Column Willeke Stadtman: ‘In tijden van Corona (16)’

Ik zit er een beetje dubbel in. Aan de ene kant vind ik dat Rutte, de Jonge, mondkapjes- minister van Rijn, en chef coronatesten Fijbesma een ‘berenprestatie’ leveren. Ga zelf maar eens een wiskundige vergelijking met teveel onbekenden oplossen: in een zee van onzekerheid is het lastig baden.

Aan de andere kant: ik blijf toch zitten met die mondkapjes, vanaf 1 juni verplicht in het openbaar vervoer. Kent u het NEN? Het Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut? Die hebben normen bedacht voor het dragen van mondkapjes.

Het zit zo. Je moet in het OV verplicht een vooral niet-beschermend mondkapje dragen. Volgens van Dissel, het opperhoofd van het Outbreak Management Team, heb je er niets aan. Aan zo’n mondkapje. Het houdt mogelijk, maar 5-10 % van eventuele besmettingen tegen. En zelf heb je trouwens ook niets aan een mondkapje, je beschermt de ander voor het geval jij moet hoesten of niezen. Maar als de ander ook zo’n mondkapje heeft, beschermt hij jou. Een hele mooie vorm van wederkerigheid. De utopie van de nieuwe samenleving.

En dat vraagt nogal wat. Het mondkapje is alleen voor de heenreis. Terug moet je een nieuwe op, tenzij je het mondkapje in de tussentijd op 60 graden hebt kunnen wassen. Je mag niet door het mondkapje heen praten, – zingen of schreeuwen wordt ten zeerste afgeraden – , je mag er niet met je vingers aan zitten en al helemaal niet het kapje naar beneden doen voor een koffie-to-go.

Wie het in zijn hoofd haalt om in het OV een beschermend mondkapje te dragen uit de serie FFP-2 of met een CE-keurmerk, kan op een boete rekenen. Het is absoluut verboden om jezelf in het OV deugdelijk te beschermen, je bent enkel aangewezen op de ander. Een prachtige proefopstelling voor medemenselijkheid. Die FFP-2 maskers zijn uitsluitend bedoeld voor de zorg.

Ik moest even slikken. Begreep ik het goed? Dat burgers in het OV verplicht een niet-beschermend mondkapje moeten dragen, dat niet werkt, en dat ze in overtreding zijn als ze een beschermend mondkapje dragen, omdat we daar een tekort aan hebben? Zouden er protestacties komen, omdat dit een aantasting is van onze grondrechten? Denk het niet.

Zelf ga ik bijvoorbeeld niet met het OV. Dat mag ook niet, ik heb die noodzakelijkheid niet. Ik kan ook in 2022 naar het Rijksmuseum als ik tijd van leven heb. En voor wie wel in het OV moet, is er een oceaan aan mogelijkheden om je identiteit te onderstrepen. Het mondkapje als statement: als uiting voor wie je bent, voor wie je wil zijn. Vet.

De grootste schok tijdens de persconferentie was dat Irma Sluis, de nationale gebarentolk, -zeg maar onze Irma-, woordeloos en zonder ondertiteling werd ingewisseld voor een anonieme gebarentolk die dingen ging uitleggen die ik helemaal niet meer wilde weten. Na Irma.

Klik hier voor de eerdere columns van Willeke Stadtman over dit onderwerp.

Gesprongen waterleiding aan de Diepenbrocklaan geeft waterplezier én ongemak

Op de Diepenbrocklaan in de wijk Zuilenstein is woensdagavond 20 mei jl. een transportleiding gesprongen van waterbedrijf Vitens. Hierdoor hadden zeker 30.000 huishoudens in Nieuwegein geen water of was de waterdruk erg laag. Vitens heeft onze redactie laten weten rond 20.00 uur de oorzaak gevonden te hebben waardoor ze het euvel konden oplossen. De leiding zou rond 19.00 uur gesprongen zijn. Kinderen vermaakten zich in de waterplassen die waren ontstaan na de leidingbreuk. Handhaving Nieuwegein was aanwezig om alles in goede banen te leiden.

Het is onbekend hoe en waarom de waterleiding was gesprongen. Vlakbij de gesprongen leiding is Mitros bezig met de bouw van een appartementencomplex. Onze fotograaf Michael Simonse, die onderstaande foto’s maakte, laat weten dat de oorzaak gezocht moet worden vanwege de graafwerkzaamheden rond de bouw van het appartementencomplex.

Rond 22.15 uur had  het waterleidingsbedrijf het probleem opgelost. Er is veel schade ontstaan. Het waterleidingbedrijf laat weten dat de schade wordt opgenomen als de reparatie is voltooid. De verzekering zal de rest doen. De brandweer is nog lange tijd bezig geweest om het overtollige water weg te pompen in het riool.

Deze inwoner aan de Diepenbrocklaan hoeft zijn tuin in ieder geval niet te sproeien

De Verdistraat

Aflevering 7 van KOM OP! peptalkshow

Vitamine A, vitamine B… vitamine C, D, E en P! In deze gekke tijd kunnen we wel een beetje hoop, vreugde, troost en inspiratie gebruiken. Daarom deelt DE KOM vitamine peptalk uit: een aanvullend supplement en een echte boost voor je afweersysteem. Dus KOM OP! en kijk iedere week naar de KOM OP! peptalkshow via internet met presentator Oscar Kocken.

Oscar spreekt met wethouder Ellie Eggengoor over de impact van de maatregelen op ondernemers in Nieuwegein. Ook zijn ondernemers Christ van Loon en Ilja Jansen te gast. En Theatergroep Piepschuim heeft met aluminiumhoedjes dé oplossing gevonden voor diverse probleempjes.

Nu je niet naar het stadstheater en kunstencentrum in de binnenstad van Nieuwegein toe kunt komen, brengt presentator Oscar Kocken DE KOM bij je thuis. Een heerlijke oppepper van de woensdagavond. Oscar interviewt in de KOM OP! Peptalkshow artiesten die in deze periode in DE KOM opgetreden zouden hebben en mensen die van een nood een deugd maken. Ook opmerkelijke bekende en onbekende Nieuwegeiners komen aan bod. Verder zijn er optredens en krijg je een kijkje achter de schermen van DE (gesloten) KOM.

Zo eet je thuis de lekkerste Valenciaanse paella

Wie een liefhebber is van de Spaanse keuken, kan alle kanten uit. Nu focussen veel mensen zich vaak op typische gerechten uit Barcelona of Madrid, maar dat kan anders. We gaan dit keer voor Valencia en dat gaat verder dan louter ‘iets met sinaasappels’. En tja, nu we vanwege de Coronacrisis niet naar Spanje kunnen, halen we Valencia maar naar ons toe.

De geschiedenis van Valencia is rijk, de temperatuur het hele jaar heerlijk, maar waar het hier vooral om gaat zijn de culinaire hoogstandjes van deze sinaasappelstad. We doen de stad echter tekort als we het louter over die sinaasappels gaan hebben.

Er is namelijk veel meer. Zoals de bijzondere zoete hapjes. De Moorse cultuur van deze regio vinden we terug in het gebruik van suiker in veel gerechten, puur of in de vorm van honing en amandelen. Van al deze ingrediënten wordt een noga-variant gemaakt die bekend staat onder de naam turrón, die vooral in de kersttijd wordt gegeten.

Zover is het echter nog niet. De amandelen en suiker vinden nu hun weg, gemixt met water, in een drankje dat horchata wordt genoemd. En om de sinaasappels er toch maar even bij te halen, die vinden hun plek in een ander drankje: aqua de Valencia. Vol van alcohol, want het is een mix van sinaasappelsap, mousserende wijn en cointreau.

Valenciaanse kost: vis en rijst
Dan de maaltijden. Die bestaan voornamelijk uit alle mogelijke varianten met soms vlees, maar zeker vis en rijst. De ligging aan zee zorgt voor een scala een zeefruit dat zijn weg vindt in heel veel gerechten. Paella is daar de bekendste van.

Wat een echte paella is, is moeilijk te zeggen. Er zijn enorm veel varianten. Een Valenciaan zal een paella met kip of konijn noemen, of kiest voor garnalen, gamba’s, mosselen en ander zeefruit. De echte paella wordt gemaakt van wat er regionaal of plaatselijk voorhanden is.

Paella met zeevruchten is een mix van gele rijst met gamba’s, baars, mosselen, garnalen en sepia. Een echte Valenciaanse variant is ook de paella met kip, konijn, groene bonen, boterbonen, artisjokken, witte bonen en tomaten. Er is echter ook een mix van beide te bedenken.

Met andere woorden, je kunt een paella op vele manieren maken. Maar net waar je voorkeur naar uitgaat en wat er voorhanden is.

Mannen! Niet langer achter de bbq maar de paella pan
Trouwens, wist je dat paella afkomstig is van de woorden para en ella. Voor haar! De man maakt dit gerecht voor zijn vrouw, en de familie. Dus mannen: aan de bak ofwel aan de paellapan, liefst een originele pan. Als je dat doet, doe het dan direct goed door deze pan te combineren met de Garcima paella brander uit Valencia. Dan maak je dit heerlijke gerecht helemaal zoals het hoort.

We geven je natuurlijk hier wel een lekker Paella-recept, maar schroom niet om er zelf ook mee te variëren.

Maak zelf paella
Breng een liter water aan de kook en los hierin een kippenbouillonblokje op. Bewaar de bouillon.

Voor de Paella snipper je een ui en knoflook. Bak dit even aan, samen met saffraan, kurkuma en tomatenpuree en rijst. Je bakt wat kipfilet bruin en snijd tomaten in blokjes. Kies voor haricots verts als groente (zie: https://www.youtube.com/watch?v=1RpjoIea_BQ ).

Voordat je alles in een (speciale paella) pan doet, schenk je eerst 200 ml witte wijn in de pan, doet er de bouillon bij (400 gram), de tomaten, kip en boontjes. Laat dit 15 minuten koken, tot de rijst gaar is. Je kunt er altijd extra bouillon bij gieten. Voeg er aan het einde wat doperwtjes en garnalen aan toe. Wat zout en peper erbij, bieslook en olijven maken het af.

Exacte hoeveelheden? Dat doe je vooral op gevoel. De een wil meer kip, de ander meer groenten of tomaten erdoor. Doe wat je lekker vindt, en geniet ervan. En laat je verrassen door hoe makkelijk dit kookt in een originele Garcima paella pan met brander. Je voorkomt ermee dat het aan de randen nog rauw is en in het midden al aan het aankoeken is. Wat met een standaard pan op een Hollands fornuis al snel gebeurt. Met een originele pan voorkom je dit.

‘De Langelaan’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Landauerdrift. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Langelaan in de wijk Merwestein.

Ton’s beeldverslag

Zomaar ergens in Nieuwegein. Je loopt, je ziet, je fantaseert. Over dingen, personen, gebeurtenissen of wat dan ook. De één legt het vast in een foto, een ander met woorden. Niet zomaar woorden, maar allemaal zijn ze gelijk. Er is geen hoofdletter te bekennen bij de Nieuwegeiner Ton de Gruijter. Geen woord staat boven een ander. Ton is dichter. Hij doet er in deze dagen ook een foto bij.

Ton: ‘laten we elkaar in nieuwegein bijstaan. dagelijks een beeld met gedicht. als we niet naar buiten kunnen, halen we buiten naar binnen toe. ik probeer in deze moeilijke tijd, deze blijf-thuis periode een beeldverslag te maken van mijn fietsrondje. een keer wat anders voor de lezers. natuurlijk wel met een gedicht.’

Vandaag de acht-en-vijftigste, Halte Batau Noord in: Ton’s beeldverslag.

GFT inzameling vanwege Coronacrisis in de zomer een keer per 2 weken

In voorgaande zomers leegde RMN (Reinigingsbedrijf Midden Nederland) de container voor groente-, fruit- en tuinafval (GFT) iedere week. Dit vraagt veel extra inzet materieel. Wegens de aanhoudende coronamaatregelen, is het van groot belang dat RMN de continuïteit van haar reguliere dienstverlening zo lang en goed mogelijk kan blijven garanderen. Gemeente Nieuwegein en RMN hebben dan ook gezamenlijk besloten dit jaar geen extra inzamelrondes te organiseren voor GFT.

Inzamelschema
RMN leegt dus ook in de zomermaanden de GFT container elke twee weken. Om er zeker van te zijn dat u de meest actuele ophaaldata bij de hand heeft, raden we u aan gebruik te maken van het digitale inzamelschema of van de RMN app. De RMN app kunt u gratis downloaden (voor iOS en Android). Let op: De data op de papieren inzamelschema’s zijn op dit moment niet meer actueel.

Wat mag in de container voor GFT?
Naast het reguliere groente-, fruit- en tuinafval behoren ook eierschillen, koffiefilters met koffiedik en klein snoeisel tot het GFT. Daarnaast mogen ook etensresten, waaronder gekookt voedsel, vis en vlees (ook graatjes en botjes) in de GFT container. Twijfelt u wat er wel en niet in de container voor groente-, fruit- en tuinafval hoort, raadpleeg dan de afvalwegwijzer via het digitale inzamelschema of in de RMN app. Aan de hand van uw Gesprek met de raad over financiële gevolgen corona zoekopdracht laat deze u gelijk zien in welke container uw product hoort.

Voorkom (stank)overlast
Om stank en insecten in de container te voorkomen, is het verstandig uw container in de schaduw te plaatsen, zodat de inhoud niet gaat broeien. Ook is het raadzaam uw GFT uit te laten lekken voordat u het in de container doet. Onderin de container kunt u een oude krant of stro neerleggen om het aankoeken van de resten te voorkomen. Voor het bestrijden van beestjes in de container, kunt u onder andere zout of klimop gebruiken. Deze en meer tips staan op de website van RMN en in de RMN App.