Vanaf dinsdag 15 oktober: meer verkeershinder tijdens tweede fase werkzaamheden Galecopperbrug

Rijkswaterstaat start op maandagavond 14 oktober 21.00 uur met de tweede fase van de werkzaamheden aan de voegovergangen van de Galecopperbrug (A12). Het werk verplaatst zich van de parallelbaan naar de hoofdrijbaan en er gelden nieuwe omleidingsroutes. Naar verwachting brengen de werkzaamheden vanaf dinsdag 15 oktober tot uiterlijk vrijdagochtend 8 november meer verkeershinder rond Utrecht met zich mee dan tot nu toe. Dit geldt vooral voor het verkeer vanuit A2 Amsterdam en A12 Den Haag in de rijrichting Arnhem. Er blijft geen directe hinder voor verkeer over de noordelijke brughelft (A12 rijrichting Den Haag).

UTRECHT – Rijkswaterstaat is begonnen met het vervangen van de voegovergangen van de Galecopperbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal waardoor het verkeer op de snelweg A12 gedurende 5 tot 6 weken minder rijstroken ter beschikking heeft. COPYRIGHT TON BORSBOOM/RIJKSWATERSTAAT

Extra verkeershinder A2 Amsterdam
Voor verkeer vanuit A2 Amsterdam is op de hoofdrijbaan A12 Utrecht richting Arnhem slechts 1 rijstrook beschikbaar. De A12-parallelrijbaan is vanaf maandag 14 oktober 21.00 uur afgesloten voor verkeer vanuit A2 Amsterdam. Gele borden ter plaatse en online navigatie leiden het bestemmingsverkeer om via onder andere de A2 afrit 8 (wijken Papendorp en Kanaleneiland) en afrit 9 (Nieuwegein). Als gevolg hiervan zal in Utrecht op het onderliggend wegennet de verkeershinder toenemen.

Verkeer vanuit A2 Amsterdam richting Houten en de Utrechtse wijken Hoograven en Lunetten rijdt door over de hoofdrijbaan A12 Utrecht naar knooppunt Lunetten om vanaf daar de omleidingen te vervolgen.

Extra verkeershinder A12 Den Haag
De hoofdrijbaan A12 Utrecht is vanaf maandag 14 oktober 21.00 uur dicht vanaf knooppunt Oudenrijn voor het verkeer vanuit A12 Den Haag richting Arnhem. De A12-parallelrijbaan is wel weer beschikbaar vanuit deze richting, ook voor doorgaand verkeer richting Arnhem. Afrit 17 Kanaleneiland is weer open. Alle andere afritten zijn ook weer bereikbaar voor verkeer vanuit A12 Den Haag. Oprit 16 bij Nieuwegein blijft echter afgesloten tijdens de tweede fase.

Verkeershinder A2 Den Bosch
Voor verkeer vanuit A2 Den Bosch blijven – net als nu – de hoofdrijbaan en de parallelrijbaan gesloten. Bestemmingsverkeer vanuit Den Bosch en Breda rijdt om via de A27 en knooppunt Lunetten.

Advies weggebruiker
Het advies blijft van kracht om rekening te houden met omleidingen en minimaal 30 minuten extra reistijd. Ga daarom goed voorbereid op weg. We raden aan om – voor wie dat mogelijk is – alternatieven te kiezen en de grote hinder te mijden, bijvoorbeeld door buiten de spits te reizen. Informatie over de omleidingen is te vinden op: www.rijkswaterstaat.nl/a12galecopperbrug en is verwerkt in online navigatie.

Overdag geen hinder op maandag 14 oktober
Op maandag 14 oktober zijn de parallelrijbaan en hoofdrijbaan overdag volledig beschikbaar voor het verkeer vanuit A12 Den Haag en A2 Amsterdam. In de nacht verplaatst de aannemer het werk van de parallelrijbaan naar de hoofdrijbaan.

Vervanging voegovergangen Galecopperbrug
Rijkswaterstaat zet rijstroken op de A12 Galecopperbrug af om goed en veilig aan de voegovergangen te kunnen werken. Deze stalen delen in het wegdek vormen de overgang tussen brug en vasteland. Rijkswaterstaat constateerde na inspectie dat de voegovergangen van de zuidelijke Galecopperbrug moeten worden vervangen. Door het onderhoudswerk tijdig uit te voeren, kan het verkeer ook in de toekomst veilig over de brug blijven rijden. De werkzaamheden duren tot uiterlijk vrijdagochtend 8 november 5.00 uur.

Flitspaal op ‘Weg naar de Poort’ in top-10 van Nederland

Onlangs heeft het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) de cijfers bekend gemaakt van het aantal boetes die gegeven zijn met behulp van de flitspalen, dit doet het CJIB overigens pas vanaf 2016. Wat blijkt nu? De flitspaal bij ‘De Poort van Nieuwegein’ (paalnummer: 3565) blijkt nog steeds een ‘gouden paal’ te zijn want met maar liefst 11.384 boetes in het tweede tertiaal (tussen mei en september) van 2019 staat deze flitspaal wederom in de top 10 van Nederland!

Het gaat wel ‘beter’, in 2018 stond deze flitspaal nog in de top-3 van Nederland. Het aantal snelheidsboetes zakte landelijk van 2.793.407 in 2018 naar 2.470.294 keer in dezelfde periode in 2019. In de provincie Utrecht zijn tussen mei en september 118.792 bekeuringen uitgedeeld na controles met een flitspaal. Het gaat om snelheidsovertredingen en automobilisten die door rood licht rijden.

De nummer 1 flitspaal van de provincie Utrecht staat in de gemeente Stichtse Vecht op de N201 (Loenenseweg). Deze paal flitste in dezelfde periode maar liefst 12.863 keer. Nieuwegein staat met de flitspaal op ‘De weg naar de Poort’ op een tweede plek in de provincie Utrecht.

Waar staat de flitspalen
– A.C. Verhoefweg ter hoogte van het kruispunt Barnsteendrift;
– Weg naar de Poort ter hoogte van het kruispunt Buizerdlaan;
– Plettenburgerbaan ter hoogte van het kruispunt Perkinsbaan.
– Symfonielaan ter hoogte van het kruispunt Harmonielaan (alleen snelheid);

PLUS-café: ‘Oud en jong in gesprek over de technologie van vroeger’

Ontmoet andere senioren uit Nieuwegein in het PLUS-café, het lifestyle-café voor 55-plussers uit Nieuwegein en omgeving. Op maandag 21 oktober, in de herfstvakantie, gaan senioren het met jongeren hebben over de technologie van vroeger. De telefoon die vastzat met een stekker. De televisie die geen kleur had. Samen gaan ze in gesprek over hoe wij ons vroeger moesten ‘redden’.

Het PLUS-café is iedere maandagmiddag (14.30 uur tot 16.00 uur) op het gezondheidsplein in de bibliotheek in de binnenstad van Nieuwegein. De thema’s van de bijeenkomsten kiezen deelnemers zelf. Elke derde maandag van de maand is er een uitgebreide workshop om het nieuwe thema van de maand in te leiden.

Deelname aan het PLUS-café is gratis. Meedoen? Stuur een E-mail naar actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. PLUS-café en de datum.

‘Wat groeit of leeft daar in Nieuwegein’

Vraagt u zich wel eens af wat dat nu weer voor een wilde plant of onkruid is, in de tuin of de berm of ergens tussen het gras in het park in Nieuwegein? Of wat dat voor een paddenstoel is? Of wat daar nu weer kruipt of vliegt, soms zelfs in huis? De Nieuwegeinse natuurliefhebber Udo Tenge beschrijft iedere week een plantje, zwammetje of beestje dat u ergens kunt tegenkomen. Ook heeft hij een eigen website.

Udo: ‘Wespen zijn zwart met gele streepjes en vlekjes, dat weet iedereen. Maar er is meer. Spinnendoders zijn pikzwarte wespen en sommige graafwespen zijn dat ook. Meestal een stuk kleiner dan de  imonadewesp, onopvallend maar toch: wespen! Zoals deze “Crossocerus megacephalus” een graafwesp die niet graaft maar ook in tuinen jaagt. Als ze begroeid zijn.’

Bij de foto: ‘Crossocerus megacephalus’ Zwarte wespen blijven voor het oog verborgen doordat ze zwart zijn. Of je denkt dat het een vliegje is. Maar soms zie je ze op een bloem. Meestal niet om van de nectar te snoepen, maar om te jagen op nog minder opvallende beestjes. En als die bloem dan ook nog wit is… Dit zwarte graafwespje is zo´n jager.

Lezing bij Museumwerf Vreeswijk: ‘Leven en werken in de Binnenvaart’

Geboren en getogen op een binnenschip kreeg Stanny van den Akker het leven en werken in de binnenvaart met de paplepel mee. Die binnenvaart zag zij als schippersdochter en -vrouw veranderen. De vragen vanuit de wal bleven echter dezelfde. Want hoe zit dat eigenlijk als je dag-in-dag-uit met je partner op je varende eiland bent? Hoe ziet de woonruimte eruit op een schip? Of hoe gaat het met schoolgaande kinderen? En hoe onderhoud je sociale contacten? Hoe ging dat vroeger en hoe gaat dat nu?

Aan de hand van lichtbeelden, gedichten en anekdotes geeft Van den Akker u op zaterdag 19 oktober aanstaande graag een kijkje achter de schermen van een groep die vaak verschilt van andere beroepsgroepen en toch ook weer zoveel overeenkomsten heeft. Van den Akker: “Schippers, het zijn net mensen!”

Voor de (oud)schippers is de lezing Leven en werken in de Binnenvaart een feest der herkenning. Voor anderen een goede gelegenheid kennis te maken met de oude en de moderne binnenvaart en met de mens erachter

Programma:
13.00 – 13.30 uur Ontvangst bezoekers in het Theehuys
13.30 – 14.45 uur Lezing “Leven en werken in de Binnenvaart” door Stanny van den Akker
14.45 – 15.15 uur Pauze in het Theehuys
15.15 – 16.30 uur Deel 2 van de lezing in de Expositieruimte

Toegang:
€ 5,00 p.p. (incl. een kopje koffie/thee)

I.v.m. voorbereidingen graag tijdige aanmelding via museumwerf@museumwerf.nl. Museumwerf Vreeswijk vindt u aan de Wierselaan 113 in Nieuwegein. Parkeerplaatsen beschikbaar in de omgeving.

SV Geinoord tegen Galatasaray Antwerpen

Op Parkhout kun je aankomende zondag genieten van een tweetal spannende oefenwedstrijden van SV Geinoord tegen Galatasaray Antwerpen. Het zijn twee speciale wedstrijden van SV Geinoord JO-12-1 en JO-11-1 tegen Galatasaray JO-12-1 en JO-11-1.

De wedstrijden worden gespeeld van 12.00 uur tot 13.30 uur. De toegang is gratis en uiteraard kun je in de kantine jezelf trakteren op iets lekkers. De Nieuwegeiners willen de eer hooghouden en roept iedereen op om te komen kijken en de spelers van SV Geinoord aan te moedigen op Sportpark Parkhout aan het Parkhout 1.

‘De Koolmees’

Alle straten, lanen, driften, pleinen en wat dies meer zij, vastgelegd volgens een  vast stramien: ter hoogte van het pand met huisnummer 1, midden op de weg, fietspad of trottoir de straat in gefotografeerd, zoals deze week de Koolmees. Daarbij bepaalt het straatnamenregister van de Gemeentegids 2010 de alfabetische volgorde in deze wekelijkse rubriek.

De eerste straat is de Bertus Aafjeshove, de laatste de Zwolseveste. Iedere week een foto (die desgewenst gedurende zes maanden na publicatie te verkrijgen is via onze fotograaf Jordi Jupijn. Deze week dus de Koolmees in de wijk Doorslag.

Ontdek het verleden tijdens de Archeologiedagen

De Archeologiedagen brengen het verleden tot leven met honderden activiteiten door het hele land. Ook in Nieuwegein kunt u het verleden ontdekken op zaterdag 12 en zondag 13 oktober. Bijvoorbeeld bij Museum Warsenhoeck, dat beide dagen van 14.00 tot 17.00 uur de deuren opent. Enkele bijzondere vondsten uit de opgravingen in Het Klooster in Nieuwegein worden hier getoond.

Zaterdag en zondag 12 en 13 oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur
Opgravingen uit Het Klooster
Kleine tentoonstelling van vondsten uit de opgravingen uit Het Klooster. De archeologen zijn nog bezig met het bestuderen van de meeste vondsten, maar in Museum Warsenhoeck (op het terrein van kinderboerderij IJsselstee) krijgt u alvast een sneak preview van een aantal hele bijzondere objecten. De toegang is gratis.

Zaterdag 12 oktober om 20.20 uur in het Centraal Museum Utrecht (Tuinzaal)
Nacht van de Utrechtse Geschiedenis: PechaKucha night
Archeologe Edmée Sleijpen van de gemeente Nieuwegein geeft tijdens de Nacht van de Geschiedenis een inkijkje in de vondst van de oudste baby van Nederland, in Nieuwegein.

EXTRA
Donderdag 17 oktober van 20.00 uur tot 22.00 uur
Lezing ‘In Nieuwegein opgegraven’
De afgelopen jaren werd op bedrijvenpark Het Klooster bij opgravingen al enkele unieke archeologische vondsten gedaan, zoals skeletten uit de Swifterbantcultuur. Begin dit jaar werd op dit terrein nog een bijzondere vondst gedaan, toen er iets hoger werd gegraven. Deze sporen en vondsten geven een duidelijk beeld van de activiteiten: tussen 700 en 900 na Christus is ter plaatse intensief gevist.

Drs. ing. Roosje de Leeuw, projectleider van de opgraving, geeft op donderdag 17 oktober van 20.00 tot 22.00 uur een lezing in de bibliotheek over de vondst van deze visvangstplek. Deze lezing is een samenwerking van de Historische Kring Nieuwegein en bibliotheek De tweede verdieping. Toegang is gratis. Aanmelden: actie@detweedeverdieping.nu.

Jonge stad met rijk verleden
Nieuwegein heeft een rijk bodemarchief met archeologische resten die teruggaan tot de Steentijd. Nieuwegein kreeg er zesduizend jaar geschiedenis bij met de unieke ontdekking van de oudste baby van Nederland. Inwoners gaven de namen Ynge en Ava aan de Steentijdbaby en haar moeder.

Met de totstandkoming van de erfgoedvisie heeft de gemeente met bewoners, erfgoedinstellingen en culturele partners vastgesteld dat we werken aan behoud en bescherming van het cultureel erfgoed, het (digitaal) toegankelijk maken van erfgoed en het verbinden van bewoners en bezoekers met verhalen en tradities. De Nationale Archeologiedagen zijn een mooi voorbeeld van een activiteit die aan laatstgenoemde bijdraagt.

Nog even en de Victoria Regia is weer thuis!

Maandenlang stond de oude Haastrechtse woonboot op de helling bij Museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein. Na te zijn schoongespoten bleek de wind-/waterlijn van het casco één grote gatenkaas. Dat het scheepje tijdens haar reis naar de werf droog was gebleven, was best een wonder. Nog even en de Victoria Regia mag weer huis!

Het was nog spannend voor eigenaar Guus Bening of zijn schip nog te redden was en zo ja, of dat binnen zijn budget zou vallen. Het tot voor kort verwaarloosde woonschip is zijn jeugdliefde en met veel enthousiasme was hij vorig jaar begonnen haar grondig op te knappen. Totdat hij ontdekte dat zijn Victoria Regia lek was en alle werkzaamheden stillegde. Guus zag tot zijn schik dat het niet best was gesteld met het onderschip. Op de werf werd duidelijk dat het casco zo lek was als een mandje. Maar, tot zijn grote opluchting bleek reparatie haalbaar.

De afgelopen tijd zijn de wind-/waterlijn en ander zwakke plekken voorzien van nieuw plaatwerk en is het casco ter conservering in de glanzende zwarte coating gezet. Daarbij verdwenen de reparaties uit het zicht.

Onlangs is de opgebouwde IJsselaak weer tewatergelaten en ligt ze te wachten op een sleepje naar Haastrecht. Daar zal ze waarschijnlijk op donderdagmiddag 10 oktober aankomen. Dan heeft Haastrecht weer haar oude bekende drijvende stukje cultuurhistorisch erfgoed terug. Guus kan dan weer met een gerust verder gaan met opknappen.

‘De strip van Kim Houtzager’

Iedere week tekent Kim Houtzager (www.keep-in-mind.nl) de Pen-i strip. Ze neemt u mee in haar leven, een wereld vol verrassingen met zo nu en dan een snufje magie. De strip gaat altijd over Nieuwegeinse gebeurtenissen of over het dagelijks leven van Kim. Het meisje Pen-i en haar kleine broertje E-than spelen de hoofdrol in de strip, soms bijgestaan door Kim, mensen uit haar leven en andere Nieuwegeiners.

Kim woont in Nieuwegein en maakt de ‘ups & downs’ van de stad dagelijks mee. Het is Kim’s droom om professioneel illustrator en auteur te worden en dat elke Nieuwegeiner Pen-i (her)kent.

Kim: ‘De dagen worden kouder en dat merkt de natuur ook. Beestjes trekken naar binnen, voor de warmte. Stel je nu een overvolle tram voor en… een wesp die een halte meereist. Heeft hij ingecheckt? Of heeft hij zwart gereden? In ieder geval hebben een aantal passagiers toch wel peentjes gezweet!’