‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week een onderwerp wat veel Nieuwegeiners bezighoudt, gezien het aantal reacties op Facebook

Linda: ‘Gaten in het fietspad -zoals deze in de Batauweg-, hobbels door wortelopdruk op Parkhout: het maakt het fietsen er niet prettiger op. Meld het bij de gemeentelijke buitendienst, die is niet voor één gat te vangen en kan er wat aan doen. Hoe meer klachten, hoe sneller het hopelijk gemaakt is. Meld je klacht simpel via de BuitenBeter app, of bel 14 030. Goed nieuws: het fietspad langs de Batauweg wordt binnenkort gladgestreken!’

Recyclingstation RMN op 26 mei en op 20 juni dicht

Het recyclingstation is op 26 mei, Hemelvaartsdag, gesloten. Op 20 juni is het recyclingstation ook gesloten omdat dan de persen worden vervangen. Houdt u rekening met beide data wanneer u binnenkort van plan bent om grof vuil te brengen naar het recyclingstation.

Op Hemelvaartsdag worden de containers niet geleegd. Kijk voor uw juiste inzameldag op de digitale inzamelkalender op de website van RMN of in de RMN-app. Let op: De container moet ook op de inhaaldag vóór 7.30 uur aan de weg staan.

Nieuwe persen
Op 20 juni vervangt Reinigingsbedrijf Midden Nederland de verouderde persen voor grof vuil voor nieuwe persen die meer capaciteit hebben om grof vuil te verwerken. Omdat op die dag met groot materieel gewerkt wordt, is vanwege de veiligheid het recyclingstation dicht. Kijk voor meer informatie en het laatste nieuws in de RMN-app en op www.rmn.nl.

Remschijven van uw auto aan vervanging toe?

Om te remmen met een auto zijn remschijven een belangrijk onderdeel. Maar hoe werken ze en wat voor remschijf zit er in uw auto. Nog belangrijker, hoe weet ik dat ze aan vervanging toe zijn. Je hebt vast wel eens te maken gehad met een reparatie bij de garage waarbij je remschijven vervangen moesten worden. Ondanks de hoge reparatiekosten ga je akkoord met een reparatie omdat het over een veiligheidsapect gaat van je auto.

Wat zijn remschijven?
Remschijven zorgen ervoor dat een auto op tijd vaart mindert en tot stilstand komt. Door het rempedaal in te drukken verplaatst zich in de hoofdremcilinder een zuiger. Die oefent druk uit op de remvloeistof in de remleidingen. Die druk plant zich voort naar een wielremcilinder en daarin drukken de zuigers de remblokken tegen de remschijven aan.

Als je het rempedaal intrapt, worden de remblokken tegen de remschijven aangedrukt. Aldus ontstaat wrijving en dus remkracht. Maar door die wrijving treedt er ook slijtage op aan de remschijven. Als de auto niet goed meer remt, zal dat eerder liggen aan te ver versleten remblokken of een lek in de remleiding. Maar ooit zijn ook de remschijven aan vervanging toe.

Afbeelding van remschijven afkomstig van autodoc.nl

De meeste mensen weten wel dat remblokken regelmatig moeten worden gecontroleerd en zo nodig vervangen. Maar op tijd de remschijven vervangen is net zo belangrijk. We leggen uit waarom. Wat zijn remschijven en moesten worden.

Elk type remschijf kan door de fabrikant ongewijzigd worden aangepast. Deze wijzigingen zijn toegestaan volgens ECE-Reglement R90.

  • Glad. De buitenvlakken van het schijfoppervlak zijn glad.

  • Geperforeerd. Geperforeerde gaten in het gehele weboppervlak verminderen het eigen gewicht van de schijf, verhogen de koelintensiteit (waardoor het risico van kromtrekken afneemt) en verwijderen de gassen die ontstaan door het contact tussen schijf en pad. Het gemiddelde aantal gaatjes varieert van 30 tot 40, waarbij sommige versies van geperforeerde schijven tot 100 gaatjes hebben.

  • Radiale groeven. Radiale groeven (gleuven) die van het naafgedeelte naar de buitenrand van de schijf lopen, zorgen ervoor dat slijtagedeeltjes van de frictievoering van het contactpunt worden verwijderd en helpen tevens het remblokoppervlak te reinigen.

  • Geperforeerd met groeven. Een combinatie van geperforeerde en radiale uitsnijdingen. Biedt de eigenschappen van beide modificaties.

Welke soorten zijn er?
Er zijn massieve en geventileerde remschijven. Geventileerde zorgen voor een betere warmteafvoer. Massieve remschijven werden vroeger veelal gebruikt op kleinere, lichtere auto’s met weinig vermogen. Tegenwoordig zien we steeds vaker geventileerde remschijven, met name op de vooras.

Zorg in ieder geval voor tijdig onderhoud, waarbij de remmen worden gecontroleerd., Voel je een wisselende remkracht of trillingen bij het remmen, dan kan dat erop duiden dat de schijven krom zijn. Dat kan veroorzaakt zijn door plotselinge temperatuurwisseling, bijvoorbeeld als je met gloeiend hete remmen door een diepe plas water gereden bent. Kromme schijven moeten vervangen worden. Nieuwe remschijven moeten, net als nieuwe remblokken, de eerste 100 km beheerst ingeremd worden.

Jeroen Kreijkamp benoemd in bestuur NUOVO Scholen

De raad van toezicht van NUOVO Scholen maakt bekend dat Jeroen Kreijkamp per 1 september a.s. zal worden benoemd als lid college van bestuur. Vanwege het aftreden van Leon de Wit als voorzitter zal het college van bestuur per 1 september bestaan uit Muriëlle van der Voort – die de positie als voorzitter van Leon overneemt – en Jeroen Kreijkamp.

Muriëlle van der Voort en Jeroen Kreijkamp

Jeroen heeft als wethouder onderwijs in de Gemeente Utrecht in twee termijnen (2010-2018) veel expertise opgebouwd op de werkterreinen waarop ook NUOVO Scholen actief is. Daarna was Jeroen directeur-bestuurder van Hilversum Marketing en toezichthouder bij diverse (onderwijs-)organisaties. Jeroen kijkt uit naar zijn start bij NUOVO: “Ik kijk er naar uit om vanuit deze rol een bijdrage te leveren aan goed en innovatief onderwijs zodat alle leerlingen binnen NUOVO Scholen, waaronder het Anna van Rijn College in Nieuwegein, het beste uit zichzelf kunnen halen.”

Muriëlle van der Voort kwam vorig jaar al het college van bestuur van NUOVO Scholen versterken en heeft in de achterliggende periode naast Leon de Wit belangrijke vervolgstappen in de organisatie kunnen voorbereiden. “Onder het voorzitterschap van Leon is er een stevig fundament gelegd. Er ligt nu een mooie en uitdagende opdracht voor Jeroen en mij om, samen met de schoolleiders, verder te bouwen aan onze organisatie en ons onderwijs.”

St. Antonius Ziekenhuis spoort uitzaaiingen borstkanker voortaan op met groene kleurstof

Het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht en Nieuwegein gebruikt als eerste in Nederland een groen fluorescerende stof om tijdens de operatie bij borstkankerpatiënten de schildwachtklier op te sporen. Gebruikelijk is de inzet van een radioactieve contrastvloeistof tijdens een onderzoek voorafgaand aan de operatie. Deze nieuwe methode is veel minder belastend voor de patiënten omdat zij niet meer naar het ziekenhuis hoeven te komen voor het schildwachtklieronderzoek dat meer dan twee uur in beslag neemt.

Vlnr. Claudia Bargon, Britt Jansen en Annemiek Doeksen

De contrastvloeistof helpt borstkankerchirurgen de zogeheten schildwachtklier te vinden. Deze moet vaak verwijderd worden om uitzaaingen van borstkanker te traceren. Voor de traditionele werkwijze moesten vrouwen een dag voor de operatie een scan laten maken met behulp van een licht radioactieve contrastvloeistof. In het St. Antonius Ziekenhuis hoeft dat nu niet meer. De chirurgen kunnen met behulp van de fluorescerende vloeistof de schildwachtklier localiseren tijdens de ingreep. De lymfevaten en de schildwachtklier lichten onder een speciale lamp op als blacklight.

‘We maken sinds maart dit jaar gebruik van een fluorescerend groen contrastmiddel (ICG) dat we tijdens de operatie inspuiten’, vertelt oncologisch chirurg Annemiek Doeksen. ‘Het schildwachtklieronderzoek dat in alle Nederlandse ziekenhuizen gebruikelijk is, is hierdoor niet meer nodig. Uit onderzoek blijkt dat de nieuwe manier veel sneller en vriendelijker is voor de patiënt. Het werkt ook prettiger, maakt de planning van operaties eenvoudiger en uiteindelijk is het goedkoper.’

Het St. Antonius Ziekenhuis onderzocht de effectiviteit van zowel de oude als de nieuwe techniek bij ruim honderd patiënten. Doeksen: ,,Ons onderzoek heeft aangetoond dat de ICG-techniek veilig is en even goed werkt als de methode met de radioactieve vloeistof, maar ook veel andere voordelen heeft. Het belangrijkste is dat het vriendelijker is voor de patiënt. Een onderzoek minder in de reeks die borstkankerpatiënten moeten ondergaan, scheelt stress voorafgaand aan de operatie.”

Het onderzoek werd uitgevoerd door Britt Jansen en Claudia Bargon en is nu ook internationaal erkend. Deze maand is het ingestuurd naar het toonaangevende, internationale tijdschrift Annals of Surgery. Komend weekend presenteren Bargon en Doeksen het onderzoek op het congres van de European Surgical Association (ESA) in Lissabon.

Sari van Veenendaal verdedigt doel en eer van Oranje op EK

Over iets meer dan een maand gaat de Nieuwegeinse Sari van Veenendaal op voor haar derde Europees Kampioenschap voetbal. Tijdens het toernooi in Engeland verdedigt ze niet alleen het doel van Oranje maar ook de Europese titel die de Oranjevrouwen in 2017 veroverden.

In 2013 maakt Van Veenendaal in Zweden vanaf de reservebank voor het eerst een EK mee. Het Nederlandse vrouwenvoetbal is dan nog volop in ontwikkeling en met Loes Geurts op doel eindigt Oranje kansloos laatste in hun poule.

Vier jaar later is alles anders. In eigen land veroveren de Oranjevrouwen met Van Veenendaal op doel de Europese titel en kan de gekte rond het vrouwenvoetbal losbarsten. Een enorme huldiging volgt, de vrouwen worden nationale iconen en het vrouwenvoetbal krijgt een enorme boost.

In aanloop naar het aankomende Europees Kampioenschap in Engeland wordt elke stap die Oranje zet dan ook nauwgezet gevolgd. Er is een bijna nationale discussie over de tot voor kort part-time werkende nieuwe bondscoach Mark Parsons, de blessure van Lieke Martens wordt breed uitgemeten in het nieuws en elke serieuze én oefenwedstrijd van de Oranjevrouwen is tegenwoordig live te volgen op televisie.

Dat het vrouwenvoetbal populairder is dan ooit tevoren blijkt ook uit het feit dat je tegenwoordig bij bookmakers kunt wedden op de Leeuwinnen. “Tot voor kort kreeg het vrouwenvoetbal weinig aandacht bij Nederlandse bookmakers”, zegt Julius Bastiaansen van bookmaker vergelijkingssite Mybookmakers.nl. “Dit toernooi zien we een kentering, zo bieden grote bookmakers als TOTO de gelegenheid om op het EK voor vrouwen te wedden. We verwachten ook meer acties van hun in aanloop naar het toernooi zoals bijvoorbeeld het aanbieden van een TOTO bonus, iets wat we eerder toch vooral bij het mannenvoetbal zagen”, aldus Bastiaansen.

Een blik op de eerste voorspellingen van deze bookmakers leert dat Oranje in de openingswedstrijd gelijk voor een pittige opgave staat. Oranje is volgens de wedkantoren favoriet tegen Zweden maar het verschil in kansen is minimaal. Niet heel verwonderlijk, de Zweedse vrouwen veroverden namelijk tijdens de Olympische Spelen van vorig jaar nog het zilver. Vanaf dag één zullen de Leeuwinnen dus scherp moeten zijn in een poule met verder Portugal en Zwitserland.

De ervaring van onze stadsgenoot zal daarbij van pas komen. Het is voor Van Veenendaal na deelname aan twee EK’s, een WK en de Olympische Spelen alweer haar vijfde grote eindtoernooi. De Nieuwegeinse maakt in 2011 haar debuut in de nationale ploeg en is sinds het EK van 2017 de onbetwiste nummer één onder de lat bij de vrouwen.

Om dichter bij familie en vrienden te zijn keert Van Veenendaal in 2020 na een aantal jaren in het buitenland terug in Nederland. In PSV vindt ze een club die aansluit bij haar ambities en bovendien op rijafstand van haar geboorteplaats Nieuwegein ligt. Met een derde plaats verloopt het afgelopen seizoen van de Eindhovenaren en Van Veenendaal teleurstellend. Een nieuwe Europese titel deze zomer zou het seizoen in een klap doen slagen.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website‘Deze week wat aandacht voor een lastige klant onder de insecten. Niet dat het beestje prikt, bijt of of op je eten of drinken gaat zitten, maar het is vaak niet te bepalen welke soort het nu is: duizenden soorten dus zoek het maar uit…’

Udo: ‘Gewone sluipwespen zijn gewoon omdat er ongelooflijk veel geslachten van zijn, en nog een veelvoud daarvan in soorten. Wie naar een afbeelding zoekt van een gevonden sluipwesp, kan daarvoor eens kijken bij de nationale soortenbank  en zich te pletter schrikken van de hoeveelheid foto’s die er beschikbaar zijn van deze vaak kleurige insecten. Helaas zijn er nog veel meer foto’s níet beschikbaar…’

‘Gelukkig zijn er ook wat soorten die vrij regelmatig gevonden worden. Als dan ook nog een foto wordt doorgegeven aan Waarneming.nl, kunnen ze daar een gooi doen naar het geslacht en de soort. Als het een minder of zelden gevonden soort betreft is het: onbekende soort òf (waarschijnlijk) geslacht.  Niettemin: deze keer een foto van een sluipwesp uit de phytodietus familie, pas gevonden in de heg van de achtertuin. De beestjes parasiteren op de rupsjes van bladwespen, en die zijn er momenteel in overvloed. De soort was niet te vinden, maar u weet nu hoe dat komt.’

‘PS: Op bovenstaande foto staat een mannetje, alleen de vrouwtjes hebben een legbuis uit hun achterlijf steken.’

‘De Moeflonweide’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Moeflonweide. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Moeflonweide in de wijk Batau Noord.

 

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager www.keep-in-mind.nl de Pen-i strip. Dit inmiddels alweer 15 jaar lang! Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kims droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘Het is weer zomer en dat betekent… muggen! Wie is er al gestoken? Zelf gebruik ik een elektrische vliegenmepper en ik ben er best handig mee geworden. Maar met één ding ben ik nog steeds niet handig… ’

Wist u dat de strips die Kim wekelijks maakt voor De Digitale Stad Nieuwegein gebundeld te koop zijn? Kijk hier maar. Er zijn al vier delen!