Brandje in container aan Thorbeckepark snel geblust

Bij een containerbrand in een opslag van een appartementencomplex aan het Thorbeckepark in de wijk Galecop ontstond veel rookontwikkeling. Een bewoner merkte de brand even na 20.00 uur op en waarschuwde direct de brandweer. Deze arriveerde snel en kon de brand met één straal blussen.

Brandweerlieden reden de container naar buiten, waarna de brand werd gedoofd. Door de brand was veel rook in het appartementencomplex blijven hangen. Door het inzetten van ventilatoren kon de rook opgelost worden. De schade viel mee en door de snelle inzet van de brandweer is erger voorkomen.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is onduidelijk. Omwonenden waren geschrokken. Er vielen geen gewonden. Onze videograaf Michael Simonse was ter plekke en maakte bovenstaand videoverslag van het brandje.

Geautomatiseerd Nationaal Distributiecentrum Jumbo in Nieuwegein officieel geopend

Jumbo is vandaag gestart met de belevering van de eerste bijna 100 Jumbo winkels in het land, vanuit haar geautomatiseerde nationale distributiecentrum (NDC) in Nieuwegein voor droge kruidenierswaren. De eerste winkels die vanuit dit NDC worden beleverd, liggen in het westen en noorden van het land. Komende weken worden hier stapsgewijs steeds meer Jumbo winkels aan toegevoegd, zodat voor eind 2020 alle ruim 670 Jumbo winkels in Nederland en België vanuit dit NDC beleverd worden. Onze videograaf Bart van Rooijen was aanwezig en maakte bovenstaand videoverslag.

Afgelopen weken is het distributiecentrum ingeladen met de ruim 11.000 verschillende artikelen die vanuit dit DC worden beleverd. Dit proces heeft zo’n anderhalve maand geduurd. Na zorgvuldige testen is het NDC nu gereed om de eerste winkels te beleveren. “Vier jaar geleden alweer maakte we de eerste plannen voor dit nieuwe NDC. En nu is het zo ver! De ingebruikname van het distributiecentrum is voor Jumbo een enorme stap, na jaren van voorbereiding. We hebben veel getest om de livegang zo goed mogelijk te laten verlopen. We hebben er alle vertrouwen in dat het gaat lukken”, aldus Karel de Jong, directeur Supply Chain van Jumbo Supermarkten.

Succesvolle groei
“Dit nieuwe distributiecentrum draagt bij aan de succesvolle groei van Jumbo”, vervolgt De Jong. “We werken aan een verdere toename van het aantal reguliere winkels, Foodmarkten en Jumbo City’s en ook in België timmeren we hard aan de weg. Daarnaast breidt ons assortiment steeds verder uit. Het aantal artikelen in deze categorie langer houdbare producten zal de komende jaren naar verwachting stijgen tot ruim 16.000 stuks. Via dit NDC zal ons grote assortiment haar weg vinden naar alle Jumbo klanten. Om deze groei in goede banen te leiden, legt het NDC zich toe op een snellere en efficiëntere toelevering van langer houdbare producten. Ook voor de landelijke distributie van een deel van de verse producten onderzoeken we nu de mogelijkheden voor een gemechaniseerd NDC in Nieuwegein.”

Op het dak van het nationaal distributiecentrum van Jumbo te Nieuwegein liggen zo’n 13.500 zonnepanelen. Samen leveren ze 4,4 megawatt aan energie op, vergelijkbaar met energie voor ruim 1.200 huishoudens. De energie wordt terug geleverd aan het NDC.

Meest duurzaam ontworpen pand ter wereld
Jumbo heeft voor de nieuwbouw in Nieuwegein het hoogst mogelijke BREEAM-ontwerpcertificaat gerealiseerd en het pand is daarmee volgens BREEAM het meest duurzaam ontworpen pand ter wereld. Om voor dit duurzaamheidskeurmerk in aanmerking te komen, heeft Jumbo zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame en energiebesparende bouwmaterialen en verlichting. Daarnaast is de nieuwbouw voorzien van zo’n 13.500 zonnepanelen en een installatie die zoveel warmte levert, dat er geen traditionele verwarming nodig is. Ook wordt regenwater opgevangen en hergebruikt. De buitenzijde en omgeving van het pand zijn ecologisch ingericht met onder meer bijennesten en speciale schelpenbakken, broednesten en een nestwand voor vogels. De centrale ligging van Nieuwegein zorgt er daarnaast voor dat de afstanden naar de winkels en de regionale distributiecentra relatief lager zullen zijn dan tot nu toe het geval was. Dit draagt vanzelfsprekend ook bij aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. De duurzaamheidsaspecten zijn onderdeel van de duurzaamheidsplannen van Jumbo op het gebied van klimaatbewust en toekomstbestendig bouwen en distribueren.

Mechanisatiesysteem
Het distributiecentrum, dat ligt op een terrein ter grootte van ruim 200.000 m2 op bedrijventerrein De Liesbosch, heeft in eerste instantie een omvang van ca. 45.000 m2. De van origine Duitse automatiseerder Witron heeft een compleet mechanisatiesysteem geleverd dat in deze omvang voor Nederland uniek is. Onderdelen van het systeem werden al wel gebruikt door verschillende retailbedrijven wereldwijd. In Nieuwegein staan volautomatische systemen die pallets naar zogenoemde opslaglocaties verplaatsen. Het mechanisatiesysteem bestaat uit drie subsystemen waarin de order, afhankelijk van de artikelkenmerken, handmatig of gemechaniseerd wordt verzameld.

De Order Picking Machine (OPM) zorgt ervoor dat uiteindelijk zo’n 75% van de artikelen gemechaniseerd op de rolcontainer wordt geplaatst. In het Dynamic Picking Syteem (DPS) worden kratten met behulp van een Pick by Light systeem gepickt en eveneens automatisch in een rolcontainer geplaatst. De overige artikelen worden handmatig verzameld. De grootste voordelen hiervan zijn dat de rolcontainers zo efficiënt mogelijk worden gevuld, waardoor het aantal transportbewegingen wordt verminderd. Daarnaast sluit de volgorde van stapeling van de rolcontainer aan op de wijze waarop de producten in de winkels in de schappen staan. Zo kunnen de producten eenvoudiger verwerkt worden en zijn ze sneller beschikbaar voor de klant.

Distributiehotspot Nieuwegein
“Wij zijn verheugd dat Jumbo voor Nieuwegein heeft gekozen als locatie voor hun innovatieve, nationaal distributiecentrum. Het onderstreept de aantrekkelijkheid van Nieuwegein als belangrijke nationale distributiehotspot en geeft een absolute kwaliteitsimpuls aan bedrijventerrein De Liesbosch”, zegt Ellie Eggengoor, wethouder Economische Zaken en Mobiliteit van de gemeente Nieuwegein. “Omdat het het meest duurzaam ontworpen distributiecentrum ter wereld is, wordt een goede stap gezet in onze ambities om van onze stad een duurzame stad te maken. Wij hopen dat de medewerkers met veel plezier in en vanuit Nieuwegein zullen werken.”

Het gemechaniseerde nationaal distributiecentrum van Jumbo te Nieuwegein, tevens het meest duurzaam ontworpen pand ter wereld, is vandaag feestelijk geopend door Karel de Jong, directeur Supply Chain, Tiemen van Bruggen, sitemanager Nieuwegein en Jaap de Hoop, programmamanager Supply Chain.

Spoken Word en zang in de tuin van Reinaerde Wijkersloot

Vrijdag 31 juli jl. was de concertreeks van Stichting de Baten op tournee in de wijk Wijkersloot. Op alweer een bloedhete middag traden in de tuin van Reinaerde Wijkersloot het ‘Spoken Word duo IJzersterk’ op met hun bijzondere en pakkende woordkunsten en gaf muzikant Stijn Grul een concert.

In de Spoken Word performance van IJzersterk, bestaande uit de dames Serena en Ayşe Nur, ging het over gemis en liefde. Ze opende het concert in de tuin van Wijkersloot en sloten het concert ook af. Spoken word is poëzie op ritme waarin met woorden wordt gespeeld en gevormd tot er een gedicht ontstaat. IJzersterk geeft af en toe ook een masterclass spoken word aan jongeren in Nieuwegein.

Tussen hun optreden in trad Stijn Grul, ook Nieuwegeins talent, op. Stijn is zanger, gitarist en conservatoriumstudent en treedt op met verschillende bands, waaronder zijn eigen band Valentino. Nu zong hij, samen met backing vocal Sara, enkele van zijn nummers en een paar nummers van andere Nederlandse bands zoals Blof en Guus Meeuwis en dat beviel de toeschouwers zeer goed: er werd flink meegezongen.

Het publiek bestond uit begeleiders en bewoners van Reinaerde Wijkersloot; dit zijn jong volwassenen van 16 tot 25 jaar met een lichamelijke beperking en/of een ontwikkelingsachterstand. Het concert is mogelijk gemaakt door Stichting de Baten. Omdat hun geplande festival vanwege corona niet door kon gaan, is er gekozen voor een reeks kleinschalige concertjes in de binnentuin van Batau en op locatie op plekken waar mensen wonen die nu moeilijker naar buiten kunnen.

Foto’s: Angela Huizer

Nog steeds veel bedankjes voor zorgmedewerkers ziekenhuizen

De centrale hal van van het Antonius Ziekenhuis locatie Nieuwegein is omgedoopt tot het ‘Zorgheldenplein’. Het straatnaambord is geschonken door Arie Koot, maker van straatnaamborden. Door het overhandigen van het straatnaambord met de tekst: “Zorgheldenplein: plein ter ere van de helden van de zorg tijdens de Coronacrisis in 2020” wil hij verpleegkundigen uit de regio bedanken die het Coronavirus bestrijden. Niet alleen het ziekenhuis in Nieuwegein kreeg een straatnaambord. Ook meerdere ziekenhuizen in de regio ontvingen zo een bedankje.

De spontane actie van Koot kwam voort uit de machteloosheid die hij ervoer tijdens de coronacrisis. “In mijn omgeving zijn er mensen die met corona besmet zijn. Mijn buurvrouw lag in het ziekenhuis. Dan ga je denken. Wat kan ik doen voor die mensen die elke dag aan het vechten zijn. Hoe moet je die bedanken?”

Koot hoefde daar niet lang over na te denken: door het installeren van een mooi straatnaambord natuurlijk! Hij maakt vaker dit soort borden voor de gemeente en besloot het nu eens een keertje voor de zorgmedewerkers te doen. de afgelopen periode zijn de borden opgehangen.

Enkele zorgmedewerkers uit Nieuwegein onder het bord van Arie Koot

Het St. Antonius Ziekenhuis krijgt van veel particulieren en organisaties ontzettend leuke, lieve en steunende attenties. ‘Namens iedereen uit het ziekenhuis hartelijk dank! We stellen het enorm op prijs’ aldus het management van het ziekenhuis.

Druktemonitor nu te volgen via de Digitale Stad Nieuwegein

De druktemonitor van de provincie Utrecht is vanaf nu online te vinden. Op de monitor is te zien hoe druk het is op verschillende recreatieplekken in de provincie Utrecht, waaronder ook sommige plekken in Nieuwegein. Ook worden er alternatieven aangeboden om zo de drukte beter te spreiden. Dit alles vanwege het Coronavirus. De monitor wordt steeds verder uitgebreid.

“De verwachting is dat veel mensen van binnen en buiten onze provincie willen genieten van de Utrechtse natuur en cultuur”, legde de provincie eerder al uit. “Het is natuurlijk wel belangrijk dat dit veilig gebeurt. Met de monitor willen we bijdragen aan de spreiding van het bezoek, zodat we er ook in deze veranderde omstandigheden verantwoord met elkaar op uit kunnen.”

De drukte op verschillende locaties wordt doorgegeven door ‘lokale experts’, mensen die dagelijks op de plek te vinden zijn. Dat zijn bijvoorbeeld ondernemers, bewoners en terreinbeheerders. Zij geven telefonisch een paar keer per dag door hoe druk het is.

Op dit moment zijn alle grote recreatiegebieden te vinden op de kaart. Marianne Groen van Visit Utrecht Regio is mede-ontwikkelaar van de monitor. Zij zegt: “De komende dagen gaan daar nog meer locaties bijkomen, denk aan restaurants en musea.” Ook is het de bedoeling dat de app wordt aangevuld met data van verkeersmeetpunten.

De monitor zou voor de vakantie klaar moeten zijn, dat is iets later geworden. “Maar we zijn nu live en de tropische dagen komen eraan, dus mooi op tijd voor de echte drukte.” Hieronder ziet u de druktemonitor.

De Middengaarde wordt omgetoverd tot Buurtcampinghoofdkwartier

Dit jaar komt er weer een Buurtcamping in Nieuwegein. Dus lekker op vakantie in eigen woonplaats! Het outdoor- en sportrecreatieterrein ‘De Middengaarde’ in de wijk Galecop in Nieuwegein wordt van maandag 24 augustus tot en met zaterdag 29 augustus omgetoverd tot Buurtcaminghoofdkwartier.

De Buurtcamping dit jaar zal er wel een beetje anders gaan uitzien dan normaal. Overnachten is niet mogelijk, maar zo laat de organisatie weten: ‘dat biedt wel weer ruimte voor extra leuke activiteiten!’ Welke? Dat zal binnenkort bekend gemaakt worden.

Toppers gezocht
De mensen achter dit initiatief zoeken nog toppers (jong en oud) die mee willen helpen met het organiseren, zoals planningen maken. Het uitvoeren, denk hierbij aan de locatie opbouwen en het aankleden van het terrein. Ook mensen die de gasten willen ontvangen nop het terrein worden gezochten en ben je goed in publiciteit maken? Meld je dan aan bij de organisatie. Dat kan door een e-mailtje sturen naar: triwish@debuurtcamping.nl.

DE KOM met zomerreces, Open Dag en financiële steun

Van 1 tot en met 16 augustus zijn alle publieke diensten van DE KOM in Nieuwegein gesloten in verband met het zomerreces. De tweede helft van augustus is de theaterkassa nog beperkt geopend, op woensdag en donderdag tussen 13.30 uur en 15.30 uur, vanaf september zullen de reguliere openingstijden weer gelden.

Op zaterdag 5 september is er Open Huis en gaat het nieuwe cursus- en theaterseizoen officieel van start. Via de website van DE KOM kunt u de hele zomer theaterkaarten kopen, via educatie.dekom.nl kunt u zich inschrijven voor een cursus.

Financiële steun van het Rijk
Onlangs werd bekend dat Theaters en kunst- en poppodia in de regio tot zeker het einde van het jaar gered zijn. Door het coronavirus liepen zijn veel omzet mis vanwege sluiting. DE KOM in Nieuwegein kreeg 347.000 euro om te overleven, waarvan 173.480 euro in het kader van de subsidieregeling Podia Covid-19 van Het Fonds Podiumkunsten. Hiermee kunnen ze rondkomen tot begin 2021.

Video: ‘Buren van Rijnenburg en Reijerscop’ doet dringende oproep aan grondeigenaren

De actiegroep ‘Buren van Rijnenburg en Reijerscop’ roept grondeigenaren van Polder Rijnenburg op om geen medewerking te verlenen aan de komst van acht windmolens en 230 hectare aan zonnepanelen. “Zonder medewerking van de grondbezitters is het raadsbesluit onuitvoerbaar en blijven initiatiefnemers met lege handen achter”, schrijven de omwonenden op hun website.

Vorige maand stemde de Utrechtse gemeenteraad, met een kleine meerderheid, voor energieopwekking in de polders Rijnenburg en Reijerscop, de oksel van verkeersknooppunt Oudenrijn, tussen IJsselstein, De Meern en Nieuwegein. Dat was de finale van een slepend politiek proces dat al vijftien jaar loopt.

De actiegroep ‘Buren van Rijnenburg en Reijerscop’, verzet zich al jaren fel tegen de komst van met name de 235 meter hoge windmolens. Die zouden zorgen voor geluidsoverlast, horizonvervuiling, slagschaduw en waardevermindering van woningen. Pieter van Veenen van de actiegroep rekent voor dat bewoners “in een strook van 500 meter” geluidsoverlast kunnen ervaren. Daarachter krijg je tot zeker 1300 meter nog “hoorbaar geluid, vooral in de nacht.”

Waardevermindering
De omwonenden schermen nu met een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit. Daaruit zou blijken dat de waardevermindering van hun woningen “op minimaal 5 miljoen euro per turbine wordt geschat”. Volgens de actiegroep is met deze kosten is geen rekening gehouden. “De gemeente legt deze kosten neer bij initiatiefnemers en grondeigenaren. Hierdoor gaat de al krappe business case voor de windturbines volledig onderuit.”

Overigens is het sowieso nog maar de vraag of de windmolens er ook daadwerkelijk komen. De gemeente gaat namelijk niet zelf aan de slag. Het besluit behelst dat derden de windmolens moeten gaan bouwen. Die partijen zijn er wel, maar die zullen de grond moeten verwerven van projectontwikkelaars. En die projectontwikkelaars willen liever woningen bouwen. En dus zullen zij niet enthousiast zijn hun grond te verkopen aan een initiatief dat woningbouw in dat gebied onmogelijk maakt.

Het blijft vooralsnog onzeker of de molens er dus wel komen. Bovendien gaat de Utrechtse politiek nog over woningbouw in de gemeente in discussie. Ook dan zal Rijnenburg nogmaals aan bod komen.

Dag van Rijnenburg
Op 10 september vindt de Dag van Rijnenburg plaats. Deze dag wordt georganiseerd door De Kopgroep van grondeigenaren en projectontwikkelaars naar aanleiding van het Appel Rijnenburg en is gericht op raadsleden en deskundigen. De eerder geplande bijeenkomst is vanwege de Corona crisis verschoven naar 10 september.

Vermiste en gevonden dieren week 31

VERMIST                                                                                      

  • Melding nummer 1625748, 30-7-2020, Kat Kicia, niet gechipt, GRIJS met WIT, Grijs met een dun streepje op de neus, witte kin, bef, witte buik, witte sokjes. Is ziek en moet geopereerd worden! Nijverheidsweg -Nieuwegein-Zuid (Nieuw-Vreeswijk).
  • Melding nummer 1625520, 29-7-2020, Kat Mowgli, kater gecastreerd, gechipt, GRIJS met WIT, Blauwgrijs op het kopje en rug, een wit snoetje, witte borst en witte poten. Graaf Balthasarlaan – Nieuwegein (Fokkesteeg).
  • Melding nummer 1625212, 28-7-2020, Kat Stitch, kater gecastreerd, gechipt, CYPERS BRUIN-ZWART met WIT, Bruin gestreept met een wit snoetje, witte borst en witte voorpoten. Is aanhankelijk en klein. Herenstraat – Nieuwegein (Jutphaas – Wijkersloot).

GEVONDEN                                                

  • Melding nummer 1626597, 1-8-2020, Vogel, PAPEGAAI, diernr.20075, GROEN , Zwartmasker agapornis, zwarte kop, rode snavel, gele borst, kraag en een groen lijfje. Richterslaan – Nieuwegein (Jutphaas – Wijkersloot).
  • Melding nummer 1625160, 28-7-2020, Knaagdier KONIJN, diernr. 20056, V, 3-KLEUR Grijze, bruine vlekken met wit en staande oren. Graaf Balthasarlaan – Nieuwegein (Fokkesteeg).
  • Melding nummer 1623759, 26-7-2020, Kat, diernr. 20041, poes, ZWART met WIT, Zwart met een bruine gloed, een wit snoetje, witte voetjes voor en achter witte sokjes. Citerlaan – Nieuwegein (Zuilenstein).

Mocht u meer weten, neem dan contact op met:

Manuela de Coo
Amivedi Meldpunt Nieuwegein/Lopikerwaard
Tel.: 088 – 0064674
nieuwegein@amivedi.com

BBN heeft second opinion grondwaarden uitgevoerd in Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein voert verschillende grondexploitaties. Eens in de twee jaar moet de gemeente de residuele grondwaarden, die als opbrengst worden opgenomen in de jaarrekening, extern en onafhankelijk laten toetsen. Aan adviseurs van Bureau Bouwcoördinatie Nederland (BBN) is gevraagd een second opinion uit te voeren over de marktconformiteit van deze grondwaarden. Hiervoor zijn onlangs de uitgangspunten getoetst die zijn gebruikt bij vijf woningbouwlocaties en een bedrijventerrein.

Berekenen grondwaarden
Er is een residuele grondwaardeberekening gemaakt voor acht woningtypes. De residuele grondwaarde wordt bepaald door de stichtingskosten van elk woningtype in mindering te brengen op de marktwaarde (ex BTW) van het woningtype. De marktwaarde is uitgedrukt in een vrij op naam prijs. Deze prijs is bepaald op basis van marktonderzoek naar vergelijkbare woningen in omringende postcodegebieden. Onder de stichtingskosten vallen de directe en de indirecte bouwkosten, zoals bijkomende kosten, algemene kosten en winst & risico kosten.

Jaarrekening
BBN heeft inmiddels de gemeente Nieuwegein een rapport gegeven met daarin omschreven hoe zij de opdracht hebben aangepakt met hun  conclusies. De gemeente heeft dit rapport gebruikt bij de verantwoording van de jaarrekeningcijfers.