OM verhoogt bedrag van gouden tip die leidt naar voortvluchtige Gerel Palm

Het Openbaar Ministerie heeft het bedrag van de tip die leidt naar de verblijfplaats van de 37-jarige Gerel Lusiano Palm verdubbeld van 15.000 naar 30.000 euro.

Palm wordt verdacht van een schietpartij in Noordeloos in december 2016. Hierbij kwamen bijna twee mannen om het leven met wie hij vermoedelijk een drugsconflict had. In Groenekan werd later een brandende Audi teruggevonden die aan de liquidatiepoging gelinkt wordt.

Inmiddels is uit onderzoek van de recherche gebleken dat Palm ook in verband kan worden gebracht met de criminele groepering rondom Ridouan T. Tevens wordt Palm verdacht van het doodschieten van Ronald Bakker. Bakker werkte bij een spyshop in Nieuwegein en werd in september 2015 vlakbij zijn woning in Huizen vermoord.

RIJBEWIJS
Eerder besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan deze zaak wat diverse tips over de verblijfplaats van Palm opleverde. Palm zou in Zuid-Amerika kunnen verblijven, maar hij zou na zijn ontsnapping ook mogelijk voor korte tijd in Nederland en Duitsland zijn geweest. Op 15 juni 2018 werd op straat, nabij het Nijpelsplantsoen in Nieuwegein, een rijbewijs van Palm aangetroffen. Het vermoeden is dat Palm nog steeds contact heeft met mensen in Nederland.

ONTSNAPT
Palm is in maart 2017 al eens aangehouden in Suriname, maar wist niet veel later te ontsnappen. Sindsdien is hij voortvluchtig.

Palm is 37 jaar en 1.80 meter lang. Hij heeft een vrij smalle mond, wenkbrauwen met een knikje, een litteken op de rechterwang en kleine oren. Benader hem niet zelf, stelt de politie.

Geen degradatie dreigt voor Geinoord en JSV

De vandaag bekend gemaakte beslissing van het kabinet om tot 1 juni aanstaande geen voetbalwedstrijden toe te staan, heeft de KNVB doen besluiten om de rest van het seizoen geheel te laten vervallen. Dat betekent dat de drie Nieuwegeinse clubs  in de nieuwe competitie in dezelfde klasse ingedeeld zullen worden als het afgelopen seizoen.

Dus SV Geinoord en JSV, die beiden op de huidige ranglijst in de degradatiezone beland waren, zullen in de tweede klasse blijven en voor degradatie gevrijwaard blijven. VSV Vreeswijk zal ook komend seizoen op hetzelfde niveau blijven spelen, dus in de derde klasse.

Vreeswijk zet GoedeBuur in tijdens Corona-crisis

Buurtbewoners in Vreeswijk gaan er voor zorgen dat alle goede initiatieven in de stad ook bij de mensen komen die het het hardste nodig hebben. Vooral mensen die bijna niet de deur uit kunnen en een klein sociaal netwerk hebben, gaan een hele lastige tijd tegemoet. De actie ‘GoedeBuur in Vreeswijk’ zorgt ervoor dat de mensen die aandacht, hulp of ondersteuning nodig hebben, dit ook kunnen krijgen.

In de eerste week van april wordt er huis-aan-huis een uitnodiging in de bus gedaan. Inwoners worden opgeroepen om het nummer van het Dorpshuis te bellen als ze behoefte hebben aan aandacht, ondersteuning en/of hulp.

Gelukkig zijn er in Nieuwegein veel mensen die wat willen doen voor een ander. Daar gaat het bewonersinitiatief de GoedeBuur optimaal gebruik van maken. Door zoveel mogelijk persoonlijk contact via telefoon en huis-aan-huis bericht, gaan ze de initiatieven heel gericht koppelen aan de vraag van de buurtbewoners.

Er is hard gewerkt om een goede structuur neer te zetten die lang houdbaar is. Dat betekent dat er een beroep wordt gedaan op veel buurtgenoten om een kleine taak op zich te nemen. Allemaal een stukje maakt de belasting gering en dat zorgt ervoor dat we dit lang kunnen volhouden. Zo lang als nodig is. Belangrijk is dat er een goede spreiding is in de wijk, zodat er per straat zich is op de mensen die wat extra aandacht kunnen gebruiken.

Om het netwerk van buurtbewoners compleet te maken zoeken we per direct nog mensen die:

  • Regelmatig een praatje met iemand willen maken via de telefoon;
  • 1x per week willen helpen met een warme maaltijd bereiden;
  • Helpen met het beantwoorden van telefoontjes van mensen die iets nodig hebben;
  • Doorgeven aan goedebuurvreeswijk@gmail.com als u denkt dat er iemand  bij u uit de straat wat aandacht goed kan gebruiken;
  • 1x per week een bloemetje, kaartje of tekening bij een straatgenoot in de bus doen;
  • Helpen bij het organiseren van de actie ‘GoedeBuur’;
  • 1x per week helpen bij het rondbrengen van maaltijden;
  • Straatconcertje geven;
  • Boekenkastje buiten zetten met gratis boeken of boek in de bus doen;
  • …………………………………………………………………………. etc.

Is er iets wat u zou kunnen en willen doen om de komende maanden het leven van uw buurtgenoten te veraangenamen? Stuur meteen een mail: goedebuurvreeswijk@gmail.com. ‘We willen zo gauw mogelijk van start!’

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘De regels zijn strenger geworden, maar je mag nog steeds naar buiten, zolang je je maar aan de regels houdt. De regels zijn niet moeilijk… maar sommige mensen vinden het toch een uitdaging zich er aan te houden. Het meest frustrerende vind ik het als mensen zeggen dat de regels overdreven zijn, of dat ik mij aanstel. Ik doe het niet alleen voor mijzelf, maar ook voor de mensen die een risicogroep zijn. En omdat je dat niet altijd aan de buitenkant kan zien… houd ik die afstand!’

‘Monument Voor De Gevallenen’

Overal in Nieuwegein kom je iets tegen, mensen, dieren, gebouwen, auto’s, fietsen etc. maar ook kunstwerken, Openbare Kunstwerken. Wekelijks zullen wij deze hier behandelen. Wie is de maker, waarom daar op die plek en wat stelt het nu voor. Onze fotograaf Arend Bloemink trekt er op uit, met zijn camera, met zijn blik op het kunstwerk om u te laten genieten van kunst, thuis, van achter uw computer en ……… mocht u het zelf willen zien dan kunt u er ook heen met de kennis die u hier leest op De Digitale Stad Nieuwegein. Deze week het ‘Monument Voor De Gevallenen.’

De maker van het ‘Monument Voor De Gevallenen’ is kunstenaar en Albert Dresmé (1915 – 2003) uit Utrecht. Dresmé leerde de beginselen van het vak van zijn vader, de beeldhouwer Adrianus Johannes Dresmé. Hij kreeg zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool in Utrecht en studeerde vervolgens bij Jan Bronner aan de Rijksacademie van beeldende kunsten in Amsterdam.

Het kunstwerk is gemaakt in 1949 en is geheel gemaakt van kalksteen en is twee meter hoog en vier meter breed. In het midden van het monument staat een vrouwenbeeld met in haar linkerhand een boek, terwijl op haar rechterhand een duif landt. Aan beide zijden van het beeld is een reliëf van drie vrouwenfiguren aangebracht. Recht onder het vrouwenbeeld zijn de namen van de tien slachtoffers aangebracht. Met het monument worden verschillende dingen uitgebeeld. Zo staat het boek in de hand van de vrouw voor rechtvaardigheid. De duif staat voor de teruggewonnen vrede. Het reliëf van de drie vrouwen aan de linkerkant staat voor de angst en pijn tijdens de oorlog. Het reliëf aan de rechterkant staat voor de vreugde en hoop na de bevrijding.

In 1960 is de gedenkplaat met de namen vervangen, omdat deze volledig bleek aangetast door erosie. In 2001, 2007 en 2009 hebben vandalen het monument vernield waardoor het gedeeltelijk gerestaureerd moest worden. In 2002 en 2003 is het monument geheel gerestaureerd, omdat het aangetast was door de weersomstandigheden.

Ooievaars weer op ‘t nest in Galecop

In het voorjaar van 2006 is door Stichting Wijkoverleg Galecop een ooievaarsnest geplaatst in het buurtpark tussen de Lucas van Leydenhage en de Reinesteijnseweg. De eerste jaren werd het nest niet bewoond door ooievaars, maar in 2013 heeft een ooievaarspaartje toch het nest gevonden, met als gevolg twee jongen. Ook de jaren daarop kreeg het koppeltje jongen en hebben we daar veel aandacht aan besteed op De Digitale Stad Nieuwegein.

Vandaag kreeg onze redactie het bericht van onze fotograaf Paul Oor het bericht: ‘De ooievaars zijn weer terug op het nest in Nieuwegein…’ Dat leverde weer een paar mooie foto’s op.

Paul: ‘Vorige week hadden ze nog te maken met grijs weer, deze week is het koud maar zonovergoten! Vorig jaar resulteerde dit samenzijn eind april in jonge ooievaars. Stichting Wijkoverleg, eigenaar van het nest, wacht weer vol spanning of het dit jaar weer gaat lukken de populatie ooievaars in Nederland te laten groeien en ze weer te laten ringen door de Stichting Research and Knowhow; kortweg Stork; oftewel ooievaar in het Engels.  We blijven de ontwikkelingen – op gepaste afstand – voor u volgen!’

 

‘Foto van de week’

Tijdens zijn omzwervingen door en om Nieuwegein heeft de Nieuwegeiner Arend Bloemink (1946) vrijwel altijd zijn camera bij zich. Zijn camera is als het ware een verlengstuk van zijn ogen.

Een veelgebruikt verlengstuk. Hij fotografeert dat wat hem opvalt. Soms is dat iets bijzonders. Soms is dat iets alledaags. Soms fotografeert hij een evenement in Nieuwegein (wielerrondes, openingen, activiteiten van B&W, jeugdvoetbal, een trouwpartij, …). Soms valt zijn (camera)oog op een heel gewoon, maar prachtig stukje natuur. Soms ook fotografeert hij al wandelend in de wilde weg en ziet hij thuis wel wát er op zijn geheugenkaartje is vastgelegd. Het resultaat is de ‘Foto van de week ‘ op De Digitale Stad Nieuwegein.

Maar niet alleen Arend trekt er voor De Digitale Stad Nieuwegein op uit. Veel lezers sturen ons foto’s toe of reageren op een foto die door Arend Bloemink gemaakt is.

Arend Bloemink: ‘Overal in Nieuwegein is de Berenjacht gaande. Ook daar waar de huizen verder van de weg af staan, doet men mee. Zoals hier, aan de Reinesteijnseweg in de Galecop.’

Ook iets leuks, bijzonders, ánders gezien en gefotografeerd in Nieuwegein? Mail de foto dan, met een korte beschrijving aan redactie@pen.nl. En wie weet…

‘Venster’ maart 2020

Vandaag de één-en-twintigste aflevering van ‘Venster.’ Met deze rubriek kijken we terug wat er de afgelopen maand filmisch is gebeurd en vastgelegd door onze videografen. Zij trekken er geregeld op uit om u van het nieuws te voorzien, natuurlijk over Nieuwegein, en dat doen zij met veel plezier. Alleen deze maand, door het Corona-gedoe blijft iedereen binnen.

Samen met een team van 27 betrokken Nieuwegeiners maken wij het nieuws voor onze lezers, alweer een kwart eeuw lang! Een feest dat we hadden willen vieren, buiten op straat met een BBQ voor iedereen die werkt bij pen.nl. Dat feest stellen wij even uit. Maar het komt goed!

In ‘Venster’ zal Bart van Rooijen op zijn eigen wijze met u het nieuws doorlopen van de afgelopen maand, een soort van maandelijks documentje. Hij knipt en plakt en spreekt en zwijgt zo af en toe, terwijl u kijkt en luistert. In zijn eigen omgebouwde studio maakt Bart úw ‘Venster’ over Nieuwegein.

Graag betrekken wij onze lezers bij deze rubriek, daarom zijn suggesties van harte welkom. Deze mogen naar redactie@pen.nl. Veel plezier met alweer de één-en-twintigste aflevering van ‘Venster’. Kijk hier alle ‘Vensters’ terug.

Geef jouw held een ’Trots-op’ tekening

De Nieuwegeinse karikaturist–cartoonist Jan Ibelings tekent al sinds hij een pen kan vasthouden strips, cartoons en karikaturen. Als live-karikaturist treedt hij op in binnen- en buitenland tijdens beurzen, feesten en evenementen onder de namen karikaturist IBIS en Rembrandt van Gein.

Ook tekent Jan al jarenlang de ‘PEN-tekening’, een cartoon over een actuele Nieuwegeinse gebeurtenis of een karikatuur van een BN-er (bekende Nieuwegeiner) of MBN-er (minder bekende Nieuwegeiner) voor de De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) en De Digitale Nieuwegeiner.

Maar ………
Doordat alle live-optredens op feesten, evenementen en beurzen door de Coronacrisis zijn geannuleerd heeft Jan ineens – net als vele anderen – veel tijd over. En dus ook minder inkomsten. Hierdoor kwam hij op het idee om iets te doen voor alle helden die nu voor ons aan het werk zijn.
Zoals Jan zegt: ‘Het Coronavirus raakt ons allemaal.
Omdat we in de zorg of in een ander noodzakelijk beroep werken.
Omdat we ineens thuis moeten werken.
Omdat we ons sociale leven aan moeten passen.
Omdat we geen werk meer hebben.
Of zelfs een naaste hebben die ziek geworden is.’

Eerbetoon vandaag aan alle HELDEN van het Antoniusziekenhuis in Nieuwegein door Greenpeace NL!

Voor 15 euro (excl btw) maakt hij een digitale tekening van jouw held in de strijd tegen Corona. Deze kun je digitaal sturen aan jouw held of zelf uitprinten, inlijsten en deze hem/haar geven. Het enige dat je hoeft te doen is Jan een e-mailtje sturen naar info@karikaturist.nl met een foto en de naam van je held en een korte tekst waarin je vertelt waarom je trots op haar/hem bent.

Eénmaal per week kiest Jan één van de tekeningen (met omschrijving) uit die dan de komende tijd en plekje vindt op De Digitale Stad Nieuwegein (pen.nl) en in De Digitale Nieuwegeiner.

Hieronder: Jan maakte alvast een tekening met tekst van/voor zijn nichtje Esther. Het delen van dit bericht is natuurlijk prima! Doen jullie mee?

Ton’s beeldverslag

Zomaar ergens in Nieuwegein. Je loopt, je ziet, je fantaseert. Over dingen, personen, gebeurtenissen of wat dan ook. De één legt het vast in een foto, een ander met woorden. Niet zomaar woorden, maar allemaal zijn ze gelijk. Er is geen hoofdletter te bekennen bij de Nieuwegeiner Ton de Gruijter. Geen woord staat boven een ander. Ton is dichter. Hij doet er in deze dagen ook een foto bij.

Ton: ‘laten we elkaar in nieuwegein bijstaan. dagelijks een beeld met gedicht. als we niet naar buiten kunnen, halen we buiten naar binnen toe. ik probeer in deze moeilijke tijd, deze blijf-thuis periode een beeldverslag te maken van mijn fietsrondje. een keer wat anders voor de lezers. natuurlijk wel met een gedicht.’

Vandaag de achtste, de ‘ligplaats’ aan de Doorslag achter het Stadshuis, in: Ton’s beeldverslag.