Nieuwegein in één klap vier Werelderfgoed gebouwen rijker

De Unesco heeft tijdens het 44ste congres van Unesco in de Chinese stad Fuzhou de Hollandse Waterlinies op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De Stelling van Amsterdam stond al op de lijst, maar daar is nu de Nieuwe Hollands Waterlinie aan toegevoegd. Nieuwegein heeft hiermee in één klap vier  Werelderfgoed gebouwen bij in haar gemeente. Het gaat om: Fort Jutphaas, de Plofsluis nabij het Amsterdam Rijnkanaal, Fort de Batterijen aan de Overeindseweg en Fort Vreeswijk, zij vormen een deel van de Nieuwe Hollands Waterlinie.


De Plofsluis in Nieuwegein

Het was nog onzeker of Unesco de vermelding zou overnemen. Eerder dit jaar adviseerde ICOMOS, een internationale organisatie die zich bezighoudt met monumenten, het Werelderfgoedcomité om het dossier terug te verwijzen, zodat Nederland het verder kon verbeteren. Het Comité koos er echter voor om dat advies niet op te volgen en de Hollandse Waterlinies direct in te schrijven.

De Hollandse Waterlinies vormen een verdedigingssysteem dat zich over 200 km uitstrekt. Het systeem, gebouwd tussen 1815 en 1940, bestaat uit een netwerk van 96 forten, dijken, sluizen, gemalen, kanalen en inundatiepolders. Nergens ter wereld vind je een waterverdedigingslinie van deze omvang, in een zo goed bewaarde toestand.

Kathleen Ferrier, voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie, vindt de inschrijving een prachtig moment voor ons land. “Een geweldige prestatie van alle betrokkenen. We mogen trots zijn op deze internationale erkenning. Maar laten we nu niet vergeten, dat er met de erkenning ook een grote verantwoordelijkheid komt: er heel goed voor te zorgen. Door deze inschrijving heeft Nederland zich aan dat doel internationaal gecommitteerd”.

Fort Jutphaas

Boris van der Ham, voorzitter Stichting Werelderfgoed Nederland, is eveneens enthousiast. “Deze uitbreiding maakt het verhaal van onze Waterlinies compleet: Een volledig doordacht verdedigingssysteem door het gebruik van water. Uniek in de hele wereld en daarom staat dit erfgoed terecht als één Werelderfgoed op de lijst.”

Het systeem, gebouwd tussen 1815 en 1940, bestaat uit een netwerk van 96 forten, dijken, sluizen, gemalen, kanalen en inundatiepolders, die samen Nederland beschermen door het principe toe te passen van tijdelijke overstroming van het land. Het is ontwikkeld dankzij de speciale kennis van de waterbouwkunde voor defensiedoeleinden die sinds de 16e eeuw door de Nederlanders werd bewaard en toegepast. Het ondergelopen land was niet begaanbaar, maar te ondiep om te bevaren. Elk van de polders langs de lijn van vestingwerken heeft zijn eigen inundatievoorzieningen. Nergens ter wereld vind je een waterverdedigingslinie van deze omvang, in een zo goed bewaarde toestand.

Fort Vreeswijk

Over Fort de Batterijen
De Batterijen aan de Overeindseweg 25 zijn een verdedigingswerk in de gemeente Nieuwegein als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het verdedigingswerk is begin van 1870 verrezen; een periode die zich kenmerkte door het uitbreken van de Frans-Duitse Oorlog. Nadien is het werk aan de Overeindseweg nog uitgebreid. Rond 1982 is een deel ervan verdwenen door een aanpassing van het Amsterdam-Rijnkanaal ter hoogte van de plofsluis.

Het traject was lang
Regionale bestuurders van gemeenten, waaronder wethouder Johan Gadella uit Nieuwegein, waterschappen en grote eigenaren zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hebben eerder tijdens een feestelijke bijeenkomst op 20 april 2017 jl. al hun steunbetuiging voor de Unesco nominatie aan de Liniecommissie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie overhandigd.

De ondertekening en aanbieding van de steunbetuiging vond toen plaats op Fort Voordorp in Groenekan. De ondertekening was een belangrijke stap op weg naar de Unesco Werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) als uitbreiding van het sinds 1996 bestaande WerelderfgoedStelling van Amsterdam (SvA).

Night of the Proms Rijnhuizen verschoven naar 2022

PROMS Nieuwegein wilde ter ere van het 50-jarig bestaan van Nieuwegein de bewoners een concert aanbieden met bekende licht klassieke muziek. Night of the Proms Rijnhuizen is een herleving van de Rijnhuizenconcerten die in de jaren rond 2010 werden georganiseerd door het Nieuwegeins Amateur Symfonieorkest (NAS) en het Anna van Rijn College.

Op 28 augustus zou het gebeuren en het leek nog heel lang de perfecte timing voor een openluchtconcert. De versoepeling van de coronamaatregelen ging met grote stappen richting volledige heropening van de maatschappij. Inmiddels blijkt de nieuwe deltavariant in opkomst. Een concert organiseren met ruim honderd musici op een podium en zo’n duizend mensen op de tribune is niet realistisch onder deze omstandigheden. In overleg met de gemeente heeft het organisatieteam besloten het concert te verplaatsen naar zaterdag 28 mei 2022.

Oproep
PROMS Nieuwegein is de naam van een groep vrijwilligers, die elk jaar een cultureel evenement willen organiseren of anderen willen helpen met hun evenement. Wilt u de groep versterken? Meld u aan via info@promsnieuwegein.nl. Dank namens Els Beving, Corrie Bouma en Marjan Vernooy, het organisatieteam van PROMS Nieuwegein.

AHN Zomerfestival met kunstenares Anja Verbeek-Bos

De Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) organiseert zaterdag 31 juli aanstaande weer een Zomerfestival, speciaal voor de thuisblijvers. De zomerperiode is voor sommige mensen een stille periode omdat juist dan familie en buren op vakantie gaan. Voor hen en alle overige inwoners van Nieuwegein organiseert de AHN dan een feest van gezelligheid, muziek, ontmoetingen en plezier.

Na de succesvolle en sfeervolle start en het spelen van Petanque op zaterdag 24 juli jl. komt zaterdag 31 juli aanstaande kunstenares Anja Verbeek-Bos die de gasten gaat vermaken. Anja neemt de gasten mee in de wondere wereld van schilderen en onder haar bezielende leiding is het al gauw duidelijk: ‘Iedereen kan schilderen.’ Ervaring is absoluut niet nodig en ook bij deze activiteit staat gezelligheid en plezier voorop.

De middag duurt van 13.30 uur tot 16.00 uur en vindt plaats in het Petanquecentrum aan de Galecopperzoom 1 in de wijk Galecop. U kunt meedoen, maar ook komen kijken. Het gaat vooral om de gezelligheid en voor een hapje en een drankje wordt gezorgd.

Aanmelden vooraf verplicht door een e-mail te sturen naar: begeleider@hulpdienstnieuwegein.nl of telefonisch op werkdagen van 10.00 uur tot 12.30 uur op: 030 60 67 409. Is het vervoer een probleem, neem dan ook gerust contact op zodat de AHN samen met u naar een oplossing kan kijken.

Zaterdag 7 augustus staat een gezellige muziekmiddag met One Trick Pony op het programma.

Over AnjaVerbeek-Bos
Anja Verbeek-Bos tekent en schildert al van jongs af. De liefde voor creativiteit en schilderen beheerst een groot deel van haar leven.

Na de HAVO is zij gaan studeren aan de Pedagogische Academie “Jan van Nassau” te Utrecht. Die keuze werd mede gemaakt door het aanbod van vele creatieve vakken, zoals handenarbeid, tekenen en muziek. Zij is grotendeels autodidact, maar volgde wel cursussen en workshops, onder andere bij kunstacademie Te Wildt te ’s-Heerenberg, het AVU kunstkader te Amersfoort, en bij kunstenares Marjon den Engelsman in Berg en Dal. In 2006 en 2010 deed zij mee aan masterclasses van Talens in Apeldoorn. Daar heeft zij zich verdiept in de mediums van acrylverf en het werken met de nieuwe olieverf Cobra.

In 2005 won zij de eerste prijs in een wedstrijd rondom het thema “landschappen”, georganiseerd door het tijdschrift Palet. De thema’s van haar werk zijn zeer divers: portretten, landschappen, dieren, abstract.

Na vele jaren in het onderwijs gewerkt te hebben heeft zij de grote stap gewaagd: zij begon schildercursussen te geven aan kinderen (vanaf 8 jaar) en volwassenen. Het eerste jaar gaf zij de cursus thuis in de woonkamer. Door de vele aanmeldingen heeft de huiskamer plaatsgemaakt voor een nieuw atelier met de toepasselijke naam “Atelier De Tweede Kamer”.

Producten die je in de winkels van Nieuwegein veel tegen gaat komen

De winkels in Cityplaza Nieuwegein zijn weer allemaal open en dat betekent dat men massaal weer gaat winkelen. De verloren omzetten van de afgelopen tijd gaan winkels nu dubbel en dwars in proberen te halen. Hiervoor gaan winkels investeren in advertentiemateriaal, om zo veel mogelijk klanten proberen te trekken! Normaal let je er niet op als je aan het shoppen bent, maar als je er wel op let, zul je versteld staan van wat winkels allemaal gebruiken om mee te adverteren.

Winkels proberen op veel verschillende manieren jouw aandacht te trekken en dat proberen ze te doen door gebruik te maken van allerlei soorten producten. Hieronder wordt een aantal producten uitgelicht die waarvan je het niet meteen zou zeggen, maar die toch zeker gebruikt worden door winkels om jouw aandacht een bepaalde kant op te sturen. Dit gebeurt in alle winkels en voornamelijk in winkelcentra zoals Cityplaza Nieuwegein.

Kijk omhoog
Misschien iets wat je niet vaak (genoeg) doet in een winkel; omhoog kijken. Als je dit doet in winkels zul je zien dat er verrassend veel advertentiemateriaal aan de plafonds hangt, meer dan je denkt! Zo kun je bijvoorbeeld een plafondhanger denken, dit zijn vaak borden die aan het plafond hangen met daarop bepaalde aanbiedingen of andere acties die tot koop over moeten zetten. Plafondhangers vallen niet erg op, omdat ze boven het kijkvlak van de mens hangen. Daarentegen als je bijvoorbeeld in de supermarkt een bepaald pad in kijkt, zie je de borden wel direct hangen en vallen ze meer op dan ander advertentiemateriaal, omdat ze op een aparte plek hangen.

Kijk voorbij de producten
Meestal als je in een winkel naar de muren kijkt, zie je daar alleen maar producten. In veel winkels is dit het geval, maar als je verder kijkt dan de producten zal je opvallen dat je allerlei advertentiemateriaal aan de muren ziet hangen. In supermarkten bijvoorbeeld, hangt vaak het eigen logo erg groot aan de muur. Daarnaast hangt er bepaalde tekst altijd aan de muren. In een winkel als de MediaMarkt in Nieuwegein zul je pas veel producten aan de muur zien. Hier hangen verschillende soorten teksten, afbeeldingen en andere ontwerpen aan de muur, die ervoor moeten zorgen dat jij tot koop overgaat. Deze ontwerpen worden vaak op stevig materiaal gedrukt, zodat het lang meegaat en erg goed opvalt. Je kunt dibond bedrukken om dit resultaat te krijgen. De luxe uitstraling die dibond heeft, maakt het uiterst geschikt om als promotiemateriaal te gebruiken.

Deze twee voorbeelden laten je zien hoe winkels proberen jouw producten te laten kopen op manieren die je misschien nog niet opgevallen waren. De volgende keer dat je naar Cityplaza Nieuwegein gaat moet je maar eens om je heen kijken!

Fietsenmaker uit Nieuwegein wint Werelduurrecord MacMillan-fietsrijden

Het weegt 40 á 50 kilo en trapt ontzettend zwaar. Toch stapte fietsenmaker Arie Liefhebber uit Nieuwegein zondag met vol goede moed op het ding, een MacMillan-fiets. Het is een replica van de eerste fiets met pedalen, uit 1839. “Het fietst voor geen meter, het is echt niet vooruit te branden”, vertelt hij lachend. Maar Arie heeft een goede reden om op het ding te klimmen: hij doet een recordpoging! Al eerder behaalde de fietsenmaker uit Nieuwegein een record. Liefhebber in namelijk regerend Wereldkampioen Hoge Bi.

In één uur tijd wil hij 15 kilometer op het ding afleggen. Als hem dat lukt, verbreekt hij het record van Toon Duyck. De Belg reed in 2019 13,8 kilometer op de fiets. Hij vroeg Arie om te proberen dat record te verbeteren. Op dezelfde fiets als waar Toon in 2019 op reed, wel zo eerlijk. “Dat zeker, maar het is ook een fiets die je bijna nooit ziet.” Je kan dus niet zomaar aan een ander exemplaar komen.

Eenmaal Sluis uit zit de vaart er goed in bij Arie en het lukt hem uiteindelijk om het record te pakken. In één uur tijd legt hij 14,1 kilometer af. Maar om nou te zeggen dat Arie snel weer op zo’n MacMillan fiets stapt, nee. “Ik ben van een fiets met meer snelheid. Dit was echt een ramp om veertien, vijftien kilometer te halen.”

Eerzuchtig
Toch lijkt hij wel over te halen om nog een keer op de fiets te stappen, als hij zijn record kwijtraakt. “Ik ben eerzuchtig en gedreven, dus wie weet…” Overigens was Sluis geen willekeurig gekozen eindbestemming. Het fietspad tussen Sluis en Brugge was het eerste internationale fietspad van de BeNeLux.

Leuk weetje
De fietsen van tegenwoordig zijn hypermodern en van alle gemakken voorzien. Moeilijk voor te stellen dat de fiets twee eeuwen geleden nog in de kinderschoenen stond. Verschillende uitvinders beweren de eerste fiets te hebben ontworpen. Het eerste vastgelegde ontwerp staat echter op naam van de Duitse uitvinder Karl Drais: in 1817 ontwierp hij een loopfiets als alternatief voor vervoer met behulp van trekdieren.

De Schotse smid Kirkpatrick MacMillan is een van de bekendste opvolgers van Drais. Rond 1840 voorzag hij een loopfiets van een aandrijving met behulp van een hefboomsysteem. Via stangen aan het achterwiel kon de bestuurder zich op de fiets met trapbewegingen voortbewegen. Het werkte, maar daar is ook alles mee gezegd, want de MacMillan was geen verkoopsucces. Toch heeft de uitvinding invloed gehad, want met de MacMillan was de tijd van de loopfiets voorbij.

Leuk feitje: uitvinder MacMillan heeft met zijn fiets het eerste vastgelegde rijwieldelict op zijn naam staan. Om op zijn fiets een menigte te ontwijken, reed hij een stuk over de stoep, waarbij hij een meisje raakte. Ze kwam met de schrik vrij, maar MacMillan moest op 6 juni 1840 voor de rechter verschijnen. Hij kreeg een boete van 5 shilling wegens gevaarlijk rijgedrag.

Politie in Nieuwegein waarschuwt voor phishing mails!

De afgelopen maanden worden steeds meer mensen geconfronteerd met zogenaamde ‘phishing mails’. Dit zijn fake mailtjes waarin mensen worden gevraagd om via een (valse) link een betaling te doen en/of gegevens achter te laten. ‘Pas hier voor op!’ aldus de politie.

Recent zijn diverse inwoners van Nieuwegein de dupe geworden van zo een phishing mail waarbij criminelen zich voordoen als WoningNet. Hierbij wordt aangegeven dat je moet betalen om inschrijving te verlengen. Na het doorklikken op de link worden er flinke bedragen van de rekening afgeschreven. ‘Voor de goede orde: de echte instantie WoningNet heeft niets met deze oplichting te maken en is zelf ook slachtoffer van deze vorm van criminaliteit!’ zegt de politie.

Klik niet zomaar op een link en betaal ook niet zomaar een bedrag. Twijfel je over een mail? Neem dan contact op met het bedrijf om te verifiëren of de mail echt van hun afkomstig is.