‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Dit inmiddels alweer 15 jaar lang! Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Als het niet regent, is het prachtig zomers weer. Dan wil je toch niets liever dan verkoeling aan of in het water zoeken? Bouw daarom je eigen pieremachochel. Een pieremachochel? Ja, een pieremachochel. En laten we ook maar hopen op een mooie nazomer, zodat je na veel testvaren je creatie kan laten zien op de 12e Authentieke dag in Vreeswijk.’

Hoe een kindvriendelijke tuin maken?

Gedurende de zomerperiode wil je dan onbezorgd in de tuin kunnen uitrusten op comfortabele tuinmeubelen zonder continu op te hoeven letten en je zoon of dochter lekker loslaten. Hiervoor heb je een kindervriendelijke tuin nodig. Dit moet een plek zijn waar ze actief bezig kunnen zijn op een veilige manier. In deze blog lees je hoe jij een kindvriendelijke tuin bij jou thuis creëert.

Een plek voor plezier
Kind zijn staat natuurlijk voor veel spelen en plezier maken, of dit nu alleen is of met vriendjes en vriendinnetjes maakt niet uit. Een speeltoestel in de tuin is dan ook de ultieme droom van ieder kind. Dit toestel komt in verschillende vormen en maten en kan je dus helemaal naar eigen wensen ontwerpen. Zorg er wel voor dat je samen met je kind gaat kijken naar soorten speeltoestellen om erachter te komen wat hij of zij nou het leukst vindt. Het is mogelijk om een zandbank er in te plaatsen waar ze lekker graven. Een leuk idee: verstop een aantal plastic dino’s onder in het zand en laat je zoon of dochter ze opgraven als een echte archeoloog. Daarnaast heb je nog schommels en glijbanen waar kinderen zich op vermaken.

Een trampoline is de plek waar kinderen zich uren kunnen vermaken met spelletjes die ze zelf bedacht hebben. Ook dit speeltoestel komt voor in verschillende vormen en maten waardoor het voor iedere tuin een mogelijkheid is. De veiligste optie is om de trampoline in de grond te graven. Hierdoor neem je de kans weg dat ze er vanaf kunnen vallen en zichzelf verwonden.

Ten slotte is een hoek waar ze zich kunnen verstoppen voor verstoppertje met vrienden een leuke toevoeging aan de kindvriendelijke tuin. Echter is dit enkel een optie wanneer je er voldoende ruimte voor hebt.

Relaxen zonder zorgen
In de zomer wil je heerlijk genieten op een loungeset zonder elke keer om te kijken of er wat gebeurt met je kind. De eerste tip is om kindvriendelijke tuintegels te plaatsen. Wanneer hij of zij valt zullen er geen verwondingen komen. Kies hiervoor geborstelde tegels die het een zachte oppervlak hebben. Dat is ook fijn voor wanneer ze met blote voeten lopen.

Heb je een vijver met vissen in de tuin? Kinderen zijn nieuwsgierig en vinden zo’n vijver interessant. Zij kunnen op jonge leeftijd niet zwemmen en er bestaat een kans dat ze er in vallen. Een vijver kan daarom best gevaarlijk zijn voor een kind. Wil je echt geen afscheid nemen van de vijver? Geen probleem! Plaats een omheining om of over de vijver, hierdoor kunnen kinderen er niet in vallen en is het geschikt voor een kindvriendelijke tuin.

Ten slotte is het belangrijk om giftige planten te vermijden. Al is de kans klein zal er toch rekening mee moeten worden gehouden.

5.000 tankbeurten voor waterstofstation in Nieuwegein

Het waterstoftankstation van Greenpoint en Hysolar in Nieuwegein heeft binnen een jaar tijd de mijlpaal van 5.000 tankbeurten behaald. Dat is ten opzichte van het aantal tankbeurten bij een benzinestation niet veel, geven de partijen toe. “Maar voor een waterstoftankstation is het dat wel; een mooie mijlpaal die perspectief biedt voor de toekomst.”

Volgens Van Kessel, waar Greenpoint onderdeel van is, toont de mijlpaal aan dat de waterstofmobiliteit groeit en dat steeds meer weggebruikers de brandstof zien als alternatief voor elektrisch rijden. Steeds meer waterstofrijders vinden dan ook hun weg naar het waterstoftankstation op de hoek van Aannemingsbedrijf Jos Scholman.

60 procent andere klanten
Het tankstation is een samenwerking tussen Jos Scholman, Allied Waters, Van Kessel/Greenpoint en Scholt Energy. De eerste tankende voertuigen waren voornamelijk van deze bedrijven, maar wat opvalt, is dat steeds meer andere gebruikers nu ook tanken bij het station in Nieuwegein, aldus Van Kessel.

Volgens de accountmanager energietransitie van Greenpoint/Van Kessel komt inmiddels 60 procent van de tankbeurten door andere klanten. “Dat zien we ook aan de betaalmiddelen die gebruikt worden, zoals de Multitankcard en Travelcard. Steeds meer andere bedrijven stappen dus mee in de transitie naar emissieloos rijden en vinden de weg naar ons tankstation. Dat is veelbelovend”, zegt Perry Wens.

Tankstation verder ontwikkelen
De opening van het station vond in juli 2021 plaats. In de toekomst willen de partijen achter het station verder gaan met de ontwikkeling ervan. De volgende stap wordt de lokale productie van groene waterstof. Momenteel wordt de waterstof nog aangevoerd met een tankwagen, maar het plan is om de brandstof ter plaatse te gaan produceren.

“In 2023 wordt een elektrolyzer gebouwd die groene waterstof produceert met elektriciteit van het nabijgelegen zonnepark, dat een vermogen van 9 megawattpiek heeft. Een elektrolyzer heeft een vermogen van 2MW en kan jaarlijks 250 ton waterstof produceren; voldoende voor duizend personenauto’s of vijftig OV-bussen. Met tubetrailers kan de groene waterstof ook vervoerd worden naar andere tankstations”, aldus Wens. “Hoe mooi zou dat zijn: van zon tot in de tank?”

Met dank aan Nico Schinkelshoek van TankPro

Geslaagde Sport- en Speldag door Rotaryclub Nieuwegein

Zaterdag 25 juni was het weer zover, vele vaste deelnemers hebben er wel twee jaar naar uitgekeken: de door Rotaryclub Nieuwegein georganiseerde 14e Sport- en Speldag die vorige jaren door de Pandemie niet door kon gaan, was er dit jaar weer wel en hoe!

Onder de stralende zon, met de openingsspeech van Wethouder Marieke Schouten, maar ook Burgemeester Frans Backhuijs die alle deelnemers weer een prachtige medaille heeft omgehangen hebben de vele deelnemers zich van hun meest sportieve kant laten zien. Deze dag, die speciaal bedoeld is voor jongeren met een verstandelijke beperking uit Nieuwegein en omgeving is al vele jaren een begrip.

Jeroen Graafland: ‘Het mooie van deze dag is dat de kinderen, samen met hun broertjes, zusjes, maar ook de ouders en verzorgers sportief en gezellig met elkaar bezig kunnen zijn. Naderhand wordt er ook nog een lekkere BBQ aangeboden en onder de muzikale klanken van deelnemer van het eerste uur Mark, heeft iedereen het gezellig. Wat we merken is dat er vele vriendschappen zijn ontstaan tijdens de sport-en speldag en dat ouders/verzorgers veel informele informatie uitwisselen met elkaar tijdens deze dag.’

‘Vele vrijwilligers maken deze dag mogelijk, in eerste plaats de Rotary die alles organiseert, maar daarnaast zou het nergens zijn zonder de kinderen en vrienden van Rotary leden, de Algemene Hulpdienst Nieuwgein, Fort Vreeswijk en de vele sponsoren, we zijn iedereen enorm dankbaar hiervoor! De organisatie kijkt terug op een geslaagde dag, gelukkig kinderen en ook dit jaar weer naar huis gingen met een goodie bag met daarin veel verassingen’ aldus Graafland.

Rotaryclub Nieuwegein wil met haar activiteiten een bijdrage leveren aan een betrokken samenleving, contacten tot stand brengen en steun geven aan elkaar. Deze Sport- en Speldag past daar prima bij.

‘Pas op de plaats’ verlengd tot begin 2023

Om het wonen in Nieuwegein leefbaar, gezond en betaalbaar te houden, heeft het college van B&W eind december 2021 besloten de woningen die nu nog niet in procedure zijn ‘on-hold’ te zetten (‘Pas op de plaats’). Aanvankelijk zou dat zijn tot 1 juli 2022.

Voormalig wethouder Hans Adriani liet toen weten: ‘Meer woningen dan voorzien levert ook nieuwe vraagstukken op. Wat betekent dat voor bijvoorbeeld de leefbaarheid, de mobiliteit en de gezondheid in Nieuwegein? Vragen waar de gemeenteraad nu eerst bij stil wil staan.’

Begin deze maand heeft verantwoordelijke wethouder Marieke Schouten besloten om deze zogenaamde ‘pas op de plaats’ te verlengen tot 1 januari 2023 en de lijst met woningbouwinitiatieven die doorgang kunnen vinden opnieuw vast te stellen.

De initiatieven die nu doorgaan hebben betrekking op ca 4.626 woningen op 53 locaties. De gemeenteraad en betrokkenen partijen zijn met een brief op de hoogte gesteld.

‘De Montageweg’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Montageweg. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Montageweg in de wijk Vreeswijk.