SchrijversPen

Schrijfster Heleen van den Hoven woont al ruim dertig jaar in Nieuwegein. Onlangs kwam haar derde boek Het Tango algoritme uit. Toen haar kinderen nog klein waren, schreef Heleen De Troonladder en Losse tanden, enkele kinderboeken die spelen in de wijk Zuilenstein. Deze boeken zijn via onze webshop te koop.

Voor de lezers van De Digitale Stad Nieuwegein tekent ze wekelijks haar spinsels op met haar schrijverspen. Deze week: ‘Bericht uit het theehuis deel 2.’

Heleen: ‘Langzaam vind ik mijn weg in het theehuis. Beginnen met een kop thee en een boterham, dan laptop open en schrijven. Achter en onder me wiegt het water van de Vaartsche Rijn, een verbinding die hier al sinds het midden van de twaalfde eeuw ligt. Inmiddels heet het water het Merwedekanaal, maar op Rijnhuizen voelt het nog als de oude Vaartsche Rijn. Een vrouw in een minieme bikini springt van een boot in het water. Even later voegt een jonge man zich bij haar. Ze spartelen en proesten en ik denk aan de Rijn die dit water voedt. Hetzelfde water dat vorige week over oevers en velden en door steden en dorpen spoelde, en meesleurde wat het losmaken kon. Ik zou er zelf niet in durven zwemmen.’

‘Het theehuisje waarin ik zit, dateert van zeker vijf eeuwen na het graven van dit kanaal, een half millennium, toen het kasteel al diverse malen in zwaar weer had verkeerd en onder meer in Franse handen was geweest. Wie was de eerste vrouw die hier zat, en wie de laatste? Het is een heerlijk plekje om je veilig van de rest te voelen, uit het gewoel van de familie en bedienden in het kasteel, en ook niet tussen het aan de overkant van de vaart wandelende gewone volk. Een plekje om even weg te zijn en nergens bij te horen. Of niet? De ramen verbinden je met de tuin en met de Herenstraat. Ik schuif het raam omhoog en kijk. Wat zocht de jonkvrouw die hier zat?’

‘Terwijl ik me dit afvraag, krijg ik een telefoontje. Mijn man staat op de brug met een fototoestel. Ik zwaai naar hem en hij zwaait terug. Dat kan natuurlijk ook nog, een lief aan de overkant, die gescheiden door water en de gesloten poorten contact zoekt. Het is een mooie gedachte. Ik zie de jonkvrouw onder het mom van rustig thee drinken en poëzie schrijven stiekeme afspraken maken met een minnaar. Misschien stuurde ze brieven naar hem en anders gebruikte ze handgebaren door het open raam, want een mobiel had hij natuurlijk niet. En dan werd het avond en stond hij daar, aan de overkant. Hij hoeft alleen maar het kanaal over te zwemmen en dan ongezien achter de oude treurbeuk naar boven te klimmen. Zij had de open haard al aan laten steken, zodat hij op kon drogen, want een koude minnaar wil niemand.’

‘En nu staat mijn lief op de brug en kan hij niet naar binnen, maar dat hoeft ook niet. Een brief hoef ik hem ook niet te schrijven, ik stuur wel een sms. Dit is mijn plekje nu. Niet voor jonkvrouwen en minnaars, niet voor poëzie. Vandaag schrijf ik over water en verwoesting en moord en doodslag.’

 

Jumbo geeft startschot voor uitbreiding Centraal Distributiecentrum Nieuwegein

Jumbo breidt het in 2020 geopende gemechaniseerd centraal distributiecentrum (CDC) in Nieuwegein fors uit. Naast een uitbreiding van de verwerkingscapaciteit voor houdbare producten met ruim 6.000 m2 aan mechanisatie, inclusief 11 gerobotiseerde lijnen, komt op het terrein ook een nieuw gemechaniseerd CDC voor de categorie Vers ter grootte van zo’n 40.000 m2. De start van de bouwactiviteiten voor dit nieuwe pand is vanmiddag met een kleine ceremonie op bedrijventerrein De Liesbosch ingeluid. Karel de Jong, directeur Supply Chain, sloeg symbolisch de eerste ‘gele’ paal, in aanwezigheid van de familie van Eerd en de Raad van Bestuur van Jumbo.

De snelle groei van Jumbo vraagt om een tijdige vergroting van de logistieke capaciteit. Bij het in 2018 verwerven van de grond, ter grootte van ruim 200.000 m2 op bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein, was al rekening gehouden met uitbreidingsmogelijkheden. Ook in het reeds bestaande pand, het CDC voor houdbare producten, is ruimte voorzien voor uitbreiding van de mechanische verwerkingscapaciteit. Jumbo verwacht de uitbreiding van het bestaande CDC voor categorie houdbaar vanaf juni 2022 in gebruik te kunnen nemen. Het nieuwe gemechaniseerde CDC voor categorie vers is naar verwachting begin 2024 klaar.

Effectief opschalen
Karel de Jong, directeur Supply Chain bij Jumbo licht toe: “De uitbreiding van CDC Nieuwegein komt eerder dan oorspronkelijk gepland. De verdere uitbreiding van ons winkelbestand, de groei in online én de vergroting van ons productassortiment vragen om snellere actie. Daarom is het erg prettig dat we al rekening hebben gehouden met de toekomstige uitbreiding van de mechanisatie. Tevens is het terrein zodanig ingericht dat we effectief kunnen opschalen met de nieuwbouw van CDC voor verse producten. Hiervoor komt onze ervaringen met geavanceerde mechanisatie, zoals we die de afgelopen jaren hebben opgedaan, goed van pas. De centrale ligging van Nieuwegein is bovendien ideaal om verse producten met een wat langere houdbaarheid naar al onze winkels te vervoeren. Onze Regionale Distributiecentra (RDC’s) krijgen zo ruimte vrij om zich meer toe te leggen op ‘ultraverse’ producten, zoals groenten en fruit. Dat is hoognodig, want door onze groei stijgt ook de vraag naar producten uit die categorie erg sterk.”

Meest duurzame bedrijfspand
Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein verwelkomt de logistieke uitbreiding van Jumbo in zijn gemeente: “Het CDC van Jumbo is niet alleen visueel een blikvanger op De Liesbosch. Het gebouw is ook een prachtig voorbeeld van duurzame ontwikkeling. We zijn er best trots op om dit bouwwerk, dat met het hoogst mogelijke BREEAM-ontwerpcertificaat (Outstanding) het meest duurzaam ontworpen pand ter wereld is, binnen onze gemeentegrenzen te hebben. De uitbreidingplannen volgen deze duurzame lijn en zorgen bovendien voor extra banen in de regio. Het gaat om hoogwaardige werkgelegenheid die aansluit bij het gemechaniseerde karakter van de distributieactiviteiten van Jumbo. Dit is een gunstige ontwikkeling voor Nieuwegein, die we vanzelfsprekend ten zeerste toejuichen.”

Uitbreiding CDC houdbaar
Het huidige hoogbouwmagazijn (inboundproces) van CDC houdbaar wordt uitgebreid met 1.700 m2 mechanisatie in twee extra hoogbouwgangen. Het orderverzamelgebied wordt uitgebreid met 4.500m2 inclusief 11 gerobotiseerde lijnen. Voor de uitbreiding is wederom gekozen voor een Order Picking Machine (OPM), die ervoor zorgt dat vrijwel alle producten gemechaniseerd op de rolcontainer kunnen worden geplaatst. De volgorde van stapeling van de rolcontainer sluit aan op de wijze waarop de producten in de winkels in de schappen staan. Zo kunnen de producten eenvoudiger verwerkt worden en zijn ze sneller beschikbaar voor de klant.

Extra capaciteit
Door de uitbreiding van de mechanisatie van het CDC Houdbaar wordt de totale omvang in het pand met ruim 6.000 m2 vergroot tot meer dan 50.000 m2. Het aantal artikelen in de categorie langer houdbare producten kan de komende jaren stijgen tot ca. 16.000 stuks. Met de extra capaciteit groeit het aantal colli houdbare producten van 2 miljoen naar 2,6 miljoen per week. Het CDC Vers zal zich vanaf de opening in 2024 toeleggen op de gemechaniseerde nationale distributie van verse producten met een houdbaarheid vanaf 8 dagen. In deze categorie vallen artikelen zoals zuivel, kaas, vleeswaren, tapas, salades en gekoelde dranken.

Samenwerkende partners
Voor de uitbreiding van CDC Nieuwegein werkt Jumbo samen met enkele belangrijke partners. Te weten ASK Romein Bouw, tevens aannemer van het – in begin dit jaar in gebruik genomen – e-fulfilmentcenter van Jumbo in Bleiswijk, en automatiseerder Witron, ook leverancier van het oorspronkelijke mechanisatiesysteem voor het CDC voor houdbare producten. Het onderhoud van het gemechaniseerde systeem is in handen van Witron Onsite Services (Wioss).

Op de foto: Karel de Jong (directeur Supply Chain), Dylan Boudens (Projectleider ASK Romein Bouw), Monique Groenewoud – van Eerd (manager cultuur en DNA), Colette Cloosterman – van Eerd (CCO), Frits van Eerd (CEO), Tom Kropf (Commercieel directeur ASK Romein Bouw), Ton van Veen (CFO), mevrouw Kitty van Eerd en Cees van Vliet (COO).

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: Groene rietcicaden zijn dwergcicaden die begin zomer korte tijd, in vrij grote aantallen, in de schaarse ongeschoren veldjes van Nieuwegein, rondspringen alsof het piepkleine sprinkhanen zijn. Het zijn snackjes voor allerlei roofinsecten en als ze dat overleven worden ze zo groot als een vlieg. Al eerder vertoond, maar nu XXL: de groene rietcicade.

Udo: Groene rietcicaden lijken wel wat op kleine sprinkhaantjes. Ze vallen door hun grootte pas op als ze volledig volwassen zijn, als er dan nog wat over zijn…

Markt in de binnenstad van Nieuwegein volgend jaar ‘ietsie’ verplaatst

De drie bekende markten in Nieuwegein (City, Muntplein en Vreeswijk), kunnen weer jaren vooruit! De gemeente Nieuwegein heeft de samenwerking met Stichting Markten Nieuwegein voor een periode van 5 jaar verlengd. City groeit en wordt vernieuwd, maar blijft ook graag ‘oud, vertrouwd en gezellig’ aldus de gemeente Nieuwegein

De Markt in de binnenstad van Nieuwegein

Voor bezoekers van de markt in City gaat er vanaf 2022 wel iets veranderen. Deze markt grenst namelijk aan de Doorslagzone. De Doorslagzone is onderdeel van de groei van City. Hier worden 452 woningen gebouwd voor starters, senioren en andere woningzoekenden. City wordt ook hier duurzamer, aantrekkelijker en levendiger gemaakt.

Om de aannemer ruimte te geven om veilig te kunnen bouwen, wordt de markt iets verplaatst richting de Raadstede en het politiebureau. ‘De vorm van de markt zal dus veranderen, maar de markt blijft gezellig als altijd!’

Sluis Vreeswijk weer teruggezet naar normaal

In heel Nederland worden maatregelen tegen de hoogwatergolf teruggeschroefd. De piek is namelijk voorbij. Ook in het beheergebied van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) zakt de waterstand. Woensdagmiddag is daarom de sluiskom bij de Oude Sluis in Vreeswijk teruggezet naar normaal.

Het hoge water langs de Lek vanuit de lucht bij Vreeswijk en Vianen

Waterschap De Stichtse Rijnlanden had de sluiskom ‘opgezet’, waardoor het water hoger stond om tegendruk te bieden aan het hoge water op de Lek.

Het waterpeil is al behoorlijk gezakt in de Maas, de Waal en de Rijn. Ook bij ons in de Lek en de Nederrijn gaat het de goede kant op. “Daarmee gaan we stapje voor stapje weer terug naar een normale waterstand voor deze tijd”, schrijft De Stichtse Rijnlanden.

De meeste waterschappen stoppen vandaag met permanente dijkbewaking. Afgelopen dinsdag vonden de laatste rijdende inspectie van de Lekdijk plaats, tussen Nieuwegein en Schoonhoven. Tijdens de vorige inspecties zijn geen bijzonderheden aangetroffen en nu het water aan het dalen is, zijn de inspecties niet meer nodig. Dijkinspecteurs blijven wel zeer alert op kritieke punten in de dijk, zoals plaatsen waar water en zand onder de dijk doorstromen en plekken met veel beverholen.

Het hoogwater zorgde en zorgt in ons gebied niet voor grote problemen. Langs de Nederrijn en Lek is de situatie rustig en onder controle. Echter, het is nog niet verstandig om te gaan zwemmen in aangewezen recreatieplassen langs de Lek. Het water staat daar hoger dan normaal en is onbetrouwbaar. Ook het slib dat achterblijft in volgelopen uiterwaarden kan gevaarlijk zijn, zo waarschuwde de GGD eerder.

Nieuwegein wijst locaties aan voor totale messenverbod

De burgemeester van Nieuwegein heeft op grond van artikel 2.5 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) de bevoegdheid een gebied aan te wijzen waar een algeheel verbod geldt op de aanwezigheid van messen en andere (steek)wapens (‘messenverbod’). Het messenverbod heeft geen betrekking op (steek)wapens die al verboden zijn op grond van de Wet Wapens en Munitie.

De bevoegdheid een messenverbod in te stellen wordt vaak ingezet in gebieden waar de openbare orde al onder druk staat. Dit betekent in de praktijk dat een messenverbod wordt ingesteld in gebieden die door de burgemeester reeds zijn aangewezen als overlastgebied.

Ruim de helft van de burgemeesters in Nederland maken zich grote zorgen over de situatie onder de jongeren in hun gemeente. Burgemeester Frans Backhuijs van Nieuwegein heeft daarom onlangs de volgende gebieden aangemerkt waar het verboden is om messen en andere steekwapens bij zich te dragen. Het gaat om:

  • Een speelplek met een straal van 500 meter rondom de locatie van de speelplek
  • Een onderwijsinstelling al dan niet met plein met een straal van 500 meter rondom de onderwijsinstelling
  • Park Oudegein
  • Park Kokkebogaard
  • Centrum
  • Merwestein
  • Wijkersloot
  • Batau Noord en Batau Zuid
  • Winkelcentra
  • Parkeergarages

Het dragen van veel soorten messen, zoals vlindermessen en stiletto’s, is nu al landelijk verboden. Deze regels worden de komende tijd in Den Haag verder verduidelijkt, zodat er beter kan worden opgetreden tegen mensen die steekwapens bij zich dragen.

Het op straat bij je dragen van een mes korter dan 28 centimeter mag wel. De politie kan zo’n mes overigens wel in beslag nemen als het duidelijk bedoeld is om letsel aan personen toe te brengen en niet om bijvoorbeeld een appel te schillen. De gemeente Nieuwegein heeft met de toewijzing van bovenstaande gebieden besloten om lokaal al een aangescherpt verbod in te voeren waarbij het dragen en het bij zich hebben van alle messen en steekwapens verboden is, dus ook die korter dan 28 cm zijn. Bij overtreding neemt de politie het voorwerp in beslag en volgt een boete van € 2.500,-.

‘De Marimbalaan’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Marimbalaan. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Marimbalaan in de wijk Zuilenstein.