Aftrap Jongeren Adoptie Plan 2012

Jongeren kennis laten maken met de lokale politiek. Dat is het doel van het project Jongeren Adoptie Plan (JAP) dat binnenkort van start gaat. De afgelopen maanden gaven gemeenteraadsleden gastcolleges op het Anna van Rijn College, met als doel om jongeren enthousiast te maken voor het JAP. Wethouder Helen van den Berg zal maandagavond 13 februari de aftrap geven.

Het JAP is bedoeld voor jongeren van 14 tot en met 18 jaar en wordt georganiseerd door New Fun (MOvactor) in samenwerking met de gemeente Nieuwegein, politieke partijen en het Anna van Rijn College. De deelnemende leerlingen lopen stage bij politieke partijen en verdiepen zich in de raadsstukken, nemen deel aan de fractie vergaderingen en leggen werkbezoeken af. Het project wordt afgesloten met een fictieve raadsvergadering in april onder voorzitterschap van burgemeester Frans Backhuijs. In de raadszaal gaan de leerlingen met elkaar in debat over een lokaal maatschappelijk thema. De leerlingen verdiepen zich in de standpunten van de partij over dat onderwerp en maken een eigen voorstel daarover.

Door de discussie ontstaat een goed beeld over hoe de jongeren denken over actuele onderwerpen en welke knelpunten en kansen zij zien in de aanpak. De aanbevelingen van de jongeren kan de politiek mogelijk vertalen worden naar concrete acties. De deelnemende partijen dit jaar zijn: het CDA, D66, fractie de Mol, GroenLinks, PVDA, SP en VVD aan het project mee. Zij begeleiden in totaal 18 leerlingen uit Havo-4. Per deelnemende fractie zijn er één of twee coaches, die de leerlingen begeleiden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk