Junior klimaatburgemeester Jens van Hilten (9) uit Nieuwegein wint Minecraft wedstrijd

Op 30 maart hebben junior klimaatburgemeesters bij GeoFort originele koelteplekken ontworpen in Minecraft. De mooiste drie ontwerpen kregen een prijs uitgereikt door de wethouder klimaatadaptatie Joke van Vrouwerff van de gemeente West Betuwe. De eerste prijs is naar de 9-jarige Jens van Hilten  gegaan. Hij is junior klimaatburgemeester in de gemeente Nieuwegein. Jens had een prachtig ontwerp gemaakt van een mooi parkje met een fontijn, vijver, hoge bomen en drinkplekken.

Geofort

De tweede prijs ging naar Kyara Hoogendoorn uit Asperen. Zij had een park ontworpen met bomen waarin een klimparcours was aangelegd en de derde prijs was voor Phäedra Slob met een groot en divers waterrijk park.

Een drijvende kracht achter de Junior Klimaatburgemeesters is GeoFort, een interactief science center over de toekomst van de planeet aarde. Het idee om jongeren enthousiast te maken om Junior Klimaatburgemeester te worden en samen activiteiten te ondernemen komt van ‘senior’ klimaatburgemeester Willemijn Simon van Leeuwen, tevens directeur van Stichting GeoFort.

Willemijn benadrukt het belang van deze jonge leiders: “De junior klimaatburgemeesters spelen, als vertegenwoordigers van de volgende generatie, een cruciale rol in het streven naar een duurzame planeet. Zij hebben immers belang bij een gezonde toekomst. Door middel van leuke en educatieve activiteiten zoals deze Minecraft-wedstrijd, worden jongeren bewust gemaakt van de uitdagingen die er zijn en worden verschillende oplossingen aangereikt. Dat geeft hoop en energie in deze tijden waarin veel jongeren bedolven worden onder somber nieuws.”

Hitteplan
Er is een nationaal hitteplan ontwikkeld met de bedoeling om de gezondheidseffecten door hitte te voorkomen. GeoFort heeft dit beleid vertaald naar een ontwerpopdracht voor jongeren, waarbij ze ervoor gaan zorgen dat elke bewoner binnen 300 meter een ‘koelteplek’ kan betreden. De jonge ontwerpers combineren de functie van afkoelen met het ontwerpen van een ontmoetings- of speelplek. Voor heel Nederland is in kaart gebracht welke bewoners te ver van een koelteplek afliggen.

Heel Nederland in Minecraft
GeoFort heeft Nederland nagebouwd in Minecraft, genaamd GeoCraftNL. In deze digitale omgeving zijn alle wegen, rivieren en meren evenals alle bestaande gebouwen in Nederland in 3D ingeladen. Jongeren kunnen hierin hun eigen leefomgeving klimaatbestendig maken.

Agenda Toekomstclub
De junior klimaatburgemeesters gaan de komende tijd diverse activiteiten ondernemen in de zogenaamde toekomstclub die GeoFort heeft opgericht. Zo gaan een aantal jongeren naar de Klimaatexpo in Houten op 17 april 2024 waar hun Minecraftontwerpen om 11.30 uur worden gepresenteerd. Uiteraard hopen ze dat de coolste koelteplekken ook daadwerkelijk ergens gerealiseerd gaan worden. Wellicht heeft de gemeente Nieuwegein nog een mooie plek om de fontein te realiseren die Jens heeft ontworpen… Op 21 juni mogen ze overnachten te GeoFort en gaan ze onder begeleiding van kunstenaars toekomststoelen creëren.

Aanmelden junior klimaatburgemeester
In de gemeente West Betuwe hebben zich inmiddels 41 Junior Klimaatburgemeesters aangemeld met de wens zich actief in te zetten voor een duurzame planeet aarde. Jongeren in de regio van GeoFort (ook gemeente West Betuwe, maar ook Leerdam, Gorinchem, Culemborg, Zaltbommel, Vianen en Nieuwegein) kunnen zich aanmelden om junior klimaatburgemeester te worden. Ben je tussen de 8 en 18 jaar en vind je het leuk om activiteiten te ondernemen die de toekomst aangaan, dan kan je je aanmelden.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk