door beide honden gebeten. Hij heeft daardoor 41 open bijtwonden opgelopen, is daarvoor in het ziekenhuis behandeld en heeft blijvend letsel opgelopen. “Hij is voor het leven getekend”, staat in de uitspraak van het hof.

Hogere straf
De opgelegde straf is fors hoger dan het vonnis van de politierechter in Utrecht. Die veroordeelde de vrouw in april dit jaar tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken en een werkstraf van 120 uur. De 59-jarige vrouw ging tegen deze uitspraak in hoger beroep.

Het hof in Arnhem oordeelt dat de vrouw haar honden onvoldoende onder controle heeft gehouden. Ze heeft daarmee “aanmerkelijk onvoorzichtig en nalatig gehandeld.” De honden hadden eerder al eens een persoon aangevallen en gebeten. Op basis van deze eerdere incidenten vindt het Hof in Arnhem dat de vrouw extra alert en voorzichtig had moeten zijn.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk