Toen & Nu: ‘De stellingmolen van Verloop anno 1948’

De IJsselsteinseweg Toen in Jutphaas, gefotografeerd ergens begin 1965. Nu is het de Herenstraat in Nieuwegein. Een gezicht langs de Doorslag, met Toen links de romp van de voormalige stellingmolen van Verloop. Deze molen is begin  jaren ’50 van de vorige eeuw volledig gesloopt. De bovenbouw met de wieken ging er af omstreeks 1937. Rechts van de molen een molenaarswoning, waar voor de sloop in de vijftiger jaren de oude Henk van Basten woonde in het Kraaienbuurtje. Hier een foto van de molen die is gemaakt ergens tussen 1900 en 1904.

Onze fotograaf Jordi Jupijn ging naar deze plek en maakte aan de hand van de foto van Toen, die overigens gebruikt werd voor een prentbriefkaart, de foto van Nu. Dit voor de rubriek: ‘Toen & Nu.’ Heeft u een oude foto met een verhaal mail hem gerust aan ons. Wij kijken dan hoe het nu is.

Langs de oever van de Doorslag de kolenschuiten van de familie Van der Vlist. Helemaal rechts op de achtergrond de oude rijst-stijfsel fabriek, die in de oorlog gesloten is. Daarin hielden de Duitsers overigens mensen vast uit omgeving Rotterdam die voor de Arbeitseinsatz waren opgepakt. In dat vierkante gebouw zitten nu wat bedrijven. Op de achtergrond de Oudegeinsemolen.

De foto bevindt zich in een serie van 19 op grote bladen geplakte foto’s over de aanleg en het onderhoud van de provinciale weg P22 (Utrecht-Vreeswijk) in de “Collectie beeldmateriaal afkomstig van de Provincie Utrecht 1880-2007.”

Het dorp Jutphaas kende de vorige eeuw meerdere buurtjes, zoals de Kikkerbuurt aan de Nedereindseweg en de Kraaienbuurt aan de oostzijde langs het water De Doorslag. Van dit buurtje is, vermoedelijk in de dertiger jaren van de 20ste eeuw, deze foto van Toen gemaakt.

Het Kraaienbuurtje, even verderop op de foto van Toen, bestond uit zes huisjes. Het was gelegen ten noorden van de wipwatermolen Oudegein, die toen nog op de plek nabij de huidige Doorslagbrug stond. Het is nu allemaal terrein van de Henkelfabrieken. ‘Het Kraaienbuurtje is eind veertiger jaren vorige eeuw afgebroken’ aldus de Historische Kring Nieuwegein bij de foto van Toen deze week.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk