‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Toen in deze krant (pen.nl) nog bloempjes getoond werden op pasfotoformaat, werd de kleine maagdenpalm al getoond als een wilde zowel als een tuinbloem. Er konden amper 2 bloempjes op één foto. Dus nu maar eens wat royaler uitpakken, want ze staan alweer in volle bloei.’

Bij de foto: ‘De kleine maagdenpalm, in het wild en in de tuin, bloeit nogal karig, bijna het gehele jaar. Maar de winter is nog niet voorbij of deze aardswoekeraar steekt vele bloeistengeltjes omhoog en toont zijn blauwe bloempjes iets boven de talrijke liggende stengels.’

Eerste analyse afgerond voor Smart Mobility in Nieuwegein

Het Nijmeegse bedrijf Loendersloot heeft de eerste analysefase afgerond ten aanzien van barrières en kansen voor Smart Mobility in Nieuwegein. In deze, door de gemeente Nieuwegein gevraagde analyse, is speciale aandacht voor de verbindingen van City met de rest van Nieuwegein.

In 2021 bestaat de Nieuwegein vijftig jaar. Landerijen rond de dorpen Jutphaas en Vreeswijk werden vanaf 1971 volop bebouwd om gericht ruimte te geven aan de urbanisatie van de omgeving van de stad Utrecht en zodoende ontstond de gemeente Nieuwegein. Met meer dan 60.000 inwoners is Nieuwegein nog altijd een toonaangevende forensengemeente ten zuiden van Utrecht, gekenmerkt door veel noord-zuid-verkeersassen. Snelwegen, lokale hoofdwegen, sneltram, fietspaden en vaarwegen verbinden de woonwijken allemaal direct met de stad Utrecht en verder.

Smart Mobility-lat
Door deze noord-zuid oriëntatie, met een focus op de stad Utrecht en centraal gelegen tussen A2, A12 en A27, is het hart van Nieuwegein, een destijds nieuw gebouwd winkelcentrum, vooral bereikbaar per auto. De gemeente Nieuwegein vroeg aan Loendersloot om een analyse te maken t.a.v. barrières en kansen voor andere vormen van vervoer, met speciale aandacht voor de verbindingen van het stadshart met de rest van Nieuwegein. Met de uitgesproken ambitie van Nieuwegein om de duurzaamste gemeente van Nederland te worden legde Loendersloot haar ‘Smart-mobility’-lat over het gebied.

Meer comfort, minder reistijd
Het bedrijf: ‘Wij constateerden dat Nieuwegein’s neiging naar primair autogebruik vooral is gegrond in tekortkomingen voor andere vormen van mobiliteit. Fietspaden, fietsenstallingen, bus- en sneltramhaltes liggen vaak niet op de ideale locatie, met beperkte verbindingen voor voetgangers en beperkte onderlinge cohesie. Door comfort van deze vormen van mobiliteit te optimaliseren en reistijden te laten concurreren met privé autogebruik is er veel te winnen op het pad naar duurzaamheid, zonder dat de auto daarbij direct hoeft te wijken voor andere vormen van mobiliteit. Ook kunnen er binnen bestaande woonwijken diverse aanpassingen worden gedaan om alternatieven voor de eigen auto als hoofdvorm van mobiliteit aantrekkelijker te maken.’

Na de eerste analysefase is het bedrijf uit Nijmegen nu betrokken bij de volgende fase, waarbij de gemeente Nieuwegein geassisteerd gaat worden door Loendersloot bij beleidsvorming rond haar ‘City Nieuwegein’-project. ‘Hierbij maken we gebruik van onze uitgebreide hands-on ervaring met mobiliteitsbeleid, bieden we maatwerk bij nieuwe woningontwikkelingen en benaderen we dit project vanuit een multidisciplinair perspectief. Hiermee ontstaat er nieuw terrein voor Nieuwegein!’ aldus Loendersloot.

Over Loendersloot
Loendersloot helpt wereldwijd om mensen op de fiets te krijgen en te houden. Binnen Nederland was Loendersloot betrokken bij de ontwikkeling van de eerste snelfietspaden en innovaties op het gebied van e-mobiliteit. Loendersloot Groep is gespecialiseerd in onderzoek, advies en innovatie op het gebied van verkeer en mobiliteit in de ruimste zin van het woord.

Over
Loendersloot werkt met een gevarieerd team met kennis over: Verkeer en Mobiliteit, Fiets specialisatie en Verkeers Management. Door de combinatie van verschillende kennisvelden en competenties kan het bedrijf van dienst zijn in het hele proces/project. Of het nu gaat om een advies ten aanzien van een verkeerssituatie, levering en plaatsing van specifieke verkeersproducten of de organisatie van een evenement. Tevens helpt Loendersloot bij tactisch en strategisch verkeersmanagement. ‘Door de inzet van de juiste mensen en middelen zorgen wij er altijd voor dat uw vraag adequaat wordt opgepakt.’

Informatieavond ‘Samen isolatie inkopen’

Collectieve inkoop van isolatie voor de vloer en de kruipruimte, dat is handig! De Nieuwegeinse vrijwilligersorganisatie Energie-N heeft het meeste werk al voor u gedaan: ze selecteerden drie betrouwbare aanbieders die verschillende soorten isolatie aanbieden. Doordat u collectief inkoopt, scheelt dat in de kosten.

Wilt u meer weten? Kom dan op donderdag 27 februari om 19.30 uur naar Buurtplein Batau in de Walnootzaal. Energie-N legt dan uit hoe de actie werkt, hoe u het voor uw situatie meest geschikte product kiest uit het aanbod van de geselecteerde leveranciers. Ook krijgt u antwoord op al uw andere vragen op dit gebied. Er wordt ook ingegaan op de subsidie/financiering mogelijkheden.

In 2018/2019 ondersteunde Energie-N al zestig bewoners bij de isolatie van hun kruipruimte of vloer. Zij zitten er deze winter warmpjes bij. Wilt u dat ook? Kom dan langs en kijk op www.energie-n.nl.

Wilt u weten wat u nog meer kunt doen om minder energie te verbruiken? Doe dan de online energiescan op www.jouwhuisslimmer.nl. Hier krijgt u snel een overzicht van de besparingen en de kosten van het verduurzamen van uw huis.

Nieuwegein gaat waarde van bomen in kaart brengen en u kunt meedoen!

Een leefbare stad kan niet zonder bomen. Ze dragen bij aan de beeldkwaliteit, geven beschutting tegen hitte en wind en hebben soms ook een culturele waarde. Helaas wordt het belang van bomen wel eens uit het oog verloren. Om het belang van bescherming van bomen versus de behoeften van inwoners beter te wegen, heeft het college vorig jaar een vernieuwd Boombeschermingsplan aangenomen. Dit plan is samen met de stad gemaakt en hoort bij de Bomenverordening en de Bomenkaart.

Bomenkaart
De gemeentelijke bomen die kapvergunningplichtig zijn, staan op de Bomenkaart. Die wordt nu opnieuw geïnventariseerd aan de hand van twaalf criteria. Als een boom boven een bepaald aantal punten komt (in dit geval 42) wordt deze opgenomen op de Bomenkaart. Hierop staan straks alle bomen waarvoor een kapvergunning aangevraagd moet worden als ze ooit gekapt zouden moeten worden.

Inventarisatie
De inventarisatie vindt plaats op woensdag 4, donderdag 5 en vrijdag 6 maart. U bent van harte welkom om mee te doen aan de inventarisatie en om mee te kijken hoe de gemeente de bomen waardeert. De inventarisatie gaat van start op de volgende locaties:

• Woensdag 4 maart, 11.00 – 12.00 uur: Hoog Zandveld in Buurtplein Zuid (Ratelaar 37)
• Donderdag 5 maart, 11.00 – 12.00 uur: Batau Noord in Buurtplein Batau (Dukatenburg 5)
• Vrijdag 6 maart,11.00 – 12.00 uur: Stadscentrum in het Stadshuis (Stadsplein 1)

Aanmelden
Graag even van tevoren aanmelden per mail: samendoen@nieuwegein.nl. Vermeld er s.v.p. even bij op welke dag u wilt komen.

Dames VTV spelen thuis tegen de tafeltennissers van AnytimeFitness/Westa

Het team van AnytimeFitness/Westa is een mooie mix van aanstormend talent en eredivisietoppers. De echte blikvangers in dit team zijn Li Nan Sun en de ex-international Linda van de Leur-Creemers. Vlak ook de Paralympiër Kelly van Zon en de junior internationals Karlijn van Lierop en Emma van der Zanden niet uit. De uitwedstrijd werd een nipte overwinning voor de tafeltennissers uit Nieuwegein. VTV won in Wessem met 4-2.

Aankomende zondag 23 februari hopen de dames uit Nieuwegein weer een vuist te kunnen maken tegen de dames uit Wessem. Hierbij roepen zij supporters en liefhebbers op om deze wedstrijd te bezoeken. En iedereen profiteert van een gratis warme hap tussendoor, speciaal voor deze gelegenheid verzorgd door VTV’s Keurslager Richard Stekelenburg. Kom je kijken? De dames zijn goed. Met jou erbij wordt het groots.

De wedstrijd begint om 14.00 uur en duurt tot 17.15 uur. De sportzaal is gevestigd aan de Helmkruid 9 in Nieuwegein zuid.