Historische Kring Nieuwegein uit haar zorgen over plannen boerderij De Middenhof

De laatste tijd zijn er berichten over de boerderij ‘De Middenhof’ aan de Duetlaan in de wijk Zuilenstein. Er zouden plannen bestaan om op deze locatie een seniorencomplex neer te zetten. Dit is in de ogen van de Historische Kring Nieuwegein (HKN) een gruwel. Zo laat het bestuur onze redactie weten. De HKN: ‘De boerderij zelf ombouwen tot seniorenwoningen doet volledig afbreuk aan het gebouw, met zijn ongelijke verdiepingsvloeren en is daardoor eigenlijk onmogelijk.’

Het restaurant staat al enige tijd te koop en er waren verschillende gegadigden om De Middenhof te kopen. De gebouwen moeten bewaard blijven, maar kunnen een nieuwe invulling krijgen. Daarnaast kan een deel van het terrein worden bebouwd.

Hans Ultee, directielid van Boerderij De Middenhof, laat weten dat er geen plannen zijn om de boerderij aan te tasten aan zijn cultuurhistorische waarde. Wel laten zij weten dat een maand geleden één van de gegadigde projectontwikkelaars is afgevallen. De eigenaren van De Middenhof en de gemeente Nieuwegein willen niet dat de boerderij ten prooi valt aan een projectontwikkelaar die voor alleen het grote geld gaat, ‘maar er ook cultuurhistorische waarde blijft en sociaal maatschappelijke doelen.’

‘De Middenhof’ is een monumentale, zeer waardevolle en beeldbepalende boerderij bestaande uit een langhuisboerderij (1906), een zomerhuis (1e helft 19e eeuw), een schuur en een hooiberg (de enige originele in Nieuwegein!) Opmerkelijk zijn ook de leilinden voor de boerderij en de aanwezigheid van hoogstamfruitbomen op het terrein. Daarnaast staat ‘De Middenhof’ op een kruising van twee historische wegen: de Galecopperdijk (ter plaatse Duetlaan genoemd) en de Nedereindseweg. Beide wegen zijn bijna 1000 jaar oud en dragen eveneens bij aan het historisch beeld op deze locatie. Daarnaast is op deze locatie waarschijnlijk een vindplaats uit de vroege middeleeuwen aanwezig.

Hoewel een nadere uitwerking van het plan ontbreekt, komen er bij de HKN visioenen op van een verbouwing van de huidige gebouwen en een nieuwbouw op de parkeerplaats grenzend aan de boerderij, misschien wel met meerdere woonlagen.

Henk Valkenet, voorzitter van de HKN: ‘Wij moeten er niet aan denken dat een dergelijk idee wordt uitgevoerd. Het past in het geheel niet bij de uitstraling van het gebied. Niet voor niets is de eerste bebouwing van de Duetlaan ook ver naar achteren gesitueerd. Bovendien zal een verbouwing van de huidige gebouwen tot seniorenwoningen zodanig zijn dat het historisch karakter onherstelbaar geweld zal worden aangedaan.’

De HKN heeft de gemeente Nieuwegein van haar zorgen op de hoogte gesteld. De gemeente  ‘onderschrijft de cultuurhistorische waarde van de Middenhof.’ In een brief meldt de gemeente Nieuwegein dat de bebouwing, het erf en de ligging aan een historisch lint zorgt voor een K1-waardering op de cultuurhistorische waardenkaart. “Dit betekent dat de erfgoedwaarden in acht genomen moeten worden bij eventuele herontwikkeling” aldus Valkenet ‘en is een ontwikkelkader opgesteld waarin onder meer randvoorwaarden voor ontwikkeling zijn gesteld.’

De Historische Kring Nieuwegein laat onze redactie weten dat zij de ontwikkelingen rondom een herontwikkeling van deze locatie op de voet zal gaan volgen en erop toezien dat ‘De Middenhof’ en haar directe omgeving de historische uitstraling nog tot in lengte van jaren zal worden behouden.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website. Deze week: ‘wat mooie plantjes’ aldus Udo.

Udo: ‘Vandaag, half april, zag ik een bloeiende dagkoekoeksbloem opschieten uit het gras langs het Wilgenroosje (straatje). Nog maar twee bloempjes ontloken, maar de bloei begint doorgaans eind april. Er zit in de bladoksels van deze plant af en toe schuim van de spuugcicade, en in oude tijden dacht men dat dit spuug van een koekoek zou zijn. Wat ze vroeger al niet verzonnen! Afijn, zo ‘st gekomen. De latijnse geslachtsnaam is Silene.’

‘In Nieuwegein komen zeker 5 soorten van de familie Silene voor, in weinig gesnoeide bermen en veldjes. De echte koekoeksbloem is soms massaal te vinden in een veld achter een totaal verwilderde griend in park Oudegein. De bloemen, waarvan elk bloemblaadje op meerde lintjes lijkt, is de mooiste van alle koekoeksbloemen. Het zaad is gewoon te koop dus ze staan ook in tuinen.’

‘Avond- en nachtkoekoeksbloemen hebben beide witte bloemen, dus die kan men gemakkelijk verwisselen. De nachtkoekoeksbloem is echter niet gevonden in Nieuwegein. De planten van avond- en dagkoekoeksbloemen lijken ook sterk op elkaar, maar de kleur van de bloemen maakt het wel duidelijk. Tenzij u een bastaard vindt van die twee.’

‘Tenslotte: Zeepkruid in bloei is een wilde plant die wel wat weg heeft van een koekoeksbloem maar staat ook in tuinen. Buiten Nieuwegein komen nog enkele soorten van het geslacht silene voor, meestal met witte bloemen en Silene in hun naam in plaats van koekoeksbloem.’

Prentbriefkaart van de week

Naast het nieuws vindt u op De Digitale Stad Nieuwegein ook veel informatie over het heden en het verleden van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk. Kijk eens naar de rubriek: Toen & Nu of De Oude PEN en de Prentbriefkaart van de week. Deze week een prentbriefkaart met het R.K. St. Franciscusgesticht aan de Utrechtsestraatweg 3-5 in Jutphaas.

Het belang van de prentbriefkaart voor de historische wetenschap is lange tijd door de archiefbeherende instanties onderschat. Toch zijn het juist de prentbriefkaarten, die ons een aardig beeld geven van de veranderingen in onze samenleving.

De kaart in het archief van deze week komt uit 1906, en is een gezicht op de linker- en voorgevel van het R.K. St. Franciscusgesticht aan de Utrechtsestraatweg 3-5 in Jutphaas uit het zuidwesten.

De uitgever van de ansichtkaart deze week is onbekend. De foto is gedrukt in zwart/wit. De gemeente Jutphaas is per 1 januari 1971 met de gemeente Vreeswijk opgenomen in de nieuw gevormde gemeente Nieuwegein.

Koken met PEN: ‘Gebakken courgette met fijnspar uitlopers’

Leah Groeneweg en Tim Horneman van In Het Wilde Weg verzorgen een jaaropleiding eetbare wilde planten. Daarnaast organiseren zij bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten in het mooie Drenthe. Vanaf vandaag geven Leah en Tim  ook invulling aan de rubriek ‘Koken met PEN.’ Een keer per maand laten zij onze lezers kennismaken met eetbare wilde planten, dat alles in een recept om zelf eens te proberen. Deze maand: ‘Gebakken courgette met fijnspar uitlopers.

Leah: ‘De fijnspar loopt nu uit. Prachtige lichtgroene topjes versieren de boom alsof hij feest viert. En waarschijnlijk doet hij dat ook, het feest van de lente!  De lichtgroene, nog zachte uitlopers kun je eten. Gebruik ze in thee, maak er gelei van of leg ze in olie om de smaak van de olie te verfijnen.  Wees er zeker van dat je het verschil met de (dodelijk giftige) taxus goed kent voordat je met dennen en sparren aan de slag gaat.’

Ingrediënten
– jonge sparrenuitlopers
– olijfolie
– 2 courgettes
– sesamzaadjes
– peper en zout

Voorbereiding
Pluk de jonge, lichtgroene en nog zachte uitlopers van de fijnspar. Doe ze in een steriel glazen potje en overgiet ze met olijfolie (om mee te bakken). Draai de deksel er op en laat 2 à 3 dagen trekken. Zeef dan de sparrenuitlopers uit de olie en hou deze apart. De olie gebruik je om in te bakken.

Bereiding
Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en laat ze afkoelen op een bord. Snijd de courgettes over de lengte in dunne plakken van ½ cm. Bak ze op een hoog vuur in de sparrenolie, tot ze goudbruin zijn. Doe de courgettes in een schaal, leg er de sparrenuitlopers op strooi er het sesamzaad over. Breng op smaak met peper en zout.

Ook komend weekend is de Galecopperbrug afgesloten door werkzaamheden

De Galecopperbrug is ook in het weekend van 20 april richting Arnhem voor alle verkeer afgesloten. Afgelopen weekend was de brug beide dagen van 08.00 uur tot 20.00 uur dicht voor werkzaamheden. De stalen kabels van de brug op de A12 bij Utrecht worden vervangen. Dat blijkt een ingewikkeldere klus dan gedacht en dus gaat de brug opnieuw dicht.

Rijkswaterstaat is al een paar weekenden bezig om holle buizen te plaatsen tussen de torens en het wegdek van de brug, waar de stalen kabels doorheen gaan lopen. “Door groei van het steeds zwaardere vracht- en autoverkeer is de belasting van de brug de afgelopen decennia flink toegenomen”, schrijft Rijkswaterstaat.

“Om de brug ook in de toekomst veilig te kunnen gebruiken, vindt tot medio 2025 onderhoud plaats. De grootste klus is het vervangen van de stalen kabels.”

Aanstaande zaterdag en zondag is de Galecopperbrug tussen 08.00 uur en 20.00 uur dicht. De Papendorpseweg die onder de brug loopt is dan ook afgesloten voor auto- en fietsverkeer.

De voordelen van buitenspelen met buitenspeelgoed voor peuters

Buitenspelen is belangrijk voor de ontwikkeling van peuters, biedt eindeloze vermaak en leermogelijkheden. Met behulp van divers buitenspeelgoed kunnen kinderen hun fysieke gezondheid verbeteren, motorische vaardigheden ontwikkelen, sociale interacties bevorderen en de natuur verkennen. Dit artikel duikt in de manieren waarop verschillende soorten buitenspeelgoed bijdragen aan de groei en ontwikkeling van peuters.

Uitbreiden van fysieke en motorische ontwikkeling met buitenspeelgoed
Buitenspeelgoed moedigt kinderen aan om actief te zijn en te bewegen, wat belangrijk is voor hun fysieke gezondheid en motorische ontwikkeling.

  • Loopfietsen en driewielers: Deze verbeteren het evenwicht en de coördinatie. Peuters leren hoe ze moeten sturen en stoppen, wat bijdraagt aan hun grove motorische vaardigheden.
  • Schommels en glijbanen: Bevorderen kracht en evenwicht, evenals het begrip van oorzaak en gevolg (‘Ik duw, dus ik ga hoger’).
  • Bal- en werpspellen: Ontwikkelen hand-oog coördinatie en fijne motorische vaardigheden. Van het gooien van een bal tot het slaan met een racket, deze activiteiten versterken de arm- en handspieren.
  • Zandbakken: Bieden eindeloze mogelijkheden voor creatief spel en ontwikkelen de fijne motoriek door het graven, bouwen, en vormen van zandstructuren.

Door een variëteit aan buitenspeelgoed aan te bieden, kunnen ouders en verzorgers de fysieke en motorische ontwikkeling van hun peuter ondersteunen.

Het bevorderen van sociale vaardigheden en natuurbeleving door spel
Buitenspelen met speelgoed stimuleert ook sociale interacties en biedt kinderen de kans om de natuur te ervaren.

  • Speelhuizen en speeltenten: Moedigen rollenspel en samenwerking aan. Kinderen kunnen samen een ‘huis’ inrichten of een denkbeeldige wereld creëren, wat hun sociale vaardigheden en verbeelding stimuleert.
  • Waterbanen en -tafels: Zijn geweldig voor warme dagen en bevorderen het delen en om de beurt spelen. Kinderen kunnen experimenteren met drijven en zinken, wat hun begrip van wetenschappelijke concepten vergroot.
  • Natuurontdekking speelgoed: Zoals vergrootglazen of insectenvangkits, stimuleren de nieuwsgierigheid en het onderzoekend leren. Kinderen leren respect te hebben voor levende wezens en ontwikkelen een waardering voor de natuur.

Deze speelgoedopties bieden niet alleen plezier, maar ondersteunen ook de ontwikkeling van belangrijke sociale vaardigheden en een liefde voor leren en ontdekken.

Advies voor ouders bij het kiezen van geschikt buitenspeelgoed
Voor ouders die buitenspeelgoed 3 jaar voor hun peuters kiezen, zijn er enkele overwegingen om in gedachten te houden:

  • Leeftijdsappropriateit: Zorg ervoor dat het speelgoed geschikt is voor de leeftijd van het kind om veiligheid en interesse te garanderen.
  • Veiligheid: Controleer het speelgoed op scherpe randen, losse onderdelen of verstikkingsgevaren.
  • Interesses: Kies speelgoed dat aansluit bij de interesses en vaardigheden van het kind om hun betrokkenheid te maximaliseren.
  • Diversiteit: Bied een verscheidenheid aan speelgoed aan om verschillende aspecten van de ontwikkeling te stimuleren, van fysiek actief zijn tot creatief en sociaal spel.

Buitenspelen is van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van peuters, en door het zorgvuldig selecteren van divers buitenspeelgoed kunnen ouders en verzorgers deze ervaring verrijken. Het biedt kinderen de middelen om hun fysieke vaardigheden te ontwikkelen, sociale interacties aan te gaan, de natuur te verkennen en vooral, te genieten van de vreugde van spel.

Drie junior klimaatburgemeesters gaan gemeenten tijdens klimaatexpo overtuigen om koelteplekken te maken

Op de Klimaatexpo in Houten zullen op 17 april drie junior klimaatburgemeesters hun 3D ontworpen koelteplekken presenteren aan verschillende gemeenten, ook Jens van Hilten, junior klimaatburgemeester uit Nieuwegein, zal aanwezig zijn. De drie klimaatburgemeesters zijn tussen de 9 en 12 jaar. Ze hebben een wedstrijd gewonnen, waarbij ze in Minecraft de ‘coolste koelteplekken’ hebben ontworpen. Hun ontwerpen bevatten een speelse fontijn, een zwemvijver, drinkplekken en een schaduwrijk klimparcours. Ze hopen zo veel mogelijk gemeentes te inspireren om actie te ondernemen en daadwerkelijk koelteplekken te gaan realiseren die ook leuk zijn voor kinderen om lekker buiten te spelen.

De wedstrijd is georganiseerd door ‘senior klimaatburgemeester’ Willemijn Simon van Leeuwen. Zij is tevens directeur van het science centrum GeoFort waar bezoekers alles rondom de toekomst van de planeet aarde op een interactieve manier beleven. Willemijn, benadrukt het belang van het betrekken van jongeren: “Veel jongeren zijn somber over de toekomst. Wij willen ze laten ervaren dat ze zelf aan de slag kunnen in hun eigen omgeving en dat ook jongeren hun stem kunnen laten horen en veranderingen teweeg kunnen brengen. Het is inspirerend om te zien hoe jongeren hun creativiteit en betrokkenheid tonen bij het vinden van oplossingen voor de klimaatcrisis. Door hun ideeën te presenteren tijdens de Klimaatexpo, hopen we de aandacht te vestigen op het belang van lokale actie en samenwerking tussen gemeenten en jonge leiders.”

Op 30 maart organiseerde GeoFort een ontwerpwedstrijd in Minecraft voor de ‘Coolste Koelteplek’. Jens van Hilten, junior klimaatburgemeester uit Nieuwegein werd beloond met de eerste prijs. De tweede en derde prijs gingen naar respectievelijk Kyara en Phäedra uit Asperen. De wethouder Joke van Vrouwerff van de gemeente West Betuwe zat in de jury en was zeer verrast over de mooie ontwerpen die in korte tijd waren gemaakt.

Jens was blij met de eerste prijs: “Het was echt gaaf om mijn Minecraft-ontwerp te maken en ik hoop dat mijn Minecraft-wereld een verschil kan maken in de echte wereld!” Tijdens de klimaatexpo krijgen jongeren de kans om hun ontwerpen te presenteren aan gemeenten die zich bezighouden met klimaatadaptie. Of de jonge klimaatburgemeester uit Nieuwegein gaat winnen? Dat horen we morgen en zal natuurlijk op deze pagina te lezen zijn.