Tuinlabel geeft inwoners van Nieuwegein inzicht in de status hun tuin

Het Netwerk Water & Klimaat lanceert op de website klimaatklaar.nl het Tuinlabel. Door klimaatverandering komt de leefbaarheid van de plekken waar we wonen steeds meer onder druk te staan. Met het tuinlabel bepalen inwoners eenvoudig hoe goed hun tuin bijdraagt aan een groene, gezonde en leefbare omgeving. Het tuinlabel is te vergelijken met het energielabel: Hoe ‘groener’ de tuin, hoe beter het label. Hoe scoort jouw tuin bij extreem weer? Ook Nieuwegein doet mee.

Het Tuinlabel geeft in een paar minuten inzicht in hoe goed een tuin bestand is tegen hevige neerslag, extreme hitte in de zomer en of de tuin ook aantrekkelijk is voor bijvoorbeeld vogels en bijen. Inwoners kunnen hun label op de kaart zetten en vergelijken met anderen in de buurt of regio. Daarnaast ontvangen zij concrete tips om het tuinlabel te verbeteren. Tijdens de actieperiode van 1 april tot en met 31 mei maken inwoners van het beheergebied van waterschap De Stichtse Rijnlanden* kans op de Nationale Tuinbon ter waarde van 25 euro als zij hun tuinlabel berekenen. Op klimaatklaar.nl zijn de voorwaarden van de actie te vinden.

Het belang van een groene tuin
Door klimaatverandering komt extreem weer steeds vaker voor. Het ene moment is er teveel water en het andere moment is er juist een tekort. Constantijn Jansen op de Haar, Heemraad bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden: “Zolang bij een hoosbui het water binnen de straatbanden blijft is de hinder wel te overzien, maar zodra het woningen of kelders instroomt is het een ander verhaal. Als we zorgen dat water beter kan wegzakken in de bodem beperken we de kans op overlast en schade. Met kleine aanpassingen kan iedereen hieraan meehelpen. Plaats een regenton en ruil een paar tegels om voor groen. Hiermee verkleinen we niet alleen de kans op wateroverlast, zo zorgen we ook voor meer verkoeling in de zomer en hoeven we bijvoorbeeld minder snel drinkwater te gebruiken voor het sproeien van onze tuinen”.

*De deelnemende gemeenten zijn: Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Utrecht, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Op 31 maart nog met een nieuwe vondst in Nieuwegeins natuur komen is mij deze keer niet gelukt. Maar wel vond ik wat wilde bijtjes op naburig speenkruid, oude bekenden. Daaruit heb ik een rosse metselbij gekozen, omdat deze bijtjes ook alweer het bijenhotel in de tuin beginnen te bevolken.’

Udo: ‘De rosse metselbijen zijn de meest voorkomende gasten in bijenhotels, waar ook in Nieuwegein. Voor hun voedsel zijn ze aangewezen op de bloemen in de buurt, en dat is in deze tijd vooral speenkruid.’

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijks bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week over sluipverkeer en ‘wielmoordenaars’.

Clarion: ‘Erger jij je ook aan gevaarlijke fietsoversteken, te drukke wijkwegen, sluipverkeer, wielmoordenaars of hobbelige fietspaden? Tot en met 5 april kun je al je knelpunten op het gebied van verkeer en mobiliteit doorgeven via deze vragenlijst van de gemeente Nieuwegein. Veel Nieuwegeiners deden dat al in oktober. Maar nu mag het nog een keer. Dat het maar duidelijk is!’

Buurtraad gezocht voor de buurtpleinen

MOvactor, de organisatie in Nieuwegein die zich actief inzet voor de leefbaarheid in wijken en buurten,   is op zoek naar enthousiaste meedenkers om een buurtplein te runnen vol met activiteiten. Deze Buurtpleinen zijn er immers voor de inwoners van Nieuwegein. Daarom is het idee ontstaan om voor ieder buurtplein een buurtraad op te zetten. Wil je meedoen? Meld je dan aan bij MOvactor want samen zal een werkplan gemaakt worden voor het Buurtplein bij jou in de buurt.

In de diverse buurtpleinen worden onder andere activiteiten georganiseerd voor buurtgenoten, jong en oud en zijn belangrijke ontmoetingsplekken in de wijk. ‘MOvactor gelooft in een toekomst waarbij jij, als buurtbewoner, zelf meedenkt over en samen met ons het Buurtplein helpt runnen’ aldus Jaimy van der Veeken van MOvactor.

Samen met de wijkbewoners wil MOvactor gaan bouwen aan mooie ontmoetingsplekken in de wijk vol met activiteiten. ‘Dit is een kans, maar ook best een uitdaging. Er is kennis nodig over de wijk, behoefte van buurtgenoten, kennis over het beheer van een buurtplein en het is belangrijk om draagvlak te kunnen maken bij buurtgenoten’ aldus Jaimy.

Maken van een werkplan
Samen met de buurtraad zal een werkplan gemaakt worden. Hierin wordt uitgewerkt:
– Wat voor programma aan activiteiten is gewenst?
– Hoe houden we rekening met verschillende doelgroepen?
– Wie hebben we nodig om het programma te organiseren, wat vraagt het aan budget?
– Wat is er nodig om een buurtraad samen te stellen?

Doe je mee?!
MOvactor komt graag met iedereen in contact die interesse heeft om mee te denken en samen te werken. Veel of weinig tijd. Samen zal bekeken worden wat de mogelijkheden zijn en wat je als buurtraadslid kunt bijdragen. Hieronder vindt u de diverse contactpersonen bij MOvactor.

Jaimy van der Veeken: jvanderveeken@movactor.nl en 06 43 36 84 25
Chantal Bos: cbos@movactor.nl en 06 14 84 71 19
Bianca Florant: bflorant@movactor.nl en 06 14 84 71 59

Vrijwilligers van de AHN staan voor u klaar

De Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) ondersteunt al 48 jaar (kwetsbare) mensen in hun leefomgeving om zolang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen en om de regie op hun eigen leven te behouden. Tevens brengen ze gezelligheid bij de mensen thuis, een luisterend oor of gewoon een praatje bij een kopje koffie. Even een frisse neus halen met een kleine wandeling en weer genieten van de opbloeiende natuur.

Rina Kuster-de Reijke van de AHN: ‘We horen het overal: we moeten het samen volhouden in deze bijzondere tijd. Wat is het dan fijn als een vrijwilliger van de AHN u daarbij mag en kan ondersteunen. Een vaste en gescreende vrijwilliger van de AHN komt graag bij u langs voor een gezellig praatje of een wandelingetje in de lentezon. Samen kijken naar wat nog wel kan. Uiteraard houden de AHN-vrijwilligers zich hierbij aan de corona-maatregelen. Liever geen huisbezoek? De AHN heeft ook enthousiaste vrijwilligers die als belmaatje u regelmatig even willen bellen om te vragen hoe het gaat.’

De AHN-duofietsen zijn ook weer gesmeerd en staan klaar voor het nieuwe fietsseizoen. Helaas kunnen de fietsvrijwilligers nog niet aan de slag vanwege de corona-maatregelen maar de AHN-duofietsen zijn ook beschikbaar voor mantelzorgers om samen met hun naaste te gaan fietsen. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de Algemene Hulpdienst Nieuwegein en u ontvangt dan meer informatie hierover.

Heeft u meer behoefte aan praktische hulp (tuintje, klusje in huis, administratie), ook dan kunt u gerust contact met de AHN opnemen.

Mocht u dus een (hulp)vraag hebben of behoefte hebben aan gezelligheid, ontspanning, een maatje, of een praktische vraag; belt u gerust de AHN. Zij staan u graag persoonlijk te woord om samen naar een oplossing te kijken.

Hoe is de AHN te bereiken?
Zij zijn voor hulpvragen iedere werkdag bereikbaar via het telefoonnummer: 030- 60 67 409 (tussen 10.00-12.30 uur) en per e-mail op: info@hulpdienstnieuwegein.nl. U kunt ook een aanvraag doen door het contactformulier op de website in te vullen, daar kunt u ook terecht voor meer informatie. De AHN gaat, conform de AVG, vertrouwelijk om met uw hulpvraag.

‘De Lijsterbestunnel’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Lijsterbestunnel. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Lijsterbestunnel in de wijk Hoog Zandveld in Nieuwegein.

Het NBC Congrescentrum bouwt aan nieuwe ruimte, recht voor de entree

Op 1 juni opent congres- en evenementenlocatie NBC Congrescentrum de deuren van een nieuwe ruimte. Dat heeft het familiebedrijf uit Nieuwegein onlangs aangekondigd. We kennen het NBC als innovatieve locatie die graag buiten de reeds gebaande paden opereert. Zo zijn eerder al midden in de Coronacrisis meerdere ruimtes vernieuwd en is de complete locatie uitgerust met nieuwe livestream-faciliteiten.

Ook uit de recente aankondiging die het NBC deed komt de constante drang naar innovatie naar voren. ‘Open Air’, zoals de nieuwe ruimte gaat heten, wordt namelijk een volledig open ruimte buiten het congrescentrum.
 In de video hierboven vertelt eigenaar Justin van Hooijdonk meer over de bouwplannen en waarom de keuze is gevallen op een openluchtzaal buiten het pand.

“Door de Coronacrisis hebben veel bijeenkomsten het afgelopen jaar geen doorgang kunnen vinden.” aldus Van Hooijdonk. “Veel evenementen zijn verplaatst of vonden online plaats. De drang naar fysiek samenkomen is groter dan ooit. Daarom hebben wij het afgelopen jaar alles op alles gezet om veilig bijeenkomen mogelijk te maken. Daar grijpen we iedere kans voor aan. Zo zagen we in recente tests van de Fieldlabs evenementen dat ventilatie een zeer grote rol speelt in het tegengaan van aerosolen en dus verspreiding van het coronavirus tegengaat. Vanuit die gedachte zijn we op Open Air gekomen. Een openluchtzaal, midden op onze parkeerplaats.”

Open Air biedt ruimte tot 200 gasten (tot 48 gasten op anderhalve meter afstand) en is voorzien van een eigen foyer. Het glazen dak kan volledig worden geopend en ook aan de voorzijde is de zaal open. De gasten kijken uit op de XXL LED Wall op de oranje NBC-toren. Deze fungeert als presentatiescherm. Voor de LED Wall wordt een verhoogd podium gebouwd waarop de spreker kan plaatsnemen. Uiteraard is de ruimte voorzien van optimale geluidsinstallatie en akoestiek, zodat er minimale hinder is van langsrijdend verkeer.

De ruimte wordt volledig CO2-neutraal geproduceerd in Zweden en is bovendien modulair opgebouwd. Hierdoor is de producent drie keer sneller in staat om de zaal op te leveren en kunnen alle onderdelen eenvoudig vervangen en zelfs verplaatst worden. De ruimte is vanaf 1 juni gereed voor gebruik.

Ben je benieuwd naar de vorderingen rondom Open Air en de officiële opening? Hou dan de website van het NBC Congrescentrum in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief van het NBC Congrescentrum.

De huisartsen in Nieuwegein zijn gestart met vaccineren tegen Corona

Vanaf donderdag 25 maart kunnen inwoners die geboren zijn in 1956 en 1957, met het syndroom van Down en/of met zwaar overgewicht (BMI > 40) hun vaccinatie halen. Wie aan de beurt is, heeft inmiddels een brief van de huisarts gekregen met een locatie en een tijdstip. De gemeente Nieuwegein: ‘Ondanks dat veel Nieuwegeinse zorgmedewerkers hun prik al gehad hebben, voelt dit toch als een mijlpaal voor onze stad. Het is een stap op weg naar minder maatregelen.’

De huisartsen in Nieuwegein werken samen om het inenten zo snel en veilig mogelijk te laten verlopen. Ze hebben twee grote prikpunten ingericht op de Buurtpleinen Batau en Doorslag. Daarnaast zijn er drie kleinere locaties (Zorgplein Zuid, gezondheidscentrum Batau en huisartsenpraktijk Vreeswijk). Nu de Rijksoverheid de vaccins levert aan de huisartsen, kan de gemeente ook wat bijdragen.

‘Bij de grote prikpunten in Buurtplein Batau en Buurtplein Doorslag bepalen we op dit moment de looproutes, brengen we markering aan en plaatsen we borden om de weg te wijzen naar het prikpunt en de parkeerplaats. Studenten van het Veiligheid & Defensie College (ROC Midden Nederland) zorgen er straks samen met de gemeente voor dat alles veilig verloopt.’

Belangrijk voor wie zich laat vaccineren: bij de buurtpleinen is niet zoveel parkeerruimte. Dus kunt u op de fiets of te voet komen, heel graag. ‘Aan de voorbereiding gaat het in Nieuwegein niet liggen, met complimenten voor de Nieuwegeinse huisartsen. We hopen erop dat de levering van het vaccin (door de Rijksoverheid) ook vlot zal verlopen. Zodat iedereen die dat wil zich zo snel mogelijk kan laten vaccineren en we een mooie zomer tegemoet gaan.’

Lekker buiten banenzwemmen, Merwestein maakt het mogelijk

Heb jij ook zo’n zin om te komen banenzwemmen in zwembad Merwestein? Vanaf dinsdag 6 april 2021 is het buitenbad open zodat je weer lekker kunt komen banenzwemmen in Merwestein. Lees de onderstaande informatie even goed door, zo loopt je bezoek soepel en plezierig.

Algemene informatie
Zoals je begrijpt zijn er maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat de medewerkers van het zwembad en de bezoekers het zwembad veilig kunnen betreden. De nu geldende maatregelen lees je op onze pagina Corona maatregelen Merwestein. Bekijk ook het protocol (Verantwoord Zwemmen) & (Veelgestelde Vragen) & (Richtlijn Veilig Zwemmen). Wanneer je bij Merwestein komt zwemmen, vragende medewerkers je om de instructies goed op te volgen. Meld je met je reserveringsbewijs bij de receptie van het zwembad. Wil je weten hoe je een reservering plaatst? Bekijk dan deze pagina  Reserveren voor alle stappen.

De medewerkers van het zwembad hebben tijdsblokken ingedeeld waar je je voor kunt inschrijven. De tijdsblokken zijn zichtbaar op de pagina Openingstijden en op de plek waar je je reservering plaatst.

Binnen het tijdsblok (maximaal 1 uur) wat je reserveert, mag je komen op het tijdstip dat jouw uitkomt (je hoeft niet het volledige uur te gebruiken, maar de eindtijd zoals gecommuniceerd staat vast). Klik hier om naar de website van Merwestein te gaan.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘We zijn het al gewend om bij binnenkomst (waar dan ook) onze handen te ontsmetten. Een goede zaak. Echter, van de week had ik mij aan een velletje papier gesneden. Gewoon, zo’n superklein sneetje. En daarna kwam de handenalcohol er overheen. Heel pijnlijk!’