455 vuurwerkklachten uit Nieuwegein

In twee weken tijd zijn vanuit Nieuwegein er 455 klachten over vuurwerk binnengekomen op het meldpunt vuurwerkoverlast.nl. Dit waren er iets meer dan vorig jaar toen er 435 klachten binnenkwamen. Uit het hele land kwamen er in totaal 89.623 meldingen binnen. Dat is 10.000 meer dan een jaar geleden.

Van de meldingen uit Nieuwegein gaat 70 procent over de extreem harde knallen van zwaar vuurwerk, 15 procent gaat over vuurwerkstress bij dieren, 5 procent over gevaarlijke situaties op straat en 5 procent over vuurwerkschade. De overige meldingen gaan over achtergelaten vuurwerkafval, ongezonde kruitdampen en bedreiging of belemmering van hulpverleners.

De meeste meldingen kwamen uit de wijk Batau-Noord, de minste meldingen uit Doorslag, Hoogzandveld en Vreeswijk. Een verdere analyse zal de komende week gemaakt worden en verwerkt worden in een rapport met aanbevelingen voor Nieuwegen. Dit rapport zal net als vorig jaar aan burgemeester Backhuijs aangeboden worden. Ook zal in dit rapport gekeken worden naar de effecten van de overgenomen aanbevelingen van vorig jaar.

Met 455 meldingen is Nieuwegein dit jaar als 4e in de provincie Utrecht; uit de gemeente Utrecht kwamen 1811 meldingen, uit Amersfoort 784 en uit Veenendaal 516. Deze laatste gemeente laat hiermee een flinke stijging zien ten opzichte van vorig jaar.

Het meldpunt vuurwerkoverlast.nl is een initiatief van 15 lokale GroenLinks-fracties, waaronder die uit Nieuiwegein en wordt ondersteund door het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk