Katern

36 gewonden bij grote brand in De Geinsche Hof

Rond 08.00 uur vanmorgen woedde er een zeer grote brand in het verpleeghuis de Geinsche Hof in de wijk Fokkesteeg. Alle 138 bewoners zijn inmiddels geevacueerd en de wijk is afgezet rond de Vuurscheschans. De bouwvakkers die momenteel bezig zijn met een verbouwing hebben enkele bewoners via het dak met een hijskraan kunnen redden. Enkele tientallen bewoners hebben rook ingeademd. De brand zou zijn ontstaan op het dak, aldus een omstander. (filmpje) De oorzaak van de brand is vermoedelijk werkzaamheden op het dak, daar waren werklui, veelal Poolse werklui, bezig met dakdekwerkzaamheden. Het uitmaken van een klein brandje mislukte waarna grote steekvlammen het dak in brand zette. De recherche doet momenteel onderzoek.

De brandweer van Vianen verleent assistentie. Ook de Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA) is aanwezig om de ambulancemedewerkers te assisteren. Maar ook het personeel en veel buurtbewoners verlenen hulp. De bouwvakkers die naast het pand aan het werk zijn waren als eerste om hulp te verlenen. Er worden bedden met bewoners de straat opgereden. Grip1 is afgegeven dat duidt op een zeer ernstige grote brand. Grote rookwolken zijn te zien boven de wijk. Het crisisteam van de gemeente Nieuwegein is bijeengeroepen. Op de A27 Gorinchem-Utrecht heeft de politie de linker rijstrook afgezet tussen Nieuwegein en Lunetten voor de hulpdiensten. Ambulances, ook uit Gelderland en Zuid-Holland, rijden af en aan. Niet gewonde bewoners worden opgevangen in andere verzorgingshuizen en sportzalen in de omgeving.

Vanochtend is het Calamiteitenhospitaal in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) opengegaan voor de opvang van de slachtoffers van de brand in zorgcentrum De Geinsche Hof in Nieuwegein. Er worden tussen de 30 en 50 slachtoffers opgevangen. Over de aard van de verwondingen is nog niets te zeggen. UPDATE: 13.38 uur Brand onder controle.

In Nieuwegein brak afgelopen weekend al eerder brand uit. Op de Kruyderlaan was het twee nachten op rij raak in hetzelfde bedrijfspand. Vrijdagavond was er brand op de begane grond. Zaterdagnacht waren er vlammen op de bovenverdieping. Diezelfde nacht was er ook brand in een flat aan de Condor.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk