Nieuwegeinse start ‘stekjesbieb’ in de straat

Boekenruilkastjes in het straatbeeld van Nieuwegein zijn stilaan ingeburgerd, maar een ‘stekjesbieb’ is nog vrij nieuw. In dat concept kan je een eigen stekje van een kamer- of vetplant ruilen tegen dat van iemand die ze ook aanbiedt. Tineke Friesen aan de Fagotlaan 72 in Zuilenstein heeft sinds afgelopen weekend zo’n ruilkast voor haar huis staan en wil iedereen met groene vingers motiveren om mee te ruilen.

Tineke: ‘Er staan verschillende soorten plantenstekjes voor voorbijgangers om mee te nemen, of om te ruilen tegen een eigen stekje of plantje. De namen van de plantensoorten staan erbij en de potjes mogen ook worden meegenomen. De ‘stekjesbieb’ mag ook worden aangevuld met eigen stekjes of kleine plantjes. Zo blijft het steeds verrassend! Ruilen mag dus, maar als je niets te ruilen hebt en je wordt in het voorbijgaan plotseling verliefd op het mooie fluweelplantje dat er nu staat, of het grote blad van de monstera: neem gerust mee en ga er van genieten!’

Tineke is zelf sinds enkele jaren fan van kamerplanten (met nu zo’n 40 planten in één huiskamer) en heeft ervaren wie voor een plant zorgt, zorgt voor zichzelf. ‘Mijn vader (boom- en siertakken kweker) is twee maanden geleden zeer plotseling overleden. Ik heb mijn groene vingers van hem, en ben de laatste maanden veel aan stekken en verpotten geweest. Je kunt een paar rotdagen hebben en dan ineens zien dat je plant in de tussentijd een nieuw, mooi blad heeft ontwikkeld. Ik ervaar dit als troostend en het vrolijkt me op.’

Met de ‘stekjesbieb’ hoopt de Nieuwegeinse ook anderen te enthousiasmeren voor deze fijne hobby. De stekjesbieb blijft tot de herfst hangen. Heeft u ook een ‘stekjesbieb’ in Nieuwegein? Laat het onze redactie weten.

Tafeltennisdames Nieuwegein wederom naar de finale in de eredivisie

In de play-offs van de eredivisie tafeltennis hebben de dames van VTV de finale bereikt ten koste van SKF. De ploeg uit Nieuwegein was met 3-4 te sterk voor de Veenendalers en wist het thuisvoordeel niet om te zetten naar de winst. Het was een gedenkwaardige halve finale tussen SKF en VTV. Het clubgebouw zat boordevol publiek. De sfeer zat er vanaf het begin goed in.

De wedstrijd kende onverwachte wendingen. Eigenlijk gelijk al in het begin toen Brenda Vonk in de tweede game van de openingspartij sterk terugkwam. Tanja Helle herstelde haar overwicht en bracht VTV op voorsprong. SKF had echter de betere tussenstand van 2-1 in de pauze dankzij sterke optredens van Melanie Bierdrager en Marlotte Staps.

Na de pauze zagen we opnieuw kerend tij in de wedstrijd tussen Brenda Vonk en Sanne de Hoop. Ook daar zagen we Brenda sterk terugkomen in de tweede game, maar Sanne de Hoop won alsnog de partij. Tanja Helle zette het VTV-team op een 2-3 voorsprong dankzij een zwaarbevochten overwinning tegen een opvallend sterk spelende Marlotte Staps. Melanie Bierdrager bracht SKF op 3-3 door haar overwinning op Chana van der Venne.

Het afsluitende dubbelspel moest de beslissing brengen. Brenda Vonk en Melanie Bierdrager brachten SKF op een 2-0 voorsprong in games. Toen wisten Sanne de Hoop en Tanja Helle de laatste wending aan de wedstrijd te geven. Sanne en Tanja wonnen de vijfde game, waardoor VTV opnieuw mag uitkomen in de eredivisiefinale, ditmaal op Hemelvaartsdag, donderdag 26 mei in Hilversum.

In de finale neemt VTV het op tegen Dozy Den Helder. Den Helder won overtuigend met 4-0 van Scylla. Vorig seizoen veroverde VTV ook  de landstitel. De kans is dus aanwezig om dit succes voort te zetten.

Op de foto van links naar rechts: Sanne de Hoop, Emma van der Zanden, Tanja Helle, Bert van Schaik, Chana van der Venne en Vera van Boheemen. (Foto: Cees van Schaik)

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. Deze week een foto, nou jah foto’s, van de hand van de buurvrouw van Arend Bloemink.

Arend: ‘Vorig jaar lieten we je kennis maken met de familie Zwaan uit Galecop. Zeven jongen kropen toen uit hun ei. Eén kuiken bleef achter en was op zeker moment verdwenen.’

‘Dit jaar kregen meneer en mevrouw Zwaan zelfs acht kinderen. Een prachtige familie. de trotse ouders houden hun kroost heel goed in de gaten, zijn zeer alert. Maar dierenvriend Tineke Baars bleef rustig, vriendelijk en werd daardoor in staat gesteld en mooie serie foto’s van de happy family te maken.’

‘Mooi werk, Tineke!’

Heb je ook een bijzondere foto in relatie tot Nieuwegein gezien of gemaakt, stuur ‘m naar redactie@pen.nl. Of, zoals Loes deed, maak de foto met je mobieltje en App deze met een leuke tekst naar onze redactie (06-46139696). Foto’s liefst liggend!

Sportief dagboek (30)

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een getogen Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein, nu voor De Digitale Stad Nieuwegein.

Hans van Echtelt: ‘Geinoord had zaterdag een grote slag kunnen slaan in de strijd om de derde periodetitel. Aanvankelijk zag dat er ook naar uit toen aanvoerder `Michiel van der Valk al binnen vijf minuten de openingstreffer binnen knalde. De naar Amersfoort meegereisde supporters gingen er goed voor zitten maar het succesvolle vervolg bleef uit.’

‘ASC Nieuwland (fusieclub tussen SOVA en Amersfoortse Boys) nam de regie stevig in handen en Geinoord zou verder een moeizame middag tegemoet gaan. Het gemis van de geschorste topscorer Daniel Kops deed zich pijnlijk voelen. Zijn absentie leidde uiteindelijk mede het verlies in, want Nieuwland wist na de gelijkmaker ook nog ver in blessuretijd met een fraai afstandsschot doelman Rick van Stijn te passeren: 2-1.’

‘Omdat concurrent Nita verrassend met 1-0 van CSW won, staat de ploeg uit Nieuwer ter Aa boven Geinoord in de strijd om de laatste periodetitel en zijn ook andere rivalen zoals CDW (komende zaterdag tegenstander op Parkhout) dicht in de buurt gekomen. Ook Maarssen is een directe concurrent zodat winst komende zaterdag uiterst belangrijk is.’

Het begon zo goed voor Geinoord. Aanvoerder Michel van der Valk heeft hier binnen vijf minuten de 0-1 op zijn naam gebracht. Uiteindelijk zou de Nieuwegeinse ploeg op de valreep met 2-1 verliezen. (Foto: Gerard van Vliet)

Electriciteitskasten in De Muntenbuurt gepimpt

Dertien kunstenaars hebben de elektriciteitskasten in de Muntenbuurt een heel ander uiterlijk gegeven. Dat was een reden voor een feestje. Afgelopen zaterdag werden de kunstwerken onthuld door wethouder Jan Kuiper en Joke Koedijk. Koedijk is initiatiefneemster van het project.

Dit ‘Streetart-project’ is bedacht en grotendeels ook uitgevoerd door Joke Koedijk, een buurtbewoonster. Daarbij werd ze ondersteund door Betere Buurten. Joke kwam op het idee door de muurschildering van JanisdeMan op de Penningburg in de wijk en wilde nog méér kleur in de buurt. Het thema was snel bedacht: inheemse natuur, zodat de buurt meteen wat groener wordt. Daarna is Joke een jaar lang heel druk geweest met het vinden van kunstenaars, het organiseren van een officiële opening, het uitwerken van het thema en heeft ze zich verdiept in primers en vernissen, zodat de schilderingen goed blijven zitten.

Zaterdagmiddag werd het ‘Streetartmuntenbuurt’ officieel afgetrapt, met een klein spektakel op het Muntplein. Tegen die tijd waren de meeste kunstenaars al een eind op weg met hun kunstwerk en kunnen we ook zien wat het zal worden.

Onze videograaf Jos van Vogelpoel was natuurlijk aanwezig en maakte bovenstaand zomers videoverslag.

Springkussenfestijn in Nieuwegein

Freiwalds Jumping-World is na zes maanden winterpauze weer op reis en komt van 26 mei tot en met 12 juni naar Nieuwegein. Dit reizende kinderspringparadijs met wel 10 springkussens strijkt neer op het terrein naast het winkelcentrum Hoogzandveld in Nieuwegein Zuid. De reguliere openingstijden zijn woensdag t/m vrijdag van 13.00 uur tot 18.00 uur en in het weekend van 12.00 uur tot 18.00 uur. Bij regen, storm of hitte gelden variabele openingstijden

Over Freiwalds Jumping-World
Freiwalds Jumping-World is een productie van Freiwald Entertainment, een circusfamilie die nieuwe wegen is ingeslagen. Qua springkussens is er voor elk wat wils. De tien springkussens zijn namelijk stuk voor stuk verschillend. Een stormbaan van 21 meter, het klassieke springkussen en nog vele andere verrassende en te gekke springkussens. Freiwalds Jumping-World is het enige reizende springkussenfestijn in Nederland. Jong en oud kan gezond genieten in de buitenlucht en in combinatie met de “circusbar” waar o.a. verse popcorn, suikerspinnen, drankjes en vele andere lekkernijen te verkrijgen zijn is het een uniek dagje uit.

Hygiëne en veiligheid
Hoewel de meeste Corona-regels opgeheven zijn, wordt verzocht om bij verkoudheidsklachten of andere Coronasymptomen thuis te blijven. Hygiëne en veiligheid staat hoog in het vaandel. Springkussens en andere oppervlakken worden nog steeds regelmatig gereinigd en gedesinfecteerd.

Meer informatie over Freiwalds Jumping-World, hét kinderspringparadijs is te vinden op www.jumping-world.nl . Voor de laatste updates raden wij geïnteresseerden aan om onze social mediapagina’s (Facebook en Instagram) in de gaten te houden.