‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen. Een veelgebruikt verlengstuk.

Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is. Deze week kwam onze redactie een foto tegen op Twitter. Hij is van ‘Viervoeter’ (@4voeter). ‘Viervoeter’ maakt zich zorgen over de vervuiling langs de Rietplas, een prachtig gelegen viswater tussen de bebouwing van de wijk Hoog-Zandveld en de rand van het Park Oudegein.

De Rietput is ontstaan als gevolg van een dijkdoorbraak van de IJsseldijk in de 13de eeuw. In deze 13de eeuw had de Nederlanden te maken met vier grote stormvloeden en overstromingen. Dit leidde ertoe dat er twee grote binnenzeeën in Nederland ontstonden, namelijk de Zuiderzee en de Waddenzee. In Nieuwegein dus ‘De Rietput.’

‘Viervoeter’ stelt de vraag op Twitter: ‘Kunnen die recreatie #vissers niet gewoon hun zooi opruimen?’ Een terechte vraag… maar gesteld aan de juiste recreanten? Trouwens ‘Viervoeter,’ Prullie is op zoek naar nieuwe en spontane opruiminitiatieven. Doe je mee? Kijk maar wat Simon Bol doet in de wijk Galecop.

Ook iets leuks, iets raars of anderszins opvallend gezien en gefotografeerd? Stuur de foto met begeleidend tekstje naar redactie@pen.nl en wie weet!

Prullie op zoek naar nieuwe en spontane opruiminitiatieven in Nieuwegein

Afgelopen weekend bezocht Prullie de Prullenbak, de kersverse zwerfafvalmascotte, diverse opruiminitiatieven tijdens World Cleanup Day in Nieuwegein. Als een magneet trok ze met haar aanwezigheid kinderen en ouders aan en vroeg hen ook de handen uit de mouwen te steken in strijd tegen zwerfafval. Zo bezocht Prullie winkelcentrum Cityplaza en Sport- en Evenementencomplex Merwestein. In haar aanwezigheid verdween zwerfafval als sneeuw voor de zon.

Prullie moedigde verschillende vrijwilligers aan waaronder een hardloopster uit Nieuwegein aan die haar sport combineerde met het vinden en opruimen van zwerfafval. Prullie heeft de smaak te pakken en zoekt komend jaar nieuwe zwerfafval opruiminitiatieven in Nieuwegein die ze kan bezoeken.

Sjaak Veeken van Stichting de Schone Stad spreekt over een goede jaarlijkse editie van de landelijke opschoondag en maakt van de gelegenheid gebruik om inwoners, verenigingen, bedrijven en scholen binnen de gemeente op te roepen om vaker dan eens per jaar de handen uit de mouwen te steken.

Veeken: “De World Cleanup Day zorgt er elk jaar voor dat het opruimen van zwerfafval bij de inwoners op het netvlies komt. Toch zijn we er niet als we zwerfafval opruimen beperken tot eens per jaar. De vorige week gelanceerde zwerfafvalmascotte Prullie, staat te trappelen om het hele jaar door opruiminitiatieven in de gemeente te bezoeken en de vrijwilligers aan te moedigen. Ik roep dan ook op om Prullie de Prullenbak per mail voor collectieve opruiminitiatieven uit te nodigen via info@stichtingdeschonestad.nl. De eerste 10 verzoeken van sport- en buurtverenigingen, scholen, en bedrijven komen hier gratis voor in aanmerking”.

De organisatie van de World Cleanup Day in Nederland wordt verzorgd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon en wordt ondersteund door Stichting de Schone Stad. Naar verwachting doen wereldwijd 20 miljoen mensen mee aan het initiatief. In Nederland waren ruim 400 acties aangemeld met ruim 3.000 deelnemers. In Nederland deden vorig jaar een recordaantal van 200.000 vrijwilligers mee om hun buurt zwerfvuilvrij te maken. Verdeeld over 4300 acties gingen buurtbewoners, verenigingen en gemeenten aan de slag.

Herfstig recept deze week in ‘Koken met PEN’

Deze week maakt onze ‘kookgek’ Eric Dekker wel een heel erg lekker herfstig gerecht met spruitjes en tamme kastanjes. Lekker met rijst. Officieel gaat de herfst in op 21 september. Het weer stoort zich niet aan deze datum en tot laat in de herfst kan het nog zomers zijn, kijk nu maar naar buiten. Zelfs in oktober zijn de laatste jaren in ons land nog regelmatig temperaturen gemeten tussen 20 en 25 graden gemeten.

Voor 2 personen nodig:

200 gram tamme kastanjes
150 gram ongezouten cashewnoten
200 gram spruiten
250 gram kikkererwten
200 gram spekjes
1 eetlepel ras el hangt
weinig vers gemalen zwarte peper
plantaardige olie
1 Spaanse peper
3 teentjes knoflook
1 grote ui
200 gram oesterzwammen

De kastanjes 9 minuten koken, koud spoelen en pellen, ook het bruine vliesje er af
De spruitjes al dente koken
De oesterzwammen met wat olie en zwarte peper grillen en met iets zout afmaken
De spekjes bakken

In een pan in wat olie de fijngehakte knoflook en peper, gesneden ui, aanfruiten, daarbij de kikkererwten en gekookte spruiten, kastanjes met de ras el hanout, en 6 minuten stoven.
De cashewnoten in een pan zonder olie even roosteren.

Alle ingrediënten door elkaar husselen, nog 5 minuten stoven en eet smakelijk!
Ook lekker met rijst, dan meng je de spruiten- kastanje schotel door de gekookte rijst en serveer je het met de gegrilde kip.

Leger des Heils zoekt collectanten in Nieuwegein

Het Leger des Heils is op zoek naar collectanten in Nieuwegein voor de jaarlijkse collecteweek van 23 tot en met 28 november. Alleen met de hulp van vrijwilligers is het voor de organisatie mogelijk op buurtniveau activiteiten te blijven organiseren om sociale uitsluiting en eenzaamheid te bestrijden.

In deze crisistijd is hulp voor veel mensen harder nodig dan ooit. Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Het Leger des Heils zet alles op alles om, soms op creatieve manieren, zorg en ondersteuning te kunnen blijven bieden. Zo zijn er digitale ‘koffie-uurtjes’ ontstaan. En bellen we onze bezoekers op: hoe gaat het met ze, zorgen ze goed voor zichzelf, kunnen we ze ergens bij helpen? Want juist nu is de behoefte aan contact en directe hulp enorm.

Het Leger des Heils heeft door heel Nederland zo’n honderd buurthuiskamers die bedoeld zijn voor de directe omgeving en toegankelijk voor iedereen. Mensen kunnen er terecht voor een kopje koffie, een spelletje, een maaltijd, een (pastoraal) gesprek, zingevingsvragen of bijvoorbeeld tweedehands kleding. In steeds meer locaties wordt ook schuldhulp en huiswerkbegeleiding geboden, aangevuld met lokale activiteiten.

Doel is om mensen uit een sociaal isolement te halen of dit isolement te voorkomen. Zeker voor mensen met minder bestedingsruimte is zo’n locatie vaak echt een vangnet. In deze buurthuiskamers kunnen buurtbewoners elkaar bovendien leren kennen, waardoor gewerkt wordt aan hun sociale netwerk en bovendien de buurt wordt versterkt.

Het overgrote deel van deze buurthuiskamers is niet gesubsidieerd, waardoor het bestaan volledig afhankelijk is van giften en donaties. Het Leger des Heils organiseert daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 23 tot en met 28 november. De hulp van vrijwilligers is daarbij keihard nodig. Want samenleven doe je dus niet alleen. Meld je hier aan om mee te helpen met de collecte.

Soep & Cultuur in Dorpshuis Fort Vreeswijk

Volgende week zondag 27 september van 16.00 uur tot 17.00 uur is er weer het eerste optreden van Soep & Cultuur in Dorpshuis Fort Vreeswijk. De Syrische pianist Kousay Alhelo komt dan optreden met een divers scala aan muziek. De entree voor een optreden bedraagt 2 euro en voor de liefhebbers is er na afloop weer heerlijke huisgemaakte soep voor 2,50 per kop.

Soep&Cultuur is maar wat blij u weer te kunnen ontvangen na een periode van stilte. ‘We zouden graag weer veel bezoekers ontvangen, maar gezien de richtlijnen van de RIVM moeten we wel even vragen of u wilt reserveren op het nummer 06-21664918. We kunnen maar een beperkt aantal bezoekers toelaten. Dus spontaan komen is een risico.’

Over Kousay Alhelo
Kousay Alhelo woont sinds 2014 met zijn gezin in Nederland, heeft zichzelf piano leren spelen en brengt een mix van klassieke en Oosterse muziek ten gehore. Eerder trad hij onder meer op bij ‘Gluren bij de Buren’, in de Partner en bij een lunchpauzeconcert in De Kom.

Prijswinnaars KiKa Saté Sunday ‘in de boot genomen’

Afgelopen zaterdag 19 september en zondag 20 september werden de gelukkige prijswinnaars van de KiKa Saté Sunday loterij actie meegenomen voor een bootreis door Team KiKa Nieuwegein. In de boot van Kaptein Tonie Smits, bootsman Eric Martherus en lichtmatroos Tiny werden de prijswinnaars in de boot meegenomen voor een rondvaarttocht.

De winnaars van de KiKa Saté prijsvraag geheel rechts. Links Eric Martherus.

De rondvaart begon aan de handelskade richting de Wiersebrug. Daarna langs de Vreeswijksestraatweg, onder de Plettenburgerbaan door richting de Herenstraat. Even wachten voor de Rijnhuizerbrug. Eric Martherus heeft hier nog gewerkt als brugwachter eind jaren 70. De Rijnhuizerbrug was vroeger een groene draaibrug. Deze brug moest met de hand rondgedraaid worden. Wanneer de brug parallel aan het water was, konden er aan beide kanten scheepsvervoer plaats vinden. Daarna onder de Blauwebrug en de Zuidersluis door, rechtsaf het Amsterdam-Rijnkanaal op. Om daarna vervolgens via het Lekkanaal, de Prinses Beatrixsluis via de Lek weer aan te meren in het haventje van Zeilvereniging De Lek.

Nieuwegein vanaf de waterkant bekijken was weer eens iets anders en groener dan menigeen denkt. Zo ook de familie Kee, woonachtig in de passanten haven van Zeilvereniging De Lek in Vreeswijk. Onder het genot van een hapje en een drankje bekeken deze KiKa prijswinnaars Nieuwegein geheel van een andere kant. ‘Prachtig vonden zij het en dan ook nog door de Beatrixsluis varen. Echt imponerend!’ aldus Eric Martherus. Na deze rondvaart kregen de prijswinnaars ook een diner voor twee aangeboden door restaurant The Good Food uit Vreeswijk.

Wilt u ook eens in de boot genomen worden door Team KiKa Nieuwegein? Neem dan contact op met Jan The, de eigenaar van restaurant The Good Food! Hij weet er alles van!