Achtervolging met hoge snelheid eindigt in Nieuwegein, politie geeft beelden vrij

De politie heeft beelden vrijgegeven van een achtervolging van een Franse auto die in november plaatsvond. De auto werd gesignaleerd op de A27. Toen de 22-jarige bestuurder bij Lexmond een volgteken kreeg (in het Frans) besloot hij zich uit de voeten te maken. In de video zie je beelden van verschillende politie-eenheden die allemaal samenwerken, waaronder de Meldkamer Midden-Nederland, politie Nieuwegein en de dienst Infrastructuur.

Eenmaal op de A2 ging de bestuurder vol in de remmen om vervolgens spookrijdend Nieuwegein in te rijden. Hierbij veroorzaakte hij bijna twee aanrijdingen. Na een achtervolging door de wijken Doorslag en Hoog-Zandveld sprong de bestuurder in de wijk Fokkesteeg uit de nog rijdende auto, waarbij de auto in een tuin belandde. Daar werd hij direct aangehouden. De bestuurder bleek een 22-jarige man uit Frankrijk.

Tegen hem wordt voor meerdere feiten proces-verbaal opgemaakt door de politie Midden-Nederland en de landelijke eenheid.

Gratis tool en tips voor Open Huizen Dag kijkers

Zaterdag 1 april is er de voorjaarseditie van de NVM Open Huizen Dag. Verschillende NVM makelaars uit Nieuwegein doen hier, net zoals wij, aan mee. Bent u dus op zoek naar een koopwoning? Pak dan deze dag uw kans om zoveel mogelijk huizen van binnen te bekijken. U kunt deze dag zonder afspraak meerdere woningen bezichtigen en u dus goed oriënteren. Wel zo handig! Maar hoe vliegt u als koper deze dag aan? Ik vertel u graag meer.

Hoe bereid ik me voor?
Maak van te voren een afspraak bij een hypotheekadviseur zodat u exact weet wat u wel of niet kunt bieden op uw droomwoning. Hierdoor kunt u snel schakelen en weet u binnen welke prijsklasse u kunt zoeken. Onze financieel adviseur heeft voor de komende week een aantal uren gereserveerd zodat ze u op weg kunnen helpen.

En wat als ik nu al een eigen woning heb?
Als u momenteel al in een koopwoning of -appartement woont, is het noodzakelijk dat u hiervan ook de waarde weet. U kunt ons persoonlijk vragen voor een gratis waardebepaling en verkoopadvies. Of vraag een online woningwaarde indicatie op. Hiermee weet u binnen een paar klikken meer over de waarde van uw woning.

Stippel een route uit
Bekijk of / en welke woningen meedoen op Funda en stippel een route uit. Zo bespaart u tijd en hoeft u niet onnodig extra te fietsen of rijden. Kijk de ochtend van het Open Huis ook nog even op Funda na of de woning nog meedoet. Er worden immers ook woningen net voor het Open Huis verkocht. Zit er een woning tussen die u normaal niet zou bezichtigen? Dan adviseer ik u er toch eens met een open blik naartoe te gaan en u te laten verrassen.

Handige en gratis notitie-tool
Maak per woning foto’s en aantekeningen. Wat zijn uw wensen? Een tuin met veel zon? Een extra werkkamer? Of vindt u de buurtvoorzieningen belangrijker? Schrijf het op! Neem eventueel ook een meetlint mee. Wilt u uw nieuwe bank meeverhuizen dan is het wel zo handig om te weten of het past in de nieuwe woning.

Met onze handige en gratis bezichtigingschecklist kunt u eenvoudig de woningen die u bezoekt waarderen en ontvangt u de samenvatting in de mail. Zo kunt u achteraf nog eens rustig nalezen hoe alles was.

Laat een goede indruk achter
En niet geheel onbelangrijk. Laat een goede indruk achter bij de verkoper en denk aan de gunfactor. Stel uzelf voor en laat weten als u vertrekt, hoe druk het ook is.

Wilt u van te voren meer weten over uw hypotheekmogelijkheden, de waarde van uw woning, het aankoopproces of hulp bij uw zoektocht naar een woning? Neem dan contact met mij of Dennis op via 030-6076060 of laat ons jou bellen, vul dan ons contactformulier in. Veel kijkplezier tijdens het open huis!

Hartelijke groet,
Rob Moen

Eigenaren Rob Moen (rechts) en Dennis Wentink (links) van makelaarskantoor Moen Garantiemakelaars verzorgen regelmatig een column voor De Digitale Stad Nieuwegein en de De Digitale Nieuwegeiner. Zij vertellen je alles over de huizenmarkt in Nieuwegein en/of wonen in Nieuwegein, en wat zij dagelijks meemaken en zien. Hun kantoor is gevestigd aan de Boogstede 1 op Cityplaza.

Start proef Veilige Batauweg met afsluiting tussen Nedereindseweg en Dukatenburg

Het college van B&W heeft besloten om een verzinkbare paal te plaatsen op de Batauweg tussen de Dukatenburg en de  Nedereindseweg, zodat doorgaand autoverkeer gebruikmaakt van de A.C. Verhoefweg. Hiermee geeft het college invulling aan het besluit van de gemeenteraad om bij wijze van een proef voor één jaar te onderzoeken of de Batauweg met deze maatregel veiliger en aantrekkelijker wordt voor voetgangers en fietsers. De afsluiting is operationeel vanaf september 2023 van maandagochtend 6:00 uur tot vrijdagmiddag 16:00 uur.

Doorgaand autoverkeer wordt met de fysieke afsluiting geleid naar de A.C. Verhoefweg (de zogenaamde hoofdstructuur). Deze weg met 2×2 rijstroken is oorspronkelijk bedoeld om snel van a naar b te komen.

Wethouder Mobiliteit Ellie Eggengoor: “We hebben een belangrijke opdracht van de raad om samen met de stad te onderzoeken of de veiligheid verbetert door de hoeveelheid doorgaand autoverkeer naar beneden te brengen. Dagelijks gaan er nu ca 12.000 auto’s overheen, terwijl de weg berekend is op maximaal 10.000 auto’s. Ook past de maatregel bij het doel om de keuze om te lopen of te fietsen binnen Nieuwegein aantrekkelijker te maken. Tegelijkertijd: het medicijn mag niet erger zijn dan de kwaal. Halverwege en aan het einde van de proef kijken we of en hoe het werkt. Zo niet, dan moeten we op zoek naar een goed alternatief.”

Veel reacties
Om tot het besluit te komen, heeft het college een uitvoerig participatietraject gelopen met inwoners, ondernemers en belanghebbende organisaties. Over drie mogelijke locaties Nedereindseweg, Muntplein en Walnootgaarde is de gemeente in gesprek gegaan. Door het invullen van een digitale enquête en/of het bijwonen van de inloopavond op 18 oktober 2022 konden inwoners en ondernemers hun mening en aandachtspunten geven over deze drie locaties. Daar is ruimhartig gebruik van gemaakt: ruim 900 inwoners reageerden via de digitale enquête en 51 inwoners op de participatieavond.

De meeste ondervraagden in de enquête spreekt een voorkeur uit voor de locatie Nedereindseweg. Een deel van de ondervraagden noemt daarvoor als belangrijkste redenen dat deze locatie het meest effectief is tegen sluipverkeer en ten goede komt aan de veiligheid van het fietsverkeer. Een deel van de ondervraagden die tegen deze afsluiting zijn, noemen als belangrijkste redenen dat het winkelcentrum Muntplein dan niet bereikbaar is en dat wijkbewoners moeten omrijden om bij hun wijkvoorzieningen te komen.

Voortdurend monitoren en uitgebreide (tussen-) evaluatie
Op basis van het verkeerskundig onderzoek en afweging van alle reacties en belangen is een keuze gemaakt waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met een aantal zorgpunten. Zo is de afsluiting niet actief tijdens de drukke winkeldagen in het weekend en de koopavond op vrijdag. Verder zet de gemeente zich in om na de start de effecten voortdurend te monitoren en na zes maanden voert de gemeente in samenspraak met politie, hulpdiensten, ondernemers van de winkelcentra aan de Batauweg, Fietsersbond Nieuwegein en wijknetwerken een uitgebreide tussenevaluatie uit. Ook vindt er een eindevaluatie plaats. Op basis van de resultaten van beiden evaluaties, besluit de gemeente of de pilot wordt voortgezet, aangepast of stopgezet.

Hoe nu verder?
Voor de afsluiting is een verkeersbesluit nodig. Het besluit wordt bekendgemaakt via de gebruikelijke gemeentelijke media. In de publicatie staat ook hoe belanghebbenden gebruik kunnen maken van de bezwaarmogelijkheden.

Het is afhankelijk van de bezwaren, maar het streven is om de verzinkbare paal en bewegwijzering aan te leggen in de zomervakantieperiode 2023 en deze daarna in werking te stellen. De bewegwijzering naar de winkelcentra Muntplein en Walnootgaarde wordt dan ook geoptimaliseerd, zodat autoverkeer zich gemakkelijk kan aanpassen aan de nieuwe verkeerssituatie en routes (naar het winkelcentrum). In de communicatie over de afsluiting wordt extra aandacht besteed worden aan de bereikbaarheid van de winkelcentra per auto en per fiets.

‘De Oberonsingel’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Oberonsingel. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Oberonsingel in de wijk Zuilenstein.

Ervaringen met het verduurzamen en aardgasvrij maken van een woning

Op maandag 3 april deelt Roel Hodes zijn ervaringen met het verduurzamen en aardgasvrij maken van zijn woning. Een proces waarmee hij 5 jaar geleden is begonnen. Zijn woning uit 1977 is eerst geïsoleerd en daarna heeft Roel doorgepakt met de warmtevoorziening. Een warmtepomp verwarmt nu de woning en de gasaansluiting is verwijderd. Het proces ging niet altijd even gemakkelijk. Hij wil dan ook niet alleen de successen delen maar vooral ook de vele leerpunten.

De presentatie vindt plaats op maandag 3 april in Buurtplein Zuid aan de Ratelaar 35 in Nieuwegein. Om 19.45 uur is de deur open en om 20.00 uur zal de presentatie van start gaan. Wil je er bij zijn? Meld je dan even aan via: info@energie-n.nl.

Kun je er niet bij zijn en wil je toch meer weten over het verduurzamen van je woning? Kom dan naar de bieb in de binnenstad van Nieuwegein op zaterdag 1 april aanstaande.

Vragen inloop in de bieb De tweede verdieping
Veel mensen hebben vragen over wat ze kunnen doen om energie te besparen voor het klimaat en de energiekosten. Zaterdag 1 april houdt Energie-N haar maandelijkse inloop in de bieb op de tweede verdieping van het stadshuis van Nieuwegein. Die dag, van 11.00 uur tot 14.00 uur, kunt u met al uw vragen terecht bij de vrijwilligers van Energie-N over het verduurzamen van uw woning.

Bezoek aan huis
De vrijwilligers Energie-N komen ook aan huis voor advies, een warmtescan of een energiegesprek. Met een warmtescan, foto’s met een infrarood camera, wordt duidelijk zichtbaar waar de warmte jouw woning verlaat,

Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar: info@energie-n.nl of bel naar een van de ambassadeurs van Energie-N: 030-2378312 (bereikbaar op werkdagen tussen 20.00 uur en 21.00 uur).

Prentbriefkaart van de week

Naast het nieuws vindt u op De Digitale Stad Nieuwegein ook veel informatie over het heden en het verleden van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk. Kijk eens naar de rubriek: Toen & Nu of De Oude PEN en de Prentbriefkaart van de week. Deze week een prentbriefkaart uit Jutfaas of Jutphaas. De Nederlandse Hervormde Kerk aan de Nedereindseweg vanuit het noord-oosten gezien.

Het belang van de prentbriefkaart voor de historische wetenschap is lange tijd door de archief beherende instanties onderschat. Toch zijn het juist de prentbriefkaarten, die ons een aardig beeld geven van de veranderingen in onze samenleving.

De kaart komt uit ongeveer 1915 en is uitgegeven door M.G. La Febre. De drukker is onbekend maar gemaakt in zwart/wit.

Column burgemeester Frans Backhuijs: ‘Luister naar inwoners’

‘Op 15 maart waren er verkiezingen voor Provinciale Staten en het waterschap. Meer dan de helft (54%) van de Nieuwegeiners heeft zijn of haar stem uitgebracht. Dat stemt mij tot enige tevredenheid, want bij de verkiezingen voor de gemeenteraad was de opkomst maar 42%. Ook in Nieuwegein kreeg de partij BBB (BoerBurgerBeweging) de meeste stemmen. Voor deze winst worden verschillende oorzaken genoemd: de afstand tussen de burgers op het platteland en de inwoners in de stad of de verschillen tussen grote delen van Nederland en de Randstad. Alsook in Nieuwegein BBB de grootste is, dan komt dat mogelijk omdat de overheid niet meer gezien wordt als steun voor de burger maar als tegenstander.’

‘Dit is een belangrijk signaal waar een burgemeester wat mee moet doen. Dat begint met goed luisteren naar dat wat burgers te vertellen hebben. Ook is het zaak dat wij ingewikkelde onderwerpen, eenvoudig uitleggen en vervolgens luisteren naar wat burgers daarvan vinden. Als er uiteindelijk een besluit wordt genomen waar iemand het niet mee eens is, moet je uitleggen waarom dat besluit is genomen en hoe alle verschillende belangen zijn afgewogen.’

‘Aanstaande zondag 26 maart is de 2de editie van de Dag van de Vaart in Nieuwegein. Het evenement is de opening van het vaar- en buitenseizoen in Nieuwegein. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd op of rond het water. Vreeswijk en Jutphaas hebben een lange historie die verbonden is met het water. Op verschillende plekken is er van alles te beleven, maar het mooiste is wel de mogelijkheid om de met de boot te varen tussen het Natuurkwartier, Vreeswijk en Jutphaas. Voor meer informatie kunt u kijken op de nieuwe site ‘Zie meer in Nieuwegein’. Ik wens u nu alvast een mooi weekend waarin u Nieuwegein op een andere manier kan beleven.’

Burgemeester Frans Backhuijs

Chauffeur rijdt trambaan op in City, tramverkeer hele avond ontregeld

Een automobilist heeft woensdagavond het tramverkeer in Nieuwegein flink ontregeld aan de Zuidstedeweg. De chauffeur reed een onorthodoxe route, namelijk via de tramrails. Dat ging niet goed: de auto kwam vast te zitten op het spoor.

Een bezorgde bewoner liet onze redactie eerder weten: ‘Bij de tramovergang Randijk/Koekoekslaan staat al meer dan een half uur een tram met volle verlichting stil. Ik zie vanuit mijn dakraam veel activteit van mensen en dingen die lijken op zwaar vrachttransport. Er is iets aan de hand, maar ik snap niet wat.’

Woensdagavond rond 19.45 uur ging het mis ter hoogte van winkelcentrum Cityplaza in de binnenstad van Nieuwegein. Het verwijderen van het voertuig had nogal wat voeten in de aarde. Een kraanwagen moet uiteindelijk hulp bieden om het spoor vrij te maken.

Vervoerder U-OV heeft onze redactie laten weten dat het tramverkeer tussen halte P+R Westraven en Nieuwegein/IJsselstein-Zuid de rest van de avond niet kon rijden. De vervoerder laat weten dat donderdag de dienst weer gewoon kan aanvangen met zijn reguliere dienst. Hoe het zo fout kon gaan is nog niet bekend. Dat wordt ondertzocht.