Middeleeuws zwaard te bezichtigen in het Stadshuis

Het Middeleeuwse zwaard, dat vorig jaar is gevonden op bedrijventerrein het Klooster, wordt tentoongesteld op de Tweede Verdieping in het Stadshuis. De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op woensdag 20 oktober om 16.00 uur. Wethouders John van Engelen (erfgoed) en Ellie Eggengoor (Economische Zaken) onthullen het zwaard.

Archeologe Roosje de Leeuwe, die het zwaard eind 2020 heeft opgegraven, zal die middag wat meer vertellen over die bijzondere ervaring. Op bedrijventerrein Het Klooster zijn de laatste jaren meer spectaculaire vondsten gedaan.

Meestersmid
Het gaat om een middeleeuws ridderzwaard van 118 cm lengte met een houten handvat en leren schede, dat tussen 1040 en 1260 is gemaakt. Het is gevonden met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede. Ook is de naam van de maker leesbaar: + GICELIN ME FECIT + (‘Gicelin heeft mij gemaakt’).

Van dit type zwaard zijn tot nog toe 17 exemplaren gevonden, maar deze is het best bewaard gebleven en kon daarom gedateerd worden. Het is gevonden in zuurstofarme omstandigheden, compleet met het oorspronkelijke beukenhouten handvat en delen van de beukenhouten met kalfsleer-beklede schede. Op de keerzijde staat ook een inscriptie, net als op de andere kant geflankeerd door twee kruisvaarders kruizen: + IN NOMINE DOMINI + (‘ in naam van de heer’).

Gebruikssporen
Een tot de verbeelding sprekend detail is dat het zwaard gebruikssporen vertoont. Het is tijdens een gevecht beschadigd, zo blijkt uit een diepe impactdeuk op de kling. Hiervoor moet aanzienlijke kracht zijn gebruikt. Ook zijn krassen op de zijkant zichtbaar. Het feit dat de deuk niet is weggeslepen, kan betekenen dat het is toegebracht vlak voordat het zwaard terecht kwam in het meer, dat er in de Middeleeuwen was op de vindplaats.

Lezing over Middeleeuws zwaard en andere opgravingen
Op donderdag 28 oktober geeft archeologe Roosje de Leeuwe samen met Tim Beerens een lezing over het zwaard en de opgravingen op bedrijventerrein Het Klooster. In de lezing wordt ingegaan op de vondsten van de gehele opgraving en op die van het zwaard in het bijzonder. Hoe zag het landschap er destijds uit en wat deden de mensen daar?

Tim Beerens was als archeoloog betrokken bij de opgravingen en doet in zijn vrije tijd aan zwaardvechten. Hij zal meer vertellen over het zwaard zelf, wie de eigenaar kan zijn geweest en wat we weten over strijd en oorlogvoering in de middeleeuwen.

Deze lezing is een samenwerking van de Historische Kring Nieuwegein met de bibliotheek. Toegang is gratis. Aanmelden kan makkelijk online.

Nederzetting
Begin 2017 een nederzetting gevonden van de Swifterbantcultuur (4600-3900 voor Chr.). Sindsdien worden er door RAAP en BAAC opgravingen verricht op dit terrein. Hierbij zijn al diverse opmerkelijke vondsten gedaan. Een skelet van een vrouw met kind van 6000 jaar geleden, bijvoorbeeld. En ook een Romeinse helm. Een visvangstplek uit de middeleeuwen. Een bijzonder goed bewaard gebleven zwaard, waarvan in totaal maar zo’n zeventien stuks gevonden zijn in Europa.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk