De rek is eruit in het ombouwen van bedrijfspanden tot woningen in Nieuwegein

Het aantal leegstaande gebouwen in de provincie Utrecht dat omgebouwd wordt tot woonhuis daalt. In Nieuwegein is de rek eruit bij het ombouwen van kantoorpanden tot woningen. In 2018 werden nog zo’n 1120 woningen in de provincie Utrecht gecreëerd als gevolg van de transformatie van kantoorpanden, kerken of scholen. In 2019 was dat aantal ongeveer 850. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het CBS.

Volgens de provincie, die als speerpunt heeft de woningnood op te lossen door zogenoemde ‘transformatie’, komt de afname onder meer door de economische groei van de afgelopen jaren. “Daardoor is de opname van kantoorruimtes gestegen en dat heeft geresulteerd in minder beschikbare vierkante meters voor transformaties”, laat de provincie in een reactie weten.

“Daarnaast zijn veel kantoren op eenvoudige locaties als centra of woonwijken waar mogelijk en gewenst al getransformeerd. Vanuit provinciaal perspectief is dit een bevestiging van de ingezette koers, namelijk maximaal gebruik van de beschikbare schaarse ruimte.”

Nieuwegein zag de laatste jaren juist een behoorlijke stijging van het aantal getransformeerde woningen. In 2018 ging het om zo’n 50 woningen, in 2019 werd dat aantal verdubbeld en ook in 2020 worden er weer heel wat nieuwe wooneenheden opgeleverd. Maar voor volgend jaar is de rek eruit.

Het voormalige gemeentehuis aan de Martinbaan in Nieuwegein is onlangs omgebouwd tot appartementencomplex met 250 woningen. “Alles is verwijderd, behalve de buitenmuren”, laat Marcel Petersen van woningcorporatie Portaal zien. “Het is bijna vergelijkbaar met nieuwbouw, die zelfde kwaliteit ook. De bouw heeft een jaar in beslag genomen.”

Toch ziet ook Petersen dat de kantoorpanden opraken. “Er zijn er gewoon te weinig. We zien dan ook geen kansen meer om kantoren te transformeren. We kijken nu vooral weer naar nieuwe locaties.”

Ook de provincie voorziet komend jaar niet direct een stijging. “Over het jaar 2020 zien wij hierin nog geen grote verschuivingen; de effecten van Corona en daarmee het dalend kantoorgebruik zijn nog niet af te lezen uit de cijfers. Ook zien we dat gemeenten terughoudender worden met het transformeren van panden omdat er ook werkplekken moeten zijn. Tenslotte is het voor veel gemeenten en kantoreneigenaren aantrekkelijker om de resterende leegstaande kantoren te slopen en nieuwbouw te plegen.”

Volgens woningcorporatie Portaal mag het aantal kantoorpanden dan zo’n beetje op zijn, Petersen ziet nog wel een andere ontwikkeling waar de woningbouw van kan profiteren. “In deze tijd zie je dat er ook steeds minder wordt gewinkeld. Wie weet ontstaat daar ook leegstand.”

Met dank aan onze samenwerkingspartner RTV Utrecht

Duizenden woningen zonder warm water in Nieuwegein

In Nieuwegein zitten duizenden huishoudens zonder verwarming. Een lekkage in de stadsverwarming is de boosdoener. Eerder op de avond zaten zelfs 20.000 woningen zonder verwarming.

Beheerder Eneco is momenteel nog druk bezig om de lekkage op te sporen. “Alleen kunnen wij niet heel makkelijk detecteren waar de lekkage is”, zegt een woordvoerder. “Het water stroomt niet over de stoep, maar loopt ergens weg onder de grond. Dus wij zijn hard aan het zoeken waar het lek zich bevindt.”

Wanneer het probleem verholpen is, valt dus ook niet te zeggen. Sommige woningen hebben af en toe de warmte terug. Eneco hoopt het probleem zo snel mogelijk opgespoord te hebben.

Sim only abonnement om kosten te besparen

Heb jij wel eens van sim only gehoord? Vroeger waren er eigenlijk 2 soorten mobiele telefoon abonnementen. Je had een abonnement inclusief telefoon en je had sim only. Veel providers hadden het in hun advertenties destijds over een zogenaamd ‘gratis’ telefoon bij de abonnementen inclusief telefoon. 

De oplettende consument had al lang in de gaten dat je die telefoon destijds gewoon zelf betaalde, ging je namelijk kijken naar een vergelijkbaar sim only abonnement dan betaalde je veel minder. De prijs voor het toestel zat dus verwerkt in het maandtarief. Inmiddels is dit allemaal veranderd. 

Een sim only abonnement is eigenlijk niets meer dan een simkaartje met jouw mobiele telefoonnummer en bundel erop. Je moet zelf voor een telefoon zorgen. Toch kun je tegenwoordig nog steeds wel een abonnement met telefoon krijgen, maar je sluit nu een koop op afbetaling af voor het toestel. Op deze manier is het voor de consument een stuk duidelijker welk bedrag ze betalen voor het toestel en welk bedrag voor het abonnement.

Geld besparen met sim only
Niet iedereen hoeft natuurlijk altijd het laatste nieuwe model smartphone in zijn bezit te hebben. Het is wel leuk om te hebben, maar er staat ook een prijs tegenover. Als je geld wilt besparen en je hebt nog een toestel dat nog prima werkt, dan kun je overwegen om eens rond te kijken bij sim only providers. Het kan je op jaarbasis enkele tientjes tot honderden euro’s besparen. Leuk toch? Je zult dan nog wel even met je huidige toestel moeten doen, maar als je deze een beetje opschoont zal deze vaak ook nog wel wat sneller worden. 

Kies voor een refurbished toestel
Als je toch een wat nieuwer toestel in je bezit wilt hebben maar ook weer niet de hoofdprijs wilt betalen voor een volledig nieuw toestel, dan is een refurbished toestel wellicht wel een optie. Dit zijn in feite tweedehands toestellen die helemaal zijn opgeschoond en opgeknapt. In veel gevallen betreffen het iPhones van 1 tot 3 generaties geleden, dit is ook 1 van de sim only veelgestelde vragen die je vaak hoort. Deze toestellen worden door een bedrijf helemaal nagelopen en er zit vaak ook garantie op. Het is in feite dus een soort combinatie tussen nieuw en tweedehands, maar dan wel met de zekerheid van nieuw. Als je toch een iets nieuwer toestel wilt hebben, is dit zeker een goede optie.

Schrijven met de hand mogen we niet verwaarlozen

We typen heel wat af op een dag. Op onze tablet, laptop en natuurlijk onze smartphone. Daarentegen schrijven we minder met de pen. Toch blijkt dat laatste hard nodig. Vooral iets onthouden en leren gaat makkelijker en beter als we met de hand aantekeningen of samenvattingen maken.

Het is algemeen bekend. Als je met de hand iets opschrijft, onthoud je het beter. En dat is precies een van de redenen dat er nog altijd veel geschreven wordt. Op kladblokken en op multomapblaadjes. Met name studenten, waarvan je zou denken dat ze alles met hun laptop of tablet doen, schrijven nog altijd bladzijden vol.

Wetenschappers vergeleken schrijven met typen
Het is niet iets wat we vermoeden, maar wat echt onderzocht is. Ruud van der Weel is hoogleraar cognitieve psychologie in Noorwegen en deed onderzoek naar het geheugen. Hij vergeleek schrijven met typen. Daaruit bleek dat als studenten op hun laptop schreven er heel andere hersendelen actief waren en reageerden dan wanneer ze schreven met een pen op papier. De onderzoekers stelden vast dat wanneer schrijven, en ook tekenen, deel uitmaken van een leerproces, de hersenen meer gestimuleerd werden. Als resultaat ontstonden ingewikkelde netwerken in de hersenen. Na typen op een toetsenbord waren er minder ingewikkelde netwerken te zien. Deze netwerken zouden de kans verhogen om iets te onthouden. Ook andere professoren bevestigen dit.

Hoogleraar cognitieve psychologie Harold Bekkering: “Als je schrijft, en dat gaat langzamer dan typen, dan moet je actiever omgaan met de stof. Je hoort niet alleen een stroom woorden, maar je gaat nadenken waar het over gaat. Je maakt een samenvatting en daardoor onthoud je het beter.”

Ringbanden met volgeschreven blaadjes met aantekeningen
Het is dan ook niet voor niets dat de aanschaf van papier door onder meer studenten nog altijd veelvuldig gebeurt. Zo veel zelfs dat een bedrijf als De Voogt het maakproces van ringbanden en ordners nu in een nieuwe snellere productielijn heeft gegoten. Al die volgeschreven notitieblaadjes moeten immers op een goede manier gebundeld worden en daar zijn die ringbanden nog altijd heel geschikt voor.

Wie regelmatig typt weet dat dat soms zelfs gedachteloos kan gaan. Wie iets opschrijft heeft bewust de aandacht nodig en schrijven is bovendien ook een meer fysieke aangelegenheid. Daar moet je veel meer voor doen en ook de hersenen zijn dan actiever.

Als het aan De Voogt ligt blijft Nederland schrijven. Datzelfde beamen onderzoekers die aan schrijven een grote waarde toebedelen. Moderne computertechnologieën blijven een rol spelen in een opleiding, maar schrijven en tekenen mogen we niet verwaarlozen.

Sportief dagboek

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein, nu voor De Digitale Stad Nieuwegein.

Hans van Echtelt: ‘Enkele dagen gelden las ik een oproep van Remco Kraak op Facebook om herinneringen aan vv Vreeswijk op te halen. Dit allemaal vanwege het komende 95-jarig bestaan van de blauw-witten. Omdat mijn zoon als jochie van acht deze kleuren droeg, ben ik in de jaren zeventig verzeild geraakt op sportpark Zandveld.’

‘Mijn inbreng was dat ik met een vlaggetje langs de lijn liep om als clubgrensrechter te fungeren. Onze leider was de vader van onze beste speler Richard Verboekend die ergens op Zandveld woonde. En ook onze buurjongen Rob maakte deel uit van de ploeg die allesbehalve een sterrenteam genoemd mocht worden: Vreeswijk D5.’

‘Maar ik heb warme herinneringen aan de ‘derde helft’ in de bestuurskamer en kantine waar vooral de hartelijke ontmoeting met het echtpaar Van Dijk me het meest is bijgebleven. Ries en Ria zwaaiden daar de scepter, laatstgenoemde werkte bij de gemeente Nieuwegein en Ries werd alom gewaardeerd als topscheidsrechter bij de landelijke amateurs.’

‘Natuurlijk heeft VV Vreeswijk meer bekendere namen meegemaakt dan mijn zoon die al snel overstapte naar buurman Geinoord waar enkele klasgenoten gingen spelen. Dan heb ik het bijvoorbeeld over Vera Pauw en Sari van Veenendaal: iconen van het vrouwenvoetbal. En Ad van Vliet niet te vergeten die nog bij FC Utrecht keepte. Over nostalgie gesproken.’

De Beursvloer in Nieuwegein gaat vanwege Corona dit jaar digitaal!

De Beursvloer is een sprankelend en spraakmakend ontmoetingsevenement waar commercieel en ideëel elkaar ontmoeten. Al jaren wordt er gehandeld in diensten, mensen, middelen, kennis en kunde tussen lokale bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid.

De afgelopen maanden heeft de organisatie achter de Beursvloer verschillende scenario’s gemaakt om het jaarlijks terugkerend evenement te organiseren in de vorm van een persoonlijke ontmoeting in DE KOM met 50 of 30 mensen. In een tijd met veel Corona besmettingen vindt de organisatie het echter niet gepast om fysiek bij elkaar te komen. Dit nog los van de dan geldende richtlijnen.

‘Maar we bieden wel een alternatief. Want verbindingen leggen en elkaar ondersteunen is in deze lastige tijd extra belangrijk. Wij willen jullie heel graag digitaal ontmoeten op donderdag 26 november om 16.00 uur. Wij hanteren dan een werkwijze waarmee we toch mooie verbindingen kunnen maken, zij het op fysieke afstand. En hopelijk kunnen we dan volgend jaar weer terug naar de bruisende bijeenkomst, zoals we die de afgelopen jaren hadden’ zo laat de organisatie onze redactie weten.

Als je aanwezig wilt zijn bij deze digitale ontmoeting, meld je dan hier aan. Als je meedoet dan krijg je later meer informatie. Hou dan in ieder geval donderdag 26 november van 16.00 uur tot 17.30 uur vrij in je agenda!

Doe je mee? Zo ja, dan vraagt de Beursvloer een korte pitch te maken van jouw vraag of aanbod. Dus in 2 of 3 regels aangeven wat je voor jouw organisatie wenst of wat je te bieden hebt. ‘Tijdens de digitale ontmoeting kan iedereen zijn of haar pitch laten horen en kunnen er daarna in kleinere groepjes de wensen worden besproken en kijken hoe jullie iets voor elkaar kunnen betekenen.’ Meld je hier aan.

Burgemeester Frans Backhuijs sloot de beursvloer in 2019 af met een harde slag op de gong. Hij maakte toen bekend dat er 80 matches zijn gemaakt met een maatschappelijke waarde van 403.448 euro. Dit was een record. Zal het dit jaar weer lukken om een record te vestigen?

Voor vragen omtrent de Beursvloer kunt u contact op met intermediair Karin Beenen. Zij is bereikbaar via E-mail: karin@samenvoornieuwegein.nl of telefonisch op: 06-43368435.

Prinses Beatrixsluis organiseert op 17 november een online bewonersbijeenkomst

Rijkswaterstaat en Sas van Vreeswijk organiseren op dinsdag 17 november een online bijeenkomst ‘Prinses Beatrixsluis draait door’. Doel is vooral om contact te houden na de jaren van de aanleg van de 3e kolk en om vooruit te blikken op komende onderhoudswerkzaamheden. U dient zich vooraf aan te melden.

Ook al is de 3e sluiskolk al geruime tijd af en open, dat betekent nog niet dat er niet meer wordt gewerkt. Er zijn nog wat bijzondere klussen te doen en het beheer en onderhoud is nooit klaar. Rijkswaterstaat en bouwcombinatie Sas van Vreeswijk vertellen omwonenden graag wat deze fase precies inhoudt en hoe het nu gaat op de Prinses Beatrixsluis. Vanwege de verscherpte coronamaatregelen kan dit helaas niet op de sluis zelf.

Online informatiebijeenkomst
De bijeenkomst is daarom online. Experts vertellen over de aangelegde zonnepanelen en over het reguliere onderhoud dat nog op de planning staat. Deelnemers kunnen uiteraard vragen stellen en hun ervaringen delen.

Praktische informatie
Iedereen kan eenvoudig deelnemen via de computer met het programma Microsoft Teams, zonder installatie of account. De bijeenkomst is dinsdagmiddag 17 november van 16.00 tot 17.00 uur en in de avond nogmaals, van 19.00 uur tot 20.00 uur. Vooraf aanmelden is verplicht en kan tot en met uiterlijk 10 november via het e-mailadres contact.sasvanvreeswijk@gmail.com, o.v.v. uw naam, e-mailadres, telefoonnummer en tijdstip van voorkeur (16.00 uur of 19.00 uur). Na aanmelding ontvangt u een persoonlijke link naar de bijeenkomst. Zonder aanmelding is het dus niet mogelijk om deel te nemen.

Context
In Nieuwegein is de afgelopen jaren hard gewerkt aan de Prinses Beatrixsluis. Op dit moment wordt het zonnepanelenpark ten oosten van de nieuwe kolk aangelegd. Het zonnepanelenpark moet ervoor zorgen dat de sluis energieneutraal gaat werken.

Klussers raken gashoofdleiding in woning

Bij een klus in een woning aan de Israëlslaan in de wijk Jutphaas/Wijkersloot hebben klussers een gas hoofdleiding geraakt. Het voorval gebeurde rond 11.40 uur. De politie had de straat afgezet en de brandweer was snel ter plekke om de woning te controleren en het gas af te sluiten.

Stedin, de netbeheerder voor gas en elektriciteit in onder andere de provincie Utrecht, hebben rond het middaguur de leiding kunnen repareren. Er is geen direct brandgevaar geweest. De klussers konden na de reparatie weer met de klus verder in de woning. Het voorval trok veel bekijks.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘In vele tuinen zijn er nestjes van de zwarte wegmier onder de grond. In de zomer vindt er soms een uittocht plaats van aspirant-koninginnen, die kunnen vliegen en in de lucht een affaire hebben met veel kleinere, eveneens vliegende mannetjes. Daarna landen ze weer, verliezen hun vleugels en zoeken een plek voor een eigen mierennest. Enzovoort.’

Udo: ‘Zodra de dikke alspirant-koniginnen van de wegmier volgroeid zijn, komen ze en-masse boven de grond en bestijgen een hogere plek om uit te vliegen. Dit dikkertje staat op het punt de lucht in te gaan, aangemoedigd door een werkmiertje.’

78-jarige vrouw opgelicht in Nieuwegein voor meer dan tienduizend euro

Op maandagochtend 10 augustus wordt een 78-jarige vrouw uit Nieuwegein op haar huistelefoon gebeld door een man die zegt van de bank te zijn. Hij meldt dat haar bankpas en computer zijn gehackt. Hij weet haar zover te krijgen om haar bankpas in een enveloppe te doen en die aan een andere ‘bankmedewerker’ mee te geven, die bij haar aan de deur komt. Ook weet de man aan de telefoon haar pincode te ontfutselen. Met die bankpas en pincode wordt vervolgens voor meer dan tienduizend euro gepind in Nieuwegein, Utrecht, Ede en Arnhem.

Op zondag 09 augustus ontvangt een 78-jarige vrouw uit Nieuwegein een mail die ogenschijnlijk van haar bank is en waarin wordt gemeld dat het een zeer belangrijke mededeling betreft. De Nieuwegeinse vertrouwt de mail terecht niet en gooit hem weg.

De dag daarna, maandag 10 augustus, krijgt zij in de ochtend op haar huistelefoon een telefoontje van een man die zegt van haar bank te zijn. De man hangt een heel verhaal op dat de bankpas en haar computer zijn gehackt. Hij ‘helpt’ haar bij het inloggen op haar bankrekening en laat haar daar meerdere handelingen uitvoeren. Dan zegt hij dat zij een nieuwe bankpas zal krijgen, maar dat zij de oude eerst in een enveloppe in moet leveren en dat, als zij haar oude pincode wil behouden, zij de pincode op een briefje in de enveloppe erbij moet doen. Een medewerker zou binnen een half uur de enveloppe op komen halen.

Inderdaad verschijnt vlak daarna een Nederlands sprekende getinte jongeman aan de deur, begin 20, donker krullend haar en hij draagt een mondkapje. Zij heeft op dat moment de ‘bankmedewerker’ nog steeds aan de telefoon. Zij geeft de man aan de deur een enveloppe met alleen haar bankpas (dus zonder een briefje met de pincode), waarna de man meteen vertrekt. De ‘bankmedewerker’ aan de telefoon vraagt haar, in het kader van het onderzoek naar de hack van haar rekening, om haar pincode, maar omdat zij er toch een raar gevoel bij heeft, geeft zij hem expres meerdere malen een verkeerde code. De man voelt kennelijk dat zij de verkeerde pincode geeft, want hij vraagt meerdere malen om de juiste pincode, die zij uiteindelijk na meerdere malen verkeerde pincodes te hebben gegeven toch geeft. De man is kennelijk dan overtuigd dat hij de juiste pincode heeft gekregen. Hij geeft aan dat hij op basis daarvan het onderzoek naar het hacken van haar bankrekening kan afronden en hangt op.

Diezelfde middag krijgt de Nieuwegeinse een vriendin op bezoek, aan wie zij het verhaal van die ochtend vertelt. De vriendin vertrouwt het voor niet en adviseert haar om de politie te bellen. Daar krijgt zij het advies meteen de fraudehelpdesk van haar bank te bellen. Dat doet zij, maar er blijkt inmiddels al voor meer dan tienduizend euro van haar rekening te zijn opgenomen. Dat blijkt op meerdere plaatsen te zijn gebeurd: Nieuwegein, Utrecht, Ede en Arnhem, waarbij in Arnhem in meerdere winkels van de bankpas gebruik is gemaakt.