Afval wegbrengen met te lenen bakfiets

Als het aan de D66 in Nieuwegein ligt kun je binnenkort je afval wegbrengen in Nieuwegein met een geleende electrische bakfiets. Het is nu al voor inwoners uit Nieuwegein mogelijk om gratis een aanhangwagen te lenen om afval, grofvuil, groot tuinafval of bruikbare tweedehandsspullen naar het afvalstation aan de Utrechthaven in Nieuwegein te brengen. Maar niet iedereen heeft een auto en laat staan één met trekhaak. Deze inwoners moeten dan, volgens het grondstoffeninzamelplan (2021-232) 10 euro betalen om het te laten ophalen door het reinigingsbedrijf RMN. En dat is niet eerlijk. Daarom moet die bakfiets er komen, zo laat de D66 in een motie weten tijdens de behandeling van de kadernota 2023.

De D66 in Nieuwegein merkt dat voor veel inwoners van Nieuwegein 10 euro veel geld is om per keer je grofvuil op te laten halen. Ook is het veel milieuvriendelijker om te fietsen. De gemeente Rotterdam en enkele andere gemeenten doen momenteel een proef en dat ziet er goed uit. Als het aan de D66 ligt komt er in 2023 een pilot met minimaal drie electrische bakfietsen (verspreid over Nieuwegein) waarmee grofvuil, bruikbare tweedehandsspullen en groot tuinafval ingeleverd kan wordenbij het recyclingstation of de kringloop.

Afval bevat veel waardevolle materialen die opnieuw te gebruiken zijn. Als bewoners spullen naar een milieupark brengen en het daar in de juiste bakken doen, kunnen die worden gerecycled. De verschillende verwerkingsbedrijven maken er iets nieuws van. Zoals compost voor planten, printpapier, shampooflessen of poetslappen. Dit is goed voor het milieu. Er hoeft minder afval verbrand te worden en er gaan minder grondstoffen verloren.

De motie heeft het niet gehaald. Wel heeft de verantwoordelijke wethouder van Engelen toegezegd om te onderzoeken of de uitkomst van de pilot in Rotterdam toepasbaar is in Nieuwegein. Dit zal voor 1 oktober dit jaar gebeuren. Wordt dus vervolgd.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk