Waar liggen de gevaren en risico’s bij particuliere kantoorhuur?

Voor de meeste bedrijven zal het huren van een kantoorruimte onontkoombaar zijn. Ondanks de kosten en het gedoe met contracten blijft het aantrekkelijker dan het kopen van een pand, mede dankzij de flexibiliteit die het biedt, en het uitblijven van een hoge initiële investering. Wanneer je een kantoor huurt, zijn er vaak twee manieren om dit te doen: particulier verhuurders, die vaak maar één of weinig panden in bezit hebben, of grote corporaties, die vele panden bezitten. Deze twee hebben sterk uiteenlopende visies en doelen met betrekking tot de huur van hun panden. Voor een zakelijke huurder liggen hier echter ook risico’s en gevaren. Deze zullen we uitlichten in dit artikel.

De verborgen kosten
Er zijn vaak meer kosten verbonden dan alleen de maandelijkse huurprijs. Het is van cruciaal belang om te begrijpen welke extra kosten kunnen opduiken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Denk hierbij aan servicekosten, onderhoudskosten, verzekeringen en belastingen. Denk ook bijvoorbeeld aan de kosten van een nieuw pand versus een monumentaal pand. Bij grote huurcoöperaties zullen deze voorwaarden standaard zijn, en ben je vaak beschermd tegen allerlei gedoe. Bij particuliere huur, echter, is dit niet zo. Let daarom altijd goed op de kleine lettertjes en de kosten die het huurpand met zich meebrengt.

Langdurige contracten
Veel kantoorverhuurders vereisen langdurige huurcontracten, wat voor sommige bedrijven een uitdaging kan zijn, vooral als ze nog in de groeifase verkeren. Het kan lastig zijn om in te schatten hoeveel ruimte je op lange termijn nodig zult hebben. Als je bedrijf snel groeit, kan een langdurig contract je dus beperken in je mogelijkheden.

Locatie en bereikbaarheid
Een andere belangrijke factor bij het huren van een kantoorruimte is de locatie. Een centrale ligging kan geweldig zijn voor de bereikbaarheid en het aantrekken van klanten, maar het kan ook een hoger prijskaartje met zich meebrengen. Aan de andere kant, als je voor een goedkopere locatie gaat, moet je ervoor zorgen dat het nog steeds goed bereikbaar is voor zowel je medewerkers als klanten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verschil tussen een kantoorruimte in Utrecht of in Nieuwegein. Beide zijn prima bereikbare steden, maar toch zit er wat nuanceverschil in.

Onderhoud en reparaties
Bij particuliere kantoorhuur ben je meestal zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de gehuurde ruimte. Welke verantwoordelijkheden hier precies bij komen kijken en hoe je met bepaalde reparaties moet omgaan, zal verschillen per verhuurder. Het is wel altijd belangrijk om hierover van tevoren duidelijke afspraken te maken met de verhuurder om onnodige conflicten te voorkomen.

De impact van de pandemie
Een factor die in de afgelopen tijd sterk naar voren is gekomen, is de impact van de pandemie op de manier waarop we werken. Veel bedrijven hebben ontdekt dat werken op afstand succesvol kan zijn, en dit heeft geleid tot een grotere vraag naar flexibele kantooroplossingen en kleinere kantoorruimtes. Denk dus goed na over de lessen die we hebben geleerd tijdens de pandemie; thuiswerken is populair, en zal dat ook blijven.

Het huren van een kantoor kan stressvol zijn, zeker wanneer je alle risico’s ervan in acht neemt. Toch kunnen deze stappen niet overgeslagen worden. We hebben gezien dat particuliere huur nou eenmaal meer risico’s met zich meebrengt. Toch kan het een uitkomst bieden voor unieke kantoorlocaties, lagere huurprijzen, en aangepaste contractvoorwaarden. Overweeg daarom de opties goed en wees niet overhaast in de keuze van een kantoorpand. Zo vermijd je gevaren die loeren op deze markt.

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. Ook op Social Media, zoals Facebook komt onze redactie ‘dingen’ tegen. Zoals deze week een fraaie foto van Fons van Leusden.

Arend Bloemink: ‘Regelmatig publiceert Nieuwegeiner Fons van Leusden zijn foto’s op Facebook. Zo toog hij, ondanks de regen, vandaag naar de Parkhout, waar men bezig was de laatste hand te leggen aan de vernieuwing van het wegdek en de fietspaden. Mooi strak zwart asfalt dat uitnodigt om snel te worden bereden. Snel, in de betekenis van spoedig. Natuurlijk niet snel in de zin van kilometers per uur!’

Zie je ook iets leuks of bijzonders in Nieuwegein? Maak een fotootje en stuur ‘m aan redactie@pen.nl. Zorgen wij er voor dat iedereen kan meegenieten!

Maak kans op twee vrijkaarten voor de nieuwe voorstelling van Alex Klaasen

Na het overweldigende succes van Showponies 1, 2 en Snowponies is Alex Klaasen weer alleen. Gewoon, omdat hij daar behoefte aan heeft. Even niet dat gehinnik om hem heen, even niet constant dat paradepaardje moeten uitgangen. Nee, gewoon even tijd voor hemzelf. Momentje voor Alex. Even reflecteren weet je. Juist in een tijd waarin we geacht worden precies te weten wat we vinden en haast gedwongen worden overal onze mening over klaar te hebben gaat Alex in retraite. Omdat het ook heel lekker kan zijn om het soms even niet te weten. Maar daar moet je je aan overgeven. In je eentje. Of misschien met een héél klein beetje publiek erbij…

Op 16 september is Alex Klaasen te zien in Theater De Kom in Nieuwegein. Wil jij daar ook graag bij zijn? Doe dan mee met de prijsvraag en maak kans op twee vrijkaarten op 16 september 2023! Deelnemen aan prijsvraag kan tot en met zaterdag 2 september 2023. Uit alle deelnemers trekt de hoofdredacteur van De Digitale Stad Nieuwegein een winnaar.

No ponies – Een éénmansrevue is een voorstelling in de lijn van Showponies 1, 2 en Snowponies. Ook dit keer zal er weer een bonte stoet aan kleurrijke types de revue passeren. Er wordt uiteraard weer belachelijk veel gezongen, van opera tot akoestische zingende zaag en zal Alex in zijn eentje alle hoogtepunten uit het klassieke ballet repertoire vertolken. Zonder hulp. Mét echte balletmaillot.

Meedoen met de prijsvraag? Klik dan hier en wil je zeker zijn van kaartjes, ga dan naar de website van Theater De Kom.

Eerste training SV Parkhout

Afgelopen zaterdag werd onder leiding van de nieuwe trainer Kevin Reinhard de allereerste training in het prille bestaan van fusieclub SV Parkhout gehouden. Nog lang niet alle selectiespelers waren van de partij waardoor de coach ‘nog geen duidelijk inzicht kon geven in de kwaliteit van de huidige selectie’, zoals hij het zelf uitdrukte.

Bij deze training was de vrijwel voltallige technische staf aanwezig, zoals assistent Jacques Schagen van Leeuwen, de nieuwe teamleider Bep Adelaar, die in een soortgelijke functie werkte bij Vriendenschaar en JSV, keeperstrainer Rolf Pot, Melvyn Mulder (fysio) en Edgar Hoege, trainer van het tweede elftal.

SV Parkhout speelt op 12 augustus de eerste oefenwedstrijd uit tegen SVL, daarna uit tegen Lopik en als afsluiting thuis tegen VVIJ. De eerste bekerwedstrijd wordt gespeeld op dinsdag 5 september tegen SV Montfoort. Deze wedstrijd begint om 20.00 uur.

De nagenoeg compleet vernieuwde staf voor de selecties van SV Parkhout. Op de foto van links naar rechts: Jacques Schagen van Leuuwen ass trainer, Kevin Reinhard hoofdtrainer, Melvyn Mulder (Go Fysio) Rolf Pot keeperstrainer, Bep Adelaar teammanager 1e elftal en Edgar Hoege trainer 2e elftal. Op deze foto ontbreken nog : Dennis Onrust grensrechter, Harold van Oord ass trainer 2e eltal en John ten Heuvel team manager 2e elftal

Een beginnersgids om te beginnen met handelen in CFD’s

In het tijdperk van de handel in cryptocurrencies zoals Bitcoin en het bezit van dure digitale activa, is er ook een andere vorm van digitale handel. Hiermee hoeft u geen dure activa te bezitten of een cryptomunt te kopen of verkopen. Het is CFD-handel. Het is een bron van passief inkomen. Contract For Difference (CFD)-handel is de beste derivaat van financiën in de digitale handelswereld. U investeert niets in CFD-handel en haalt er veel winst uit. Lijkt het onwerkelijk? Goed! Het is niet. We weten dat oplichters tegenwoordig overal zijn en mensen zijn tot nu toe genoeg voor de gek gehouden door de reclamebureaus die zeggen dat ze niets anders moeten investeren dan meer verdienen. Maar CFD-handel is de beste handelservaring die u zult hebben, waardoor u op een passieve manier geld verdient.

Als u goed bent in het maken van gissingen en uw voorspellingen blijken meestal juist te zijn, dan is dit handels derivaat iets voor u. Zelfs als u niet goed bent, is het niet schadelijk om dit uit te proberen, aangezien u geen activa investeert. Laten we samen lezen wat zijn CFD’s. En hoe je er geld mee kunt verdienen.

Wat is CFD-handel?
Contract For Difference (CFD)-handel is een vorm van digitale handel, maar zonder investering. De CFD-traders doen voorspellingen, pikken prijsbewegingen op en verdienen eraan. Als u een CFD-handelaar bent, verdient u met het prijsverschil. Het verschil komt voort uit het moment waarop u de deal met de klant sluit en wanneer de daadwerkelijke verkoop plaatsvindt. Dat verschil in bedrag zal jouw manier zijn om geld te verdienen. Hiervoor heb je een goed gevoel voor voorspelling nodig. De CFD-handelaren vergrendelen de deals tegen de lage prijs en voeren ze uit wanneer de prijzen op de markt het hoogst zijn, op deze manier krijgen ze veel geld. Je houdt alle soorten financiële markten in de gaten, van aandelen tot indices, grondstoffen, cryptocurrencies, forex-paren en aandelen. CFD-handel werkt op alle gebieden.

Hoe werkt CFD-handel?
Bij CFD-handel opent en sluit u een contract in de digitale markt. U kiest uw handels omvang, dat wil zeggen het aantal contracten dat u koopt of verkoopt. Als de algoritmen van de markt in uw voordeel werken, zal uw winst continu stijgen en als het tegen u werkt, kunt u verliezen.

Er zijn twee hoofdposities die u gebruikt bij CFD-handel; lang en kort. De longpositie is om te kopen en de shortpositie is om te verkopen. Als u denkt dat de marktprijzen zullen stijgen, kiest u de longpositie, u zult verdienen als uw voorspelling juist is. En als je denkt dat de marktprijzen gaan botsen, kies je een shortpositie en verdien je als het goed blijkt te zijn. In beide gevallen verlies je als de voorspelling fout gaat.

Mensen beschouwen handelen in CFD’s als een moeilijke, omdat het een risicovolle is. Uw voorspelling kan fout blijken te zijn, u kunt in een mum van tijd veel geld verliezen. De volatiliteit is erg hoog. Maar er zijn maar weinig platforms op de digitale markt die CFD-handel ondersteunen. Dit zijn op software gebaseerde platforms die geavanceerde technologie gebruiken om u te helpen bij het handelen in CFD’s. Als iemand u de volgende keer vraagt ​​wat CFD-handel is? Je laat hem deze gids zien.

Hoe handelt moderne software in CFD’s?
De software heeft hen geavanceerde technologie zoals kunstmatige intelligentie en machine learning bijgebracht. De eersteklas technologieën maken de handelservaring probleemloos voor de gebruikers, aangezien de meeste ook geautomatiseerd zijn. Dus zelfs als de persoon geen eerdere ervaring heeft met CFD-handel met die software, kan hij de digitale wereld op zijn kop zetten. De handel beslissingen worden genomen door de software. Alle gegevens worden in realtime getoond om gemakkelijk lange en korte beslissingen te nemen. De software geeft de gebruiker marktinzichten in de vorm van algoritmen. Deze algoritmen zijn de sleutels om in de digitale wereld te kijken en te kiezen wat nu te doen. MetaTrader 4 is een van die platforms die CFD-handel ondersteunt. U kunt de software van uw keuze kiezen door uw eigen onderzoek te doen. Sommige kosten wat geld om u de resultaten te geven en sommige zijn gratis. Doorloop het beoordelings gedeelte en bekijk de betrouwbaarheid van de Software en neem vervolgens beslissingen.

Voordelen van handelen in CFD’s

  • U bezit geen echte activa en toch verdient u geld met digitale handel.
  • Aangezien u geen activa bezit, bent u dus niet verplicht ten opzichte van die activa.
  • U ontvangt veel inkomsten uit de prijsbeweging van digitale activa.
  • Het is een handelssysteem met hefboomwerking.
  • De CFD-handelaar heeft ook geen zegelrecht.
  • Uw voorspelling moet correct zijn, ongeacht of de marktprijzen stijgen of dalen. Zolang uw voorspelling klopt, krijgt u uw winst.
  • U kunt het contract zo lang en zo kort aanhouden als u wilt.
  • Het is heel eenvoudig uit te voeren.
  • CFD’s werken wereldwijd, behalve in enkele landen zoals de VS. Dus waar ter wereld u ook bent, u kunt handelen in CFD’s. Verenigd Koninkrijk, Nederland, Singapore, Zwitserland, Italië, Noorwegen, Thailand, Zweden, Canada en nog veel meer landen ondersteunen de handel in CFD’s.

Nadelen van handelen in CFD’s

  • U moet betalen voor de spreads. Op deze manier haal je niet veel winst uit de korte zetten. Omdat de handelaar moet betalen voor in- en uitgangen en een deel van de winst daar wordt gebruikt.
  • Er is een zeer zwak regelgeving systeem voor CFD. Zoveel landen ondersteunen het niet eens en noemen het illegaal. Niemand heeft ooit moeite gedaan om te werken aan een goed onderhouden regelgevend systeem ervan. Daarom staat u er alleen voor met CFD-handel. Uw langdurige klantrelatie, reputatie en financiële positie tonen uw geloofwaardigheid.
  • De risico’s zijn zeer hoog. De liquiditeitsrisico’s en hefboom risico’s vereisen dat u 24/7 actief bent tijdens het handelen in CFD’s. Cloe en zelfcontrole houden u beschermd tegen risico’s.
  • Het is belangrijk op te merken dat CFD’s complexe financiële producten zijn en een grondige kennis van hun risico’s vereisen alvorens handelsactiviteiten uit te voeren. Voor degenen die liever niet in CFD’s handelen, hebben ze de mogelijkheid om aandelen te verhandelen binnen een aandelenhandel account.

 

Barbecue met buurtgenoten in Vreeswijk

Gezellig samen met andere wijkbewoners genieten van een BBQ (vlees en vegetarisch) op de prachtige locatie van de Museumwerf. In je eentje barbecueën is niet heel erg leuk. Samen met anderen is het gezellig en hoort het een beetje bij het zomergevoel. Daarom organiseren Museumwerf Vreeswijk en het Dorpshuis Fort Vreeswijk een BBQ op woensdag 9 augustus voor alle inwoners uit Nieuwegein. De BBQ begint om 17.00 uur.

Kosten en aanmelden
Deelname kost € 15,- (N-pashouders betalen € 5,-) per persoon. Drankjes zijn voor eigen rekening. Aanmelden kan tot en met 6 augustus via dit aanmeldformulier, of via de beheerder van het Fort: info@fortvreeswijk.nl. Telefonisch kan natuurlijk ook, het nummer daarvoor is: 06-21 664 918. Deelname is definitief na betaling (dit kan ook t/m 6 augustus).

Tekenles op de Museumwerf Vreeswijk woensdag 9 augustus
Op de Museumwerf verzorgt Greet van Dijk op de dag van de BBQ een tekenles het is niet verplicht om hieraan deel te nemen als u komt BBQ-en maar kan een leuke activiteit zijn voorafgaande de BBQ. Het inspirerende decor van de Museumwerf nodigt uit om je tekenkunst te tonen of om het tekenen gewoon eens uit te proberen. De oude machines, de loodsen, de schepen; allemaal objecten die erom vragen getekend te worden. Om 13.45 uur wordt u verwacht in het Dorpshuis Fort Vreeswijk waarna de deelnemers van de tekenles gezamenlijk vertrekken naar de Museumwerf. Deelname voor de tekenles kost € 5,- (incl. materiaal).

Meedoen aan de tekenles?
Aanmelden kan tot en met 6 augustus via het aanmeldformulier, of neem contact op met de beheerder: 06-21664918.

Zomerprogramma
Bovenstaande activiteiten maken deel uit van het speciale Zomerprogramma dat Het Dorpshuis Fort Vreeswijk samen met de Museumwerf organiseert.

Feest in Vreeswijk met o.a. vlootschouw in de Oude Sluis

Dit jaar is het precies 650 jaar geleden dat de Oude Sluis in Vreeswijk werd aangelegd. In de sluis, die nog steeds belangrijk is voor de inlaat van water, is vandaag een vlootschouw met 12 historische schepen. Speciaal hiervoor is de Kippebrug geopend door onder andere wethouder John van Engelen en wethouder Ellie Eggengoor en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Zondag om 12.00 uur zal de vloot de Oude Sluis weer verlaten om vervolgens dinsdag 1 augustus aanstaande via de Koninginnensluis Nieuwegein te verlaten. Dit weekend zijn er meerdere activiteiten gepland om de verjaardag van de Oude Sluis te vieren.

Over de Oude Sluis
Het begon in het jaar 1373 met de bouw van ‘de twee slusen van hout’, zoals men toen schreef. Zo ontstond de Oude Sluis als de kern van ons dorp. Door de bouw van de sluis werd Vreeswijk een welvarend dorp liggend aan een belangrijke vaarroute. En nu, na al die jaren, is de Oude Sluis nog steeds het stralende middelpunt van de dorpskern Vreeswijk en is eigendom van het Hoogheemschap De Stichtse Rijnlanden. Lees hier meer over de historie van de Oude Sluis.

Het Hoogheemraadschap: ‘In 1995 nam ons waterschap de Oude Sluis over van de gemeente Utrecht. Die stad was eeuwenlang eigenaar van de sluis in het voormalige schippersdorp Vreeswijk (gemeente Nieuwegein). Dat was vanwege het strategische belang van de sluis voor de scheepvaart en voor de inlaat van vers water voor de singels en grachten van Utrecht en de Vecht. Schepen varen tegenwoordig niet meer door de Oude Sluis naar de Lek: die doorgang werd afgesloten bij de dijkversterking in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. De Prinses Beatrixsluis en de Koninginnensluis hadden die rol toen al lang overgenomen. Maar water inlaten doen we als waterschap in de Oude Sluis nog elke dag!’

Hieronder enkele foto’s van het evenement dat druk wordt bezocht. (Foto’s: Jack Grondel)

Gezellige ‘Doortrappen Fietstocht’ en fietscheck voor senioren

Ben je 55-plus, woon je in Nieuwegein en hou je van samen fietsen? Op maandag 7 augustus organiseren het PLUS-café en Nieuwegein Fietst een gezellige fietstocht voor iedereen die het leuk vindt. Je fietst een mooie en rustige Doortraproute van 25 kilometer, onder begeleiding van twee fietsdocenten. Deelname is gratis.

De fietstocht start vanaf Buurtplein Zuid. Daar krijg je onder het genot van een kopje koffie of thee eerst uitleg over de gedragsregels en veiligheidstekens die je gebruikt wanneer je in een groep fietst. Tijdens de fietstocht is er een pauzestop met een gratis kopje koffie of thee bij Hajé Linielanding én een gratis fietscheck ‘Fiets en Fietser’.

De fietstocht begint 13.00 uur bij Buurtplein Zuid (de Doorslagzaal) aan de Ratelaar 35 in Nieuwegein Zuid. Om 17.00 zijn alle deelnemers weer terug bij het Buurtplein. Wees er snel bij want er zijn nog maar een paar plekken vrij. Aanmelden kan hier.

Toen & NU: ‘De Dorpsstraat en het Marokkanenhuis’

Vandaag een foto ergens midden jaren ’30 vorige eeuw. Gemaakt op de hoek van de Dorpsstraat met de Tramstraat in Vreeswijk. Nou ja, de Tramstraat was er Toen nog niet. Daarvoor in de plaats stond Toen nog gewoon een woning met eronder een winkel, zoals velen in die tijd. Toen Vreeswijk nog floreerde, met name in de handel aan de doorgaande schepen door de Oude Sluis. Het waren Toen Gouden Tijden voor de middenstand aldaar.

Onze fotograaf Jordi Jupijn ging naar deze plek en maakte aan de hand van de foto van Toen, die overigens gebruikt werd voor een prentbriefkaart, de foto van Nu. Dit voor de rubriek: ‘Toen & Nu.’

De Dorpsstraat had Toen nog een mooie brede stoep. Nu heeft ‘ie plaats gemaakt om auto’s te parkeren. Toen reed er een groentekar door de straat. Zou die van groenteman Cees van Eyndthoven zijn geweest? Eigenlijk is er weinig veranderd.

Het pand met de uitbouw, vierde pand van links op de foto van Toen, is altijd een buitenbeentje geweest. Dorpsstraat 22. Dit pand is zeventiende-eeuws (gebouwd voor 1650) en heeft lange tijd een horecabestemming gehad. Later werd het een pension. Toen voor de eerste gastarbeiders van Vreeswijk. De meeste van deze gastarbeiders werkten bij de Persil-, later Henkelfabrieken. Het pand kreeg in de volksmond de bijnaam ‘Marokkanenhuis.’ De luifel is midden jaren zeventig afgebroken op last van de gemeente en later in wat gewijzigde vorm teruggebracht, zoals u kunt zien op de foto van Nu. Let op het puntje van de toren van de Barbarakerk. Toen vrij nieuw, Nu een paar jaar geleden geheel gerestaureerd.

Leuke weetjes, deel 9: ‘Industrie in Nieuwegein, na landbouw & veeteelt de industrialisatie’

In de rubriek ‘De Oude PEN’ behandelen we al jaren de historie van de gemeente Nieuwegein. Een samenvoeging van de twee gemeenten Jutphaas en Vreeswijk. Ook in de rubriek ‘Toen & Nu’ blikken we terug en kijken we naar vandaag. En dan hebben we het nog geeneens gehad over de rubriek ‘De oude ansichtkaarten.’  Eerder schreef onze redactie al over de eerste vermelding van Jutphaas. Deze week: ‘Industrie in Nieuwegein, na landbouw & veeteelt de industrialisatie.’

Landbouw en veeteelt waren lange tijd de voornaamste bestaansmiddelen, maar vanaf het begin van de 19e-eeuw vond vooral rond de steden een sterke industriële ontwikkeling plaats. De fabrieksmatige fabricage van goederen uit grondstoffen werd met kracht aangepakt. Heel lang ging die ontwikkeling voorbij aan de dorpen Vreeswijk en Jutphaas. Zij behielden respectievelijk de scheepvaart met daarmee gepaard gaande handel, en de agrarische bedrijfsactiviteiten als belangrijkste bestaansbronnen. Alleen in de noordelijke contreien van Jutphaas, wat nu de Utrechtse wijken Kanaleneiland en Hoograven zijn, bloeide langs de oevers van het Merwedekanaal en de Vaartserijn de industrie op. Dit ontwikkeling van de industrie startte in de jaren rond 1900.

Vreeswijk
In het dorp nam de bevolking tussen 1850 en 1940 toe van omstreeks 1200 tot 3050. Ondanks de aanwezigheid van het Merwedekanaal heeft het dorp nooit een industrie van enige betekenis gehad. De oevers van het kanaal werden vooral benut door de zand- en grindhandel, de scheepswerven en een graanhandel. Aan de Handelskade groeide de melk- en kaashandel van P. Stam uit tot een heuse melkfabriek. Deze heeft daar bestaan tussen 1908 en 1953, daarna vertrok de onderneming naar Vianen. Twee hierna genoemde ondernemingen mogen overigens niet onvermeld blijven.

N.V. Nederlandsche Stoombriquettenfabriek
Op 6 oktober 1879 kocht deze firma het Huis De Wiers, waarna zij er haar bedrijfsactiviteiten in begon. Een jaar later al ging de fabriek failliet. Over de activiteiten van deze fabriek is verder niet veel meer bekend dan wat er aan inventaris was: een hogedrukstoommachine van 12 pk, een stoomketel van 15 pk met een werkdruk van 5 atm. (de hiervoor op 27 maart 1880 verleende vergunning werd op 4 augustus 1880 weer ingetrokken wegens het geen gebruik maken er van), een gietijzeren fabriekschoorsteen van 16 meter hoogte, een kolenmolen, een grote en een kleine mengmachine en drie handpersen. Het is zeer de vraag, of de fabriek ooit productief is geweest.

Omstreeks 1893 vestigde Machinefabriek De Wiers zich in het gebouw. Deze fabriek, een onderdeel van de Stoombootdienst de Keulsche Vaart, legde zich toe op het vervaardigen van stoomketels. In 1952 nam de N.V. Scheepswerf & Machinefabriek Van Zutphen de machinefabriek over en gebruikte haar voor de inbouw en revisie van scheepsmotoren.

Het gebouw Huis De Wiers is, met uitzondering van de kelder, in augustus 1947 gesloopt. In 2005/2006 is op de oude resten een nieuw Huis de Wiers gebouwd, in moderne architectuur.

N.V. Stoomfabriek De Lek
De fabriek was gevestigd op het buitendijks terrein tussen de voorhaven van de Koninginnensluis en de Veerweg naar de schipbrug, daar waar nu de straten Ankermonde en Kiezelmonde liggen. Feitelijk was dit de enige industrie in Vreeswijk. Het eigenaardige is, dat het vooral een Viaanse aangelegenheid was; de eigenaars en directieleden kwamen uit Vianen en het merendeel van het personeel eveneens.

De voorloper van de latere kalkzandsteenfabriek is de in 1905 opgerichte N.V. Eerste Nederlandsche Betonsteenfabriek. In 1910 schakelde men over op de productie van het dan sterk in opkomst zijnde kalkzandsteen en werd de N.V. Stoomsteenfabriek de Lek opgericht. In 1911 bouwde men een nieuwe fabriek. In 1914 werden er al 6.125.000 stenen geproduceerd.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) was de aanvoer van kalk een groot probleem. Er werd toen overgeschakeld op een nieuw product; de brandsteen, een kolenbriket. In 1919 ging men weer over op kalkzandsteen. In 1939 bedroeg de productie 19.140.000 stenen. In 1969 werden er 32,7 miljoen stenen geproduceerd. In 1970 is nog het 60-jarig jubileum gevierd en was men nog vol plannen voor de toekomst. De investeringen gingen gewoon door, maar … de nieuw te vormen gemeente Nieuwegein kwam er aan. Vooruitlopend daarop nam de gemeenteraad van Vreeswijk op 24 mei 1971 het besluit de kalkzandsteenfabriek per 1 januari 1972 over te nemen en te sluiten. Men had grond nodig en op het aangekochte terrein kwamen luxe woningen. Door sluiting van de fabriek werden ruim 30 mensen ontslagen.

Gezicht op de Stoomsteenfabriek “de Lek” aan de Lekdijk, + 1935.

Jutphaas
Langs de oevers van het Merwedekanaal, de Doorslag en de Hollandsche IJssel hebben zich in het verleden vrijwel geen bedrijven gevestigd; Jutphaas was en bleef agrarisch. Doortrekkende reizigers konden wel gebruik maken van vele horecagelegenheden en de nering in het dorp. Omstreeks 1860 telde Jutphaas circa 2.100 inwoners.

Vanaf 1823 hoorden ook de polders Oost- en Westraven bij Jutphaas, maar veel heeft het gemeentebestuur zich aan deze ‘buitengebieden’ niet gelegen laten liggen. Toch ontwikkelden zich daar, langs Merwedekanaal en Vaartserijn, industrieën van enige omvang. Binnen de dorpskern van Jutphaas vielen slechts twee ondernemingen op.

N.V. Rijstijlenfabriek Holland
De fabriek was gevestigd aan de IJsselsteinseweg in het pand dat thans bekend staat als Herenstraat 104-106. Er werd stijfsel geproduceerd voor het veredelen/verstijven van met name linnen schorten, overhemden en boerenmutsen. De productie ging door totdat als gevolg van de Tweede Wereldoorlog (1939-1945), een gebrek aan grondstoffen (rijst) leidde tot sluiting van de fabriek. Tijdens de verdere oorlogsjaren deden de fabriekspanden dienst als internerings- en gevangenenaccomodatie voor de Duitse bezetter. Na de oorlog is de fabriek niet meer opgestart.

De ‘punt’ tussen Doorslag en Merwedekanaal
Dit door de twee genoemde waterlopen ingeklemde stuk grond, kent een lange historie van industrialisatie. Vanaf 1848 werd daar uit sojabonen olie geperst en werden er olie- en lijnkoeken geproduceerd als veevoer. Overigens werd Cornelis Johannes Cockuyt in 1872 eigenaar en de onderneming kreeg toen de naam Olie- en Lijnkoekenfabriek C.J. Cockuyt. De fabriek telde in 1920 zestig werknemers. Toenemende concurrentie deden echter ook deze bloeiende industrie de das om: in 1930 ging de fabriek failliet. De gebouwen bleven enkele jaren ongebruikt, maar in mei 1932 opende de Persilfabriek er haar poorten. Deze onderneming is op de betreffende locatie nog steeds actief en is nu onderdeel van het Henkel-concern.

De buitengebieden
Hoewel de gebieden Kanaleneiland en Hoograven op 1 januari 1954 tot het grondgebied van de gemeente Utrecht gingen behoren, mag een globale vermelding van de industriële geschiedenis niet ontbreken. Ze behoorden namelijk vele jaren tot het grondgebied van Jutphaas. Met name langs de Vaartserijn in Hoograven bloeide de industrie op. In 1850 waren daar vijf steenfabrieken, twee pannenbakkerijen en een tegelfabriek. En die boden samen werk aan ongeveer 350 mensen, vooral mannen, maar ook jongens en meisjes (+ 110).

Ook was er een opvallende houtindustrie: Niet minder dan vier houtzaagmolens waren langs de Vaartserijn gevestigd. En niet te vergeten de Scheepswerf en Machinefabriek De Liesbosch, opgericht in 1903. De fabriek kende in haar historie meerdere eigenaren en had ook meerdere namen. De Liesbosch had in 1923 al meer dan 600 mensen in dienst. Uiteindelijk sloot de laatste eigenaar, Ballast Nedam, de fabriek en de scheepswerf in 1983.

In Hoograven was ook gevestigd de Draadindustrie Neerlandia”. De enorme panden van Neerlandia zijn gebouwd in 1914. Tenslotte: De in 1892 geopende N.V. Chemische Fabriek v/h Dr. F.C. Stoop was het zó voorspoedig gegaan dat nieuwbouw nodig was. In Hoograven produceerde de onderneming kunstmest en … buskruit. Bekend van het Merwedekanaal waren aan de Kanaalweg onder meer de keramische industrie Mobach, nog altijd actief op de oude vestigingsplaats, en de HAKA. De HAKA bood werkgelegenheid aan vele honderden mensen en produceerde vele soorten levensmiddelen. De huidige onderneming Pally B.V. is een voortzetting van het bedrijf en is nu gevestigd in onze gemeente op het industrieterrein Plettenburg-De Wiers.

De hoofdzetel van de Coöperatieve Groothandelsvereniging “De Handelskamer” (HAKA), bevond zich aan de Rotterdamse Lekhaven, waar de commerciële en administratieve afdelingen waren gevestigd. Het grote productiecentrum lag aan het Merwedekanaal in de gemeente Jutphaas. Het begon met een fabriek voor zeepproducten. Voor dit doel was in 1927 een bestaand fabriekspand aangekocht, dat nadien danig werd gemoderniseerd en uitgebreid. De grootste uitbreiding dateert uit het jaar 1934. Naast de zeep-, de limonade-, de jam-, de olie- en vettenfabriek en de afdeling voor poetsartikelen kwam een hele reeks nieuwe bedrijven tot stand. Daar werd biscuit, koek, beschuit, chocolade, cacaopoeder en suikerwerken vervaardigd. Nadien volgden nog een pudding- en een wijnafdeling. De producten werden door circa 1000 winkels in het hele land verkocht. Het merendeel van die winkels voerden geen andere artikelen dan met het coöperatieve HAKA-merk. Getuige de afbeelding werden er excursies georganiseerd voor trouwe HAKA-klanten.

Met dank aan de Historische Kring Nieuwegein