Aangepaste openingstijden: Nieuwegein op slot vanwege coronavirus

Net als veel andere plaatsen in Nederland is Nieuwegein voor het grootste gedeelte op slot in verband met het coronavirus. Minister Bruins van Volksgezondheid maakte dit weekend bekend alle scholen, gebouwen van sportclubs en eet- en drinkgelegenheden tot tenminste 6 april te sluiten.

Op die manier wil de minister voorkomen dat het aantal besmettingen op hoog tempo toeneemt. De minister waarschuwde onmiddellijk dat dit nog niet de laatste maatregel is die het kabinet in de strijd tegen het coronavirus genomen heeft.

Aangepaste openingstijden vitale sectoren
Een aantal sectoren in Nederland zijn van belang en worden aangemerkt als ‘vitale sectoren’. Daardoor blijven een aantal gebouwen in Nederland wel gewoon open. Daarbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld kantoren van de energieleverancier, de gemeente en de kinderopvang. Scholen zijn wel gesloten. Enkel ouders van kinderen die in vitale sectoren werken, mogen hun kinderen nog naar de kinderopvang brengen.

Veel gebouwen in Nederland zijn tot 6 april gesloten. Denk daarbij aan scholen, horeca en clubs. Bankkantoren zijn in sommige gevallen wel gewoon geopend, maar kennen in Nieuwegein vaak andere openingstijden dan normaal gesproken gebruikelijk is. Andere banken nemen het zekere voor het onzekere en kiezen er daarom voor het kantoor tot en met 6 april te sluiten. 

Sommige van deze sectoren zijn wel open, maar vaak korter en maar beperkt. Zo is het niet meer mogelijk naar eet- en drinkgelegenheden te gaan. Een pizza afhalen is er dus niet meer bij, maar deze kan nog wel thuis worden bezorgd. Veel van deze bedrijven hanteren het ‘contactloos bezorgen’, waarbij de bestelling voor de deur wordt gelegd, het geld wordt uitgewisseld via de grond en vervolgens de transactie wordt voltooid.

De openingstijden in Nieuwegein zijn tijdens de coronacrisis voortdurend in beweging. Daarom wordt aangeraden de openingstijden in Nieuwegein geregeld te controleren. Zo zijn supermarkten en apothekers wel geopend en zijn de openingstijden meestal niet gewijzigd. Wel houdt dit in dat men bij het boodschappen doen ten minste 1,5 meter afstand moet bewaren.

Scholen, horeca en clubs helemaal dicht
Scholen, horeca en clubs zijn volledig dicht, zo hebben de ministers Bruins van Volksgezondheid en Slob van Onderwijs bekendgemaakt. Daarvoor gelden er geen aangepaste openingstijden; deze gebouwen blijven tot en met maandag 6 april gesloten.

Scholen en kinderdagverblijven gaan tot en met maandag 6 april dicht. Daarbij kan gedacht worden aan het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het mbo. Hogescholen en universiteiten waren al gesloten en stappen over op digitale colleges.

Voor kinderen van ouders in de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer geldt dat scholen en kinderdagverblijven opvang aanbieden. De opvang is zonder extra kosten. Het RIVM heeft een lijst gepubliceerd van beroepsgroepen die in aanmerking komen voor kinderopvang.

Docenten zullen onderwijs op afstand invoeren voor kinderen die nu thuis zitten. Met name de eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo hebben nu de prioriteit.

Wie nu de website van de Gemeente Nieuwegein checkt, zal zien dat alle eet- en drinkgelegenheid dicht gaan vanaf zondag 15 maart 18.00 tot en met maandag 6 april. Dit geldt ook voor sport- en fitnessclubs, sauna’s, seksclubs en coffeeshops. Iedereen in Nederland wordt gevraagd ten minste 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren