Nieuwegein kent 6.682 Coronabesmettingen en 31 sterfgevallen

De stijging van het aantal nieuwe Coronagevallen zet door, zo laat het het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weten. In de afgelopen zeven dagen registreerde het instituut in de provincie Utrecht 2207 nieuwe positieve tests. Dat is bijna 36 procent meer dan vorige week, toen het ging om 1626 nieuwe Coronagevallen in de voorafgaande zeven dagen. De provincie Utrecht kleurt deze week rood op de Europese Coronakaart. Het aantal inwoners dat positief test loopt ook in onze provincie almaar verder op.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus verspreidt, is ook verder opgelopen. Het RIVM berekent het momenteel op 1,20. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus meedragen 120 anderen besmetten. Zo loopt het aantal besmette mensen steeds sneller op.

Nieuwegein
Het aantal Coronabesmettingen in de gemeente Nieuwegein is vandaag gestegen met tien gevallen. In totaal zijn er nu 6.682 Coronabesmettingen bekend in de gemeente Nieuwegein. Er waren geen nieuwe ziekenhuisopnames. In totaal zijn er nu 145 ziekenhuisopnames geregistreerd in de gemeente Nieuwegein. Ten slotte bleef het aantal sterfgevallen gelijk. Er zijn tot vandaag in totaal 31 sterfgevallen bekend in de gemeente Nieuwegein welke gerelateerd worden aan COVID-19.

Relatief gezien waren er de meeste besmettingen in Renswoude (43), Woudenberg (80) en Vijfheerenlanden (195). In absolute aantallen waren dat Utrecht (432) en Amersfoort (235). Al ligt in die steden het aantal besmettingen per 100.000 inwoners wel een flink stuk lager.

Landelijk nog grotere stijging
Daarmee is de stijging in de provincie net iets minder groot dan de landelijke stijging. In heel Nederland waren er de afgelopen week 25.751 geregistreerde nieuwe besmettingen. Dat is ruim 44 procent meer dan vorige week, toen er 17.832 besmettingen van 5 tot en met 11 oktober werden gemeld.

De GGD’en testten vorige week meer dan 198.000 mensen, van wie bijna 24.000 mensen een positieve uitslag kregen. 12 procent testte dus positief, tegenover 10,3 procent een week eerder. “De toename in het aantal positieve Coronatesten lijkt samen te hangen met de versoepelingen van ruim drie weken geleden, in combinatie met het seizoenseffect”, aldus het RIVM. Het aantal nieuwe Coronagevallen nam in alle regio’s en leeftijdsgroepen toe.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het virus verspreidt, is ook verder opgelopen. Het RIVM berekent het momenteel op 1,20. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus meedragen 120 anderen besmetten. Zo loopt het aantal besmette mensen steeds sneller op. Het getal wordt elke dinsdag en vrijdag bepaald, op basis van de situatie ongeveer twee weken eerder. Recentere cijfers zijn nog niet betrouwbaar genoeg. Het reproductiegetal van 1,20 slaat dus op de situatie van 4 oktober.

Ook het aantal sterfgevallen als gevolg van een Coronabesmetting steeg afgelopen week harder. Het RIVM kreeg 48 meldingen van sterfgevallen, een verdubbeling ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Ook hier is het mogelijk dat niet al deze mensen vorige week zijn overleden, omdat het soms even duurt voor een overlijden is doorgegeven.

Meestal besmetting door huisgenoot of partner
De meeste mensen van wie bekend is waar ze het virus opliepen, raakten besmet door contact met huisgenoten of partner. Het onderwijs kwam op de tweede plek. Het aandeel besmettingen dat kon worden herleid naar school of de kinderopvang nam iets toe tot ruim 15 procent. Een week eerder ging het nog om ongeveer 14 procent.

Ook werk was afgelopen zeven dagen iets vaker de ‘setting van besmetting’, zoals het RIVM het noemt. Het ging om 9 procent van de gevallen, tegenover 8 procent een week eerder. Het aandeel positieve tests dat herleid kon worden naar de horeca en verpleeghuizen nam eveneens iets toe. In totaal 0,8 procent van de besmettingen vond plaats tijdens een ‘religieuze bijeenkomst’. Dat is iets minder dan een week eerder, toen het ging om 0,9 procent.

Met dank aan onze samenwerking,ingspartner RTV Utrecht

Antonius Ziekenhuis Nieuwegein start met Landelijk Platform Zorgcoördinatie

De vier Utrechtse ziekenhuizen (UMC Utrecht, Diakonessenhuis, St. Antonius Ziekenhuis en Meander Medisch Centrum) en de Regionale Ambulancevoorziening Utrecht (RAVU) zijn deze maand gestart met het Landelijk Platform Zorgcoördinatie (LPZ). De regio Utrecht is de eerste met dit systeem dat uiteindelijk landelijk acute patiënten beter moet verdelen over de ziekenhuizen.

Het LPZ berekent op basis van gegevens uit de ziekenhuizen continue waar een patiënt met de ambulance het beste naartoe gebracht kan worden. Daarbij kijkt het niet alleen naar de drukte op de spoedeisende hulp (SEH), maar ook naar bijvoorbeeld de verpleegafdelingen. De bezetting daar is van invloed op de doorstroming vanuit de SEH. Het LPZ is gevoed met cijfers over deze effecten uit het verleden. Zo kan nu voorkomen worden dat een SEH-afdeling overvol raakt.

De werking van LPZ is vergelijkbaar met verkeersinformatie die weggebruikers bij grote drukte op een trajct aanbeveelt een andere route te kiezen. Dit om te voorkomen dat file ontstaat. Betere spreiding van acute patiënten over de ziekenhuizen komt de zorg voor de patiënten ten goede doordat ze minder lang hoeven te wachten en meer aandacht krijgen dan op een SEH waar grote drukte heerst. Ook hebben ook ambulances baat bij het systeem. Zij kunnen patiënten sneller afleveren waardoor ze eerder weer beschikbaar zijn. Wanneer Overigens zijn afspraken gemaakt dat patiënten die reeds bekend zijn in een bepaald ziekenhuis of met aandoeningen waarin een bepaald ziekenhuis gespecialiseerd is altijd daarheen gebracht worden.

Aanleiding voor de ontwikkeling van het LPZ is de griepgolf in de winter 2017-2018. Binnen het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) van het Traumazorg Netwerk Midden Nederland (TZNMN is toen besloten dat meer inzicht in de beschikbare capaciteit van de acute zorg wenselijk is om de toegankelijkheid van de acute zorg in de regio te waarborgen.

Schoonspringclinic door Olympische finalisten Inge en Celine voor Aquarijn

Bij de startwedstrijd schoonspringen op 2 oktober, georganiseerd door de KNZB in Eindhoven, was Aquarijn schoonspringen de winnaar en zo kwam het dat er een grote groep kinderen op maandag 18 oktober was afgereisd naar Eindhoven voor de clinic. Deze clinic werd gegeven door Inge Janssen en Celine van Duijn, beiden Olympisch finalist bij de OS van Tokyo 2020.

Twaalf kinderen namen deel aan de clinic, die begon bij de droge planken. Dit zijn planken die niet in het zwembad liggen, maar gewoon op het droge, met matten erbij. Alleen in Eindhoven zijn deze droge planken te vinden. Dus dat was bijzonder voor de springers om mee te maken. Daarna was het tijd voor een uur in het water. De kinderen hebben genoten en natuurlijk handtekeningen verzameld van de beide beroemde schoonspringsters.

Begin november reizen 7 schoonspringers van Aquarijn uit Nieuwegein af naar het Duitse Aken om deel te gaan nemen aan een internationaal toernooi. Het eerste in ruim 1,5 jaar voor clubs! Deze springers hadden de mogelijkheid om deze dag mee te trainen met teamNL.
Het was een mooie dag voor de schoonspringers van Aquarijn.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Eind augustus vond ik op een gewone berenklauw een exoot, het “veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje”… Dacht ik. Dat beestje is er in vele kleuren en heeft vele stippeltjes tot soms geen een. Ze lijken altijd wel op een of ander inheems lieveheersbeestje. Die inheemsen hebben vaak zwarte pootjes, de exootjes hebben altijd gele.’

‘Het zou een inheemse soort kunnen zijn. Met zwarte pootjes. En dat was het ook: het tweestippelig lieveheersbeestje. Jaha, maar dan wel met tig stippeltjes, kan dat dan maar zo? Ja, dat kan. Het tweestippelig lieveheersbeestje kan nakomelingen krijgen in een afwijkend rood en met meer dan twee stippen, véél meer soms. Dus bij deze: Het “tweestippelig” lieveheersbeestje.’

Middeleeuws zwaard te bezichtigen in het Stadshuis

Het Middeleeuwse zwaard, dat vorig jaar is gevonden op bedrijventerrein het Klooster, wordt tentoongesteld op de Tweede Verdieping in het Stadshuis. De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op woensdag 20 oktober om 16.00 uur. Wethouders John van Engelen (erfgoed) en Ellie Eggengoor (Economische Zaken) onthullen het zwaard.

Archeologe Roosje de Leeuwe, die het zwaard eind 2020 heeft opgegraven, zal die middag wat meer vertellen over die bijzondere ervaring. Op bedrijventerrein Het Klooster zijn de laatste jaren meer spectaculaire vondsten gedaan.

Meestersmid
Het gaat om een middeleeuws ridderzwaard van 118 cm lengte met een houten handvat en leren schede, dat tussen 1040 en 1260 is gemaakt. Het is gevonden met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede. Ook is de naam van de maker leesbaar: + GICELIN ME FECIT + (‘Gicelin heeft mij gemaakt’).

Van dit type zwaard zijn tot nog toe 17 exemplaren gevonden, maar deze is het best bewaard gebleven en kon daarom gedateerd worden. Het is gevonden in zuurstofarme omstandigheden, compleet met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede. Op de keerzijde staat ook een inscriptie, net als op de andere kant geflankeerd door twee kruisvaarders kruizen: + IN NOMINE DOMINI + (‘ in naam van de heer’).

Gebruikssporen
Een tot de verbeelding sprekend detail is dat het zwaard gebruikssporen vertoont. Het is tijdens een gevecht beschadigd, zo blijkt uit een diepe impactdeuk op de kling. Hiervoor moet aanzienlijke kracht zijn gebruikt. Ook zijn krassen op de zijkant zichtbaar. Het feit dat de deuk niet is weggeslepen, kan betekenen dat het is toegebracht vlak voordat het zwaard terecht kwam in het meer, dat er in de Middeleeuwen was op de vindplaats.

Lezing over Middeleeuws zwaard en andere opgravingen
Op donderdag 28 oktober geeft archeologe Roosje de Leeuwe samen met Tim Beerens een lezing over het zwaard en de opgravingen op bedrijventerrein Het Klooster. In de lezing wordt ingegaan op de vondsten van de gehele opgraving en op die van het zwaard in het bijzonder. Hoe zag het landschap er destijds uit en wat deden de mensen daar?

Tim Beerens was als archeoloog betrokken bij de opgravingen en doet in zijn vrije tijd aan zwaardvechten. Hij zal meer vertellen over het zwaard zelf, wie de eigenaar kan zijn geweest en wat we weten over strijd en oorlogvoering in de middeleeuwen.

Deze lezing is een samenwerking van de Historische Kring Nieuwegein met de bibliotheek. Toegang is gratis. Aanmelden kan makkelijk online.

Nederzetting
Begin 2017 een nederzetting gevonden van de Swifterbantcultuur (4600-3900 voor Chr.). Sindsdien worden er door RAAP en BAAC opgravingen verricht op dit terrein. Hierbij zijn al diverse opmerkelijke vondsten gedaan. Een skelet van een vrouw met kind van 6000 jaar geleden, bijvoorbeeld. En ook een Romeinse helm. Een visvangstplek uit de middeleeuwen. Een bijzonder goed bewaard gebleven zwaard, waarvan in totaal maar zo’n zeventien stuks gevonden zijn in Europa.

Waarom is een zakelijke laadpaal een goede keuze?

Steeds meer werknemers, klanten en bezoekers rijden in een elektrische auto naar kantoor. Om een gastvrije indruk te maken doe je er als ondernemer goed aan om een laadinstallatie te laten installeren. Zeker nu we weer steeds meer op locatie gaan werken. Het installeren van een laadpaal bij een bedrijf heeft nog een aantal andere voordelen. Wat die voordelen zijn, bespreken we in dit artikel.

Een service
Een laadpaal bij de ingang versterkt de groene uitstraling van het bedrijf. In een tijd dat klimaatverandering een steeds groter wordend probleem is, zullen veel mensen het waarderen als een bedrijf mee doet aan het verminderen van de CO2-uitstoot. Bovendien kiezen steeds meer mensen ervoor om elektrisch te gaan rijden. Als moderne ondernemer ontkom je er dus amper aan om een laadstation te plaatsen voor elektrische auto’s. Het is namelijk een service richting werknemers, klanten en bezoekers.

Laadpalen verplicht bij commerciële gebouwen
Sinds maart 2020 is het verplicht om een laadpaal te installeren bij nieuwe of (deels) gerenoveerde commerciële gebouwen. Deze wetgeving is van kracht als er meer dan tien parkeervakken op hetzelfde terrein geplaatst zijn. Bovendien moet er ook een leidingeninfrastructuur (loze leidingen) worden aangelegd voor 1 op de 5 parkeervakken. Ook bestaande commerciële gebouwen moeten vanaf 2025 aan deze wetgeving gaan geloven. Om de massa voor te zijn, doe je er dus goed aan om hier alvast de eerste stappen in te nemen.

Fiscaal aantrekkelijk
Om de overstap naar elektrisch rijden zo makkelijk mogelijk te maken investeert de overheid in het plaatsen van laadvoorzieningen. Zo is er bijvoorbeeld de milieu-investeringsaftrek (MIA), waarmee je 13,5%, 27% of 36% van de investeringskosten kan aftrekken. Of de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL), waarmee je tot 75% van de investering kan afschrijven.

Ook kun je met een laadpaal winst maken. Dit doe je door hem openbaar beschikbaar te stellen en aan te melden als een openbare laadpaal. U heeft dan zelf de vrijheid om te bepalen hoeveel men per kWh betaalt als zij gebruik maken van de laadvoorziening. Als u een laadpaal openbaar maakt, is het raadzaam om deze te koppelen aan een beheersysteem. Op die manier heeft u altijd inzicht in de laadsessies, worden de kosten om te laden automatisch verrekend en ontvangt u eens in de zoveel tijd de opbrengsten van het laden. Genoeg redenen dus om een laadpaal zakelijk te gebruiken.

De beste laadinstallatie voor je bedrijf
Het uitzoeken van een geschikte laadinstallatie voor zakelijke laadpalen is niet altijd een makkelijk proces. Er zijn namelijk heel wat factoren die hier invloed op hebben. Denk bijvoorbeeld aan de diversiteit van de gebruikers, het aantal laadpalen en het afrekenen van de laadsessies. De specialisten van onder andere 50five kunnen je helpen met het maken van deze beslissing. Ook nemen zij de installatie voor je uit handen zodat je altijd verzekerd bent van een laadpaal die optimaal werkt. Zij beschikken namelijk over de kennis die nodig is om de installatie correct uit te voeren. Geïnteresseerd in een laadpaal bij jouw bedrijf? Neem dan contact op met de experts van 50five.

Nieuwegein ontdekken? Pak de fiets!

Wie Nieuwegein op zijn mooist wil zien, moet dat met de fiets doen. Het is wel heel aantrekkelijk om op de tweewieler te stappen en alles eens van dichtbij te gaan bekijken. De Amslod fietsen ervaringen spelen daar ook een belangrijke rol in. Sinds meer mensen hebben ontdekt hoe goed de fietsen van tegenwoordig zijn, is het alleen maar leuker geworden om de stad in te gaan. Het is ook nog eens leuk om te weten dat je meerdere mogelijkheden hebt als het gaat om het gebruik van de fiets. Dat is ook een voordeel.

De binnenstad gaan verkennen
Het leuke aan Nieuwegein is dat er nog heel veel verborgen parels liggen die zelfs de inwoners lang niet altijd kennen. Daarom zijn er ook tochten door de stad die je op de fiets kunt ondernemen. Zo kan je alle kanten zelf eens leren kennen. Het is voor iedereen heel geschikt om deze tochten te maken, ook wanneer je gewoon uit de stad zelf komt. Het is wel heel interessant om te weten wat het verhaal achter allerlei zaken en gebouwen is. Dat kan je op deze manier beter dan ooit ontdekken. Dat is wel heel leuk natuurlijk.

De omgeving ook ontdekken
Wanneer je dan toch de smaak te pakken krijgt, rijd dan ook Nieuwegein eens uit. Zo kan je ook ontdekken wat er verder allemaal nog te vinden is in de omgeving. Het is wel heel lekker om gewoon even in de vrije natuur te zijn en te zien hoe mooi het eigenlijk in de omgeving van je eigen woonplaats kan zijn. Het is dan wel belangrijk dat je een goede fiets hebt waarmee je flink wat kilometers kan maken. In de reviews Amslod fietsen kan je lezen welke modellen voor jou het meest geschikt zijn.

Vaker de fiets pakken
Wanneer je eenmaal een paar keer bewust de stad en de omgeving hebt ontdekt, dan heb je ook door hoe leuk en lekker het eigenlijk kan zijn om dingen op de fiets te doen. Het is dan ook niet vreemd wanneer je steeds vaker voor de fiets zal kiezen. Kleine dingen die je doet op een dag, zoals je tochtjes naar de school van de kinderen, de supermarkt of de sportclub kan je dan allemaal op de fiets ondernemen. Dat is niet alleen gezonder, het is ook gewoon fijner om het op deze manier aan te pakken.

Een fiets in de beste staat
Het is wel belangrijk om er zeker van te zijn dat de fiets in de best mogelijke staat is. Juist ook omdat je veel kilometers wilt gaan maken. Dat betekent dus ook dat je geen ongemakken onderweg wilt tegenkomen. Daarom heb je natuurlijk ook al de reviews doorgenomen om een goed model te vinden. Daarnaast is het ook belangrijk om er het nodige onderhoud aan te doen. Dit is wel een klus, maar veel mensen ervaren dit als zeer ontspannend. Dat is dus eigenlijk gewoon een bijkomend voordeel van de keuze voor de fiets in Nieuwegein.