Geslaagde Dag van de ondernemer in Nieuwegein

Op de Dag van de ondernemer heeft de gemeente Nieuwegein afgelopen week ondernemers in het zonnetje gezet als dank voor hun ondernemerschap, doorzettingsvermogen en bijdrage aan de stad. Met drie spraakmakende sprekers, Cees Links, Mathijs Bouman en Anita Boer, boden zij Nieuwegeinse ondernemers een mooi programma aan.

Cees Links, uitvinder van WiFi gaf belangrijke lessen mee aan de ondernemers
De kracht van goede marketing moet niet onderschat worden. Om innovatie tot een succes te maken noemde hij de power of sticking around’; eigenwijs zijn maar ook flexibel. Blijf met je product bezig, zorg voor goede marketing. Maar zorg ook dat je flexibel bent, de schoorsteen moet ondertussen ook blijven roken. En ‘zorg dat je hard werkt, want hoe harder je werkt, hoe meer geluk je binnenhaalt.’ Zo was het pas in 1999, 9 jaar na het ontstaan van het idee, dat een telefoontje van Steve Jobs voor de internationale doorbaak zorgde van WiFi.

Cees Links bedacht eind jaren ’80, toen hij bij het Amerikaanse bedrijf NCR werkte, dat het wel eens handig zou zijn als computers draadloos met een netwerk konden worden verbonden. Hij gaf vervolgens leiding aan het team dat een cruciaal onderdeel van WiFi uitvond. Zijn vrouw – ook ingenieur – was uiteindelijk degene die de catchy naam ‘WiFi’ bedacht, die staat voor Wireless Fidelity, draadloze betrouwbaarheid.

Internationaal ondernemerschap
Dagvoorzitter en ondernemer Anita Boer, co-founder van Sisters in Diversity bracht belangrijke aandachtspunten naar voren over werken in multiculturele teams. ‘Als je zaken doet, verdiep je dan in de gewoonten en de cultuur van de ander. Zo worden in Frankrijk beslissingen genomen aan de lunchtafel.’ Hoe je kijkt naar de ander wordt bepaald door je eigen perspectief. Luister en kijk dus goed wat er gebeurt, maar kijk ook naar je eigen gedrag. ‘We zien de wereld niet zoals hij is, maar zoals we zijn.’

Mathijs Bouman duidde de huidige economische situatie in Nederland
‘Als ik ondernemers een tip mag geven is om te blijven focussen op de arbeidsmarkt, op je vacatures. Ga op zoek naar de ongeschikte kandidaat. En kijk hoe je potentiële kandidaten kunt bereiken voor de toekomst.’ Door bijvoorbeeld te kijken hoe je iemand in een jaar met scholing op kunt leiden richting een bepaalde functie. Hij gaf ook tips als: ‘zet HR in de directie, doe meer met en voor deeltijders. En vooral: investeer voor hogere productiviteit.’ Het was een levendige presentatie met veel interactie met de aanwezige ondernemers.

Wethouder Ellie Eggengoor blikt terug op een geslaagde middag
“De Dag van de ondernemer is voor mij een hele bijzondere dag. Een ondernemende stad als Nieuwegein heeft veel te danken aan ondernemers die zorgen voor werkgelegenheid, maar zij dragen ook bij aan een bruisende stad. Het is goed dat we stil staan bij het belang van ondernemers in onze samenleving. En het is mooi als we wat terug kunnen doen als dank voor hun bijdrage aan de stad en hun doorzettingsvermogen, zeker in deze spannende tijd. Het is inspirerend om weer met elkaar van gedachten te wisselen vanuit de vraagstukken die de sprekers vandaag naar voren brachten. Ik kijk terug op een geslaagde middag.”

Bijna 10.000 euro opgehaald voor Theater Totaal tijdens ‘De Burgemeester Kookt’

Afgelopen maandagmiddag mochten de bandleden van Theater Totaal een cheque van maar liefst 9.717 euro in ontvangst nemen van burgemeester Frans Backhuijs. Het bedrag werd opgehaald tijdens de laatste ‘Burgemeester Kookt’ van burgemeester Frans Backhuijs eind maart dit jaar. Onze videograaf Jos van Vogelpoel en reporter Frans Evers waren ter plekke om het moment voor onze lezers vast te leggen.

Binnenkort zal Backhuijs stoppen als burgemeester van Nieuwegein. Onbekend is of dit goede doelen evenement vervolg zal krijgen met de nieuwe burgemeester. De cheque werd uitgereikt in De Kom in de binnenstad van Nieuwegein, de thuisbasis van Theater Totaal.

Theater Totaal
Theater Totaal is de werkplek voor talentvolle muzikanten en acteurs met een verstandelijke beperking. De plek waar mensen met een verstandelijke beperking hun droom van uitvoerend artiest kunnen waarmaken. Op de muziek- en theaterwerkplaats werken artiesten aan de ontwikkeling van hun artistieke vaardigheden. Ze worden daarin begeleid door docenten uit diverse kunstvakopleidingen die beschikken over didactische en pedagogische vaardigheden. Het geld zal nuttig besteed worden door de organisatie.

Theater Totaal is een muziek/theater (t)huis voor artiesten met een verstandelijke beperking. In een sociaal klimaat waarin lichtheid van het bestaan, onderlinge hulp, begrip, zelfvertrouwen en zelfredzaamheid centraal staan, ontwikkelen de artiesten al 26 jaar hun uitzonderlijke talent doormiddel van scholing en vertoning. Theater Totaal is onderdeel van zorgorganisatie Amerpoort.

‘De Burgemeester Kookt’
Het evenement kent een lange historie. Al in de tijd van burgemeester Jan Laan werd dit met regelmaat georganiseerd en burgemeester Frans Backhuijs heeft deze traditie van harte voortgezet. Doel van dit gastronomisch evenement is gelden te genereren voor een of meer “goede doelen” uit Nieuwegein. De inkomsten komen vooral uit de deelnemersbijdrage van de aanwezigen.

Bouw 452 duurzame woningen Citypromenade gestart

Met een eerste bouwhandeling onder leiding van wethouder Marieke Schouten is vandaag het officiële startschot gegeven voor de bouw van CityPromenade. Een project van 452 duurzame woningen, 80 parkeerplaatsen en 2 horecagelegenheden in City Nieuwegein, onlangs nog winnaar van de publieksprijs voor meest duurzame gebiedsontwikkeling van Nederland. De woningen worden naar verwachting in 2025 opgeleverd.

Wethouder Marieke Schouten: ”We zijn blij dat het oostelijk deel van City Nieuwegein nu een afronding krijgt met een mooi plan, met aandacht voor groen en duurzaamheid. Het gevarieerde woningaanbod is meer dan welkom, want er is een groot tekort aan woningen. CityPromenade is een verrijking voor Nieuwegein en biedt kansen om het Stadsplein aantrekkelijker te maken en aan de kant van het voormalige NVM kantoor een mooie entree naar City te realiseren.”

De ontwikkelcombinatie van NEOO en TBI-onderneming Koopmans Bouwgroep heeft de afgelopen jaren hard toegewerkt naar deze bouwstart. CityPromenade, ligt aan de Doorslag en aan het Stadsplein, tegenover het Stadshuis en Theater DE KOM. Het bestaat uit een compositie van 4 woongebouwen naar een ontwerp van Rijnboutt Architecten. De woningen met een divers programma van koop, sociale huur, middenhuur en vrije sectorhuur zullen een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van het groeiende woningtekort in de regio. 3 van de 4 woongebouwen zijn al verkocht. Woningcorporatie Portaal heeft de 69 sociale huurwoningen in gebouw Berlin gekocht. Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft voor zijn klanten de duurzame woontorens Vancouver en Melbourne gekocht.

De 191 woningen in gebouw Vancouver worden toegevoegd aan de portefeuille van het Achmea Dutch Residential Fund (ADRF) en de 155 woningen in gebouw Melbourne aan PME pensioenfonds. Anjelica Cicilia, Director Acquisitie & Ontwikkeling bij Syntrus Achmea: ”Wij zijn verheugd dat we in een tijd van sterk stijgende bouwkosten en toenemende onzekerheden in de markt dit project aan de portefeuilles van onze klanten kunnen toevoegen. Dat vergt lange termijnvisie, doorzettingsvermogen en vertrouwen van alle betrokkenen.”

“De vraag naar betaalbare woningen in de regio Utrecht is groot”, zegt bestuurder Marcel Andringa van PME. “Het duurzame, toekomstbestendige karakter van deze appartementen, in combinatie met de directe nabijheid van talrijke stedelijke voorzieningen, maakt deze acquisitie een goede aanvulling in onze beleggingsportefeuille.”

In de vierde woontoren, Monaco, die centraal in het plan langs de trap naar de Doorslag ligt, komen 37 koopappartementen. Deze gaan binnenkort bij makelaar De Keizer in verkoop.

Het project CityPromenade wordt gebouwd door Koopmans Bouw. Wethouder Marieke Schouten: “Bouwen in een bestaande binnenstad is altijd een uitdaging. Er wonen en werken mensen. Ook bezoekers komen naar de binnenstad voor een bezoek. Samen met Koopmans doen we er dan ook alles aan om zorgvuldig en met oog voor de omgeving te bouwen. We zijn daarover steeds met elkaar in gesprek.”

Hoogste punt bereikt ‘De Kunstenaar’ en ‘De Professor’ aan de Hildo Kropstraat

In juni werd er gestart met de bouw van 40 sociale huurappartementen en nu al bereikten bouwonderneming Plegt-Vos en woningcorporatie Mitros het hoogste punt. Dankzij de slimme bouwtechniek van Plegt-Vos is het mogelijk om in minder dan negen maanden deze 40 duurzame en levensloopbestendige appartementen op te leveren.

Voorrang voor 65-plussers
De 40 appartementen zijn verdeeld over twee complexen: De Kunstenaar (aan de Hildo Kropstraat) en De Professor (aan de Prof. Dr. Hesselaan). De woningen liggen in een parkachtige omgeving en grenzen aan het Hessepark. Alle appartementen zijn bereikbaar met de lift, hebben ruimte voor een scootmobiel en zijn voorzien van een warmtepomp, zonnepanelen en mechanische ventilatie. De appartementen worden met voorrang toegewezen aan 65-plussers uit de wijk Jutphaas-Wijkersloot. Daarna krijgen andere 65-plussers uit Nieuwegein voorrang op deze woningen. Naar verwachting worden de woningen begin december via WoningNet aangeboden.

Snel bouwen aan betaalbare woningen
Met deze snelle manier van bouwen, leveren we een belangrijke maatschappelijke bijdrage in het aanvullen van de woningvoorraad in Nieuwegein. Bouwonderneming Plegt-Vos bereidt een groot gedeelte van de woningen voor in hun Slimme Huizenfabriek in Almelo. Wanden, vloeren, funderingen en zelfs complete badkamers en toiletten worden in deze fabriek gemaakt. Op de bouwlocatie – in dit geval het voormalig JUKO-terrein – worden de elementen in elkaar gezet en afgemonteerd. De oplevering van de woningen staat gepland voor februari 2023. Dan kunnen de eerste bewoners verhuizen naar hun nieuwe appartement.

Leger des Heils collecteert voor kwetsbare Nederlanders in Nieuwegein

In de week van 27 november tot en met 3 december gaan de collectanten van het Leger des Heils de straat weer op voor de landelijke collecte, ook in Nieuwegein. In het hele land wordt geld opgehaald voor hulp aan kwetsbare mensen. De opbrengst van de collecte is bestemd voor het buurtwerk van de organisatie.

Verspreid over Nederland heeft het Leger rond de 130 buurthuiskamers, bedoeld voor de directe omgeving en toegankelijk voor iedereen. Mensen die willen weten of er een warme kamer bij hen in de buurt is, kunnen terecht op warmekamers.nl. Ook organisaties die zich bij deze actie willen aansluiten en zelf een warme kamer willen aanbieden, kunnen op de website terecht.

In deze complexe tijden, waarin armoede en uitsluiting als gevolg van economische omstandigheden steeds vaker voorkomen, is financiële hulp harder nodig dan ooit. Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Het Leger des Heils zet alles op alles om zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden, want de behoefte aan contact en directe hulp blijft enorm. Zo verruimt het Leger des Heils deze winter de openingstijden van zo’n 130 buurthuiskamers. Iedereen die in de knel komt door de stijgende inflatie en/of zich zorgen maakt over een te hoge energierekening is welkom. Ook vraagt het Leger andere organisaties, bedrijven, scholen, sportverenigingen en kerken om hetzelfde te doen. Zo wil de organisatie deze winter een deken van warme kamers over Nederland verspreiden.

Buurthuiskamers
Het Leger des Heils heeft door heel Nederland buurthuiskamers, bedoeld voor de directe omgeving en toegankelijk voor iedereen. Het doel van de buurthuiskamers is om mensen uit een sociaal isolement te halen of dit isolement te voorkomen. In de buurthuiskamers kunnen buurtbewoners elkaar leren kennen, waardoor gewerkt wordt aan hun sociale netwerk en bovendien de buurt wordt versterkt. Het overgrote deel van de buurthuiskamers is niet gesubsidieerd, waardoor het bestaan volledig afhankelijk is van giften en donaties. Ook voor de verruiming van de openingstijden is extra geld nodig.

Zwaluwen JO10-2 – JSV JO10-1: ‘Heeft van Gaal meegekeken?’

De Oranjekoorts groeit heel langzaam, je ziet hier en daar oranje straatbeelden, vlaggen en ballonnen. Nederland gaat hopelijk hoge ogen gooien in Qatar met wellicht goed voetbal maar met één doel. En dat doel bereik je door te winnen hoe dan ook. ‘Onze jongens van JSV O10 zijn veraf van dit soort systemen. Zij willen gewoon voetballen, voetballen en voetballen. Het liefste scoren ze allemaal drie hattricks en doen ze iedere tegenstander minimaal één keer van een panna voorzien’ aldus de trainer van de jonge voetballertjes van JSV.

‘Afgelopen donderdag speelden wij een oefenwedstrijd tegen hoofdklasser VVIJ, onze 1e avondwedstrijd ooit. Hoe leuk is het om in het donker te spelen tegen een tegenstander die dus een klasse beter zou moeten zijn. We speelden daar twee hele goede kwarten waarin we zo maar zeven of acht doelpunten hadden kunnen maken. Nu bleven we steken op een 7-2 nederlaag, totaal niet terecht als je dus naar het spelbeeld hebt gekeken. Die twee kwarten die minder waren, waren dus desastreus achteraf. Tegen een team met een hoger baltempo en beoogd betere kwaliteit deden we het gewoon erg goed.’

‘Afgelopen zaterdag, zonder Noah, namen we onze wijze van spelen van donderdag mee naar het veld, het lijkt op de pressie van Liverpool, kort op iedere tegenstander, ze geen adem geven en volle bak erin. Binnen deze klasse lijken we nu steeds makkelijker te spelen. Met Téjay als 1e keeper die in het 1e kwart alleen twee achterballen heeft genomen, was de voorsprong van 0-4 volledig verdiend en totaal niet afgetekend. Het was voor het publiek genieten want de wijze van voetballen was voor het eerst ook door goed over te spelen prachtig om te zien. Combinaties tussen drie á vier spelers was normaal en de goals die vielen waren atletisch, prachtig en heel erg goed. Natuurlijk kost dergelijk spel veel energie, echter we wisten het 2e kwart dezelfde intensiviteit neer te leggen, zoveel passie, werken voor iedere bal, elkaar positief coachen en plezier hebben. Natuurlijk komt Zwaluwen dan ook in kansrijke positie en scoren ze ook. De wedstrijd was het 3e kwart meer in evenwicht en Zwaluwen kwam terug tot 4-8 en kreeg nog een grote kans op de vijfde, dat schot werd stijlvol gered door de andere keeper Alexander. Daarna was het verzet gebroken en liep JSV via doelpunten van Peter, Koen en Lars verder uit naar 5-12. De eerste doelpunten waren vooral een prooi geweest voor Samy en Jayden.’

‘Dus als Louis van Gaal heeft meegekeken dan zal hij hebben genoten en uiteraard zijn jongens morgen tegen Senegal volle bak laten voetballen zodat we met zijn allen flink kunnen genieten.’

Op de foto Samy Laasri die een prachtige aanval over meerdere schijven op atletische wijze tot doelpunt omtovert.

Sportief dagboek (12)

Hans van Echtelt schrijft normaal gesproken iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een getogen Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Maar, omdat Hans door familieomstandigheden tijdelijk niet naar sportvelden kan gaan, is hij voor het dagboek momenteel afhankelijk van zijn ‘rapporteurs’ die hem geregeld bij zijn absentie van volledige informatie voorziet.

Van Echtelt: ‘Omdat SV Geinoord een vrij weekeinde had (komende zaterdag wacht Waterwijk in Almere) en daarom geen wedstrijd speelde, ging mijn aandacht dit keer uit naar de situatie bij JSV. Na de degradatie heeft de sterk verjongde selectie jammer genoeg in de derde klasse D nog geen potten kunnen breken. Samen met Lopik wordt de laatste plaats gedeeld met vier punten uit zeven duels.’

‘Overigens is JSV wel in een ‘historische’ afdeling beland naar mijn gevoel. Met tegenstanders als VVIJ, Houten, Vriendenschaar en Elinkwijk zijn het vrijwel allemaal bekende namen in het amateurvoetbal. Vooral laatstgenoemde ploeg uit Utrecht heeft in het verleden tal van prominente namen op de ledenlijst gehad, onder wie Marco van Basten.’

‘Opvallend genoeg heeft JSV juist tegen Elinkwijk, een van de titelkandidaten, in dit seizoen tot nu toe de meest opvallende uitslag behaald: een 1-0-zege. Afgelopen zaterdag werd verdienstelijk 0-0 gespeeld in en tegen Woerden, maar daarmee is de oogst aan vier punten gememoreerd. Komende zaterdag is Nieuw Utrecht als tegenstander.’

‘Wekelijks tennis ik gezellig een partijtje tegen Rinus Kok, voormalig wedstrijdsecretaris van JSV. Na afloop komen geregeld bekende namen uit de historie van de club ter sprake. Ik heb wedstrijden gezien op drie accommodaties: Rijnhuizen, Blokhoeve en Galecop. Mooie duels met succesvolle uitslagen, met bekende spelers als Ad Epping, Maarten Broekhuizen en Ad Kok, de broer van Rinus die ook nog bij VVIJ keepte.’

‘Over doelverdedigers gesproken, ook Michel Vorm is afkomstig uit de jeugd van JSV. Later verhuisde hij naar FC Utrecht om daarna lucratieve transfer te maken in Engeland, bij Swansea City en Tottenham Hotspur. Hij haalde ook het Nederlands elftal. Maar ook in een verder verleden deed JSV van zich spreken toen Gerard van Wiggen naar DOS verhuisde. Ook die heb ik nog zien voetballen, maar dat is lang geleden. Ik ben blij dat ik het allemaal mocht meemaken.’

Op de Foto: Vriendenschaar was een van de ‘historische’ opponenten waar JSV dit seizoen tegen speelde. Het werd onlangs 2-1 in blessuretijd voor de Culemborgse formatie. (foto: Vriendenschaar).