‘De Ploegersweide’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Ploegersweide. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Ploegersweide in de wijk Batau Noord.

Gerben Horst uit Nieuwegein CDA-kandidaat voor het Europees Parlement

Op 6 juni 2024 mogen we weer naar de stembus om onze stem uit te brengen voor het Europees Parlement. Tijdens het CDA-congres van afgelopen zaterdag 23 maart is Tom Berendsen voorgedragen en unaniem verkozen als lijststrekker voor het CDA. Tom Berendsen is sinds 2019 lid van het Europees parlement en houdt zich bezig met de onderwerpen en commissies industrie, energie, transport, innovatie en regionale ontwikkeling. Ook Gerben Horst uit Nieuwegein is verkozen als kandidaat, op plek 6 op de lijst.

Gerben Horst over zijn kandidaatstelling: “Ik ben vereerd dat het CDA mij het vertrouwen geeft als kandidaat voor het Europees Parlement. Door alle grote internationale gebeurtenissen zijn deze Europese verkiezingen belangrijker dan ooit. Ik kijk er naar uit om Nieuwegein en de regio Utrecht te vertegenwoordigen in Europa. Mocht de kiezer mij het vertrouwen geven, dan ga ik me de komende vijf jaar hard maken voor een Europa met sterke regio’s die samenwerken waar gewenst en ruimte krijgen waar nodig, met respect voor diversiteit en lokale verantwoordelijkheid.”

Gerben Horst gelooft sterk in een inclusief Europa waar gelijke behandeling en bescherming voor iedereen vanzelfsprekend zijn, ongeacht geslacht, afkomst, geaardheid of geloof. “In een fatsoenlijk en waardevol Europe vormen menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid en respect voor mensenrechten de basis van samenwerking. Ik sta voor een Europa dat om zijn burgers geeft.”

Burenhart, de Vrouwenclub en Buddy to Buddy vinden elkaar tijdens Iftar

Dinsdagavond 26 maart jl. vond er in Gezondheidshuis De Componist aan de Diepenbrocklaan een Iftar plaats. Deze Iftar, een maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang, werd georganiseerd door Burenhart, in samenwerking met de Vrouwenclub.

Omdat Burenhart als slogan ‘met elkaar, voor elkaar’ heeft, en het samen verbreken van het vasten tijdens de Ramadan hiervoor een perfecte aanleiding biedt, heeft Burenhart in samenwerking met de Vrouwenclub, voor de Iftar van deze avond een aantal nieuwe Nieuwegeinse inwoners van Buddy to Buddy, samen met hun buddy’s, hiertoe uitgenodigd.

‘Door op een ontspannen en gezellige manier met elkaar de maaltijd te delen, hebben we elkaar niet alleen ontmoet; er ontstonden ook nieuwe verbindingen, Deze vorm van samenzijn verbroedert niet alleen, het laat inwoners ook kennismaken met elkaars cultuur. Immers, iedere gast die aanwezig was heeft een eigen afkomst, achtergrond en verhaal!’ aldus Burenhart.

‘De drie mooie organisaties, die allen tot doel hebben mensen met elkaar te verbinden, er voor een ander te zijn en te zorgen dat men zo min mogelijk alleen hoeft te zijn, hebben elkaar door deze gemeenschappelijke doelen dan ook op een inspirerende manier gevonden. Met de kennis en ervaring van iedere organisatie op z’n eigen gebied, maar samen elkaar versterkend, leverde dit een avond vol lekker eten, gezelligheid en ontspanning op, waardoor alle deelnemers met zeer veel plezier op kan worden teruggekeken.’

Wil je meer informatie over Burenhart en de Vrouwenclub stuur dan een e-mailtje naar: burenhart@gmail.com en voor Buddy to Buddy Nieuwegein naar: nieuwegein@buddytobuddy.nl.

Buddy to Buddy Nieuwegein is sinds 7 februari 2024 gestart in Nieuwegein. Momenteel zijn er 23 buddy-koppels (46 buddy’s) die elkaar al vier maanden lang elke week ontmoeten. Tijdens deze ontmoetingen organiseren zij met de hele groep buddytalk momenten (intervisie momenten) en buddycafé bijeenkomsten (spelletjes, samen eten, iets leuks doen met elkaar).

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis?

De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Deze week: ‘In de kliko waarin tuinafval maar ook etensresten worden gedeponeerd, zitten in dat tuinafval ook wat insecten en/of insecteneitjes. De beestjes die het op de etensresten gemunt hebben kruipen onder de randen van het deksel door. Dat zijn bijvoorbeeld groene vleesvliegen en fruitvliegjes. Zo hebben zelfs mensen met een stenentuin ook nog wat extra natuur in hun tuin ……..’ aldus Udo.

Udo: ‘Groene vleesvliegen zijn de meest bekende bromvliegen, gewoon omdat je ze vrij vaak te zien krijgt of omdat ze hoorbaar door de lucht gonzen. Het zijn bromvliegen, die vaak in groepjes te zien zijn op dode dieren (zoals platgereden padden, kikkers en muizen), verwonde naaktslakken of door mensen weggegooide, afgekloven botjes of andere vleesresten. Doorgaans leggen ze hun eitjes in dood vlees.’

‘Als de eitjes uit zijn gekomen, eten de larfjes van het vlees, verpoppen in de grond en komen  al snel als vlieg tevoorschijn. Eén soort is een echte parasiet, die eitjes deponeert in de weke delen in de neus van gewone padden of soms ook andere padden en kikkers. De larfjes eten van de levende pad, eerst de neus en dan de rest van de kop. Overigens is deze groene paddenvlieg niet zo gemakkelijk te herkennen: ze ogen net als de acht andere soorten groene vleesvliegen van het geslacht lucilia.’

‘Overigens zijn deze groene vleesvliegen een gewilde prooi van allerlei spinnen maar ook van bijvoorbeeld de gewone vliegendoder (een wespensoort).’

Marco Barten tekent voor nieuw hoofdtrainerschap bij Korfbalvereniging Koveni

Met ingang van seizoen 2024/2025 mag Korfbalvereniging Koveni een nieuwe hoofdtrainer verwelkomen. Marco Barten, al vanaf jonge leeftijd acCef bij LUNO in Linschoten, neemt vanaf komend seizoen de hoofdmacht van Koveni onder zijn hoede. Tijdens de algemene ledenvergadering van 26 maart jl. tekende hij in een bomvolle kantine officieel voor zijn hoofdtrainerschap bij de Nieuwegeinse korfbalvereniging.

Makkelijk was het niet om in de – bijna overspannen – korfbaltrainersmarkt een trainer te vinden die bij promovendus Koveni aan de slag kon gaan. Totdat Koveni in contact kwam met Marco Barten, kor6aller in hart en nieren en al vanaf jonge leeftijd trainer/coach van verschillende korfbalteams. Na meerdere seizoenen LUNO 2 getraind en gecoacht te hebben, was hij toe aan een nieuwe uitdaging. Die uitdaging vond hij bij de Nieuwegeinse korfbalclub. Al snel na het eerste contact was het rond tussen beide partijen.

Koveni is ontzettend blij met deze nieuwe hoofdcoach, die met zijn visie en enthousiasme ongetwijfeld weer een mooie, nieuwe boost gaat geven aan de overwegend jonge selectie: “Ik vind het belangrijk dat een hoofdtrainer een weerspiegeling is van de vereniging. Met Marco denk ik dat we daarin zijn geslaagd. Hij is jong, ambi=eus en daarnaast weet hij als geen ander hoe het is om een echt verenigingsmens te zijn. Dat tezamen met zijn korfbalervaring hoop ik dat hij een nieuwe impuls kan brengen aan onze vereniging en selectie” aldus voorzitter Dyon Verkruijssen.

Ook Marco Barten kan niet wachten om te starten: “Ik was toe aan een volgende stap in mijn trainerscarriere nadat ik jarenlang trainer/coach ben geweest bij mijn club LUNO, maar wist nog niet precies wat ik wilde gaan doen. Toen ik echter mijn eerste gesprek voerde met Koveni was het gevoel dusdanig goed, dat het daarna allemaal in een stroomversnelling is geraakt. Ik kan eigenlijk niet wachten op volgend seizoen en heb enorm veel zin om aan de slag te gaan bij Koveni!” Marco Barten zal als kers op de taart het komend zaalseizoen a@rappen in de gloednieuwe tijdelijke hal, die aan de kantine van de korfbalvereniging gebouwd wordt.

Ook selectieteam Koveni 2 heeft een trainer gevonden voor de groep. Naast Marco Barten als trainer van Koveni 1 is Koveni verheugd te melden dat Nancy Loffeld het tweede team voor haar rekening gaat nemen. Een nieuw mooi trainersduo dat in de startblokken staat om te werken aan een toekomstbestendig Koveni.

Koken met PEN: ‘Groene curry met kippendijen, rijst, bloemkool en broccoli’

Nodig voor 2 personen voor 2 dagen of 4 personen een hoofdgerecht:

1 broccoli en 1 bloemkool
1 stengel citroengras
1 cm gemberwortel
1 cm galanga
5 teentjes knoflook
10 groene rawitpepers
Sap van 1 limoen
1 theelepel trassi
1 eetlepel korianderkorrels
1 aubergine
1 eetlepel komijnzaad
150 ml kippenbouillon
200 ml kokosmelk
Olie
Zout (optioneel i.v.m. nazouten)
700 gram kippendijenfilets
300 gram witte rijst
2 grote uien

De bloemkool en broccoli in roosjes snijden, de stronken heel fijn snijden en bewaren (veel smaak)

Beetgaar koken en afgieten, geen zout gebruiken.

De pepers, trassi, citroengras, gember, galanga en knoflook heel fijn hakken en met de korianderkorrels, limoensap en komijn in een keukenmachine met wat olie tot smeuïge curry blenden.

In een flinke pan 2 eetlepels curry zacht verwarmen ,daarbij de kokosmelk en bouillon en stronken inclusief in blokjes gesneden aubergine.

De kippendijen erin leggen, net onder het vocht, eventueel extra water toevoegen en 1 uur smoren, na half uurtje deksel van de pan zodat massa kan slinken.

Kip eruit en de curry nog een kwartiertje in laten dikken. Rijst koken.

De uien grof snijden en in weinig olie bakken, niet bruin laten worden, daarbij de bloemkool en broccoli even smoren , en de ondertussen de in stukjes gesneden kip erbij en verwarmen.

In diep bord of schaal 3 eetlepels curry ,daarop de rijst serveren en dan de groenten -kip mix bovenop, enjoy!

Waarom wordt crypto steeds populairder in Nederland?

Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn de laatste jaren erg populair geworden in Nederland. Meer dan 2 miljoen van onze landgenoten beleggen in crypto, of gebruiken het voor online transacties. Maar waarom wordt crypto steeds populairder in ons land? Hier zijn een aantal goede redenen voor.

Toenemende interesse in digitale assets
Steeds meer Nederlanders zien de mogelijkheden in van technologie zoals cryptocurrency en andere digitale assets, zoals NFT’s, Decentralized Finance, blockchaintoepassingen, Decentralized Apps, enzovoort.

Vooral cryptomunten worden gezien als een aantrekkelijke optie, vanwege hun decentrale aard en de potentieel hoge rendementen. Daarnaast kan je crypto ook voor steeds meer gevarieerde zaken gebruiken, denk aan online betalen bij een webshop, specifieke cryptogames spelen, beleggen op de beurs, en zelfs crypto-gokken.

Joren Verdoes, crypto- en gokexpert van Bitcoin Magazine, geeft aan dat gokken met crypto enorm interessant is, want naast de kansen om een jackpot te winnen, kan jouw cryptocurrencywinst ook in waarde toenemen dankzij de volatiliteit van de markt.

Meer aanvaarding en gebruik
Naast het toenemende gebruik en aanvaarding van crypto bij consumenten, zien we dezelfde trend bij bedrijven en andere grote instituties. Zelfs centrale banken en overheden stappen geleidelijk aan in de cryptomarkt, wat het vertrouwen en de legitimiteit van crypto onderstreept en versterkt.

Voor consumenten wordt het dus niet alleen veiliger en betrouwbaarder om in crypto te beleggen en het te gebruiken, ze hebben ook meer opties waar ze dit kunnen doen.

Ontwikkelingen in de technologie
Cryptocurrency was in 2009 erg revolutionair. Gedecentraliseerde digitale munten gebaseerd op een blockchain, waarmee je erg snel, goedkoop en anoniem internationale transacties mee kan uitvoeren, waren indertijd een enorm innovatief concept.

Anno 2024 is dit al meer ingeburgerd, maar crypto heeft niet stilgezeten. De technologie maakt regelmatig grote sprongen vooruit, zowel op het vlak van innovatieve toepassingen en een meer stabiele infrastructuur, als in zaken zoals duurzaamheid en fusies met andere sectoren.

Inflatie
Het is een feit dat de inflatie in ons land de laatste jaren nogal hoog ligt. Hierdoor heeft de euro veel koopkracht verloren en is het spaargeld van veel mensen minder waard geworden. Nederlanders gaan dus steeds vaker op zoek naar alternatieven voor traditionele vormen van sparen.

Edelmetalen zoals goud zijn historisch gezien altijd een goede optie, maar steeds vaker wordt cryptovaluta gezien als een beter inflatiebestendig beleggingsmiddel, omdat dit niet verbonden is aan een centrale bank of overheid.

FOMO
De cryptomarkt is in volle “boom”, met explosieve, gigantische winsten. Sommige cryptomunten zien hun waarde maal honderd gaan op korte tijd. Dit kan je niet halen met andere vormen van beleggen. In het nieuws wordt vaak bericht over deze grote winsten. Als we zien dat anderen geld verdienen met crypto, willen we niet achterblijven. De angst om iets te missen (FOMO, Fear Of Missing Out) is dus ongetwijfeld een andere belangrijke factor in de groeiende populariteit van crypto.

Toekomstpotentieel
Nederlanders zijn over het algemeen technologisch en financieel onderlegd. Ze weten wat ze willen en zien steeds vaker de problemen in het huidige financiële systeem. Veel mensen geloven dan ook dat cryptocurrency (of een vergelijkbare technologie) de toekomst van geld is. Ze zien de potentie van crypto om het internationale financiële systeem om te gooien en te transformeren.

Dit moet je regelen wanneer je een kantoorpand in Utrecht wilt openen

Een veel gekozen stad voor zowel ondernemers als studenten om zich te vestigen is Utrecht. De stad heeft een centrale ligging in Nederland waardoor je makkelijk Utrecht kan bereiken vanaf verschillende kanten. Veel kantoorpanden zijn ook te vinden dichtbij Utrecht Centraal waardoor bedrijven snel te bereiken zijn met het openbaar vervoer. Het is daarom ook geen rare keuze om een kantoorpand te openen in Utrecht. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken? Moet je veel andere dingen regelen als je in Utrecht wilt vestigen dan als je bijvoorbeeld in Amsterdam wilt werken? Dit zijn vijf dingen wat je goed moet regelen bij het openen van een kantoorpand in Utrecht!

De juiste locatie kiezen
Het openen van een kantoorpand begint natuurlijk bij het kiezen van een locatie. Als je graag in Utrecht wilt gaan werken, is de keuze voor de locatie al gemaakt. Toch moet je nog wat verder gaan nadenken dan alleen de stad. Waar in de stad wil je jouw kantoorpand vestigen? Utrecht biedt een breed scala aan zakelijke locatie, van het bruisende stadscentrum tot zakelijke parken aan de rand van de stad. Kies voor een locatie die goed bereikbaar is voor zowel medewerkers als klanten en die past bij de uitstraling en behoeften van je bedrijf. Wil je graag in het centrum werken? Kies dan wel voor een locatie waarbij je klanten goed voor de deur kunnen parkeren.

Bijbehorende faciliteiten
Naast de locatie is het ook belangrijk om te kijken naar de faciliteiten die het kantoorpand biedt. Denk hierbij aan parkeergelegenheid, bereikbaarheid met het openbaar vervoer, en voorzieningen zoals vergaderruimtes, een kantine, rolcontainers voor al je afval en een receptie. Je kan gemakkelijk een rolcontainer huren Utrecht. Deze faciliteiten kunnen een grote rol spelen in het comfort en de productiviteit van je medewerkers, en de indruk die je kantoor achterlaat op klanten en bezoekers.

Personeel en HR
Bij het openen van een kantoorpand in Utrecht komt ook het aspect van personeel en HR om de hoek kijken. Het is belangrijk om te zorgen voor een goed HR-beleid, inclusief werving en selectie van personeel, opstellen van arbeidscontracten, en regelen van zaken als salarisadministratie en personeelsontwikkeling. Een goed personeelsbeleid kan bijdragen aan het succes en de groei van je bedrijf in Utrecht.

De branding
Een ander belangrijk aspect van het openen van een kantoorpand is de branding van je bedrijf. Dit omvat het ontwikkelen van een sterke merkidentiteit, inclusief een pakkend logo, kleurenschema en huisstijl. Het is belangrijk dat je branding consistent is in al je communicatie-uitingen, zowel online als offline, om een professionele en betrouwbare uitstraling naar buiten toe te creëren. Bij het openen van een kantoorpand in Utrecht is het ook belangrijk om je logo op je buitenmuur te plaatsen zodat klanten jouw pand goed herkennen.

Juridische en financiële aspecten
Ook zijn er diverse juridische en financiële aspecten waar je rekening mee moet houden bij het openen van een kantoorpand in Utrecht. Dit omvat onder meer het registreren van je bedrijf bij de Kamer van Koophandel, het afsluiten van een zakelijke verzekering, en het regelen van de financiële administratie, zoals een zakelijke bankrekening en belastingaangiften. Neem daarnaast de huur of de aankoop van je kantoorpand mee in je businessplan.

Een kantoorpand in Utrecht
Het openen van een kantoorpand in Utrecht is een spannende en leuke stap voor elk bedrijf. Houdt hierbij rekening met de juiste locatie, faciliteiten, personeel en HR, branding, en juridische en financiële aspecten. Hiermee leg je een stevige basis voor het succes van je bedrijf in deze dynamische stad.