Partij voor de Dieren in de bres voor de ransuilen in Nieuwegein

De Statenfractie van de Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten over de geplande bomenkap in de wijk Vreeswijk. De bomen behoren tot het leefgebied van ransuilen, een kwetsbare en beschermde soort.

De gemeente Nieuwegein is voornemens om, ten behoeve van herinrichting, 23 bomen te kappen aan de Dr. B.J. Buurmanstraat en ig. F.W. Conradstraat. Bezorgde omwonenden lichtten de Partij voor de Dieren hierover in, omdat zij zich zorgen maken over de ransuilen die leven in de betreffende bomen. Ook op De Digitale Stad Nieuwegein heeft de redactie de vraag gesteld: ‘Nieuwegein,waarom?’ Mogelijk is voor de kap een ontheffing nodig op de wet Natuurbescherming, waarover de provincie gaat.

Reden voor de Partij voor de Dieren om schriftelijke vragen aan het College van Gedeputeerde Staten te stellen. Statenlid Willem van der Steeg: “De ransuil is aangemerkt als kwetsbare soort op de Rode Lijst Vogels van het Ministerie van LNV. Kap van de bomen in hun leefgebied zou een ernstige aantasting van hun welzijn betekenen en daarom vragen we het College om een oplossing te zoeken, waarbij het leefgebied en het welzijn van de vogels gespaard kunnen blijven.”

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘De vorige week toonde ik een geel soldaatje dat vorig jaar last had van de warmte. Deze keer opnieuw zo’n kevertje, ditmaal in volle vlucht boven het struweel. En ook dit kevertje lijkt ernstig last van de warmte te hebben, of zou die zwarte vlek er gewoon bijhoren?’

Udo: ‘Het geel soldaatje haalt opnieuw de krant met deze foto, scherend over de tuingeraniums.

‘Fietsfoto van de week’

Linda Blankenstein, de drijvende kracht achter de Nieuwegeinse Doortrappen activiteiten en van Nieuwegein Fietst en Clarion Wegerif van de Fietsersbond Nieuwegein, vertellen elke week met één Nieuwegeinse fietsfoto met bijschrift wat hen bezighoudt of treft. Deze kunt u wekelijkse bekijken op De Digitale Stad Nieuwegein. Vandaag de tweede foto, gemaakt in Jutphaas, langs het Merwedekanaal ter hoogte van het beschermde dorpsgezicht van Jutphaas.

Linda Blankenstein: ‘Even een frisse neus halen tijdens het thuiswerken, een lunchrondje Nedereindseweg, Rijnhuizen is altijd mooi. Ben je niet zo bekend in Nieuwegein? Fiets dan eens één van de gekleurde routes op deze Fietsnet borden. Leuk met kinderen want je volgt de gekleurde stickers op de lantarenpalen. Of rij gewoon je neus achterna. Op de Nedereindseweg in Jutphaas is dat geen straf met al die afhaalrestaurants. Steun je meteen de lokale horeca.’ 

Klik hier voor alle eerdere foto’s in deze rubriek.

Politie zoekt eigenaren van gestolen sieraden

De politie in Nieuwegein, is op zoek naar de eigenaar van diverse sieraden. Zij vermoedt dat deze sieraden afkomstig zijn van iemand uit Nieuwegein en gestolen zijn bij een inbraak. Zondag heeft zij de onderstaande foto’s vrijgegeven.

De politie vraagt aan iedereen die de sieraden herkent om contact op te nemen met de politie in Nieuwegein, ook als u maar enkele van de sieraden herkent. Weet u meer van onderstaande sieraden? Neem dan contact op via het telefoonnummer: 0900-8844 of breng een bezoek aan het politiebureau aan de Schakelstede in Nieuwegein.

‘Door informatie met ons te delen, werkt u met ons samen aan een veiliger Nederland. Dáár is de politie voor, altijd!’ Hieronder de sieraden die eerder in beslag zijn genomen.

Proef met risicogericht testen op het Coronavirus op scholen

Enkele Utrechtse scholen gaan meedoen aan de proef met risicogericht testen op het Coronavirus. Ook het Cals College in Nieuwegein wil graag meedoen. De pilot zal worden begeleid door het UMC Utrecht en houdt in dat als er in een klas een besmetting plaatsvindt, de school contact opneemt met een professionele partij die gedurende een bepaalde periode meerdere keren sneltesten in die klas afneemt.

Pepijn Wassenaar van het Cals College in Nieuwegein: ‘Wij hebben bij de GGD aangegeven dat we open staan voor testen bij onze school. We hebben nog niet gehoord wanneer zij dit in willen zetten maar zullen hierover contact onderhouden met de GGD.’

Zodra een leerling of docent een positieve testuitslag krijgt en in isolatie is gegaan, worden de andere leerlingen in de klas verzocht zich te laten testen. Als die leerlingen herhaald een negatieve testuitslag ontvangen kunnen ze weer naar school gaan. Tot die tijd volgen ze online onderwijs. Het testen is vrijwillig.

De proef start aanstaande maandag 18 januari. Er doen vijftien middelbare scholen mee, niet alleen uit Utrecht maar ook in de regio’s Rotterdam en Gelderland. Onbekend is of ook het Anna van Rijn College en het Oosterlicht College in Nieuwegein mee zullen doen met de pilot.

Test voor landelijk uitrollen van testen op scholen
GGD’s worden nauw betrokken bij de proef om in het geval van een positieve testuitslagen bron- en contactonderzoek uit te voeren. Met de opschaling van de testen wil de regering lessen opdoen voor de opzet en organisatie voor het landelijk uitrollen van testen op scholen in het voortgezet onderwijs.

Gevangenis Nieuwegein voorlopig 48 uur in quarantaine

In de PI Nieuwegein aan De Liesbosch is één gedetineerde positief getest op Covid, de eerste in deze inrichting. In overleg met de GGD is op dinsdag 12 januari jl. besloten om de komende 48 uur de inrichting preventief volledig in quarantaine te plaatsen in afwachting van bron- en contactonderzoek. Deze maatregel is bedoeld om gedetineerden te beschermen en verder verspreiding tegen te gaan. Zodra dat weer mogelijk is worden deze maatregelen afgeschaald.

Vrijdag en zaterdag worden alle gedetineerden van PI Nieuwegein getest. Dat doet de GGD met het Witte Kruis, binnen de gevangenis. De gedetineerden worden door hen vandaag of morgen, in ieder geval z.s.m. geïnformeerd. Deze werkwijze is een middel om snel een duidelijk overzicht te hebben hoe de zaken er voor staan. Ook al het personeel wordt gevraagd zich buiten te testen.

“Hoe lang de quarantaine duurt, is nu nog niet bekend. Het ziet er momenteel niet naar uit dat meer gedetineerden besmet zijn, al wachten we nog op één testuitslag en monitoren we actief of er klachten zijn. Ook zijn we in afwachting van het advies van de GGD. Morgen bepalen we of de zogeheten lock down in stand moet blijven” aldus vestigingsdirecteur Theo Venrooij.

“Tot die tijd blijven de gedetineerden in hun cel. Dat is een ingrijpende maatregel, maar doen we om de veiligheid en de gezondheid van gedetineerden en medewerkers te waarborgen. We kunnen beter opschalen dan afschalen”, zegt Venrooij.

“Maandag verwachten we een nulmeting te doen en aan de hand daarvan, plus het advies van de GGD, te kunnen bepalen of afschalen mogelijk is. Dat betekent dat de quarantaine nog tot maandag aanhoudt. Tot die tijd wordt uiteraard gekeken welke afleiding wordt geboden of waar we iets extra’s kunnen doen.”

‘De Lohengrinhof’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Lohengrinhof. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Lohengrinhof in de wijk Zuilenstein.

Recyclingstation nu voor alle afval gratis

Als u dit nieuwe jaar afval naar het Recyclingstation brengt, zult u merken dat dat voor alle afval nu gratis kan. Eerder moest u voor een aantal afvalsoorten betalen, maar dat hoeft nu niet meer. U kunt er ook gratis een aanhanger lenen om uw afval in weg te brengen. Deze moet u wel vooraf reserveren. Nieuwegein werkt ook aan het terugdringen van de wachttijden en volgt de ontwikkelingen van de Coronamaatregelen. Als er een versoepeling komt van de maatregelen mag u weer met meer bezoekers tegelijk op het perron om uw afval weg te gooien.

10 euro voor grofvuil afspraak
Het is het gemakkelijkst, het goedkoopst en het meest duurzaam om uw afvalstromen zelf te scheiden op het Recyclestation. Want voor het laten ophalen van grofvuil zal 10 euro per afspraak worden gevraagd. U kunt dan niet alle afvalstromen aanbieden. Kijk voor de aanbiedregels op de website van het Reinigingsbedrijf Midden Nederland.

Illegaal dumpen beboet
Voor het illegaal dumpen van afval op straat worden bekeuringen uitgeschreven. De BOA’s controleren hier streng op. Samen met u wil de gemeente Nieuwegein er voor zorgen dat uw leefomgeving schoon, heel en veilig is.

Plastic mag bij restafval
Tot slot mag het PMD weer bij het restafval want we gaan het PMD er met nascheiden uithalen.De inzameling van PMD met zakken is gestopt. We zijn gestopt met de uitgifte van de PMD zakken.De andere reststromen zoals oud papier & karton en GFT worden nog belangrijker om wel te scheiden. Anders wordt de mini-container voor restafval snel te vol. Deze wordt ook in 2021 slechts om de week, dus tweewekelijks, geleegd.

Vincent van Esch (31) nieuwe fractievoorzitter van de PvdA in Nieuwegein

Vincent van Esch (31) is de nieuwe fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid in Nieuwegein. Hij volgt daarmee Marianne Spalburg op die na vier jaar het stokje doorgeeft aan het jongste raadslid van de gemeenteraad. De fractie gaat gewoon in de huidige samenstelling verder. Van Esch woont al bijna dertig jaar in Nieuwegein; heeft hier op school gezeten. ‘Dat ik fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid mag zijn, in déze stad, is een grote eer’ aldus van Esch.

Verbinding is alles
‘De verhalen, de vragen en de zorgen die er in Nieuwegein zijn, maken de lokale politiek. Deze wil ik horen van inwoners, verenigingen en organisaties. De toegenomen onvrede in de samenleving vind ik ernstig en daarom is verbinding alles. Dat kan niemand alleen, dat moeten we samen doen.’

Meer zekerheid
‘Als ik zie dat Nieuwegeiners al jaren op zoek zijn naar een betaalbare woning of als ik van vrienden hoor dat een vast inkomen niet vanzelfsprekend is, dan weet ik dat er veel te doen is. Want goed wonen en zonder financiële zorgen de maand doorkomen, is de basis voor een gezond bestaan. Tijdens de coronacrisis hebben we meer dan ooit gemerkt dat de publieke sector ontzettend belangrijk is.’

‘Ik weet dat inwoners graag naar een buurtplein gaan om even van huis te zijn en ik hoor dat huishoudelijke hulp nodig is aan het begin van een dag. Dit wordt nu tijdelijk bemoeilijkt, maar het kan niet voor altijd worden gemist.’

‘Een duurzame toekomst gaat over een beter milieu, maar het gaat ook over investeren in onze bibliotheek en het onderwijs. Ik word blij van het verhaal van een taalmaatje, die ook een kleine Nieuwegeiner helpt met lezen. Een paar uurtjes per week extra aandacht en er zijn weer nieuwe kansen gecreëerd.’

We moeten blijven kiezen
‘De verhalen van familie, vrienden en van veel Nieuwegeiners inspireren mij om te kiezen voor meer zekerheid in deze stad. Daar ben ik trots op en dat blijf ik als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid doen. Ik kan alvast zeggen en de ervaring leert: jouw vragen en zorgen zijn ook mijn vragen en zorgen, omdat ik ook gewoon Nieuwegeiner ben. Wie ben jij?’

Meer over Vincent van Esch
Naast het raadslidmaatschap is Vincent van Esch ook werkzaam als jurist bij ConsumentenClaim in Amsterdam waar hij zich inzet voor consumenten die gedupeerd zijn door grote financiële instellingen.

Vincent van Esch Foto: Fototeam KenM