Anna van Rijn-penning voor Jacques Lemmink

Burgemeester Frans Backhuijs verraste Jacques Lemmink met de Anna van Rijn-penning tijdens zijn pensioneringsreceptie op 8 december. Lemmink ontving deze penning, niet alleen vanwege zijn 23 dienstjaren bij de gemeente Nieuwegein, maar vooral om zijn enorme bijdrage aan het beschrijven van de Nieuwegeinse geschiedenis.

Foto: Fototeam KenM

Lemmink deelt met liefde al zijn kennis over Nieuwegein. Dat doet hij via talloze publicaties, maar ook in gesprekken met inwoners, geïnteresseerden in de regio en ver daarbuiten, collega-historici én de collega’s in de gemeentelijke organisatie. Dit maakt hem met recht een ambassadeur van Nieuwegein. Met name in de afgelopen 15 jaar heeft hij met zijn vrijwilligerswerk veel bijgedragen aan de Nieuwegeinse samenleving én aankomende generaties.

Jacques Lemmink reageerde bescheiden: “Een complete verrassing. Ik ben een ambtenaar en doe er vrijwilligerswerk naast, puur omdat ik het leuk vind. Over het algemeen krijgen niet de ambtenaren, maar de inwoners deze penning voor hun inzet voor de stad. Ik zag het dus echt niet aankomen en had nooit durven dromen dat mijn inzet zo gewaardeerd wordt. Ook al woon ik Amsterdam, ik voel me nu echt een Nieuwegeiner!“

Passie
Als beleidsadviseur Informatiebeheer bij de gemeente Nieuwegein is Lemmink medeverantwoordelijk voor het Nieuwegeins Historisch Archief. Hij weet zijn werk als geen ander te combineren met zijn passie voor geschiedenis. Hij signaleerde vaak onderwerpen vanuit zijn werk, die hij dan later verwerkt in artikelen en initiatieven, gericht op de Nieuwegeinse geschiedenis. Een kleine greep:

  • Diverse bijdragen aan het tijdschrift Cronyck de Geyn, een gezamenlijke uitgave van Nieuwegeinse musea (2008 – nu)
  • Kiesrecht in Nieuwegein: tentoonstelling en artikelen (2018);
  • Vijftig jaar Uitgesproken Veelzijdig Vrijwilligerswerk in Nieuwegein: boek(2019)
  • Wifi, een Nieuwegeinse uitvinding: tentoonstelling, boek en artikelen (2020)

Momenteel legt hij de laatste hand aan een lijvig boek: een canon over Nieuwegein. Gezien zijn lange vrijwillige inspanningen is deze erepenning een welverdiende onderscheiding.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk