Fietsenmaker uit Nieuwegein wint Werelduurrecord MacMillan-fietsrijden

Het weegt 40 á 50 kilo en trapt ontzettend zwaar. Toch stapte fietsenmaker Arie Liefhebber uit Nieuwegein zondag met vol goede moed op het ding, een MacMillan-fiets. Het is een replica van de eerste fiets met pedalen, uit 1839. “Het fietst voor geen meter, het is echt niet vooruit te branden”, vertelt hij lachend. Maar Arie heeft een goede reden om op het ding te klimmen: hij doet een recordpoging! Al eerder behaalde de fietsenmaker uit Nieuwegein een record. Liefhebber in namelijk regerend Wereldkampioen Hoge Bi.

In één uur tijd wil hij 15 kilometer op het ding afleggen. Als hem dat lukt, verbreekt hij het record van Toon Duyck. De Belg reed in 2019 13,8 kilometer op de fiets. Hij vroeg Arie om te proberen dat record te verbeteren. Op dezelfde fiets als waar Toon in 2019 op reed, wel zo eerlijk. “Dat zeker, maar het is ook een fiets die je bijna nooit ziet.” Je kan dus niet zomaar aan een ander exemplaar komen.

Eenmaal Sluis uit zit de vaart er goed in bij Arie en het lukt hem uiteindelijk om het record te pakken. In één uur tijd legt hij 14,1 kilometer af. Maar om nou te zeggen dat Arie snel weer op zo’n MacMillan fiets stapt, nee. “Ik ben van een fiets met meer snelheid. Dit was echt een ramp om veertien, vijftien kilometer te halen.”

Eerzuchtig
Toch lijkt hij wel over te halen om nog een keer op de fiets te stappen, als hij zijn record kwijtraakt. “Ik ben eerzuchtig en gedreven, dus wie weet…” Overigens was Sluis geen willekeurig gekozen eindbestemming. Het fietspad tussen Sluis en Brugge was het eerste internationale fietspad van de BeNeLux.

Leuk weetje
De fietsen van tegenwoordig zijn hypermodern en van alle gemakken voorzien. Moeilijk voor te stellen dat de fiets twee eeuwen geleden nog in de kinderschoenen stond. Verschillende uitvinders beweren de eerste fiets te hebben ontworpen. Het eerste vastgelegde ontwerp staat echter op naam van de Duitse uitvinder Karl Drais: in 1817 ontwierp hij een loopfiets als alternatief voor vervoer met behulp van trekdieren.

De Schotse smid Kirkpatrick MacMillan is een van de bekendste opvolgers van Drais. Rond 1840 voorzag hij een loopfiets van een aandrijving met behulp van een hefboomsysteem. Via stangen aan het achterwiel kon de bestuurder zich op de fiets met trapbewegingen voortbewegen. Het werkte, maar daar is ook alles mee gezegd, want de MacMillan was geen verkoopsucces. Toch heeft de uitvinding invloed gehad, want met de MacMillan was de tijd van de loopfiets voorbij.

Leuk feitje: uitvinder MacMillan heeft met zijn fiets het eerste vastgelegde rijwieldelict op zijn naam staan. Om op zijn fiets een menigte te ontwijken, reed hij een stuk over de stoep, waarbij hij een meisje raakte. Ze kwam met de schrik vrij, maar MacMillan moest op 6 juni 1840 voor de rechter verschijnen. Hij kreeg een boete van 5 shilling wegens gevaarlijk rijgedrag.

Wees betrokken. Reageer en geef een reactie op bovenstaand artikel!

Onze adverteerders maken pen.nl mogelijk Kringloop+Plaza+200x60 Paul+Jansen+200x60 Moenmakelaars+200x60+alle+pagina%27s Merwestein De+strip+van+Kim+Houtzager+200x60 Word vriend van pen.nl Galecop+Golf+120x90 Adverteren