Mondkapjesplicht in alle gebouwen van St. Antonius Ziekenhuis

Bezoekers aan het St. Antonius Ziekenhuis moeten hun mondkapje voortaan niet vergeten: de gezichtsbedekking is vanaf nu verplicht in het ziekenhuis. De mondkapjesplicht geldt voor de ziekenhuizen in Utrecht en Nieuwegein en de poliklinieken in Woerden, Overvecht, Houten en Mijdrecht. Met name in Nieuwegein loopt het aantal Coronabesmetingen op.

Locowethouder Ellie Eggengoor van Nieuwegein eerder vandaag tegenover onze redactie: ‘ “Gelukkig zien we in Nieuwegein dat het over het algemeen nog steeds goed gaat met het naleven van de coronamaatregelen. Maar we zijn wel erg geschrokken van de toename van het aantal besmettingen. Om verdere stijging tegen te gaan, intensiveert de gemeente de handhaving van de coronamaatregelen. Winkels en horeca worden door onze boa’s vaker gecontroleerd op het naleven van de regels. En ook zullen we de communicatie over de maatregelen flink gaan opvoeren. In Nieuwegein hebben we iedereen hard nodig om de toename van het aantal besmettingen te stoppen. De cijfers zijn een waarschuwing dat we met z’n allen alert en solidair moeten blijven. Alleen samen krijgen we corona onder controle”.

Bezoekers van het St. Antonius Ziekenhuis die zelf geen mondkapje hebben, kunnen er één krijgen in het gebouw. De mondkapjes moeten gedragen worden in de wachtruimtes. In de spreekkamers waar 1,5 meter afstand gehouden kan worden, mag het masker af. Ook in de gangen hoeft die niet gedragen te worden.

Het St. Antonius Ziekenhuis is niet de enige met een mondkapjesplicht. Ook het Meander Medisch Centrum in Amersfoort en het Utrechtse Diakonessenhuis zien bezoekers en patiënten graag alleen langskomen met gezichtsbedekking op.

Bij het UMC Utrecht zijn ze nog niet zo ver. Medewerkers en bezoekers lopen daar in principe zonder mondkapje. Alleen als patiënten vermoeden het virus wel eens onder de leden te kunnen hebben, of als personeel dichtbij moet komen, worden er wél mondkapjes gedragen.

Werk aan trambaan start vroeg vanwege hittegolf

Het is al acht dagen tropisch warm. De hittegolf in ons land heeft ook gevolgen voor de werkzaamheden aan de regionale trambaan in Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein. Met temperaturen die oplopen tot ver boven de 30 graden is het zaak om de dag vroeg te beginnen. Vandaar dat sommige werkzaamheden al om 6.00 uur starten.

Een hittegolf betekent voor het werk aan de trambaan al snel dat er extra maatregelen nodig zijn. Als het kwik boven 25 graden komt, kan het spoor wel zeventig graden worden. Je kunt dan letterlijk een ei bakken op de rails. De beschikbare werktijd moet dan zo goed mogelijk benut worden. Dit betekent – behalve veel water drinken – dat zolang de hittegolf aanhoudt sommige werkzaamheden een uur eerder beginnen.

Bij de haltes Achterveld en Clinckhoeff in IJsselstein start het werk al om 6.00 uur in de ochtend in plaats van om 7.00 uur. Door vroeg in de ochtend te beginnen kan de bestrating bij de haltes relatief vlot worden hersteld voordat rond het middaguur de zon hoog aan de hemel staat. Het werk wordt in de middag een uur eerder stilgelegd en er zijn instructies gegeven aan de bouwvakkers om geen radio aan te zetten of lawaai te maken. Wanneer de werkzaamheden zijn afgerond worden bij deze twee haltes alle bouwhekken die niet meer nodig zijn verwijderd en komen de afgezette parkeerplaatsen weer beschikbaar voor bewoners in de buurt.

Aansluiting datanetwerk
Ook de werkzaamheden aan het nieuwe ICT-datanetwerk beginnen een uur eerder namelijk om 6.00 uur. Tot en met zaterdag 15 augustus voeren we dit werk uit bij alle vernieuwde tramhaltes. Waarschijnlijk wordt dit werk ook op zondag 16 augustus uitgevoerd. Het glasvezelnetwerk dat langs de trambaan is aangelegd zal bij de haltes in kasten worden aangesloten en afgemonteerd. Tussen 17-19 augustus wordt deze aansluiting op het datanetwerk getest. Voor dit werk worden overigens geen machines ingezet en dus verwachten we van deze werkzaamheden weinig tot geen geluidsoverlast.

Hoewel de nieuwe haltes zo goed als af zijn, betekent dit nog niet dat deze al klaar zijn voor gebruik. Om voorzieningen als de OV chippalen te testen, is er stroom nodig en daarom zijn tijdelijke aggregaten geplaatst. Nadat alle testen op de haltes zijn afgerond, komt er een definitieve stroomaansluiting. Op vrijdag 14 augustus voeren we tussen 07.00 en 11.00 uur graafwerkzaamheden uit in IJsselstein op de Praagsingel ter hoogte van de Boedapestlaan. Er worden stroomkabels aangesloten die noodzakelijk zijn voor de vernieuwde tramlijn en de aansluiting op de halte IJsselstein-Zuid.

Soms is het vanwege de hitte nodig om in de nacht te werken, zoals bij het werk- en opslagterrein aan de IJsselsteinseweg. Vlakbij de overgang Trekvalk van de trambaan in Nieuwegein zijn spoorstaven opgeslagen, die we gaan gebruiken voor vernieuwing van zes overwegen van de trambaan later in augustus. Dit spoor wordt tussen 10-18 augustus in de nacht voorzien van een beschermlaag, omdat het overdag daarvoor te heet is.

Ondertussen in Nieuwegein
In de bocht van de trambaan bij Park Oudegein is goed te zien dat daar tussen het water en spoor damwanden worden geplaatst. De stalen wanden worden met een speciale triltechniek diep in de grond gezet. Deze maatregel is nodig, omdat de nieuwe trams, wanneer deze rijden met reizigers, zwaarder zijn en de trambaan extra belasten. Dit werk is een week geleden begonnen, duurt tot 22 augustus en verloopt voorspoedig. Ruim de helft van alle damwanden is inmiddels geplaatst. In de week van 14 september dempen we nog een deel van de sloot naast de trambaan. Dit is op de locatie waar leidingen onder het spoor lopen en waar we om die reden geen damwand kunnen slaan.

Testen met kortsluiting
De eerste test aan de vernieuwde regionale tramlijn was op 31 juli, toen we de overwegbeveiliging bij het Marimbapad (Nieuwegein) op de proef stelden. Deze test verliep succesvol. In de nachten van maandag 17 t/m woensdag 19 augustus testen we de stroomvoorziening van de tramlijn. Deze testen zijn een randvoorwaarde om aan te tonen dat het tramsysteem veilig is. Vergelijkbaar met een aardlekschakelaar in de stroomkast van uw woning is ook het tramsysteem voorzien van een beveiligingssysteem. Dit systeem schakelt automatisch 750 volt stroom af als er een kortsluiting is. In Nieuwegein en IJsselstein, waar de bovenleiding van de trambaan is vernieuwd, gaan we dit beveiligingssysteem testen door een kortsluiting te maken. Tijdens de testen staan verkeersregelaars langs de trambaan. Let op: de test kan een kortstondige knal in de nacht veroorzaken.

Aantal besmettingen door het Coronavirus neemt weer toe in Nieuwegein

Vanaf half juli neemt het aantal besmettingen door het Coronavirus in Nederland weer toe. Ook in Nieuwegein is dat helaas het geval. Onze redactie informeerde al eerder de inwoners van Nieuwegein.

In de periode 29 juli tot 11 augustus werden er in Nieuwegein 26 besmettingen vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM en de GGD. Daarmee hoort Nieuwegein tot de gemeentes in de regio Utrecht waar het aantal positief geteste personen sneller stijgt dan het gemiddelde. De meeste positief geteste Nieuwegeiners zitten in de leeftijdscategorie van 20 tot 40 jaar. Dit komt overeen met de landelijke en regionale cijfers. Nu komt locoburgemeester Ellie Eggengoor met een reactie.

Locoburgemeester Ellie Eggengoor: “Gelukkig zien we in Nieuwegein dat het over het algemeen nog steeds goed gaat met het naleven van de coronamaatregelen. Maar we zijn wel erg geschrokken van de toename van het aantal besmettingen. Om verdere stijging tegen te gaan, intensiveert de gemeente de handhaving van de coronamaatregelen. Winkels en horeca worden door onze boa’s vaker gecontroleerd op het naleven van de regels. En ook zullen we de communicatie over de maatregelen flink gaan opvoeren. In Nieuwegein hebben we iedereen hard nodig om de toename van het aantal besmettingen te stoppen. De cijfers zijn een waarschuwing dat we met z’n allen alert en solidair moeten blijven. Alleen samen krijgen we corona onder controle”.

Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, blijft het belangrijk dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. Deze zijn:

Afstand houden, drukke plaatsen vermijden, handen wassen, niezen en hoesten in de ellenboog, het gebruik van papieren zakdoekjes. zoveel mogelijk thuiswerken en testen bij de eerste klachten.

AHN Zomerfestival 2020 met Mel@nie

Op zaterdag 22 augustus aanstaande is er voor de inwoners van Nieuwegein weer gelegenheid om elkaar te ontmoeten tijdens het AHN Zomerfestival 2020. Deze keer mogen is Mel@nie. Deze singer-songwriter heeft vorig jaar de gasten een heerlijke middag bezorgd. De organisatie hoopt dus weer op een spetterend optreden.

Met haar liefde voor Countrypop wist Mel@nie vele harten te veroveren. Inmiddels timmert zij behoorlijk aan de weg en ook op tv en talentenshows is zij zeer populair en is men onder de indruk van haar stem. Kortom; van harte aanbevolen om hierbij aanwezig te zijn.

De middag begint om 13.30 uur en duurt tot 16.00 uur. De Algemene Hulpdienst Nieuwegein (AHN) zorgt voor een hapje en een drankje.

De middag wordt gehouden in het Petanque Centrum Nieuwegein aan de Galecopperzoom 1 (Galecop). Aanmelden is vanwege de Coronapandemie wel verplicht.  Aanmelden kan via begeleider@hulpdienstnieuwegein.nl of telefonisch via 030-60 67 409. Op werkdagen te bereiken tussen 10.00 uur en 12.30 uur. Mocht het vervoer een probleem zijn, dan kan bij tijdige aanmelding naar een oplossing worden gezocht.

Bijzondere prijsvraag voor onze Pen-i fans!

Pen-i is al jaren een graag geziene gast op De Digitale Stad Nieuwegein. De strip, getekend door kunstenares Kim Houtzager, wordt wekelijks op ons nieuwsplatform geplaatst. Het wel en wee in Nieuwegein wordt hierdoor met alle lezers op bijzondere wijze gedeeld. Kim heeft de eerste zes jaar in twee albums verwerkt. En wij geven deze weg met de nieuwe prijsvraag.

Wil jij deze twee stripboeken winnen? Geef dan het antwoord op de onderstaande vragen! De winnaar krijgt zowel Pen-i deel 1 áls deel 2, beiden gesigneerd door onze artieste Kim Houtzager. Mocht je niet winnen, dan zijn de twee delen ook te bestellen bij Kim Houtzager.

Meedoen met de prijsvraag kan tot 5 september aanstaande. De vragen staan hieronder. Heb je het ingevuld? Dan gewoon afwachten want de winnaar wordt op deze plek bekend gemaakt. De hoofdredacteur van De Digitale Stad Nieuwegein trekt een winnaar uit alle inzendingen. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Ga hier naar de prijsvraag.