Asbestbrand Nieuwegein: “Niet tegelijkertijd saneerders bellen”

Nieuwegeinse bedrijven met asbestschade kunnen rekenen op hulp van de gemeente. Dat heeft burgemeester Frans Backhuijs nogmaals benadrukt tijdens een besloten bijeenkomst voor gedupeerde ondernemers woensdagavond. Hij verwacht dat het nog wel enige tijd duurt voordat het hele gebied vrij van asbest is.

Onder de ondernemers was voorafgaand aan het overleg veel boosheid. Ze moeten de asbestschade als gevolg van de brand van afgelopen zondag zelf laten opruimen.

CLAIM
De gemeente heeft de ondernemers nu verteld hoe ze een claim bij hun verzekeraar kunnen neerleggen. Onverzekerde gedupeerden is beloofd dat de gemeente ze naar de juiste instanties doorverwijst.

“Ons is gevraagd waarom hebben jullie dat niet meteen op de site gezet?”, vertelt Bakhuys. “Maar wij zijn ook geen deskundigen en als je foute dingen op de site zet ben je verder van huis dan als je het er niet op zet. Dus we zullen alle vragen ook gelijk doorleiden naar de organisaties die daar een goed antwoord op kunnen geven.”

INFORMATIEF
Een ondernemer van een levensmiddelen-groothandel in Laagraven was tevreden over de avond, zo verklaarde hij na afloop. “Vanavond was echt informatief. Het heeft ons echt geholpen en we weten nu waar we staan en wat ons te wachten staat.”

De gedupeerde levensmiddelen-groothandel hoopt in ieder geval morgen weer open te gaan. Hij houdt de moed erin. “Ik moet wel, ik heb geen andere keus. Ik kan wel zeggen dat het er niet rooskleurig uit ziet, maar daar heb ik mezelf mee.”

SLAG OM DE ARM
Backhuijs kan nog niet te zeggen wanneer het hele gebied weer open is. “Ik hou een slag om de arm. Want hoeveel saneringscapaciteit is er beschikbaar? Iedereen moet ze niet tegelijkertijd gaan bellen, want er is geen oneindigde capaciteit in Nederland.”

Als ondernemers zelf aan de slag gaan, kan het ‘sneller dan weken’ zo ver zijn, denkt Backhuis. “Maar ik denk niet dat we over een paar dagen al kunnen zeggen dat het hele gebied schoon is.”

Hij zei daarnaast ook dat de oorzaak van de brand nog steeds onduidelijk is. Het onderzoek van de recheche is nog in volle gang.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren