Feest in Vreeswijk met o.a. vlootschouw in de Oude Sluis

Dit jaar is het precies 650 jaar geleden dat de Oude Sluis in Vreeswijk werd aangelegd. In de sluis, die nog steeds belangrijk is voor de inlaat van water, is vandaag een vlootschouw met 12 historische schepen. Speciaal hiervoor is de Kippebrug geopend door onder andere wethouder John van Engelen en wethouder Ellie Eggengoor en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Zondag om 12.00 uur zal de vloot de Oude Sluis weer verlaten om vervolgens dinsdag 1 augustus aanstaande via de Koninginnensluis Nieuwegein te verlaten. Dit weekend zijn er meerdere activiteiten gepland om de verjaardag van de Oude Sluis te vieren.

Vlootschouw

Over de Oude Sluis
Het begon in het jaar 1373 met de bouw van ‘de twee slusen van hout’, zoals men toen schreef. Zo ontstond de Oude Sluis als de kern van ons dorp. Door de bouw van de sluis werd Vreeswijk een welvarend dorp liggend aan een belangrijke vaarroute. En nu, na al die jaren, is de Oude Sluis nog steeds het stralende middelpunt van de dorpskern Vreeswijk en is eigendom van het Hoogheemschap De Stichtse Rijnlanden. Lees hier meer over de historie van de Oude Sluis.

Het Hoogheemraadschap: ‘In 1995 nam ons waterschap de Oude Sluis over van de gemeente Utrecht. Die stad was eeuwenlang eigenaar van de sluis in het voormalige schippersdorp Vreeswijk (gemeente Nieuwegein). Dat was vanwege het strategische belang van de sluis voor de scheepvaart en voor de inlaat van vers water voor de singels en grachten van Utrecht en de Vecht. Schepen varen tegenwoordig niet meer door de Oude Sluis naar de Lek: die doorgang werd afgesloten bij de dijkversterking in de tachtiger jaren van de vorige eeuw. De Prinses Beatrixsluis en de Koninginnensluis hadden die rol toen al lang overgenomen. Maar water inlaten doen we als waterschap in de Oude Sluis nog elke dag!’

Hieronder enkele foto’s van het evenement dat druk wordt bezocht. (Foto’s: Jack Grondel)

oude sluis

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk