Galecopperbrug richting Arnhem overdag dicht op 6, 13 en 14 april

De Galecopperbrug in de A12 bij Nieuwegein is op zaterdag 6 april, zaterdag 13 april en zondag 14 april richting Arnhem van 08.00 uur tot 20.00 uur volledig afgesloten voor het verkeer.

De weg onder de brug (Papendorpseweg) is dan ook afgesloten voor auto- en fietsverkeer: op 6 april van 06.00 tot 20.00 uur en van 13 april 06.00 uur tot 14 april 20.00 uur. Weggebruikers dienen rekening te houden met 60 minuten extra reistijd. Het verkeer richting Den Haag ondervindt geen hinder van de werkzaamheden.

Omleidingen

  • Verkeer vanuit Amsterdam richting Arnhem wordt omgeleid via de A1 en A27/A30 en vanuit Rotterdam richting Arnhem via de A15.
  • Bij Utrecht rijdt het verkeer om via de N230 (Noordelijke Randweg Utrecht) en de A27 óf de A2 en A27 (zie ook de omleidingskaart hieronder).

Bestemmingsverkeer wordt lokaal omgeleid. Fietsers rijden om via de Galecopperdijk. Bus 48, 90 en 295 blijven hun gebruikelijke route rijden over de Papendorpseweg. Informatiepanelen en/of gele borden geven de omleidingsroutes aan. Door (weers)omstandigheden kunnen de werkzaamheden worden uitgesteld.

Sluit niet aan in de file
Vanwege de verwachte hinder adviseert Rijkswaterstaat weggebruikers – waar mogelijk – te reizen met het openbaar vervoer of de fiets. Of de autoreis op een andere dag te plannen.

Werkzaamheden
Tijdens de afsluitingen plaatst Rijkswaterstaat een nieuwe constructie op een van de torens van de Galecopperbrug richting Arnhem. Aan het brugdek en de nieuwe constructie worden buizen bevestigd waar later dit jaar de nieuwe stalen kabels doorheen gaan lopen.

Groot onderhoud tot medio 2025
Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van groot onderhoud aan de Galecopperbrug bij Utrecht richting Arnhem. Door groei van het steeds zwaardere vracht- en autoverkeer is de belasting van de brug de afgelopen decennia flink toegenomen. Daarnaast vertonen de stalen kabels die het brugdek dragen roestvorming op de brug richting Arnhem. Om de brug ook in de toekomst veilig te kunnen gebruiken, vindt tot medio 2025 onderhoud plaats. De grootste klus is het vervangen van de stalen kabels.

Toen & Nu: ‘De stellingmolen van Verloop anno 1948’

De IJsselsteinseweg Toen in Jutphaas, gefotografeerd ergens begin 1965. Nu is het de Herenstraat in Nieuwegein. Een gezicht langs de Doorslag, met Toen links de romp van de voormalige stellingmolen van Verloop. Deze molen is begin  jaren ’50 van de vorige eeuw volledig gesloopt. De bovenbouw met de wieken ging er af omstreeks 1937. Rechts van de molen een molenaarswoning, waar voor de sloop in de vijftiger jaren de oude Henk van Basten woonde in het Kraaienbuurtje. Hier een foto van de molen die is gemaakt ergens tussen 1900 en 1904.

Onze fotograaf Jordi Jupijn ging naar deze plek en maakte aan de hand van de foto van Toen, die overigens gebruikt werd voor een prentbriefkaart, de foto van Nu. Dit voor de rubriek: ‘Toen & Nu.’ Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.

Langs de oever van de Doorslag de kolenschuiten van de familie Van der Vlist. Helemaal rechts op de achtergrond de oude rijst-stijfsel fabriek, die in de oorlog gesloten is. Daarin hielden de Duitsers overigens mensen vast uit omgeving Rotterdam die voor de Arbeitseinsatz waren opgepakt. In dat vierkante gebouw zitten nu wat bedrijven. Op de achtergrond de Oudegeinsemolen.

De foto bevindt zich in een serie van 19 op grote bladen geplakte foto’s over de aanleg en het onderhoud van de provinciale weg P22 (Utrecht-Vreeswijk) in de “Collectie beeldmateriaal afkomstig van de Provincie Utrecht 1880-2007.”

Het dorp Jutphaas kende de vorige eeuw meerdere buurtjes, zoals de Kikkerbuurt aan de Nedereindseweg en de Kraaienbuurt aan de oostzijde langs het water De Doorslag. Van dit buurtje is, vermoedelijk in de dertiger jaren van de 20ste eeuw, deze foto van Toen gemaakt.

Het Kraaienbuurtje, even verderop op de foto van Toen, bestond uit zes huisjes. Het was gelegen ten noorden van de wipwatermolen Oudegein, die toen nog op de plek nabij de huidige Doorslagbrug stond. Het is nu allemaal terrein van de Henkelfabrieken. ‘Het Kraaienbuurtje is eind veertiger jaren vorige eeuw afgebroken’ aldus de Historische Kring Nieuwegein bij de foto van Toen deze week.

KidsClinics bij Mixed Hockey Club Nieuwegein

Ze zijn er weer: De KidsClinics van de Mixed Hockey Club Nieuwegein (MHCN) voor kinderen van 6 tot en met 10 jaar! Dé manier om op een leuke manier kennis te maken met de hockeysport.

Tijdens de clinics kunnen de deelnemer 3x gratis meedoen in de maand april. Deze dagen worden gehouden op woensdag 10, 17 en woensdag 24 april. Je hoeft alleen sportkleding aan te doen, de hockeyclub regelen de rest.

De 550 jeugdleden van Mixed Hockey Club Nieuwegein tikken wekelijks met veel plezier heel wat ballen over en beleven hoe leuk en uitdagend het spelletje is. Goed voor het zelfvertrouwen en lekker buiten bewegen. Tijdens de KidsClinics doorlopen kinderen een circuit van oefeningen met een hockeystick en bal. Er kan eventueel ook een keer meegetraind worden om te kijken of het bevalt.

Wil je meedoen?
Stuur dan een mailtje naar joj@mhcn.nl met vermelding van je naam en geboortedatum en de organisatie stuurt je alle informatie.

Koning Willem-Alexander op bezoek bij SUN Nederland

Koning Willem-Alexander heeft ter gelegenheid van het 110-jarig jubileum van SUN Nederland een bezoek gebracht aan SUN (Stichting Urgente Noden). Coördinator Karin Beenen van SUN Lekstroom was samen met beleidsadviseur Monique de Nijs (gemeente IJsselstein) en hulpverlener Erik van Abrona en zijn cliënt Marco aanwezig bij dit bezoek. SUN Lekstroom is er voor inwoners uit de gemeenten Nieuwegein, Vijfheerenlanden, Houten, IJsselstein en Lopik.

Foto: Grietje Mesman met Karin Beenen uit Nieuwegein derde van rechts achter

Het bezoek vond plaats in Zutphen waar net een nieuw SUN-noodhulpbureau is opgericht. De Koning toonde veel betrokkenheid en hoopt dat zijn komst bijdraagt aan de bekendheid van SUN Nederland en SUN-noodhulp. De Koning ging in gesprek met een kleine twintig genodigden over het belang van noodhulp en de impact van de gift of renteloze lening op het leven van mensen die deze hebben ontvangen. Daarnaast werden de eerste resultaten van het wetenschappelijk onderzoek van de Vrije Universiteit naar het effect van SUN-noodhulp toegelicht.

110-jaar noodhulp
In 1914 richtte Koningin Wilhelmina het Koninklijk Nationaal Steuncomité op; de rechtsvoorganger van SUN Nederland. Het doel was toen en is anno 2024 nog altijd om individuele noodsituaties snel op te pakken en lokale initiatieven van noodhulp te bundelen en te ondersteunen. Hoewel SUN Nederland vindt dat het bestaan van 110 jaar noodhulp(bureaus) niet iets is dat gevierd moet worden, vinden we wel dat er alle reden is om erbij stil te staan. SUN-noodhulpbureaus zijn er voor iedereen en kunnen perspectief bieden aan mensen met urgente nood met een gift op renteloze lening, als mensen nergens anders meer terecht kunnen. SUN Nederland is daarom heel blij met de aandacht van Koning Willem-Alexander voor het werk van SUN Nederland en de noodhulpbureaus.

Betekenis van noodhulp
Om meer te weten te komen over de betekenis van noodhulp, heeft SUN Nederland de Vrije Universiteit Amsterdam gevraagd om hier onderzoek naar uit te voeren. De eerste resultaten van het onderzoek laten zien dat zowel mensen die een gift en/of renteloze lening ontvangen, als hulp- en dienstverleners, gemeenten en donateurs meer ruimte ervaren door SUN-noodhulp. Begunstigden doordat zij niet alleen financiële ruimte krijgen, maar ook weer perspectief krijgen in hun leven. Hulp- en dienstverleners krijgen meer ruimte om een betere vertrouwensband op te bouwen met hun cliënten. Gemeenten vinden de ruimte om meer inwoners te bereiken en donateurs zien in een SUN-noodhulpbureau een professionele uitvoeringsorganisatie die ruimte biedt om hun donaties goed terecht te laten komen bij mensen met urgente noden. “Als de formule van SUN goed is, volgen de donateurs vanzelf!”, aldus de Koning.

Drie tafelrondes
De Koning werd door de directeur van SUN Nederland, Nathalie Boerebach, langs drie gesprekstafels geleid. Allereerst kreeg de Koning een toelichting op de historie, de kerntaken van SUN Nederland en de oprichting van noodhulpbureaus. Wethouder Eva Boswinkel vertelde dat de werkwijze van SUN Zutphen prima aansluit op het armoedebeleid van de gemeente. De Koning merkte op dat hij zich dat kon voorstellen, omdat gemiddeld genomen een gemeente maar 10 tot 15 procent van de mensen die leven met financiële problemen bereikt. Boswinkel beaamde dat dit precies de reden is dat zij zich hard heeft gemaakt voor de komst van SUN Zutphen: nu al is het effect ervan te merken, doordat de gemeente een groter bereik heeft onder haar inwoners.

In een tweede gespreksronde stond het VU-onderzoek centraal. Daarna ging de Koning in gesprek over de impact van noodhulp met mensen die een gift en/of renteloze lening hebben ontvangen, een gemeenteambtenaar en hulp- en dienstverleners.

Aan het eind van het bezoek overhandigde Nathalie Boerebach de Koning een herdenkingsmunt. Deze Koninklijke munt is op 5 augustus 1939 uitgegeven ter gelegenheid van de geboorte van Prinses Irene. De opbrengst van dit soort herdenkingsmunten die door het Nederlandse volk gekocht werden, kwam destijds ten goede aan de rechtsvoorganger van SUN Nederland om noodhulp mogelijk te maken. De Koning werd uitgezwaaid door enthousiaste schoolkinderen op het moment dat de zon doorbrak.

Workshop Intuïtief Schilderen

Kunstenares Iris Creutzburg houdt weer enkele workshops. Een daarvan is Intuïtief Schilderen. Tijdens deze workshop worden deelnemers uitgedaagd om op een intuïtieve manier vorm aan jouw innerlijke beleving op papier of canvas te geven. Iris stelt de materialen(acrylverf, krijt, papier of canvas) gratis ter beschikking. Je bent vrij om te schilderen met de kwast of met de vingers. Het resultaat is altijd verrassend.

Iris Creutzburg: ‘De deelnemers beginnen met een korte kennismaking met een kopje thee/koffie en een koekje. Daarna volgt een meditatie van vijf minuten, waarbij een ieder haar/zijn ogen sluit, de handen op de buik legt en gaat voelen wat er op dit moment bij hen speelt. Na een uur wordt er geluisterd naar de uitleg van ieders intuïtief schilderwerk zonder onderbreking, daarna mag er vragen worden gesteld. Dit alles onder het genot van een glaasje wijn/sap met wat borrelnootjes/kaas.’

Naast Intuïtief Schilderen geeft de Nieuwegeinse Creutzburg ook diverse schilderlessen in haar atellier aan de Kerkstraat 40 in Jutphaas. De workshop Intuïtief Schilderen vindt plaats op zaterdag 30 maart aanstaande van 14.00 uur tot 17.00 uur. Kosten voor deelname zijn € 35,00. Aanmelden kan via: ihc.creutzburg@gmail.com of telefonisch: 06-37316245.

Over Iris Creutzburg
Iris is geboren op 3 augustus 1949 in Hollandia(voormalig Nieuw-Guina). Na het behalen van haar diploma HBS-B heeft ze haar opleiding voor klinisch-chemisch analiste HBO-A in 1969 voltooid. In 1980 heeft zij haar studie kinderpsychologie met zeer goed gevolg afgesloten.

Sinds 1992 legt Iris zich toe op verschillende massage technieken en voltooit in 1993 haar opleiding Oud-Indiase massage, waarbij de fysieke en spirituele aspecten van de massage worden geïntegreerd.

Iris heeft zich daarna toegelegd op de Chinese filosofie (BOCAM opleiding) en in 1996 haar diploma behaald voor de theoretische en praktische massage technieken aan het ‘European Traditional Chinese Medical Center’.

Iris is gecertificeerd als Reiki Master en heeft bovendien de volledige Reiki Master Applicatie opleiding afgerond. In 1999 heeft Iris haar reguliere medische HBO-opleiding voltooid aan de Hogeschool voor Natuurgeneeswijzen te Arnhem.

‘Nieuwegein verstedelijkt en vergroent’ of toch niet?

Nieuwegein verstedelijkt en vergroent. Dit is de titel van de Omgevingsvisie van Nieuwegein. Kan dat dan beide samen? Hoe ziet dat eruit? Ziet u vergroening of ontgroening? Laat het onze redactie weten.

Vaak gaan veranderingen heel geleidelijk en weet je meestal niet meer hoe het eruit zag voor de verandering. Gelukkig kun je via Google Maps terugkijken en zien wat er veranderd is. Twee foto’s van dezelfde plek maar van verschillende tijden worden door Bert Dijkstra opgezocht in Google Maps en hier geplaatst. Oordeel zelf, de bovenste foto komt uit 2009 en die eronder uit 2022.

Bert Dijkstra: ‘Omdat bij verschillende gemeentevergaderingen werd uitgelegd hoe het zit met het kappen van bomen en er verteld werd dat de gemeente nooit zomaar bomen verwijdert en dat er altijd vervangend groen voor in de plaats komt, vroeg ik me af of dat in Fokkesteeg terug te zien is.’

‘Nu begrijp ik dat na vervangen er minder groen te zien is en dat het nieuwe groen nog moet opgroeien. Toch zorgt dat er voor dat de biodiversiteit hierdoor een enorme klap krijgt en ik vraag me daarom ook af of deze rigoureuze aanpak de oplossing is. Fokkesteeg ziet er vergeleken met 2009 er wel heel kaal uit. De biodiversiteit zal er zeker op achteruit zijn gegaan. Verder zie ik dat waar een aantal bomen zijn weggehaald er meestal minder voor terugkomen. Op de volgende 2 foto’s van de Zegveldseschans zijn minimaal 3 bomen verdwenen. Ze zijn niet op dezelfde plek vervangen, waar dan wel?’

Gouden medaillewinnaars Skills The Finals gehuldigd op Veiligheid & Defensie College

Met piepende bandjes en loeiende sirene leverde een politiewagen vanmorgen drie studenten af voor de deur van het Veiligheid & Defensie College aan de Vosseweide in Nieuwegein. Jesse (student Beveiliger niveau 3), Lars en Jens (studenten Handhaver Toezicht & Veiligheid) ontvingen er ten overstaan van alle studenten en medewerkers van het ROC Midden Nederland-college welverdiende felicitaties voor hun gouden prestaties op Skills de Finals, de nationale vakwedstrijden voor mbo-studenten die op 21 en 22 maart plaatsvonden.

De winnaars vlnr: Lars, Jens en Jesse

Na lovende woorden van de schoolleiding en docenten voor de winnaars en begeleiding, was er tijd voor taart in de klas. Op deze manier zette het Veiligheid & Defensie College deze studenten, ondanks het druilerige weer, toch in het zonnetje. Het college is apetrots op de prestaties en dat mag best getoond worden, aldus manager Fons Zoon: “Als alles samenvalt en je studenten samen laat werken, krijg je dit als resultaat. Natuurlijk ben ik supertrots. Ik glunder nog steeds, maar het is een resultaat van een onderwijsvisie die nu echt tot uiting komt. Ik weet niet hoe je dit goed moet verwoorden, maar alles klopte dit jaar.”

Met gezonde spanning waren de heren donderdag 21 maart aan de wedstrijden begonnen, al was dit niet te merken volgens begeleider Nanne Kats. “Ik denk dat ik eerder de meeste spanning had gedurende de finale. En ik heb dat ook meerdere keren moeten aanhoren van de mannen!”

Tijdens de finales kregen de studenten verschillende casussen waar ze mee aan de slag moesten. Jesse moest als beveiliger maar liefst zeven verschillende situaties verdeeld over twee dagen behandelen, waaronder het beveiligen van een VIP die op het evenement rondliep en waarvan bekend was dat deze een stalker had, en het fouilleren van een bus vol met voetbal hooligans waarbij één persoon meerdere wapens bij zich had.

Lars en Jens kregen onder andere een sporttest en dezelfde bus met hooligans, alleen moest daar nu één persoon uit gehaald die niet verder mocht van de chauffeur. Deze persoon had geen identiteitsbewijs waarvoor hij een bekeuring zou krijgen en aangehouden moest worden. Hierbij moest ook het benodigde papierwerk uitgewerkt worden. De studenten vonden de opdrachten erg leuk om te doen, zeker ook omdat ze realistisch waren en groots opgezet. “Het was echt leuk om te doen, niet alleen door de opdrachten, maar ook door de sfeer”, bevestigt Jens. “De drang om te winnen kwam steeds meer.”

Waar het bij Beveiliging echt om drie toppers ging, was de concurrentie bij Handhaver Toezicht & Veiligheid groot. Maar vooral voor hun rust bij het handelen en inzet kregen de studenten complimenten. Volgens de jury hadden de mannen in alle gevallen gewoon het best gehandeld en de meeste punten gekregen.

De finaleplek werd al overdag bekend gemaakt, maar pas vrijdagavond laat wisten de studenten dat ze het hoogste plekje van het podium mochten betreden. “Mijn gedachten gingen van ‘Fuck, ik ben gewoon eerste!’ tot hartstikke blij”, aldus Jesse over het moment dat hij de gouden medaille omgehangen kreeg. Jens sprong tijden de ceremonie brullend op het blok met nummer 1. “Ik vond het geweldig! Het echte besef kwam pas op een later moment, maar de reactie van begeleiders, docenten, familie en vrienden vond ik het mooist. Nu ik er zo op terugkijk had ik dit niet willen missen. Een ervaring om nooit te vergeten.”

Goede voorbereiding
Vanuit school werden alle drie de kandidaten via een speciaal projectteam met docenten, ouderejaars studenten en stagiairs klaargestoomd voor de wedstrijden in de Brabanthallen in Den Bosch. Waar Jesse met Yort (student Leidinggevende in de Veiligheidsbranche) allerlei casussen doornam om zich tot in de puntjes voor te bereiden, deden Lars en Jens dit eerst met medestudenten Tess en Nanne.

Het tweede deel van de voorbereiding van de laatste twee moest ‘on the job’, omdat zij ondertussen aan hun stage bij de politie begonnen waren. Een bijzondere stage, want het betreft een unieke pilot waarbij de studenten van de opleiding Handhaver Veiligheid & Toezicht voor een langere periode actief ingezet worden bij de politie, opdat zij later beter aansluiting kunnen vinden op de politieacademie. De extra inzet van de studenten werd uiteindelijk beloond.

Vind de perfecte dakkoffer voor jouw avonturen

Heb je extra ruimte nodig op reis, zonder ruimte in de auto op te geven? Een dakkoffer biedt dé oplossing! Met een stevige dakkoffer ben je verzekerd van genoeg plaats voor al je bagage, zodat je zonder zorgen op vakantie gaat. Ontdek hoe je de ideale dakkoffer kiest die past bij jouw behoeften.

Optimaal genieten van extra ruimte
Een dakkoffer biedt je de mogelijkheid om meer spullen mee te nemen op je reizen, zonder concessies te doen aan de ruimte in je auto. Of je nu op vakantie gaat met het gezin of een wintersportavontuur plant, een dakkoffer is jouw betrouwbare metgezel. Met een grotere dakkoffer kun je zelfs ski’s en snowboards veilig vervoeren, zodat je zonder gedoe van de pistes kunt genieten.

Wat is de juiste maat dakkoffer
Het kiezen van de juiste dakkoffer begint met het bepalen van de benodigde capaciteit. Bij Winparts bieden we dakkoffers met een inhoud variërend van 240 liter tot maar liefst 640 liter. Een koffer van 240L biedt al aanzienlijk meer ruimte voor kleding en een tent, maar een grotere dakkoffer is nodig voor lange dingen zoals ski’s en snowboards.

Let bij je keuze ook op de maximale afmetingen en het gewicht van de dakkoffer, zodat deze perfect op je auto past. Een panoramadak is niet geschikt om gewicht te dragen, hiermee kan u dus ook geen dakkoffer dragen. Let ook op hoe de koffer opent, dit kan aan een kant zijn, of aan beide.

Dakdragers zijn onmisbaar
Om je dakkoffer veilig te monteren, zijn dakdragers essentieel. Winparts maakt het vinden van passende dakdragers eenvoudig; voer simpelweg je kenteken in en bekijk welke dakdragers geschikt zijn voor jouw auto. Ook hier is er een keuze uit verschillende soorten en merken. Zorg er vervolgens voor dat je dakkoffer past op deze dragers. Indien de stangen van de dragers te breed zijn, kan dit in veel gevallen worden opgelost met een fixing kit.

Bij Winparts willen we het makkelijk maken om een dakkoffer te vinden die past bij jouw auto en jouw behoeften. Voel de vrijheid van extra ruimte en het gemak van moeiteloos inpakken voor elke reis.

Nieuwegein steekt 1 miljoen euro in Stedin en wordt aandeelhouder

Negen Utrechtse gemeenten, waaronder Nieuwegein, zijn samen met de provincie Utrecht sinds gisteren officieel aandeelhouder geworden van Stedin. De provincie denkt zo vooral bij het verhelpen van netcongestie (file op het elektriciteitsnet) beter te kunnen bijdragen. “We kunnen nu in een vroeg stadium meepraten bij plannen”, aldus gedeputeerde Financiën Has Bakker.

Op deze manier steekt de overheid miljoenen in het netwerkbedrijf. De provincie Utrecht liet eerder al weten vijftien miljoen euro in het bedrijf te willen steken. Naast de provincie kregen woensdag 27 maart jl. ook de volgende gemeenten groen licht van de aandeelhouders van Stedin: Soest, Bunschoten, De Bilt, Woudenberg, Houten, Nieuwegein, Zeist, Eemnes en De Ronde Venen. Overigens wachten De Bilt, Nieuwegein en De Ronde Venen nog op goedkeuring van hun gemeenteraad, maar dat lijkt een formaliteit.

Inclusief de Utrechtse inbreng versterken de nieuwe aandeelhouders het eigen vermogen van Stedin met 34,8 miljoen. Stedin heeft het extra vermogen nodig om te blijven investeren in de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet.

Het bedrijf vindt een intensieve samenwerking met gemeentes en provincies essentieel. “Door hun toetreding voelen we ons enorm gesteund. Stedin trekt alles uit de kast om het net voor ondernemers en consumenten uit te breiden”, vertelt Stedin-CFO Danny Benima.

‘Fietsfoto van de maand’

Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertelt elke maand met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat haar bezighoudt of treft. Deze kunt u iedere maand bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week de vraag van Clarion of ‘t allemaal niet anders kan op het Sluispad aan de Griendwal.

Clarion: Het Sluispad langs het Lekkanaal is nog maar net open of het volgende Nieuwegeinse fietspad is alweer dicht. Nu is de Griendwal, een veelgebruikt fietspad naar het Cals College, Merwestein en Fokkesteeg, twee maanden afgesloten. Voor fietsers is het dus weer omrijden geblazen. Dat geeft wel te denken. Net als bij het Oosterlicht College zijn het weer scholieren die moeten wijken. Kan dat niet anders?’