53% van de Nieuwegeiners kampt met overgewicht!

Liefst 53% van de volwassenen in de gemeente Nieuwegein heeft een overgewicht. 17% kampt zelfs met ernstig overgewicht (obesitas). Dat blijkt uit onderzoek van Vandaagafvallen.nl dat informatie rondom afvallen in Nieuwegein verzamelt en vergelijkt. Hiervoor zijn gegevens van de Gezondheidsmonitor, het CBS en RIVM geraadpleegd.

Hiermee zijn inwoners in de gemeente Nieuwegein gemiddeld zwaarder dan de rest van Nederland. Landelijk gezien is 48,9% te zwaar, en heeft 13,8% te maken met obesitas.

Overgewicht betekent een BMI van 25 of hoger. Ernstig overgewicht, ook bekend als obesitas, betekent een BMI van 30 of hoger. De BMI wordt berekend op basis van geslacht, lengte en gewicht. Een BMI tussen de 18,5 en 25 betekent een normaal gewicht.

Sporten en bewegen in de gemeente Nieuwegein
Dit wil niet zeggen dat de hele gemeente stilzit. 49% voldoet aan de landelijke Beweegrichtlijnen. Dit betekent minimaal 2,5 uur per week matig intensieve inspanning (bijv. fietsen of wandelen), twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten (bijv. traplopen) en niet te veel stilzitten. Hieronder een aantal aanvullende gegevens met betrekking tot sporten en bewegen in de gemeente Nieuwegein.

 • 55% doet aan matig plus zwaar intensieve activiteiten (o.a. wandelen, fietsen, hardlopen, wielrennen, sporten)
 • 79% doet aan bot- plus spierversterkende activiteiten (o.a. traplopen, springen, fietsen en krachttraining)
 • 50% doet wekelijks aan sport
 • Het percentage fietsgebruik ligt op 28%. Dit betekent dat bij 28% van verplaatsingen met een korte afstand (tot 7,5 km) gebruik gemaakt wordt van de fiets

Hoe zit het met de gezondheid in de gemeente?
73% van de inwoners van Nieuwegein ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed. Landelijk gezien ligt dit percentage op 75,6%. Het alcohol- en rookgedrag ligt tenslotte redelijk in lijn met de rest van Nederland:

In Nieuwegein wordt door 46% van de bevolking van 19 jaar en ouder volgens de Richtlijn gedronken (drinkt niet of maximaal 1 glas per dag). 8% van de bevolking is een zware drinker. Dat wil zeggen: minstens 1 keer per week 6 glazen voor mannen en 4 glazen voor vrouwen per dag. 6% wordt aangemerkt als overmatige drinker. Je bent een overmatige drinker als je meer dan 14 glazen per week (vrouwen) of 21 glazen per week (mannen) drinkt. 19% van de inwoners in Nieuwegein rookt wel eens.

2 thoughts on “53% van de Nieuwegeiners kampt met overgewicht!

 1. Bas

  Als 73% de gezondheid als (zeer) goed ervaart, valt dat “kampen” met overgewicht dus wel mee…

  1. SC

   Misschien bedoelen ze dat er anderen zijn die omtrent deze mensen dan wel dit percentage aan het kampen zijn. Wie? En waarom werkt het zo ondermaats?

   Overgewicht heeft lang niet altijd te maken met te veel of te fout eten. ‘t Kan ook komen door bepaalde medicijnen/medicijncombinaties (prednison is berucht), vocht vasthouden, nog niet opgemerkte allergieën/intoleranties/sensiviteiten, ongunstig wonen (3 hoog zonder lift terwijl je slecht ter been bent) etc. De anderen hebben dus een boel aanknopingspunten om gerichte oplossingen te ontwikkelen. .

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren