Arme burgers van Nieuwegein

Merkwaardig is dat bij het College van Nieuwegein en bij vele raadsleden het idee leeft dat de burgers van Nieuwegein eigenlijk niet mogen klagen. Een voorzichtige uitzondering wordt gemaakt voor bijstandtrekkers,chronisch zieken, WAO’ers en personen met slechts een AOW. In de ogen van deze hoogwaardigheidsbekleders, gekozen door de bewoners van Nieuwegein – let wel!! – is Nieuwegein te lang een goedkoopte-eiland geweest tussen alle gemeenten in Nederland. De burger heeft daarvan decennialang van kunnen profiteren en moet eigenlijk niet klagen, maar de werkelijkheid onder ogen zien. Maar dat is niet erg leuk.

Nieuwegein verarmt zienderogen en het College dient, om haar taken te kunnen volbrengen, een steeds zwaarder beroep doen op de portemonnaie van de Nieuwegeinse burger. Maar is dit mogelijk?

Als er geen andere wind gaat waaien bij onze Rijksoverheid kunnen we verwachten dat de de OZB in 2005 gedeeltelijk wordt afgeschaft. Het geld dat de gemeente Nieuwegein daardoor tekort komt zal nauwelijks worden gecompenseerd. Hierbij moet ook nog in de gaten worden gehouden dat de hoogte van de OZB uit het 2002 als ijkpunt zal gelden. Dit jaar (2004) is de gemiddelde stijging 8,2 %.

Daar blijft het er niet bij, er komt meer op ons af. Met grote letters wordt in het Algemeen Dagblad van 2 juli gemeld: “Gemeenten laten hun burgers bloeden”. Dit jaar alleen al stijgen de gemiddelde gemeentelijke lasten met 8,1 %. Waterschapsbelasting stijgt met 7,8%.

En Nieuwegein wordt nog extra getroffen. De Rijkskorting op de uitkering van het gemeentefonds is twee keer zo hoog als verwacht door het college van burgemeester en wethouders. Nieuwegein krijgt 1.760.000.- euro minder per jaar en volgende jaren.

En de Rijksoverheid eist dat de gemeenten hun lasten verlagen ten behoeve van de burgers. Fijn voor de burger, maar:

a) Het College weet nu al niet hoe ze de begroting sluitend kunnen krijgen.

b) De burger wordt op een andere manier gepakt:

– de huursubsidie wordt verlaagd

– de huurprijzen van bestaande woningen mogen drastisch omhoog. Argument: hogere huren, dan meer geld de wooncorporaties krijgen om nieuw te kunnen bouwen. Zij hebben als reserves gezamenlijk het schamele bedrag van slechts 400 miljard euro’s. Maar de burger verarmt door de hogere huren en praktisch geen compensatie.

– de minimumuitkeringen worden verlaagd (zie WBB).

– het drempelbedrag Bijzondere bijstand wordt verhoogd.

– Openbaar vervoer wordt een stuk duurder

– geen vervoerscompensatie meer voor chronisch zwaar zieken

– gedeelte van de AWBZ-vergoedingen worden naar de gemeenten overgeheveld door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Maar vraag niet wat er op de gemeente afkomt hierdoor.

– De energieprijzen gaan omhoog, zoals de kabelabonnementen en de telefoon.

– En dan komen zeker nog de verhogingen voor de dagelijkse levensbehoeften erbij.

Het lijkt wel of iedereen zich erbij neerlegt. Wij schrijven wel een protestbrief aan de Regering, maar niemand verwacht hiervan enig resultaat. Slechts een harde hand om alle excessen (veel te hoge “onnodige?” uitgaven) de kop in te drukken of terug te draaien, de te grote ambities een halt toe te roepen, dat is nu dringend nodig.

Vorige week hebben wij al gezegd: College maak een 5-jarenbegroting met een daaraan gekoppeld financieel plan en kijk wat er nodig is, wat kan worden geschrapt of lange tijd uitgesteld en baseer aan de hand van de nu beschikbare financiële middelen de mogelijkheden tot realisering in de komende jaren. En wijzig, beperk, stop alle uitgaven die het 5 jarenplan bedreigen.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk