AOW en meebetalen

Hopelijk heeft u fijne kerstdagen doorgebracht met familie en vrienden en nu natuurlijk afvallen! Het internationale nieuws is verschrikkelijk. Wat blijft is hulp bieden en weer opbouwen. Het zal een lang proces worden waar nu eindelijk internationale solidariteit getoond kan worden zonder aanzien van ras, geloof of kleur! Dat is hard nodig als tegenwicht tegen extremistisch gedoe wat op puberale wijze pronkt met wapentuig en dreiging.

In Nieuwegein sjokt de binnenstad naar een beslissing. Overigens zijn praktisch alle stukken ontdaan van hun geheimhouding. Een terechte maatregel die de discussie realistischer maakt en het politieke spel duidelijker. Alhoewel, in Nieuwegein hebben we een traditie van oneindige tolerantie ten aanzien van het college door de collegepartijen. In Den Haag ligt dat vaak wat ingewikkelder. Zo ontstaan daar regelmatig plannen die het kabinet mag uitvoeren omdat er een meerderheid is van regering- en oppositiepartijen vereend. Maar ook daar is het niet alleen maar goud wat er blinkt. Al was het maar dat heel veel zaken eerder schijnen te ontstaan uit geldingsdrang dan uit een werkelijke overtuiging dat de burger met die regeling iets opschiet!

Zo ook het betalen van AOW door gepensioneerden. Iedereen praat erover. Wat het zal opleveren is nog een raadsel. Balkenende cs, niet voor een kleintje vervaard en gedachtig de heer Brinkman, gebruiken de SER, de heer Wijfels voorzitter van dat instituut is een CDA-voorman met ambities, om de luchtballon laten opstijgen van het extra belasting, pardon AOW, betalen door gepensioneerden. Ja het is een verkapte belasting verhoging voor senioren. Als het doorgaat! Wat we gezien de reacties in politiek Den Haag niet verwachten. Daar plegen ze geen politieke zelfmoord en laten het met plezier aan Wijfels over.

Overigens zijn er andere (zelfbenoemde?) CDA prominenten, zoals professor Sylvester Eijffinger, econoom, die op de meest grove wijze hetzelfde willen doen. Zie het artikel over Verkeerd beleid in de Financiële Telegraaf van 27.12. Deze hoogleraar economie gooit alle economische principes overboord om maar aan een ieder te kunnen zeggen dat er een onbalans is tussen de generaties. Zo hebben de babyboomers kunnen profiteren van: “Riante loonstijgingen, de mogelijkheid om volop te sparen, het kopen van huizen voor een habbekrats.” Waarop het verwijt volgt dat ze die voor veel geld aan de dertigers en veertigers verkopen die zich kapot werken om de hypotheek te kunnen betalen. Wat hij van de eigen krokodillentranen niet ziet zijn de feiten. Ja de huizen kosten vroeger minder. Ook de salarissen waren stukken minder. Soms waren er goede salarisverhogingen. Vooral ook toen de inflatie boven de tien procent uitgierde. Sparen deden we natuurlijk graag. Maar hypotheekrentes van om en nabij de twaalf procent frustreerde dat natuurlijk wel eens een beetje. Ja ook toen de rente weer zakte, Want het duurde jaren voor we weer onder de zes procent waren. Die fantastische tijd heeft ook temidden van de babyboomers een groot aantal werkelozen en arbeidsongeschikten opgeleverd.

Zo te zien wordt er door de economieprofessor in zijn streven naar bekendheid, volledig voorbij gelopen aan het belangrijke economische verschijnsel inflatie genaamd. ook weet hij niet dat jonge mensen hun inkomen elke jaar zien stijgen vanwege anciënniteit of promotie. Iets wat bij babyboomers nu afneemt en straks na hun pensionering volledig stopt! Hoeveel die inkomsten van jongeren dan zullen stijgen? “It is the economy stupid”, zeiden ze jaren geleden al in de V.S. Vreemd dat een hoogleraar in de economie dat niet meer wil weten. Het is dan ook helemaal niet zo simpel als hij en Wijfels ons willen laten geloven. Maar goed dat heeft Balkenende ook nog niet ontdekt.

Volgende week nog een stukje over deze zaak!

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk