Nieuwegein voor groot gedeelte gehuld in donkerte

In de wijk Doorslag ontstond maandag 16 september een kabelstoring waardoor de openbare verlichting grotendeels is uitgevallen. Stedin is momenteel bezig deze storing op te lossen en de verwachting is dat deze mogelijk dinsdag opgelost is.

Ook is er een kabelstoring in het Centrum van de gemeente Nieuwegein, waardoor de openbare verlichting is uitgevallen in de Herenstraat, Cityplaza en Noordstedeweg. Stedin is ook bezig om deze storing zo snel mogelijk op te lossen.

Niet alleen in bovenstaande wijken klagen mensen over het uitvallen van de verlichting langs de openbare weg. Ook in de wijk Galecop klagen de bewoners over het uitvallen van de verlichting.

‘Het is moeizaam om te achterhalen wie verantwoordelijk is om het probleem op te lossen. Ik heb veel belletjes gepleegd om de verlichting aan te krijgen op de Jacobus van Looyhove. Het gaat om lantaarnpaal met het nummer: 119-819. Stedin, CityTec, ze sturen mij allemaal van het kastje naar de muur. Al een paar keer de servicelijn van de gemeente Nieuwegein gebeld (14 030) en achtergelaten dat de verlichting het niet doet in onze straat. Maar nog steeds is het donker’ aldus een bewoner.

De gemeente Nieuwegein laat weten: ‘Er komen bij de het Klant Contact Centrum van de gemeente Nieuwegein regelmatig meldingen binnen over storingen aan de openbare verlichting. De storingen komen voor in alle wijken van Nieuwegein. Wanneer u overdag de openbare verlichting ziet branden, is men bezig met het traceren van storingen. CityTec streeft ernaar de storingen zo spoedig mogelijk te verhelpen, door de verlichting overdag niet te lang te laten branden.’

Week van het Geluk: Deel je geluk! – en geef jezelf een boost

Wist je dat goede vrienden goed zijn voor je gezondheid? Wist je dat je aan je gezondheid kunt werken door stil te staan bij wat er goed gaat in je leven? En wist je dat je je extra energiek en gezond voelt als je al dit geluk deelt? Kortom, geluk en gezondheid gaan hand in hand en af en toe samen eten met anderen is even belangrijk voor je gezondheid dan regelmatig bewegen.

In de Week van het Geluk – 21 tot 27 september – vinden er daarom allerlei activiteiten door heel Nieuwegein plaats die gezondheid en geluk met elkaar verbinden. Deze activiteiten zijn voor en door alle Nieuwegeiners en laten je proeven van wat je elke dag zelf kunt doen om je gezond en gelukkig te voelen. Vrijwel alle activiteiten zijn gratis, of er wordt slechts een kleine bijdrage hiervoor gevraagd.

Een greep uit het programma: op zondag 22 september kunnen Nieuwegeiners de geluksroute fietsen, een tocht door heel de stad langs ‘kunst die gelukkig maakt.’ Op dinsdag 24 september is er het minifestival Proef je geluk op Buurtplein Zuid en op vrijdag 27 september sluit Nieuwegein de Week van het Geluk af met een geluksborrel in de bibliotheek.

Het hele programma is te vinden op de website van De Week van het Geluk. De Week van het Geluk is een initiatief van het Lijfstyle-netwerk Nieuwegein: gemeente Nieuwegein, de vijf Nieuwegeinse gezondheidscentra, bibliotheek De tweede verdieping, theater De Kom, GGD regio Utrecht SportID Nieuwegein en welzijnsorganisatie MOvactor.

Leger des Heils zoekt collectanten in Nieuwegein

Het Leger des Heils is op zoek naar collectanten in Nieuwegein voor de jaarlijkse collecteweek van 25 tot en met 30 november. Alleen met de hulp van vrijwilligers is het voor de organisatie mogelijk op buurtniveau activiteiten te blijven organiseren.

Steeds meer mensen zijn op zichzelf teruggeworpen en niet iedereen redt het alleen. Voor deze mensen wil het Leger des Heils een vangnet bieden. Dat gebeurt bijvoorbeeld door middel van maaltijdprojecten, schuldhulpverlening, spelletjesmiddagen, kledingwinkels, en de soepbus.

Voor deze buurtgerichte activiteiten ontvangt het Leger des Heils geen subsidie. Deze activiteiten worden dus volledig betaald vanuit donaties. Het Leger des Heils organiseert daarom een landelijke collecteweek, dit jaar van 25 tot en met 30 november. De hulp van vrijwilligers is daarbij keihard nodig. Want samenleven doe je dus niet alleen. Meld je aan via deze website.

Anna van Rijnpenning voor de heer H.A. ten Hove

De heer H.A. (Harry) ten Hove heeft afgelopen zaterdag de Anna van Rijnpenning ontvangen uit handen van burgemeester Frans Backhuijs vanwege zijn verdiensten op allerlei gebieden in en voor de Nieuwegeinse samenleving. Zo is hij zeer actief in de Historische Kring. Hij was er zes jaar voorzitter en heeft er onder meer voor gezorgd dat er een goede samenwerking tot stand is gekomen tussen de drie musea van Nieuwegein. Ook vertegenwoordigde hij de vereniging in tal van overleggen op gemeentelijk en regionaal niveau. Verder leverde hij vele mooie bijdragen aan de Cronyck de Gein, het blad van de Historische Kring.

Harry ten Hoven met zijn gezin

De heer Ten Hove is ook actief als lid van Tennisvereniging Rijnhuyse (naast kasteel Rijnhuizen, ooit het woonhuis van Anna van Rijn). Hij heeft dit jaar zorggedragen voor de inhoud van een glossy ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de vereniging.

Daarnaast recenseert hij boeken over biologie, duiken, strips en over de cultuurhistorie van Curaçao. Hij is wetenschapper en werkt als zodanig aan publicaties met collega’s van Nauralis in Leiden.

In de jaren zeventig was hij betrokken bij de opvang van Vietnamese bootvluchtelingen en in de afgelopen jaren bij een Irakees gezin. Ook op bestuurlijk vlak heeft de heer Ten Hove belangrijke bijdragen geleverd. Van maart 1994 tot maart 2002 zat hij voor de VVD in de gemeenteraad en van 2011 tot 2015 zat hij in het algemeen bestuur van het Waterschap Stichtse Rijnlanden. Voor het college is dat alles meer dan genoeg reden voor de uitreiking van de Anna van Rijnpenning aan de heer Ten Hove. Het komt hem meer dan toe.

Onderscheidingen
In Nieuwegein wonen vele bijzondere inwoners. Mensen die zich met hart en ziel inzetten voor de medemens en die veel betekenen voor de samenleving. Ze verdienen bijzondere aandacht. Daarom kunnen deze bijzondere Nieuwegeiners worden voorgedragen voor een Koninklijke of een Nieuwegeinse onderscheiding.

Sportief dagboek deel (3)

Hans van Echtelt schrijft iedere week zijn ‘Sportief Dagboek’ op, op De Digitale Stad Nieuwegein. Hans is een geboren Vreeswijker en houdt van voetballen, houdt van sport. Schreef jaren lang voor het Utrechts Nieuwsblad. Ieder weekend vindt u hem langs de sportvelden in Nieuwegein.

Wanneer een slechte generale een goed voorteken is voor de komende uitvoering, dan zijn de perspectieven voor Geinoord gunstig met het oog op de eerste thuiswedstrijd tegen Benschop. Twee keer ruim verloren (met 5-0 en zelfs 8-0) zijn geen hoopvolle signalen een week voor de start van het nieuwe seizoen. Maar trainer Gerrit Plomp is toch vol goede moed. ,,Ik heb het eerder meegemaakt bij SO Soest, een slechte reeks bekerwedstrijden en daarna haalden we de eerste periodetitel binnen, dus daar houd ik me aan vast.’’

De thuiswedstrijd tegen Sleeuwijk van twee weken geleden biedt Plomp waarschijnlijk het meeste houvast, toen via drie goals van Sven Banfi met 3-1 werd gewonnen. ,,In die wedstrijden zag de ploeg er redelijk uit en daar moeten we moed uit putten. De andere twee bekertegenstanders Sliedrecht en TSC waren duidelijk een maatje te groot voor ons, zeker omdat we tal van spelers wegens een schorsing en blessures nog misten. In deze periode moet je als trainer aan vastigheden werken, maar daar zijn we in de voorbereiding door allerlei redenen niet aan toegekomen.’’

Misschien komen Benschop, en daarna de uitwedstrijden tegen BFC en CDW, op een beter moment dan genoemde bekerwedstrijden. Het groot aantal nieuwelingen heeft nog geen toegevoegde waarde kunnen betekenen voor het team, en daarom heeft Plomp concessies moeten doen aan zijn vooraf bedachte strijdwijze om meer aanvallend te gaan spelen. ,,Wanneer niet iedereen zich aan zijn taak houdt en een tegenstander steeds laat lopen, dan kan je tot uitslagen komen als afgelopen zaterdag.’’

Tegenvaller is ook voor Geinoord dat routinier David Jackson voorlopig niet aan voetballen toekomt vanwege zijn hardnekkige knieblessure. Plomp: ,,Het is heel jammer voor die jongen maar het ziet er naar uit dat hij dit jaar nog niet kan spelen, en juist zo’n speler kunnen we goed gebruiken. Gelukkig keren een paar andere routiniers wel weer terug, ook al hebben die weinig speelminuten gemaakt en zullen dus in het ritme moeten komen. Zij zullen dus nog wat geduld moeten hebben.’’

De spelers van Geinoord komen het veld op voor de thuiswedstrijd tegen Sleeuwijk, twee weken geleden en wonnen dat bekerduel met 3-1. Komende zaterdag wacht Benschop op Parkhout. (foto Gerard van Vliet)

Vierde groenwandeling 2019 in Hoogzandveld, Zandveld en Lekboulevard

Ook in 2019 organiseert de Groengroep van Wijkplatform Hoogzandveld, Zandveld & Lekboulevard 4 groenwandelingen, gespreid over de seizoenen en onze wijken. In 2019 ligt het accent vooral op de verscheidenheid aan bomen, struiken en heesters. Bij de derde wandeling leerden de wandelaars dat er tulpbomen bestaan in Nederland!

De vierde (en voor 2019 laatste) wandeling is op donderdag 10 oktober aanstaande (Let op! Dit is een nieuwe datum!). Een wandeling door de drie wijken met een terugblik op het onderhoud in de afgelopen jaren en een blik op hoe het nu gaat met de nieuwe aannemer. Deze wandeling start om 14.00 uur bij Buurtplein Zuid aan de Ratelaar (verzamelpunt). Bewoners zijn van harte welkom! Aanmelding kan via info@wijkplatformhzl.nl.

Doelstellingen van deze wandelingen zijn: meer bewoners betrekken bij het groen, genieten van het groen, uitleg geven over het groen en de wijkbewoners actief laten meedenken over buurt en wijk en de bewoners duidelijk maken dat de gemeente en het wijkplatform open staan voor bewonersinitiatieven.

Wijkplatform HZL staat voor leefbaarheid, veiligheid, sociale samenhang en bewonersparticipatie in haar drie wijken. Om het groen onder de aandacht te brengen en ook, waar nodig, te verbeteren, heeft het wijkplatform haar Groengroep opgericht met leden, vrijwilligers en bewoners. Theo Kleijer, met hoveniersachtergrond, is trekker van de Groengroep en de gids op 10 oktober.