Veiligheidsmaatregelen aan de Zuidstedeweg vanwege sloop kantoorpanden

De binnenstad van Nieuwegein die volop in ontwikkeling is en groeit. Er komen rond de 2000 nieuwe woningen bij, met een modern knooppunt voor tram en bus en meer ruimte voor groen. Zo wordt City meer en meer de plek waar je graag wil wonen, werken, winkelen en verblijven.

De komende maanden zal er veel gesloopt worden, de ontwikkelingen in City volgen elkaar in hoog tempo op. Zo worden onder andere kantoorpanden van Energy Building en Well Building aan de Weverstede gesloopt. Om dit veilig te laten gebeuren zijn er veiligheidsmaatregelen nodig, waaronder het afsluiten van rijbanen aan de Zuidstedeweg. In bovenstaande video legt omgevingsmanager Tilleke uit wat hier allemaal bij komt kijken.

Door de werkzaamheden verandert er veel in City West, er worden ook regelmatig fiets- en looproutes aangepast. Eerder deze zomer werd een deel van de Weverstede afgesloten. Deze straat verbond de woningen aan de Weverstede met de parkeerplaats op City West en met het OV. Om voetgangers buiten de openingstijden van Cityplaza niet om het winkelcentrum heen te laten lopen is er een tijdelijk voetpad aangelegd langs de trambaan. Deze loopt van de Weverstede naar de Passage. Zo zijn het openbaar vervoer en de parkeerplaats altijd goed bereikbaar.

Na de vernieuwing van de tramhalte zal er een definitief voet- en fietspad naast de trambaan worden aangelegd. Dat betekent dat fietsers vanaf dan niet meer door de parkeergarage hoeven te fietsen. Als alles volgens planning verloopt, is de sloop van de gebouwen begin 2022 klaar. 

Wat gaat er de komende tijd gebeuren?
De kantoorgebouwen Well Building en Energy Building staan aan de Weverstede, tussen de trambaanovergang en de Kapittelstede. Deze gebouwen worden na elkaar gesloopt. Aannemer Roseboom voert het sloopwerk uit. Tegelijkertijd wordt er in dit gebied gewerkt aan de vernieuwing van de ondergrondse kabels en leidingen en aan de verlegging van de trambaan. Uiteindelijk komen er in het Stationsgebied 467 nieuwe woningen, een nieuw modern knooppunt voor tram en bus en goede loop- en fietsroutes.

Wil je iets melden, of heb je een vraag of tip over dit project? Doe dat dan via de meldknop op deze pagina. Bij calamiteiten rondom de sloop, neem contact op met de uitvoerder van Roseboom via het noodnummer 06- 25 05 69 43.

Duurzaamheid
Aannemersbedrijf Roseboom is gestart met de voorbereidingen voor de sloop het Energy Building. Dit is het kantoorgebouw dat naast de trambaan staat. Zij halen het gebouw van binnen leeg en strippen het. Eerst worden de onderdelen weggehaald die kunnen worden hergebruikt.

De voorbereidingen voor de sloop van het naastgelegen kantoorgebouw Well Building zijn dan al gestart. Hier wordt verantwoord asbest verwijderd. En ook hier worden eerst de onderdelen weggehaald die kunnen worden hergebruikt. Daarna wordt het gebouw zelf gesloopt. Dit gebeurt nadat het Energy Building-gebouw is gesloopt.

Kiezen voor een veelzijdige hout kerstboom

Wil je jouw huis extra gezellig maken in de aanloop naar de kerstdagen? Dan mag een kerstboom niet ontbreken. Veel Nederlanders kopen ieder jaar een echte kerstboom. Nadeel van zo’n boom is dat je hem ieder jaar weer opnieuw moet kopen. Daarbij komt dat hij gekapt wordt voor een korte periode. Als de kerst voorbij is, belandt de boom vaak bij het afval. Omdat veel mensen dit zonde vinden, wordt er steeds vaker gezocht naar een alternatief voor een kerstboom. Je kunt in dat geval kiezen voor een kunstkerstboom maar ook voor een hout kerstboom. In deze tekst verten wij jou waarom je moet kiezen voor een veelzijdige hout kerstboom.

Unieke kerstsfeer
Veel Nederlanders halen met de kerstdagen een echte kerstboom in huis. Zo’n boom wordt versierd met slingers, kerstballen en lampjes, waardoor hij een vrolijke uitstraling krijgt. Ben je wel een beetje uitgekeken op zo’n ‘standaard’ kerstboom? Dan is een houten kerstboom misschien iets voor jou. Die houten kerstboom geeft een unieke kerstsfeer, waardoor het net zo gezellig wordt in huis als met een echte naaldboom. Enige verschil is dat je met een houten kerstboom een echte blikvanger in huis haalt. Niet iedereen heeft namelijk zo’n unieke boom in zijn woonkamer staan rond de kerstdagen.

Houten kerstboom is duurzaam
Sommige mensen vinden het zonde om een echte kerstboom in huis te halen. Deze boom staat vaak niet langer dan een paar weken en wordt vervolgens weggegooid. Weerhoudt dit jou er ook van om een echte kerstboom in huis te halen? Kies dan voor een houten kerstboom. Met een hout kerstboom haal je namelijk een duurzaam alternatief voor een echte kerstboom in huis. Deze boom wordt gemaakt van duurzaam hout, waardoor de impact op het klimaat aanzienlijk kleiner is dan bij een echte kerstboom.

Een kerstboom hout is niet alleen duurzaam omdat hij gemaakt is van ecologisch hout. Nee, want je kunt hem namelijk ieder jaar weer gebruiken. Als de kerst voorbij is, berg je een hout kerstboom namelijk op. Veel mensen zetten zo’n boom bijvoorbeeld op hun zolder neer. Volgend jaar tover je de boom dan weer voor de dag en zet je hem weer beneden neer. Doordat je niet ieder jaar een nieuwe kerstboom hoeft te kopen, hoeven er minder bomen gekapt te worden. Dit maakt dat een houten kerstboom een duurzame investering is.

Goedkoper dan ieder jaar een kerstboom kopen
Eerder in deze tekst gaven we al aan dat je een hout kerstboom jaar in jaar uit kunt gebruiken. Schaf je zo’n boom aan? Dan scheelt dit jou aanzienlijk in de kosten. Toch ziet lang niet iedereen dit in. Reden hiervoor is dat men vooral kijkt naar de aanschafprijs. Een houten kerstboom is inderdaad duurder in de aanschaf dan een echte kerstboom. Daarom gaat jouw voorkeur mogelijk toch uit naar een naaldboom. Vaak betaal je hier slechts een paar tientjes voor, terwijl een hout kerstboom je al snel behoorlijk wat meer kost.

Sommige mensen laten zich door de prijs weerhouden om een houten kerstboom te kopen. Zonde, want op de lange termijn ben je met zo’n boom namelijk aanzienlijk goedkoper uit. De aanschaf van een hout kerstboom is inderdaad niet goedkoop, maar je kunt er wel jaren mee vooruit. Als je zo’n boom koopt, hoef je de komende jaren niet weer. Zie het als een eenmalige investering. Kies je voor een echte kerstboom? Dan moet je ieder jaar een nieuwe kopen. Je betaalt weliswaar maar een paar tientjes voor zo’n boom, maar tel de kosten over meerdere jaren eens bij elkaar op. Waarschijnlijk kom je dan op een hoger bedrag uit dan de prijs van een hout kerstboom. Op de lange termijn is een houten kerstboom dan ook goedkoper dan een echte kerstboom.

Nooit meer last van naalden in huis
Veel mensen vinden een echte kerstboom mooier dan een kunstkerstboom of een kerstboom van hout. Toch zorgt een naaldenboom eigenlijk ieder jaar weer voor de nodige frustraties. Grootste probleem is dat zo’n boom na verloop van tijd naalden verliest. Hierdoor kunnen er binnen de kortste keren talloze naalden onder de kerstboom liggen. Helaas blijft het vaak niet beperkt tot enkel de grond onder de boom. Nee, want naalden blijven bijvoorbeeld aan sokken hangen. Hierdoor verspreiden ze zich binnen de kortste keren door jouw woning. Gevolg hiervan is dat je ze zelfs maanden na kerst nog tegen kunt komen op verschillende plekken in huis.

Ben je de naalden spuugzat? Overweeg dan een hout kerstboom aan te schaffen. Deze kerstboom is volledig gemaakt van hout, waardoor naalden voorgoed verleden tijd zijn. Ook bij het opbergen van een hout kerstboom hoef je niet bang te zijn voor rommel. Verwacht overigens niet dat een houten kerstboom niet op een kerstboom lijkt. Er zijn vandaag de dag namelijk prachtige houten kerstbomen te koop. De Yelka en Spira zijn hier goede voorbeelden van. Van eerstgenoemde hout kerstboom bepaal je zelf bovendien de vorm. Je bepaalt zodoende helemaal zelf hoe hij eruit komt te zien.

Je hoeft niet om te kijken naar een hout kerstboom
Een kerstboom verliest vaak naalden als hij te weinig water krijgt. Daarom moet je een echte kerstboom zo nu en dan van vers water voorzien. Helaas is dit iets wat veel mensen vergeten. Gebeurt jou dit ook ieder jaar weer? Dan is een hout kerstboom een uitermate geschikte vervanger. Aangezien deze kerstboom volledig van hout is, hoef je er niet naar om te kijken. De boom staat op een stalen of houten voet, waardoor hij geen water nodig heeft. Daarnaast hoef je ook niet bang te zijn voor doorhangende takken. Kortom: met een hout kerstboom kan jou niets misgaan.

Makkelijk op en af te tuigen
Met een kale kerstboom haal je geen sfeer in huis. Daarom versiert eigenlijk iedereen zo’n boom. Vaak gaat hier (veel) meer tijd in zitten dan men op voorhand denkt. Bij het verlichten van een kerstboom ontstaan vaak al de eerste frustraties. Veel mensen hebben hun lampjes namelijk ieder jaar weer in de knoop zitten. Hierdoor kan het betrekkelijk lang duren voordat je de boom eindelijk verlicht hebt. En dan moet je daarna nog slingers en kerstballen in de boom hangen en de piek op de top plaatsen. Als de kerst voorbij is, begint alles weer van voren af aan. Een kerstboom moet namelijk ook weer afgetuigd worden.

Vind je het maar niets om ieder jaar weer een kerstboom op en af te tuigen? Koop dan een hout kerstboom. Grote voordeel van een hout kerstboom is dat je hem in zijn geheel op kunt bergen. Veel mensen zetten de boom bijvoorbeeld op hun zolder neer. Je kunt de versiering en lampjes dan in de boom laten hangen. Hier heb je volgend jaar profijt van, want je hoeft de boom namelijk niet meer op te tuigen.

Papendorpers rennen op Sportpark Galecop voor ‘Spieren voor Spieren’

Business Park Papendorp heeft afgelopen donderdag voor de 7e keer op rij de Papendorpse Run voor en door Papendorpers georganiseerd. Ook dit jaar weer in samenwerking met Sportpark Galecop uit Nieuwegeinen. De run viel samen met de NOC*NSF Nationale Sportweek.

Wat ooit begon als een kleine loop met 25 deelnemers, was het dit jaar weer een record aan sportievelingen die mee deden aan de run. Maar liefst een kleine honderd deelnemers zette zich op Sportpark Galecop in om het beoogde bedrag van 10.000,- euro op te halen voor het goede doel. Dit jaar was het de beurt aan ‘Spieren voor Spieren.’’

Het bedrag dat werd opgehaald was maar liefst 9.277,- euro. Jimte Poelman, Sportparkmanager van Sportpark Galecop en werkaam voor SportID Nieuwegein: ‘Weer een mooi voorbeeld hoe sport ingezet kan worden en om bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken. De sportverenigingen op Sportpark Galecop zijn blij dat ze hieraan een bijdrage mogen leveren. Met het in ontvangst nemen van de geldcheque door Ninthe en Minke Booij van ‘Spieren voor Spieren’ was de run helemaal geslaagd.’

Poldermolen Oudegein heeft zijn oude functie weer terug!

Na de verplaatsing in 2003 van de Poldermolen Oudegein van de oorspronkelijke plek direct ten zuiden van de Henkel fabriek naar het Natuurkwartier, was er geen geld meer de molen weer op het water aan te sluiten. De molen stond wel aan de Doorslag, maar had geen verbinding met de parksloten. Vandaag is hierin officieel verandering gekomen.

Tijdens officieel opening ontving de stichting ontving uit handen van de president van de Lions Nieuwegein Edwin van Straaten een mooie oorkonde met daarop het  bedrag van € 1.150.-  voor de Kleine Oudegeinsche polder. ‘Het bestuur was natuurlijk blij verrast met dit prachtige startbedrag voor de kleine Oudegeinsche polder. Een fantastische start voor onze  crowdfunding actie!’ aldus de  voorzitter van de Stichting Poldermolen Oudegein, Leny Smit.

Leny Smit: ‘Vandaag is het project ‘de maalvaardige molen’ afgerond. Door het in werking stellen van het scheprad van de poldermolen Oudegein heeft de molen zijn oude functie weer terug.’

Zes jaar geleden nam een werkgroep van enkele inwoners samen met de direct betrokken organisaties het initiatief om de oude poldermolen zijn functie terug te geven: zorgen dat we droge voeten houden! De werkgroep onderzocht de situatie en ontwierp een plan waarbij de molen niet alleen weer water kan uitslaan op de Doorslag, maar vooral ook water door het park laat circuleren.

Versleten gemaal
Het gemaal achter in het park bleek versleten en moest er een nieuw gemaal komen. Vanwege de klimaatveranderingen met de heftige regenbuien en de warmere droge zomers, vond het waterschap De Stichtse Rijnlanden het gewenst het nieuwe gemaal naast de molen aan de Doorslag te plaatsen. ‘En daarmee kreeg de molen ook haar parkwaterverbinding! Want via de Doorslag en de Hollandsche IJssel wordt veel water gepompt naar Midden-Nederland, zowel om verdroging tegen te gaan als ook om eventueel het teveel aan water snel af te voeren’ aldus Smit.

Convenant
Nadat de initiatiefnemers in 2016 een burgerinitiatief waren gestart stelde de gemeenteraad van Nieuwegein geld beschikbaar, vooral ook om de verbinding met het park te realiseren. In 2018 tekenden de gemeente Nieuwegein, Het Utrechts Landschap (als beheerder van de Oudegeinse poldermolen) en het waterschap de Stichtse Rijnlanden een overeenkomst waarin ze beloofden hun uiterste best te doen de molen weer maalvaardig te maken! ‘En men heeft woord gehouden!’

Stichting Poldermolen Oudegein
De werkgroep van 2015 heet sinds oktober 2020 de Stichting Poldermolen Oudegein. Deze stichting wil dat de molen een levende getuige zal zijn van het verleden, en tot in lengte van jaren zal functioneren! Maar daarnaast wil de stichting vooral vertellen over het belang van de polder voor westelijk Nederland en de rol van de poldermolen (en tegenwoordig het gemaal) daarin. ‘En we doen dat met Leven van de wind, een educatieve documentaire over het waarom van de poldermolen’ aldus Leny Smit.

Leven van de wind en de kleine Oudegeinsche polder
Smit: ‘In het Natuurkwartier wordt een educatieve mini-polder aangelegd, een soort van ‘molenspeeltuin’, gericht op de jongere en oudere jeugd; De kleine Oudegeinsche polder. En wel zoveel mogelijk samen met het onderwijs! Een heel kleine polder die je zelf onder water kunt zetten en ook zelf weer droog kan malen met het molenscheprad. En komt ook een sluisje in dat bediend kan worden. Last but not least zijn er ook nog voorbeelden van klimaatadaptatie in het project in de kleine Oudegeinsche polder. De minipolder zal vooral worden ingezet voor het onderwijs, maar ook regelmatig worden opengesteld voor publiek.’

De historie van de molen
De geschiedenis van de polderbemaling in dit gebied gaat terug tot 1534. Dat blijkt uit een kroniek van 1584 over het klooster Nazareth in het stadje Het Gein. De kroniek vermeldt de oorspronkelijke standplaats van een molen ‘aende Yssel’, nabij de huidige Doorslagbrug. De molen bemaalde het gebied tussen Doorslag, Nieuwe Vaart en Fokkesteeg, oftewel de Jutphase polder Oudegein (75 hectare).

De molen is in 1627 vervangen door een nieuwe. Dat gebeurde in 1667 weer, maar toen omdat de polder Oudegein werd samengevoegd met de Vreeswijkse polder De Wiers Beneden de Vaart. De nieuwe, grotere molen, die een gebied ging bemalen van 211 hectare, is de molen van nu.

Bijna drie eeuwen lang heeft de molen de nieuwe gecombineerde polder bemalen. Pas in 1945 was het afgelopen met het malen op de wind, waarna de molen (inmiddels in handen van de Stichting De Utrechtse Molens) in 1982 wegens bouwvalligheid werd stilgezet. Wiekenkruis en bovenhuis werden er af gehaald. Omdat de molen door nieuwe, hoge bebouwing nog maar weinig wind kon vangen is deze in 2003 verplaatst naar het Natuurkwartier en in 2021 eindelijk weer maalvaardig!.

Samenwerking voor ‘Gezonde jeugd, gezonde toekomst

De gemeente Nieuwegein doet mee met het lokale werknet JOGG (Gezonde jeugd, gezonde toekomst). Dit werknet van lokaal bestuur, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven, zorgt ervoor dat gezonde leefstijl voor kinderen en jongeren op de agenda staat van alle betrokkenen. De wethouders John van Engelen (Sport) en Jan Kuiper (Jeugd en Gezondheid) en Mieke Spaans van JOGG (Gezonde jeugd, gezonde toekomst) hebben hiervoor op donderdag 23 september, tijdens de Nationale Sportweek, een samenwerkingsovereenkomst ondertekend bij Atletiekvereniging Atverni op sportpark Galecop.

”Wij zijn blij met de samenwerking met JOGG. Ze sluiten goed aan bij de inzet die de gemeente met SportID en anderen doet om iedere Nieuwegeiner een leven in goede gezondheid te gunnen”, zo zijn de wethouders van mening. Inmiddels hebben 183 gemeenten zich aangesloten bij dit lokale werknet waarvan 31 gemeenten een daling laten zien van het BMI bij de jeugd.

Naast gemeenten zijn ook maatschappelijke partners, branche- en koepelorganisaties en kennispartners onderdeel van het werknet. Daarnaast is het ook verbonden met de vele organisaties die het Nationaal Preventieakkoord hebben ondertekend.

Een gezonde jeugd begint bij een gezonde omgeving. JOGG richt zich op de leefomgeving waar kinderen en jongeren veel komen: thuis, buurt, school, sport, vrije tijd, werk en (online) media. De programma’s en projecten in deze omgevingen stimuleren een gezonder aanbod van eten en drinken, meer bewegen, voldoende ontspanning en slaap. JOGG ondersteunt, adviseert en biedt inspiratie, kennis en samenwerking. Samen met SportID Nieuwegein geven zij een extra impuls aan gezondheid voor kinderen. Lees hier meer over de aanpak van het JOGG werknet.