24 oktober start Fairtrade week

Slavernij. Kinderarbeid. Armoede. Uitbuiting. Het bestaat nog steeds. Grondoorzaak? De veel te lage prijs die de industrie betaalt aan boeren en arbeiders aan het begin van voedselketens. Zij kunnen nauwelijks in hun eerste levensbehoeften voorzien, laat staan duurzaam produceren. Fairtrade draagt al jaren bij aan betere handelsvoorwaarden en levensomstandigheden voor kleinschalige boeren en arbeiders. En hoewel er de afgelopen dertig jaar veel veranderd is, is zijn we er nog lang niet. Oneerlijke handel is nog altijd de norm en armoede onder boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden is groot. Nieuwegein is al lange tijd een Fairtrade Gemeente.

Nieuwegein is sedert 2009 Fairtrade gemeente

De problemen in de West-Afrikaanse cacaoproductie zijn groter dan ooit. Ongebreidelde ontbossing, extreme armoede en massale kinderarbeid zijn schering en inslag. Cacaoboeren worstelen om te overleven. De negatieve impact van klimaatverandering en de kwetsbare positie van kleinschalige boeren zijn daar mede debet aan.

Gelukkig zien we de industrie bewegen: Tony’s Chocolony laat zien dat een hogere cacaoprijs een succesvol merk helemaal niet in de weg hoeft te staan. Sterker nog, het bedrijf betaalt Fairtrade boeren tientallen procenten meer dan de wereldmarktprijs én is erin geslaagd in korte tijd het grootste chocolademerk van Nederland te worden.

Met volle kracht vooruit
Het bereiken van een leefbaar inkomen vergt structurele veranderingen. Een beetje goed doen is niet goed genoeg. Willen we de kloof tussen het gemiddelde inkomen van een cacaoboer en een leefbaar inkomen stapsgewijs dichten, dan is het van onmiskenbaar belang dat de cacaosector haar verantwoordelijkheid neemt, de handen ineenslaat en masse voortbeweegt. Met volle kracht vooruit. Fairtrade Nederland is er klaar voor. Jullie ook?

Van 24 oktober tot 1 november is de Fairtrade week wij nodigt de organisatie in Nieuwegein iedereen van harte uit in die week eens extra op zoek te gaan naar Fairtrade producten. Dat is helemaal net zo moeilijk. Bijna alle grote supermarkten hebben Fairtrade producten in hun assortiment. Misschien even zoeken maar het loont de moeite en geeft dat fijne gevoel dat een kleine bijdrage wordt geleverd aan het tegengaan van ongelijkheid in de wereld.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren