Ambachtsschool helpt jonge mensen een mooi vak te leren

De Ambachtsschool, gevestigd aan de Wierselaan 113 op de Museumwerf in Vreeswijk, werkt aan de herbouw van een middeleeuwse Stadskraan, die eeuwenlang op het Wed bij de Ganzenmarkt in Utrecht heeft gestaan. Over een paar jaar staat de nagebouwde kraan op de Bemuurde Weerd. Het doel is om vooral jonge mensen, door een combinatie van werken en scholing, een mooi vak te leren. In het reguliere onderwijs is hier niet altijd gelegenheid voor.

Accijns
Stadskranen werden gebruikt om goederen uit schepen op te takelen naar het straatniveau, met name langs de Oudegracht. De schepen kwamen het stadscentrum van Utrecht binnen via de Vecht (noorden) of de Vaartsche Rijn (zuiden). De Utrechtse binnenstad telde meerdere kranen, maar de kraan bij de Ganzenmarkt was de belangrijkste: deze kraan bevond zich het dichtst bij de waag. Kooplieden waren verplicht om hier hun goederen te laten wegen, om te bepalen hoeveel accijns er betaald moest worden. Vervolgens konden de goederen verspreid worden over de stad.

De te herbouwen stadskraan bij de Ganzenmarkt stortte in 1837 in. Dat gebeurde tijdens het ophijsen van een zwaar, gietijzeren beeld van een vrouw. Dit beeld – in de vorm van een zuil – was bedoeld om de gevel van een groot winkelpand aan de Oudegracht te versieren. De vrouw bleek echter veel te zwaar: het bovenste gedeelte van de kraan brak af en viel met beeld en al in het water. De schade was zo groot dat herstel niet mogelijk was. Al sinds het instorten van de kraan is gesproken over herbouw. Na zo’n 180 jaar lijkt het er nu eindelijk van te komen….

Vaardigheden
Liesbeth Bouwhuis en Dimitri Marangos zijn beiden al zo’n twintig jaar bezig met dit soort projecten. Liesbeth: ‘Tijdens de bouw van de kraan kunnen we twintig mensen opleiden. We gaan ook andere projecten oppikken, waardoor er plek is voor meer mensen. Binnen anderhalf jaar (kan ook korter zijn) bekwamen de leerlingen zich in bijvoorbeeld hout- of metaalbewerking. Het aanleren van werknemersvaardigheden is ook belangrijk voor het vinden van een baan na dit traject.’

Ook voor volwassenen
Overigens is de Ambachtsschool, waarin de gemeente Nieuwegein participeert, er niet alleen voor jonge mensen. Ook mensen boven de 27 zijn zeer welkom. Dimitri: ‘Met hun werk- en levenservaring kunnen ze veel toevoegen. De Museumwerf is een hele mooie locatie met veel bedrijvigheid. Het is prachtig om met z’n allen aan een mooi project te werken. Het geeft werkvreugde en iedereen leert er veel van. We zijn nu bezig met de voorbereidingen; het inrichten van de werkplaats en de eerste houtbewerkingen’.

Alessandro en Aaron
Alessandro is één van de leerlingen. Hij is vier dagen per week aan het werk bij de Ambachtsschool. ‘Ik wil interieurbouwer worden en hoop hier de kennis en ervaring op te doen die ik daar voor nodig heb. Ik ben nu bezig met een gereedschapskist. In januari start ik één dag in de week met de opleiding bij het ROC’. Aaron is net begonnen en oriënteert zich op de mogelijkheden die dit project hem bieden. ‘Ik wil een mooi vak leren maar wat precies, dat weet ik nog niet. Maar daar kom ik hier vast wel achter.’

Kom een kijkje nemen
Liesbeth: ‘Voor ons staat voorop dat we mensen met goede begeleiding en opleiding allerlei vaardigheden aanleren zodat ze na deze periode kunnen doorstromen naar betaald werk. Dat is prachtig en dankbaar werk. Je bouwt met z’n allen aan een heel concreet en zichtbaar resultaat. Mensen die ook mee willen doen, vooral jongeren die willen ontdekken waar hun talenten liggen en een vak willen leren, kunnen me altijd mailen of een kijkje komen nemen op de werf. Die is altijd geopend voor publiek.’

Van links naar rechts: Aaron, Dimitri Marangos, Alessandro en Liesbeth Bouwhuis

Heb je interesse, of wil je meewerken? Mail naar info@stadskraan.nl of kom langs (maandag tot en met donderdag) op de Museumwerf aan de Wierselaan 113 in Vreeswijk.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk