Roemeense bende moet brommen in de cel

De drie Roemenen die werden verdacht van het stelen van 100 laptops en 26 usb-oplaadkabels bij het Nieuwegeinse bedrijf iUsed zijn afgelopen dinsdag veroordeeld. Twee van de Roemenen kregen een gevangenisstraf van 10 maanden en een van de dieven moet acht maanden brommen.

De Rechtbank Midden-Nederland vond dat de dieven doordacht te werk zijn gegaan. Zij hadden in de nacht van 23 op 24 januari jl. een (zeer hoge) ladder, handschoenen, zaklampen en een scala aan inbrekerswerktuigen bij zich. Zij hebben verschillende lichtkoepels op het dak opengesneden om te bepalen waar zij naar binnen moesten gaan. Vervolgens hebben zij op vakkundige wijze een gat gemaakt in het dak van het pand van de iUsed Store aan de Ravenswade in Nieuwegein, waarna zij de lading laptops en opladers 11 meter naar boven hebben gehesen. Ze werden betrapt via een camera van de naburige gevangenis.

De buit die zij hebben meegenomen had een inkoopwaarde van 65.000,- euro. Naar het oordeel van de rechtbank is hier sprake van zogenoemd mobiel banditisme. De rechtbank Midden-Nederland baseert dit oordeel op de omstandigheden dat alle veroordeelden afkomstig zijn uit het buitenland en geen enkele binding hebben met Nederland, twee van de veroordeelden eerder soortgelijke vermogensdelicten hebben gepleegd in het buitenland, de inbraak is gepleegd in georganiseerd verband, zorgvuldig is voorbereid en op professionele wijze is uitgevoerd en de buit eenvoudig verhandelbare goederen betroffen die (redelijkerwijs) niet bedoeld waren voor eigen gebruik.

Vanuit het belang van de generale en de speciale preventie, is de rechtbank van oordeel dat als reactie op mobiel banditisme een forse gevangenisstraf een gerechtvaardigd uitgangspunt is. ‘Dit soort daders, die kennelijk alleen naar Nederland afreizen om hier vermogensdelicten te plegen, dienen zodanig te worden afgeschrikt dat zij het de volgende keer uit hun hoofd laten om hier inbraken te plegen’ aldus de Rechtbank afgelopen dinsdag in haar oordeel.

‘De Burgemeester Kookt’ verplaatst naar maart 2021

Het gastronomisch netwerkevenement ‘De Burgemeester Kookt’ in Nieuwegein gaat dit jaar niet door. Het Coronavirus gooit roet in het eten. In overleg met burgemeester Frans Backhuijs is besloten om het evenement, dat zoals gebruikelijk zal worden gehouden in oktober, te verplaatsen naar volgend jaar.

Arnold van Anraad: ‘We verschuiven hem, met bijna zekerheid, naar vrijdag 26 maart 2021.’ Het goede doel van deze speciale avond is deze keer: Theater Totaal. Theater Totaal is een muziek- & theaterwerkplaats voor mensen met een verstandelijke beperking in ons Stadstheater en Kunstencentrum DE KOM.

De avond zal volgend jaar zoals gebruikelijk weer bestaan uit een diner, geheel klaargemaakt door burgemeester Frans Backhuijs met een kleine veiling/verloting en muziek.

De bijdrage voor deze avond blijft gelijk aan voorgaande jaren 85,00 euro p.p. voor diner, alle drankjes, muziek  etc. Het is mogelijk nu al een geheel vrijblijvende vooraanmelding te doen. Dat kan door een e-mail te sturen naar Arnold van Anraad: deburgemeesterkookt@vananraad.com.

 

Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (17)’

Ik weet nu al wat ik ga doen op 1 juni ’s middags om 12.00 uur. Ik rep me naar het ongetwijfeld dan al bruisende centrum van Cityplaza. De restaurants, de terrassen. Wat hebben we ze gemist. Ik ga alleen maar kijken, want ik ben er niet gerust op.

U kent waarschijnlijk ook die beelden van koeien wel, die na een hele winter in de stal bij de eerste weidegang over elkaar heen buitelen, dansen en net doen alsof ze net zo elegant kunnen galopperen als paarden. Om na die eerste vrij korte vreugdedans langdurig te gaan staan grazen. Na luttele minuten zijn ze die hele winter weer vergeten. Zo zijn wij mensen ook.

Ik had het al eerder over het-zal-wel-loslopen-syndroom. Het virus is even gaan liggen, – niemand weet waar – want je ziet hem niet. Dus zal het wel loslopen. Je merkt het aan alles.

Bij AH en Jumbo staat geen mannetje meer, die je een schone kar toeschuift. We volgen nog trouw de eenrichtingspijlen in winkels, maar de sjeu is eraf. Het is meer dat je bij Kruidvat op Cityplaza onmogelijk via een kortere route bij de kassa kunt komen. De motivatie om elkaar op 1,5 meter te ontwijken, neemt af.  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen zich kort na een ramp al niet meer kunnen voorstellen dat zo’n ramp zich kan herhalen. Het ontbreekt ons aan voorstellingsvermogen.

Daarom toch even een terugblik op de afgelopen 10 weken (met dank aan De Volkskrant).

In week 1-3 van de lockdown sloegen we massaal aan het hamsteren met het oog op de toiletgang en de voedselvoorziening. Onder het motto: eigen ik eerst. Ook sport- en spelartikelen werden grootscheeps ingeslagen: badminton, knie- en polsbeschermers (?) en trampolinetoestellen voor de thuis hangende jeugd.

Van week 4-7 bleken we uit verveling geneigd tot het oppakken van klussen, die we eerder moeiteloos lieten liggen. Ik citeer hier even een verkeersregelaar bij de Gemeentewerf Nieuwegein, die ik vorige week sprak. ‘Mevrouw, u ziet het, het is nog geen 09.00 uur en nu staat er al een file. Ze staan er rustig een uur hoor, maar ze hebben niets anders te doen. En dit gaat al acht weken zo.’

Zijn we zo’n vieze stad? Dat we na acht weken nog steeds onze overbodige zooi niet weggewerkt hebben? Ja, geldt in ieder geval voor mij. Mijn garage wacht ook op een grote beurt.

De versoepeling van de maatregelen leidde in week 8-10 tot zomeraankopen: er worden 600 % meer barbecues verkocht, vrouwen kopen espadrilles, zonnebrillen, symbolen van het flaneren langs strand en boulevard in het buitenland. Hoop en verlangen.

Zo erg was het dus, we zaten opgehokt de afgelopen 10 weken, met gesloten scholen, thuiswerken, elkaar al dan niet in de weg zitten en zonder sociale contacten. Nog los van alle mensen die aan het virus ten onder gingen.

Ik ga op 1 juni alleen maar kijken. Niet zitten.  Er is toch geen plaats.

Willeke Stadtman

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Nieuwegein viert volgend jaar 50e verjaardag!

In juli 2021 bestaat Nieuwegein 50 jaar. Dat wil de gemeente Nieuwegein samen met de stad vieren. Met inwoners, verenigingen, organisaties en ondernemers. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart, in samenwerking met het stadsmarketingplatform. Want een feest organiseren kost best wat tijd. En natuurlijk wordt daarbij rekening gehouden met de ontwikkelingen rondom het Coronavirus (COVID-19). Dat bepaalt wat wel en niet kan.

Er is een speciale website in de maak. Op deze site vind je straks alle informatie over het stadsfeest. Niet alleen over de activiteiten, maar ook over hoe je zelf mee kunt doen en mee kunt organiseren. Zodra deze website af is zal dat onder andere bekend worden gemaakt op De Digitale Stad Nieuwegein.

Ontwerpwedstrijd logo Nieuwegein 50 jaar
Voor ‘Nieuwegein 50 jaar’ is een logo nodig. Een logo is een grafische vorm waaraan je een merk of bedrijf herkent. Dat logo plaatsen we op alle communicatiemiddelen zoals de website, posters en folders. Lijkt het je leuk om een logo te bedenken? Doe dan mee aan de ontwerpwedstrijd voor het logo Nieuwegein 50 jaar. Gooi al je creativiteit in de strijd en ga aan de slag! Uitleg over de wedstrijd staat in de infographic hieronder.

Nieuwegeiner, hoe gaan we om met het klimaat?

Heeft u al stappen gezet om uw woning te isoleren? Of zou u uw tuin of huis in de zomer willen verkoelen met meer groen, of een groen dak? Wat kan de gemeente doen om u te helpen? De gemeente Nieuwegein wil graag weten wat u belangrijk vindt bij het maken van duurzame keuzes en wat u nodig heeft van de gemeente. Zodat zij u nog beter kunnen ondersteunen. Daarom legt de gemeente Nieuwegein haar inwoners een vragenlijst voor.

Zo doet u mee
Alle tips, aandachtspunten en wensen zijn welkom. U kunt tot en met 5 juni aanstaande de online vragenlijst invullen via deze website. Dat kost u ongeveer 10 minuten. Onder iedereen die mee heeft gedaan aan het onderzoek worden 10 VVV-cadeaubonnen van 50 euro verloot.

Uw antwoord helpt ons
Met de uitkomsten van dit onderzoek wil de gemeente Nieuwegein haar dienstverlening op het gebied van duurzaam wonen verder verbeteren. Uw antwoorden worden strikt vertrouwelijk behandeld en anoniem verwerkt. Diverse inwoners zijn al uitgenodigd via de diverse media. Ook zijn er eind vorige week 7.500 willekeurige huishoudens benaderd via een brief, zodat de gemeente van een zo divers mogelijke groep mensen uit de verschillende Nieuwegeinse wijken weten wat zij belangrijk vinden. Hoe meer inwoners de vragenlijst invullen, hoe beter zij weten wat er leeft. Kortom: doe mee en geef uw mening!

Wist u dat de hele redactie van De Digitale Stad Nieuwegein al energie neutraal is? Binnenkort zal er ook nog een groen dak worden aangelegd.

Succesvol boek Twee dorpen in oorlogstijd krijgt vervolg

Een gift van het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein maakt het mogelijk dat auteur Renée Blom is gestart met het maken van een deel 2 van het succesvolle boek ‘Twee dorpen in oorlogstijd – Herinneringen uit Jutphaas en Vreeswijk’. Elja Schwarz, voorzitter van het comité: “Ook na 75 jaar blijven wij herdenken en vieren. Daarvoor is het belangrijk een goed beeld te hebben van wat zich in Jutphaas en Vreeswijk in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld.” Het boek dat begin mei verscheen, loopt heel erg goed en auteur Renée Blom heeft inmiddels een 2de druk besteld.

Ook in deel 2 wil Renée zoveel mogelijk persoonlijke verhalen bij elkaar brengen. “Ik dacht dat ik best al veel wist van Nieuwegein, maar dit project heeft me niet alleen verrast, maar eigenlijk ook totaal overdonderd! Zoveel verhalen, zoveel daden van verzet, maar ook zoveel verdriet en angst.”

Tijdens het maken van het eerste boek, wisten steeds meer mensen met hun verhalen Renée te vinden en dat gaat door tot op de dag van vandaag. “Voor deel 2 neem ik zeker een jaar de tijd”, vertelt Renée. “Deel 1 hebben we in amper 6 maanden gemaakt. Dat is kort als je bedenkt dat we alle teksten en foto’s moesten verzamelen en daarna tot een leesbaar geheel hebben gemaakt. Dat we met veel mensen hebben gesproken en de vormgever er ook nog iets moois van moest maken.”

Oproep voor verhalen en foto’s
Woonde u zelf toentertijd in Vreeswijk of Jutphaas of kent of kende u mensen die er woonden en wilt u herinneringen en/of foto’s delen, stuur dan een mail naar Renée Blom via het e-mailadres: wo2innieuwegein@gmail.com

Vaderdag
Nog op zoek naar een mooi cadeau. Deel 1 is te koop via Renée of bij Bruna Muntplein en bij The Read Shop Nieuwegein.

Foto: Renée is blij met een nieuwe voorraad boeken; mooi op tijd voor Vaderdag. Foto: Ron Blom

Laatste aflevering van Ton’s beeldverslag

Zomaar ergens in Nieuwegein. Je loopt, je ziet, je fantaseert. Over dingen, personen, gebeurtenissen of wat dan ook. De één legt het vast in een foto, een ander met woorden. Niet zomaar woorden, maar allemaal zijn ze gelijk. Er is geen hoofdletter te bekennen bij de Nieuwegeiner Ton de Gruijter. Geen woord staat boven een ander. Ton is dichter. Hij doet er in deze dagen ook een foto bij.

Ton: ‘laten we elkaar in nieuwegein bijstaan. dagelijks een beeld met gedicht. als we niet naar buiten kunnen, halen we buiten naar binnen toe. ik probeer in deze moeilijke tijd, deze blijf-thuis periode een beeldverslag te maken van mijn fietsrondje. een keer wat anders voor de lezers. natuurlijk wel met een gedicht.’

Vandaag de laatste bijdrage, de vijf-en-zestigste, de routekaart van Ton’s fietstocht door Nieuwegein,  voor Ton’s beeldverslag.