Nieuwjaars-Bachconcert in de Dorpskerk in Nieuwegein

Onder de titel ‘De beste wensen van Bach!’ wordt er op zondag 8 januari aanstaande een kamermuziekconcert georganiseerd in de Dorpskerk aan de Nedereindseweg in Nieuwegein.

Het concert wordt gegeven door het Gheyn Consort, een ensemble dat naast een vaste kern werkt met gastmusici. Deze keer bestaat het ensemble uit Annoesjka Cabo (solo viool), Arwen Terlou en Wouter Groesz (viool), Barbara Bekhof (altviool), Guus Fabius (cello) en Arno van Wijk (klavecimbel).

Op het programma staat muziek van de grootste componist die ooit geleefd heeft: Johann Sebastian Bach. Er klinken twee werken voor viool solo met begeleiding van klavecimbel en strijkers alsook een concerto voor solo klavecimbel en strijkers.

De Dorpskerk is vanwege haar intieme karakter en goede akoestiek zeer geschikt voor muziek in kleinere bezettingen, zoals kamermuziek en muziek voor kleine(re) vocale ensembles. Vanwege de hoge energieprijzen staat de thermostaat op max. 15 graden. Een warme trui wordt dus aangeraden! Het concert begint om 16.00 uur, de entree is € 10,00. Kaartverkoop aan de kassa.

Repair Café in Buurtplein Doorslag

Sinds 2013 heeft Nieuwegein een Repair Café. En sinds afgelopen jaar zelfs een tweede. De eerste zaterdag van de maand in Buurtplein Doorslag, de derde zaterdag van de maand in Buurtplein Galecop. Nu is er zaterdag 7 januari aanstaande weer een Repair Café op Buurtplein Doorslag aan de Parelduiker 13 in Nieuwegein Zuid.

Vrijwillige reparateurs repareren die dag je kapotte spullen. Je kunt langskomen met allerlei kapotte spullen en deze laten repareren bij het Repair Café. De reparatie is gratis. Doel is om spullen een langer leven te geven en daarmee de afvalberg te verkleinen, een goed voornemen om hert neiuwe jaar te beginnen toch?

Deskundige reparateurs plakken lekke banden, repareren fietslichten, spannen kettingen en stellen handremmen af. E-bikes repareren ze níet. Verder zijn er technici, naaisters én een klokkenmaker die je kapotte spullen helpen repareren.

Met gemiddeld 40 bezoekers per café is het evenement niet meer weg te denken uit Nieuwegein. Het Repair Café is zaterdag 7 januari geopend van 11.00 uur tot 14.00 uur in Buurtplein Doorslag, op de Parelduiker 13 in Nieuwegein.

KFC breidt uit naar Nieuwegein

Kentucky Fried Chicken (KFC) breidt zijn restaurantformule verder uit met een eerste vestiging in Nieuwegein. Het restaurant is een van de horecagelegenheden van het nieuwe circulaire foodcourt langs de A27 op industrieterrein Het Klooster. De vestiging is nog op zoek naar enthousiaste kip- en vegaliefhebbers die zich willen aansluiten bij de KFC-familie. Gasten kunnen vanaf gisteren zowel in het restaurant als bij de drive-thru terecht voor hun favoriete KFC-gerechten.

KFC Nieuwegein is deel van het nieuwe foodcourt op industrieterrein Het Klooster. Bij de bouw van het foodcourt is gebruik gemaakt van gerecyclede en duurzame materialen. Zo is het hele foodcourt ingericht met groene terreinen en terrassen, volledig gasloos en voorzien van zonnepanelen en LED-verlichting. Het nieuwe KFC-restaurant is volgens dezelfde duurzaamheidsprincipes gebouwd. Ook zullen de restaurantmedewerkers werken volgens protocollen die erop gericht zijn het milieu zo min mogelijk te belasten.

Buckets en kipburgers
Bij de nieuwe vestiging vinden gasten kenmerkende KFC-gerechten die traditiegetrouw volgens het originele recept uit 1939 met de 11 Herbs & Spices op smaak worden gebracht. De bekende buckets, kipburgers, wraps en salades, zijn sinds 31 mei in alle KFC-restaurants ook beschikbaar als vegetarische variant. Hierbij wordt kip vervangen door Veggie tenders; een innovatie in samenwerking met vleesvervangerproducent Quorn en gecoat in de kenmerkende 11 Herbs & Spices kruidenkorst.

“Wij zijn erg trots dat we met de opening van ons nieuwe KFC-restaurant niet alleen deel zijn van het groene en uitnodigende foodcourt, maar nu ook de inwoners en bezoekers van Nieuwegein kunnen laten kennismaken met onze heerlijke kip- en vegaproducten. We kijken ernaar uit om iedereen te ontvangen en hopen nog nieuwe collega’s binnen het team mogen verwelkomen”, zegt Hans Miete, CEO van Collins Foods, master franchise en de grootste franchisepartner van KFC Nederland.

Nieuwegeinse kinderen in beweging met mascotte Joggy tijdens Joggy’s Winteravontuur!

Springen op de trampoline, slingeren aan ringen, dansen met Joggy, T-shirts versieren, een silent disco en bewegen met glow in the dark… Het kon allemaal tijdens Joggy’s Winteravontuur op 28 december! Samen met mascotte Joggy, HV Nieuwegein en de jeugdwerkers van Movactor hebben de buurtsportcoaches van SportID 70 kinderen in beweging gebracht.

In de ochtend verzorgde HV Nieuwegein een beweegparcours voor 1 – 4 jarigen. Aan het einde van de activiteit kwam mascotte Joggy langs voor een dansje en deelde fruit uit. Omdat de kinderen, papa’s en mama’s goed mee hebben gedaan kreeg iedereen een high five van JOGGY. In de middag hebben kinderen van 4 – 12 jaar T-shirts versiert met glow in the dark stiften. Een gezonde snack op tafel kon hierbij natuurlijk niet ontbreken. Daarna vertrokken ze met de nieuwe shirts naar de donkere sporthal voor winterse beweegspelletjes zoals sleeën, skilopen en bowlen met sneeuwballen. De jeugdwerkers van Movactor sloten het af met een feestelijke silent disco.

Joggy’s Winteravontuur werd georganiseerd vanuit JOGG Nieuwegein, die zich inzet voor een gezonde jeugd en een gezonde toekomst. Ben je benieuwd naar Joggy’s volgende avontuur? Houd mijnsportid.nl in de gaten.

Column burgemeester Frans Backhuijs: ‘Bewogen jaar‘’

‘Kerstmis is alweer voorbij en het duurt nog een paar dagen voordat het nieuwe jaar begint. Het is een moment om terug te kijken op 2022; een bewogen jaar waarin er veel is gebeurd. Begin 2022 zaten we nog in een lockdown als gevolg van corona. In mijn geheugen lijkt dat alweer veel langer geleden. Toen dat goed en wel voorbij was, brak de oorlog in de Oekraïne uit. Als gevolg daarvan kregen wij te maken met snel stijgende prijzen en de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Naast de opvang van vluchtelingen vanuit de overvolle asielzoekerscentra. Dit kwam bovenop de grote vraagstukken die al speelden, waarvoor ook geen gemakkelijke oplossingen bestaan. Ik denk aan het woningtekort, de stikstofuitstoot, het natuurherstel, de klimaatverandering en de energietransitie.’

‘Er wordt een groot beroep gedaan op de overheid om voor al deze vragen met oplossingen te komen. De gemeente Nieuwegein, de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders en onze ambtenaren spannen zich voortdurend in om bij te dragen aan de oplossingen voor de genoemde problemen. Dat zal niet van vandaag op morgen lukken. Verbeteringen zullen in kleine stapjes tot stand komen en dat moeten we ook lange tijd volhouden. Het is niet makkelijk omdat de vragen en de oplossingen best ingewikkeld zijn en de meningen daarover vaak erg verdeeld zijn. Dat leidt soms tot heftige debatten en ook verzet tegen de oplossingen en de overheid.’

‘Ik hoop dat we in 2023 stappen kunnen zetten in de goede richting. Daarvoor zullen we met elkaar in gesprek moeten blijven. Ook als we fors van mening verschillen. We moeten dat doen met respect voor elkaar. Alleen dan kunnen we in 2023 stappen zetten bij het oplossen van de grote problemen van deze tijd. Ik vertrouw op een goede samenwerking en wens u een gezond en voorspoedig 2023.’

Burgemeester Frans Backhuijs

Rosarium aan de Ruiterstede krijgt make-over

Het parkje bij de Ruiterstede, het zogenaamde Rosarium, krijgt een make-over. Het ontwerp is klaar. Basis voor het ontwerp zijn de wensen van buurtbewoners en gebruikers van het Rosarium.

In het nieuwe park komen een speeltuin, een half basketbalveld, rozen, groen, paden en verlichting. In de speeltuin komen schommels, een glijbaan met duikelrek, en een klimtoren. Allemaal met een natuurlijke uitstraling, door gebruik van hout. Het groen zorgt voor minder hittestress, het opnemen van water en het trekt insecten en vlinders aan.

In het voorjaar van 2023 wordt het park aangelegd. Dat gebeurt in het plantseizoen dat tot april duurt. Dan hebben de planten en bomen de beste kans op overleven.

Dit is het definitieve ontwerp:

Vuurwerk tijdens de jaarwisseling

Oud & nieuw staat weer voor de deur. Het afsteken van vuurwerk is dit jaar niet verboden, met uitzondering van de vuurwerkvrije zones. Dit betekent dat op 31 december vanaf 18:00 tot 1 januari 02:00 vuurwerk afgestoken mag worden. Denk goed om uw eigen veiligheid en houd rekening met uw omgeving en hulpverleners. Geef hulpverleners de ruimte.

Afsteken van legaal vuurwerk
Het is toegestaan om vuurwerk in de categorie F1 en F2 te kopen en af te steken. Dit is vuurwerk voor de consument dat te koop is in de aangewezen vuurwerkverkooppunten op 29, 30 en 31 december. Het overige (professionele) vuurwerk en carbid schieten is verboden in de gemeente Nieuwegein. Het afsteken van vuurwerk is niet zonder risico’s. Volg daarom altijd de instructies op het etiket van het artikel en maak gebruik van een aansteeklont en vuurwerkbril. Ruim na het afsteken van vuurwerk uw vuurwerkafval op.

Vuurwerkvrije zones
Nieuwegein heeft een aantal vuurwerkvrije zones. In deze zones is het afsteken van vuurwerk niet toegestaan. De volgende gebieden in Nieuwegein zijn aangemerkt als vuurwerkvrije zones:

• Ziekenhuis en de omgeving daarvan
• De afsluitbare passages van Cityplaza
• Alle parkeergarages
• Alle basisscholen en hun directe omgeving
• De directe omgeving van de dierenweiden en de kinderboerderij
• Het station van de sneltram in het stadscentrum
• De directe omgeving van de verzorgingshuizen Zuilenstein aan de Diepenbrocklaan aan de Lekboulevard en het verpleeghuis De Geinsche Hof aan de Vuurscheschans
• De kade van het vluchtelingenschip in het Merwedekanaal
• De directe omgeving van de vluchtelingenopvang aan de Rembrandtkade en de Luifelstede

Over Vuurwerkverbod rond Luifelstede
In het oude kantoorpand aan de Luifelstede worden 90 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Zij komen uit een oorlogsgebied en we willen voorkomen dat traumatische ervaringen naar boven komen door vuurwerkknallen. Daarom geldt er tijdens Oud en Nieuw een vuurwerkverbod rond de Luifelstede. Net als rond alle andere opvanglocaties voor vluchtelingen in Nieuwegein. In de vuurwerkvrije zones is het afsteken van vuurwerk verboden. Rondom de Luifelstede geldt in de groene zone op bovenstaande afbeelding het vuurwerkverbod.

Overlast
Het kan gebeuren dat er vervelende situaties of overlast ontstaat tijdens oud en nieuw. Spreek elkaar zelf aan bij overlastgevende situaties, als dat goed en veilig kan. U kunt ook terecht bij de gemeente en politie:

• 112 bij verdachte en (levens)gevaarlijke situaties
• 0900-88 44 bij verdenking van illegale opslag, bij overlast (binnen en buiten afsteektijden) of bij vernieling en rommel. U kunt vuurwerkoverlast ook digitaal melden
• 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem

Excursie naar de Zuidpier IJmuiden onder leiding van Wigle Braaksma

Op zaterdag 28 januari 2023 organiseert de Vogelwacht weer een leuke excursie naar de Zuidpier in IJmuiden. Tijdens deze dag-excursie kunnen de deelnemers lekker uitwaaien aan het strand van IJmuiden.

Bij gunstig weer kunnen geïnteresseerden de pier op om typische zeevogels te spotten. Denk aan de alk, zeekoet, Jan-van-Gent, grote zee-eend en drieteenmeeuw. Daarnaast zullen ook strandlopers, steenlopers, zandlopers en piepers kunnen worden gespot. Indien het weer het niet toelaat om de pier te betreden, zal in de omgeving van de pier worden ‘gevogeld.’

Om deel te nemen aan deze excursie kun je je aanmelden tot uiterlijk 26 januari bij Chris Kling: chriskling@vogelwacht-utrecht.nl. Er kunnen maximaal 20 deelnemers zich inschrijven.

Vertrek per auto rond 07.30 uur vanaf parkeerplaats de Blokhoeve (NBC) in Nieuwegein. De deelnemers zijn weer terug rond 15.30/16.00 uur. Benzinekosten indicatie: ca. € 7,00 per persoon. Graag gepast betalen aan de chauffeur. Bij aanmelding aangeven of je zou willen rijden. Voldoende chauffeurs zijn nodig om deze excursie mogelijk te maken.

Prentbriefkaart van de week

Naast het nieuws vindt u op De Digitale Stad Nieuwegein ook veel informatie over het heden en het verleden van de dorpen Jutphaas en Vreeswijk. Kijk eens naar de rubriek: Toen & Nu of De Oude PEN en de Prentbriefkaart van de week. Deze week de Dorpsstraat in Vreeswijk gezien vanuit het zuiden omstreeks 1935.

Het belang van de prentbriefkaart voor de historische wetenschap is lange tijd door de archiefbeherende instanties onderschat. Toch zijn het juist de prentbriefkaarten, die ons een aardig beeld geven van de veranderingen in onze samenleving.

De kaart komt uit ongeveer 1935. Uitgever was A.V.A. (A. Vigevano uit Amsterdam) De drukker is onbekend maar gedrukt in zwart/wit als fotoglanskaart. Midden op de achtergrond van de kaart staat de toren van de St. Barbarakerk. Uiterst links de sigarenwinkel van J.A. van Leusden. Rechts de opslagplaats van één van de Vreeswijkse zand- en grindbedrijven.

‘De Noorderveldweg’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Noorderveldweg. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de  Noorderveldweg op Plettenburg.